ISPO (istraživačko slav. planinarstvo + ISPO-vci)

Slavonska brda: Psunj, Papuk, Krndija, Požeška gora, Dilj gora.

Re: ISPO (istraživačko slav. planinarstvo + ISPO-vci)

PostPostao/la no48 » 02. 04. 2012., 22:01

no48

PostPostao/la klikunaš » 03. 04. 2012., 00:01

I ja se pridružujem No 48 i pozdravljam i zahvaljujem Calenduli ( Neven M.) što nas je "zapalio" za priču o Dragano groblju.
znam da mi ISPO-vci često klikamo ali evo u 26 sati preko 200 klikova na ovaj zadnji arheo izlet.
Malo se odmorite pa krećemo na Nuclear story ! ( tako nekako ). Šapica požuri kući.
klikunaš

PostPostao/la klikunaš » 05. 04. 2012., 19:01

izlet ISPO Dragano groblje od 01. 04. 2012. dobilo i svoj stručni epilog.
Konzervatorski odjel u Bjelovaru ( mjesno nadležni) zamolio nas da pokažemo lokaciju i dostavimo dostupnu arhivsku i foto dokumentaciju. Sa zadovoljstvom smo prihvatili partnerstvo da bi Dragano groblje , prilično je izvjesno dobilo status privremene zaštite. Desettisućni stećci i ta lokacija to i zaslužuju.

Uskoro nastavak. Turska kula i Tursko groblje ( Ravna gora ) + Nuclear story
Sretan Uskrs !
klikunaš

PostPostao/la photonFUEL » 05. 04. 2012., 20:16

Super! Šta će tek biti ako Nuclear story bude jednako uspješan :shock: Načuo sam malo taj razgovor s Mirkom ;) Veselim se ekspediciji. Trebamo li nositi tablete joda? :mrgreen: Sretan Uskrs svima!
photonFUEL

PostPostao/la klikunaš » 09. 04. 2012., 20:04

i danas mala ekipa mali ISPO odradila. Željo napiši to i sliku "gromade" okači. Jutros na Jankovcu +2 celzića, noću se ledile kapljice podno slapa.( a snijega, prošlogodišnjeg ima još na nekoliko micro lokacija na Papuku !). U mauzoleju, grofovoj grobnici u HI-FI tehnici se puštaju Gregorijan-si !
klikunaš

PostPostao/la bedemgrad » 10. 04. 2012., 19:55

Krenuli smo iz Velike preko Turjaka na Mališćak i Ivačku, a zatim se spustili sa vojne ceste na stijene nasuprot partizanskom groblju na Kovačevom grebenu. Nastavili smo se spuštati prema potoku Kovačici i cesti Velika - Jankovac i naišli na još jedan sklop stijena.
Nakon odmora na Jankovcu, vraćali smo se u Veliku preko Nevoljaša, a zatim suhim koritom Zagradske rijeke i šumskom cestom uz nju do odvojka za izvor Veličanke, te odande markacijom do Velike.

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... 1854586130
bedemgrad

PostPostao/la Davor Os » 11. 04. 2012., 11:05

Nije mi baš jasno gdje su točno te stijene, otprilike znam ali...

Možeš li mi na karti oznaćiti gdje su::!!

https://picasaweb.google.com/1063917910 ... 61/Stijene
Davor Os

PostPostao/la klikunaš » 12. 04. 2012., 19:41

Davore tvoja karta je invalidna.
Nema ucrtane vojne ceste niti njenog odvojka prema Sokolini, Drenovcu.
Stjene su skrivene, jednan sklop stjena se vidi sa lokacije partizanskog groblja (WW2) a druge ( istočne ) se ne vide.
Pokušajmo; ideš cestom od Jankovca prema Anđi, serpentinina kod kote 632 ide u lijevo a ti produžiš kanjonom Kovačice od ruba serpentine cca 50 m. Tu je srušena štala , ideš iza nje polu lijevo uzbrdo, po jednoj konjskoj vlaci koja je zatrpana sa suhim granama. Njome oko 20 min. i sa lijeve strane se ugleda velika stijena ( izdanak vapnenca od Koprivnatog brda) . Tu put se račva; A) jedan ide strmije ulijevo ( a što blokira jedan veliki kameni odlom ) i dolazi na vojnu cestu na sedlo Koprivnato - prosjeka za Ivačku ( to mjesto mi zovemo "preko jasena" ). B) drugi nastavlja ka JZ i dolazi na vojnu cestu na lokaciju pogibije hrvatskih branitelja ( ne govorim o lokaciji "Anđa" gdje je spomenik za iste stradalnike !). I sad pazi ;;;; tu gdje si izašao na vojnu cestu ( odnosno došao pod oštrim kutom na nju) stani i pripremi se za pronalazak Velikog Koprivnatog Stjenjaka, VKS !. Na stojnoj točci okreni leđa jugu i idi krož mladu šumu prema sjeveru tj. okomito na izohipsu, nije strmo.
Nakon 100-200 metara nailaziš na gornju točku VKS-a i pogled puca na groblje WW2. Pazi tanka stabla raslinja je nestabilno za osiguranje, a dolje je 25-30 m dubok ambis.
Btw. u blizini je još jedna zanimljiva trasa koju su ISPO-vci pronašli kao "najbrži spust sa Ivačke na Đankovec". O tome drugi put. I daj već jedno kreni, nastavi sa nama. Uzmi kozmodisk i hajde !
klikunaš

PostPostao/la Davor Os » 13. 04. 2012., 08:20

Hvala na informaciji o putu do stijena i na dobrim željama.
O tome sam pisao prije mjesec dana da bih volio ići tim putem ove godine.Gledao sam po karti i zaključio da je to najkraći put do vojne ceste,Anđine,Ivačke.
Nisam ni znao kakve se stijene kriju tamo...no na žalost situacija je takva da mi ne pomaže kozmo disk,volju imam za pregaziti sva brda ovog svijeta ali...na žalost ne ide. Kraće ture možda odradim sam.
Pratim Vas na forumima,gledam slike,kao da sam sa Vama.Pozdrav
Zadnja izmjena: Davor Os; 14. 04. 2012., 10:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
Davor Os

PostPostao/la klikunaš » 14. 04. 2012., 08:19

dobar dio ISPO-vaca će kod brodskih planinara na izlet; od Ivane ( Brlić-Mažuranić) do Tadije (Tadijanović Dragutin).
Izvrsna tura. Provjereno. Dođi. Pogledaj.
http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/spo ... fault.aspx
klikunaš

PrethodnaSljedeća

Natrag na Slavonske planine

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.