Krndija

Slavonska brda: Psunj, Papuk, Krndija, Požeška gora, Dilj gora.

8.11

PostPostao/la Blade » 08. 11. 2011., 10:21

Sunčani jesenji dan,idealan za šetnju :

https://picasaweb.google.com/1098996918 ... enoga2011#
Blade

Re: Krndija

PostPostao/la Davor Os » 14. 11. 2011., 12:18

Zdenčina,Mali vis,Velika Vincina,Šaševo

Lijep ali hladan nedjeljni dan iskoristio sam za šetnju Krndijom.Dijelovi moje ture poklapali su se sa treking utrkom koja se dan ranije održavala na Krndiji.Naši ISPO igrači su se iskazali,Gašo i Željko bili su istina zadnji ali učinili su ono što malo tko može prešli su 50 kilometara po brdima,gore dolje.
Ne mogu zamisliti da mi je na kraju moga današnjeg puta netko rekao još dva puta ista tura i 5 km plus kao dodatak do 50 km.
Meni je petnaest današnjih bilo dovoljno, prešao bi možda još jedanput istu turu a sve više od toga bila bi nemoguća misija.Možda bi u tri tjedna i išlo a ovako.....
Nekih tragova utrke nisam vidio, očito su organizatori utrke bili vrijedni i počistili sve za sobom.
Sa Zdenčine sam se bacio 150 metara uvis do ceste koja kruži oko Oštre glave i njome nastavio do raskrižja sa kojeg sam se popeo do Malog visa.
Dvjesto pedeset metara uvis u dobrom tempu lijepim putem po grebenu koji baš i nema puno posjetitelja. Na Malom visu čuo sam glasove 150 m ispod mene.Toliko sam se morao spustiti da bi nastavio prema Vincini ali dok dođoh dolje nikoga tamo ne bijaše,otišli su glasovi i njihovi vlasnici dalje.
Nastavio sam grebenom prema SPP-u Vincini.Velika Vincina je visok vrh na Krndiji ali neinteresantan, zaravan bez pogleda, nazire se samo toranj Kapovca.Vraćam se do kilometra istim putem a onda hvatam mali greben koji se sa glavnog izdvaja i vodi točno do oplaninarskog doma na Šaševu.Put je lijep, sunce je obasjavalo lišće i travu po rubu grebena a društvo su mi pravile i ptice koje su imale jesenje upjevavanje pred nadolazeću zimu i snijeg.
Od Šaševa nuz Ninkovački potok cestom do Zdenčine i auta.Pet sati korisno utrošenog vremena ali na žalost sam nitko od mojih nije imao želju za planinom taj dan.

https://picasaweb.google.com/1063917910 ... osaSasevo#
Davor Os

PostPostao/la Davor Os » 19. 12. 2011., 10:59

Točak,Hercegovac,Kapovac (Ružica grad sa svih strana svijeta)

Nisam planirao ovaj vikend na brda jerbo sam nikakav još od prošlog izleta na Crni Psunj.Snijeg koji je pao i zabijelio visove ipak me je istjerao iz kuće i zaputio prema Krndiji jer mi je najbliža,nije mi se nešto vozalo.
Auto ostavljam kod jezera i penjem se prema Ružici.Mjenjam plan i spuštam se opet dolje plema Radlovcu i preko Točka i Mušić brda krećem prema Kapovcu.Divlje sam svinje nusput dignuo sa doručka, lomile su suho granje dok su bježale od mene ne znajući pritom da imam samo fotoaparat, da sam sam na djelu Krndije na kojemu nikad nisam bio i da ih se i ja prema njma osjećam veliko strahopoštovanje ako ne i strah.
Put kojim idem prolazim prvi puta ali nema zabuna,kombinacijom prosjeka i grebena prolazim Mušić brdo i Točak ( za njega nisam siguran jer nisam imao kartu ali prije da je bila bezimena kota kod kamenoloma Hercegovac.)
Penjem se opet na greben Malog visa, ni njega nisam nikad prošao sa te strane.Snijeg je sve dublji, u daljini čujem pucnjeve,lovci kod Kapovca a ja tamo idem.Kod čeke ispod Malog visa nečkam se, bolje mi je vratiti se jer je do Kapovca još daleko,snijeg je sve dublji i sam sam što je najgore.
Ponio sam zabunom ljetne cipele a prave zimske ostadoše kod kuće , ....ebiga.
Kapovac kojeg vidim kroz drveće me ipak zove dalje te nastavljam ,na SPP izlazim za pola sata i još sat do vrha.Vidik nije baš i neki sa vrha,trebalo bi malo drveće koje smeta pogledu po kratkom postupku žrtvovati za ljepotu vidika koji bi se mogao pružati sa toga mjesta.
Ludo hrabri dečki spuštaju se biciklima kozjim stazama po snijegu između drveća........ i ja bih vjerovatno ali godine ne daju ni pomisliti.
Laganim tempom spuštam se prema Ružici kombinacijom markiranih staza i Ispo puteljaka i nakon šest sati hoda bez i jednog odmora (osim stajanja za fotografiranje) vraćam se do auta.

https://picasaweb.google.com/1063917910 ... acKapovac#
Davor Os

PostPostao/la Davor Os » 02. 01. 2012., 10:18

Petrov vrh,Kapovac

Dogovarao sam sa Ispovcima da ću na Papuk,na Ivačku istina bog sam svojim putem ali bi se našli svi točno u podne na vrhu.Kada je sat ujutro zazvonio
i poručio vrijeme je izmislio sam sto dva razloga zašto je bolje ostati u krevetu.
Zakasnio sam na Ivačku ali imao sam dovoljno vremena za promijeniti mišljene i skoknuti na neko bliže brdašce Osijeku.Staklana,Gazije,Orahovica po redu dolaze kao mogući izbor.Odlučujem se za dva najviša vrha Krndije,Petrov vrh i Kapovac iako sam tamo bio nedavno jer želim osjetiti vidjeti snijeg pod nogama.

https://picasaweb.google.com/1063917910 ... rovKapavac
Davor Os

PostPostao/la bedemgrad » 15. 01. 2012., 21:46

Dana 15.01.2012. godine Gljivarsko društvo Našice održalo je svoj tradicionalni pohod Cipelcugom od Našica do Granica u kome uz gljivare sudjeluju i njihovi prijatelji, sugrađani i svi drugi kojima se hoda i druži, pa se tako i ove godine na našičkom trgu okupio poveći broj našičana,đurđenovčana kao i planinari iz Nove Gradiške. Svi smo zajedno krenuli iz centra grada, preko auto poligona, šumskom vlakom preko grebena Našičke planine do šumskog područja Branjevine, a zatim ubrdo do 21 paralele i dijela SPP-a
kod Vignjišta, gdje smo skrenuli prema Crnoj Kladi i zatim prema Granicama, odnosno zaseoku Polubaše, gdje se nalazi Gljivarski dom.Put je protekao u ugodnom druženju i razgovoru o gljivarenju i planinarenju, a naišli smo i na nekoliko gljiva. U domu su nas gljivari počastili finim grahom, mesom i suhomesnatim delicijama (hvala im), pa se druženje nastavilo uz iće i piće.
I evo malo fotki da vidite kako nam je bilo...možda vas zaintrigira, pa dogodine dođete i vi.

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... 5353931666
bedemgrad

PostPostao/la bedemgrad » 24. 01. 2012., 20:27

Najavu lijepog dana odlučih iskoristit za brzinsku hodnju od Seone do Kapovca.Put počinje kod Našičkog vodovoda, nastavlja se vlakom pokraj starog kamenoloma sve do okretišta gdje se strmo uspinje prema Kolarištu i spoju s SPP-om. Taj dio je ujedno i dio Našičkog planinarskog puta i Našičke geološke staze (pozivamo Vas da ih uvrstite u svoje planove obilaska - nećete požaliti).Put sam nastavio SPP-om prema Dobroj vodi, a zatim do Petrovog vrha,te preko prijevoja Međa i vidikovca putem prema Kapovcu.Kako je ovo atraktivna lokacija, putem sam susreo dvije planinarke, dva biciklista i puno svježih tragova u snijegu na samom vrhu.Malo razgledanja i uživanja u prelijepom danu, a zatim brzo natrag jer su dani još uvijek kratki.

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... NXHgsTM8QE
bedemgrad

PostPostao/la Davor Os » 26. 01. 2012., 12:13

Želja,

Svidio mi se početak uspona prema Dobroj vodi iz Seone.Išao bi tim putem nadam se uskoro.Samo mi objasni kojim putem si točni išao.Tu sam napravio nekakvu kartu i par mogući puteva na grebenima iz Seone prema Dobroj vodi pa mi objasni koji je pravi put, i kavi su ostali, sigurno ima i na drugim grebenima interesantnih lokacija.

https://picasaweb.google.com/1063917910 ... 4505024178
Davor Os

PostPostao/la bedemgrad » 26. 01. 2012., 19:51

Na kraju sela Seona (na kraju Martina skrenuti sa Podravske magistrale) skrenuti lijevo prema starom Našičkom vodovodu. Taj put je ujedno i početak NGS-a (Našičke geološke staze), a na njega izlazi i NPP (Našički planinarski put) iz šume prije vikend naselja. Markirano je. Ide se šumskom vlakom do okretišta, a zatim marka nastavlja na taj greben. Nemoguće promašiti. Izlazi na Kolarište, odnosno SPP i desno se ide prema Dobroj vodi, cca 1 sat.Od vodovoda do Kolarišta cca. 1 sat. Niti jedan od grebena na Vašoj karti nije taj.
bedemgrad

PostPostao/la Davor Os » 27. 01. 2012., 09:59

Nisam spreman za jaču turu pa mislim da neću sa Vama u Gazije.Išao bih iz Seone do Dobre vode.Napravio sam još jednu kartu po molim Želju ili Gašu
da mi odgovore koji greben je ulazni od dva ponuđena.Tnx.

https://picasaweb.google.com/1063917910 ... 8635926594
Davor Os

PostPostao/la bedemgrad » 27. 01. 2012., 18:54

Mada se može i preko tih dvaju grebena doći do Dobre vode, onaj sa fotke nije niti jedan od njih. Između ta dva grebena je vlaka - ići njome do kraja i nastaviti grebenom na njenom kraju.
bedemgrad

PrethodnaSljedeća

Natrag na Slavonske planine

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.