ISPO (istraživačko slav. planinarstvo + ISPO-vci)

Slavonska brda: Psunj, Papuk, Krndija, Požeška gora, Dilj gora.

Re: ISPO (istraživačko slav. planinarstvo + ISPO-vci)

PostPostao/la no48 » 16. 05. 2011., 10:51

Jučer nisam planirao nikud ići, ali kad sam se vozio prema Pleternici vidio sam da je Papuk do pola pokriven oblacima pa mi nije dao vrag mira i prvopričesni ručak sam ekspeditivno savladao pa od 15:30 bacio turu nazvanu Šetnja kroz oblake: Krečane ( na cesti Velika Jankovac ) - Orahove vode - Vratnice - Papuk kapija - Šibovito brdo - prosjeka sa bijelom markom - Orahove vode. Od raskrižja Ivačka glava - Vratnice ušao sam u oblake i kroz njih prohodao do kapije Papuk, na Vratnicama imao čik pauzu i uhvatio odličan snimak kako vjetar nosi kišu, na kapiji Papuk proćaskao sa ljubaznom vojnikinjom na porti pa natrag preko Šibovitog brda. Od Šibovitog brda do auta sam pokisao kao miš, do kože, do auta u 18:30 sam se smrzao kao g...o. Šuma je na mjestima prekrivena bijelim cvjetovima ( valjda je srimuš to procjvetao ). Na povratku sam htio očistiti izvor na Orahovim vodama ali već sam tu bio smrznut i prokisao pa ću to ostaviti za prvi slijedeći put, a ako netko ide prije mene neka to napravi, pun je lišća, granja i mulja. Pozz ekipi i vidimo se! Fotke kad stignem.
no48

PostPostao/la Davor Os » 17. 05. 2011., 21:00

ZDENČINA,MALI VIS, RASTOVA KOSA, RADLOVAC

Kišilo je i prošle nedjelje te sam ostao kod kuće.(Kiše mi je i previše od nedjelju prije kada smo bili na Crnom vrhu).Nedostajala su mi brda te sam danas uzeo slobodan dan i krenuo prema Orahovici da prehodam i zadnji greben koji mi je ostao na tom djelu Krndije.Od Zdenčine koja mi je postala omiljeno parking mjesto krenuo sam novouređenim putem do lokaliteta Partizansko groblje.To mi je i poremetilo planove jer sam prvo htio popeti se na Oštru glavu i zatim nastaviti grebenom prema Rastovoj kosi.Poslije partizanskog groblja nije mi se dalo na Oštru glavu nego krenuo sam grebenom Maloga visa preko Rastove kose do SPP-a.Oštru glavu sam čuvao za povratak.Put je iznimno težak za uspeti se, markacija naravno nema nikakvih a put je kao i kod drugih grebena na tom djelu iznimno strm.Vjerovatno netko i prođe ovim putem ponekad jer vide se nekakve staze koje napraviše ljudi i životinje. Dvije trečine grebena su uredne za penjati put je širok i lišće je ispod.Ona jedna trećina je gustiš i koprive.Nakon dva i pol sata bio sam na SPP-u a zatim povratak.Tu sam malo promašio jer za dolje ima dva grebena.Htio sam prvim do Mušić brda i Točka ali sam otišao na drugi koji vodi do Oštrog vrha.Teško se je orijentirati prvi put kada je šuma olistala i kroz nju se ništa ne vidi.Bio sam siguran da sam pogodio pravi greben za spust a kada sam nakon sat i pol vidio obrise Oštrog vrha nije mi se dalo ni na njega nego sam ga lagano zaobišao i spustio se u Radlovac.Ova sam tri vrha ostavio za idući put jer mi je sada jasnija situacija kuda trebam ići.Jedno je napraviti plan puta na karti i gledati to na Google Earthu a drugo je
biti u šumi u apsolutno nepoznatom terenu.Greben kojim sam se spuštao nema neko ime barem ne na karti i je jako dobar za penjanje vrlo strm a prosjeka je široka i čista.Tko se želi dobro i brzo iznojiti predlažem ga za uspon prema Tromeđi.Sve u svemu nisam završio sa ovim i to moram ponoviti uskoro.
Slike sa puta:
https://picasaweb.google.com/matasdavor/RastovaKosaMaliVisTromeA#
Davor Os

PostPostao/la mirjana » 22. 05. 2011., 18:17

PRVI DAN NA 1.POHODU SLAVONSKIM PLANINAMA

Jučer 21.5.2011., je održan prvi dan 1.Pohoda slavonskim planinama dionicom SPP-a od Petrovog vrha preko Omanovca do Strmca.
U planinarskom domu na Petrovom vrhu, 547 m, iznad Daruvara skupilo se 59 planinara koji su išli zadanom dionicom. Od ispo grupe na dvodnevni obilazak su krenuli: Marko (Jakšić), Josip-Cigo (Al), Davor (Pž), Zdravko-Lojza (BD), Sajfert (Pž).
S Petrovog vrha se krenulo u 7,40h prema Borkiju, Manastiru Pakra, hodalo se jednim dijelom uz potok Pakru, zatim do Velikog Javornika i Španovice na području Papuka. U Španovicu se stizalo oko 14,10(,20)h gdje je bio duži odmor uz ponudu sokova, hotdoga, i sl. Starosjedioc Španovice (ne znam mu ime) je ispričao povijest Španovice, na znanje: Markov djeda je iz Španovice. Ujedno je u Španovici 24 planinara otišlo do Omanovca autima i kombijima dok je oko 15,05h 35-ero krenulo dalje pješke, među njima i svi ispovci.
Na područje Psunja od Španovice se krenulo prema Čaklovačkoj kuli, prešao se potok Rakovac i Hajdučkom kosom dalje. Prva grupa (Jasminka, Manuela, Sajfert, Blanka) je stigla u 18,15h na Omanovac 654 m, a ostali kasnije. Ispovci su ostali spavati i odmoriti se za današnji hod do Strmca, uz pojačanje/dolazak Mlinke i Klikunaša.
Vrijeme je bilo sunčano do poluoblačno, toplo, kiša i pljusak su zaobišli planinare. Duljina jučerašnje staze je bila 36km (izvor:Berry).

Snimke:
https://picasaweb.google.com/1068893671 ... directlink
mirjana

PostPostao/la no48 » 22. 05. 2011., 22:14

Danas smo Suzy i ja pregazili u pravom ISPO stilu Striježevica - cestom kamenolom Čuklovac - kaskadni slapovi - cestom uz Šamanovicu pa kroz nju do izvora - refleksna ploha na Čučevu - Đurđeva kosa - Mrkopska kosa - Metaljka - Mrkoplje - Strijževica. Kiša nas je oprala odmah na početku,nazobali se jagoda, penjali se do kaskadnih slapova, tražili zlato u Šamanovici, mukotrpno se uspinjali do izvora Šamanovice i našli ga ( naravno, ispod bukve je ), tražili Čučevo ( ARKOD karta laže! ) papali na Čučevu, plašili se divljih svinja,gubili se na Mrkopskoj kosi ( fala Klikunaš!!! ) odmarali se na Metaljci ( staza se vidi, drva ima za još jedan grah, treba samo malo pokositi - KAD ĆE TAJ ISPO ASTRO PARTY 2011? ), gubili se po Mrkoplju ( sve fckn zaraslo, karta laže! ) pa se vratili poznati putem u Striježevicu na dva ladna piva. Od 09:00 do 18:00. Čestitke ekipi na pregaženoj Maloj Vlaškoj na danima slavonskih planina. Pozdrav svima. Fotke kad me prestane hebati picasa. Evo i fo https://picasaweb.google.com/1033771405 ... directlink
https://picasaweb.google.com/1033771405 ... directlink

Valjda je to sve.
no48

PostPostao/la mlinka » 23. 05. 2011., 16:25

Jučer, drugi dan izleta SPS-a "Slavonskim planinama", gps bilježi da smo napravili 26 km od Omanovca do Strmca ;) , da smo hodali 6 sati :shock: , a da smo stojali 3 i pol sata :lol: .
Evo slike trase:
https://picasaweb.google.com/1066299973 ... fV8__lswE#
mlinka

PostPostao/la lojza » 26. 05. 2011., 15:49

Utorak, 24.05. sam hodao SPP-om od Komorice do Čelikovića sa Željkom i Milanom iz HPD "Bilogora" Bjelovar, koji hodaju kompletnu obilaznicu u 8 do 9 dana. Danas dio puta od Bedemgrada do Šaševa hoda s njima ISPO-vac Gašo. Pozivam ekipu da im se pridruži koji kilometar puta ili da im donese koju kap osvježenja.
lojza
lojza

PostPostao/la mirjana » 26. 05. 2011., 19:17

ISPO NA VIROVITIČKOJ BILOGORI

ISPO na virovitičkoj Bilogori održat će 5.lipnja 2011 u nedjelju. Pozivaju se da svi zainteresirani budu u 8,30h u Virovitici, a krenut će se od Cimera u Milanovcu,
prema Vražjem vršću, Krušćiku, Vilinskom oku, pa malo južno,.... a s planinarenjem se završava na prvom ribnjaku.
Ujedno se taj dan obilježava i 5.virovitički susret planinara na ribnjacima u organizaciji HPD "Papuk" Virovitica.
Vidimo se!
mirjana

PostPostao/la bedemgrad » 29. 05. 2011., 18:53

Pozdrav ekipa! Danas smo Željko i ja malo švrljali po našem lokalnom gorju, oko Orahovice. Točnije, krenuli smo od lovačke kuće na Zdenčini prema kamenolomu (krasna široka makadamska cesta...), a zatim krenuli odmah lijevo, na šumsku cestu uz Kaptolački jarak i išli njome sat vremena, a zatim lijevo strmo u šumu, gdje smo kod druge šumske ceste uhvatili prosjeku između šumskih odjela 33 i 34, te njome izašli na SPP. SPP-om krenuli desno prema Bazovoj glavi, prošli preko Žeznice, malo se odmorili kod lovačke kuće Kaptol i napili vode sa izvora (divna voda!), a zatim se uspeli na Bazovu glavu i spustili na drugu stranu, skrenuli desno pa opet izašli na SPP. Produžili do Klokočice, a onda se vratili do prosjeke kojom smo došli i spustili se njome do njenog kraja koji nas je opet doveo na šumsku cestu uz Kaptolački jarak (kod konjušnice) i poznatim putem natrag. Markacije na dijelu SPP-a kojim smo prošli - savršene (tko li je to markirao?!), šuma miriše na bagrem i bazgu i puna je šumskih jagoda (što čekate, ljudi!?), dan sunčan, s povjetarcem, vidici bistri... Na žalost, nismo ponijeli fotić, pa ne očekujte fotke (pazit ćemo da nam se ovakva greška ne ponovi!). Nadamo se da ste i vi današnji dan proveli na našim prelijepim planinama i jedva čekamo da čujemo gdje ste bili...lijep pozdrav!
bedemgrad

PostPostao/la no48 » 30. 05. 2011., 07:46

Lagani GLJISPO na Psunju, od iznad Rudina do Javorovice i natrag, uspjeh slab. Fotke kasnije. Pozdrav ekipi!
no48

PostPostao/la Davor Os » 30. 05. 2011., 12:02

DRENOVAČKI USKOVAC,IVAČKA GLAVA,JANKOVAC.

Dugo si već planiram put za Ivačku preko Drenovačkog uskovca.Nisam imao pojma da ću to danas i napraviti jer krenuo sam iz Osijeka bez nekog velikog plana. Usput sam nazvao Gašu iz Našica koji je došao iz noćne ali je odmah bio spreman za put.U autu smo dogovarali kuda krenuti i nakon nabrajanja mogućih staza odlučili smo se za Ivačku preko Drenovačkog uskovaca.Nisam požalio ni trenutka jer put i šuma i sve vezano uz taj lokalitet izgleda naprosto fantastično.Sa 200 metra popeli smo se na 913m.Bilo je tu i spuštanja i ponovnog dizanja tako da mislim da smo taj dan ispenjali skoro tisuću metara.Put vodi iz Drenovca do prvog potoka koji utiće u Šumečicu.Tu stajemo,parkiramo i nastavljamo cestom do grebena Drenovačkog uskovca.Greben počinje strašnim usponom ali strmina ne popušta ni kasnije jer treba se popeti na 913 m.Nakon dva sata Uskovca prelazimo na drugi greben Previja koji završava na markiranoj stazi od Drenovca grebenom Sokoline do Ivačke.Na Ivačkoj susrećemo nekoliko ljudi koj su tu prespavali.Malo se družimo sa njima i nastavljamo preko Koprivnatog i Talijanskog jarka do Jankovca.Imali smo sreću da nas Mesić preveze sa Jankovca do Dreenovca jer nam se baš više i nije hodalo(barem meni)

Slike sa izleta

https://picasaweb.google.com/matasdavor/DrenovackiUskovac#
Davor Os

PrethodnaSljedeća

Natrag na Slavonske planine

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.