Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Cesarsko brdo – vrh Japica

KT HPO 3.8., 509 m

Cesarsko brdo – vrh Japica 
Japica je najviši i zapravo jedini vrh Cesargradske gore. Na samome vrhu stoji telekomunikacijski stup. Zanimljivo je da do samoga vrha s druge strane sežu seoske kuće, danas nažalost zapuštene. Cesargradska je gora površinom najmanja hrvatska gora: s jednog se njezina kraja na drugi može doći za manje od dva sata hoda, a za šetnju duž hrpta ne treba ni pola sata. Pa ipak, Cesargradska gora ima sve što treba da bi bila izletnički i planinarski privlačna: staru gradinu Cesargrad, planinarsku kuću, vidikovce, izvore, slikovite livade, vinograde i šume te kulturno-povijesne zanimljivosti. Na nekim zemljovidima gora je označena kao Cesarsko brdo, ali naziv nije uobičajen ni među planinarima, a ni među stanovnicima okolnih naselja.


INFO

Vidik Vidik s vrha pruža se prema sjeveru, na Kostelsko gorje, Vinagoru te na Donačku goru i Boč u Sloveniji
Koordinate N 46° 3' 31.5'' E 15° 44' 10.7''
Žig Metalni žig je na stupiću između klupe i poučne ploče na vrhu
Prilazi Zelenjak – pl. kuća Cesargrad – vrh Japica 2 h
(ž. st. Klanjec – ) Klanjec – pl. kuća Cesargrad – vrh Japica 1 h
Markirani prilazi na Cesargradsku goru vode iz Zelenjaka i Klanjca, a kao ishodišta za izlet mogu poslužiti Kumrovec i Tuhelj. Put iz Zelenjaka je kraći, ali strmiji pa se češće koristi put iz gornjeg dijela Klanjca. Markacije počinju kod galerije Antuna Augustinčića i župne crkve.
Zemljovid Cesargradska gora nije obuhvaćena nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Zagorski planinarski put, Hrvatske planinarske kuće (planinarska kuća Cesargrad)

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.