Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Ćićarija – vrh Orljak

KT HPO 10.2., 1106 m

Ćićarija – vrh Orljak 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Orljak je jedan od najviših vrhova u sjeverozapadnom dijelu Ćićarije. To je obla glavica, uglavnom travnata, s nekoliko stijena, natpisom i metalnim tuljcem u kojem je upisna knjiga i žig IPP a. Na južnoj strani vrh je strmo odsječen stijenama koje se obrušavaju prema Lanišću. Treba ga razlikovati od vrha Orjaka u blizini Veprinca, u području iznad Opatije.


INFO

Vidik U daljini se vide sela V. i M. Mune te vrhovi žbevnica, Planik, Učka i Snežnik u Sloveniji
Koordinate N 45° 25' 9.9'' E 14° 7' 36.5''
Žig Na vrhu se nalazi metalni žig
Prilazi Račja Vas – Orljak 1.30 h
Pl. kuća Korita – Orljak 2.15 h
S glavne ćićarijske ceste (prilaz automobilom iz Lupoglava ili Buzeta), kod prve kuće u Račjoj Vasi oštro skreće najprije slab, a poslije bolji kolnik, tzv. veprinački put, koji omogućava lak pristup Orljaku. Ta se cesta uspinje podno strmih stijena Orljaka, uz lijep vidik na Lanišće, 1 h (3,5 km), do malog prijevoja. S mjesta gdje se vidi Lanišće postoji l. nemarkirani odvojak kroz šumu (na početku piše: Mt Aquila 1 h), a planinarska markacija počinje malo dalje, na proplanku i prijevoju ceste, gdje se l. odvaja ugažen kolni put (neupadljivo označen početak). Tu se može ostaviti automobil. Markacija najprije vodi kolnim putom, pa lijevo u šumarak i kroz šumu 25' do izlaska na kamenjar pod samim vrhom. Za još 10' stiže se na vrh.
Zemljovid "Slovenska Istra", Planinska zveza Slovenije
KT drugih obilaznica Istarski planinarski put (IPP)

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.