Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Ćićarija – vrh Veliki Planik

KT HPO 10.4., 1272 m

Ćićarija – vrh Veliki Planik 
Veliki Planik najviši je vrh Ćićarije. Vrh je s istočne strane travnat i kamenit, a s drugih je strana šumovit. Vrhu prilaze planinarske staze iz svih smjerova i spajaju se u šumi 8' ispod vrha, na sedlu između Velikog i Malog Planika. Jedino put s Korita stiže do vrha izravno s druge strane.


INFO

Vidik Vidik s vrha orijentiran je na Učku, Hrvatsko primorje i Gorski kotar. Vidik je još ljepši i širi s obližnjega Malog Planika (1259 m, 6' od prijevoja)
Koordinate N 45° 21' 42.1'' E 14° 11' 26.4''
Žig Žig je u metalnoj kutiji na vrhu
Prilazi Poklon – V. Planik 2.30 h
Brgudac – pl. kuća Korita – Planik 3 h
ž. st. Lupoglav – Semić – V. Planik 4:30 h
Veprinac – V. Planik 3 h
Lisina – V. Planik 4 h
Svi su prilazi do Planika razmjerno dugi jer se vrh nalazi u središnjem dijelu Ćićarije, daleko od svih važnijih naselja. Najpogodniji je prilaz s Poklona, kako zbog činjenice da je Poklon lako dostupan, tako i zbog toga što taj prilaz nema strmih uspona jer vodi kolnim putom. Od pl. kuće Poklon treba poći cestom 100 m prema Istri pa desno uzbrdo šumskom cestom. Markacija vodi širokim šumskim putom do livada i krških predjela, nakon kojih ponovno ulazi u šumu. Slijeva u šumi prilazi šumska cesta, pa markacija iz Brgudca, a zatim se cesta malo strmije penje na prijevoj između V. i M. Planika. S prijevoja ima 8' l. po travnatoj kosini do vrha. Najljepši prilaz vrhu je najduži prilaz iz Lupoglava putom koji vodi preko livada s vidicima (posebno se lijepo vide stijene Brajkova vrha).
Zemljovid Učka – Park prirode Učka
KT drugih obilaznica Istarski planinarski put (IPP), Najviši vrhovi hrvatskih županija, Riječka obilaznica, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.