Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Vijesti - Speleologija

Opće informacije o Komisiji za speleologiju HPS-a potražite na stranici Speleologija.

Izložba o 60.godina KS HPS u Dubrovniku

Izložba o 60.godina KS HPS u Dubrovniku

27.12.2016.

Od 14. do 19. prosinca 2016. godine u dvorani Visia u starom gradu Dubrovniku bila je postavljena izložba povodom 60.-te obljetnice Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Postavljanje izložbe organizirao je Speleološki odsjek HPD Sniježnica, aktivni član Komisije za speleologiju HPS-a od 2009.g. Ovim putem organizatori zahvaljuju Kinematografima Dubrovnik na ustupljenom prostoru i Planinarskom društvu HPD Sniježnica na velikoj podršci!

Opširnije
Svečana (izborna) Skupština KS HPS

Svečana (izborna) Skupština KS HPS

22.11.2016.

Pred 60 godina, točnije 5.10.1956., osnovana je Komisija za speleologiju Planinarskog saveza Hrvatske (danas HPS) te je time započeo koordinirani rad speleoloških sekcija i odsjeka unutar planinarske organizacije. Tijekom 2016. godine cijelim nizom aktivnosti obilježena je ova vrijedna obljetnica. Početkom godine otisnuti su promotivni materijali koji su korišteni na svim aktivnostima KS a tijekom ljeta održan je Speleološki kamp na jami Stara škola. U petak, 18.11.2016., u 18.30 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu održana je Svečana Skupština KS HPS. Ujedno, ova skupština je bila i izborna na kojoj se izabralo novo vodstvo Komisije za speleologiju HPS-a u slijedećem četverogodišnjem mandatu.

Opširnije
Održan Skup speleologa Hrvatske

Održan Skup speleologa Hrvatske

22.11.2016.

U Karlovcu je od 18.-20. studenog 2016. godine održan tradicionalni Skup speleologa Hrvatske koji je okupio speleologe i istraživače krša iz Hrvatske i susjednih zemalja. Skupovi speleologa održavaju se redovito svake godine od Skupa speleologa Hrvatske u Ozlju 2000. godine, odnosno Dana speleologa Hrvatske na Vodicama 1999. Ujedno, pred 60 godina, točnije 5.10.1956., osnovana je Komisija za speleologiju Planinarskog saveza Hrvatske te je time započeo koordinirani rad speleoloških sekcija i odsjeka unutar planinarske organizacije i povodom 60 godina rada KS HPS održana je i svečana (i izborna) skupština te prigodna izložba.

Opširnije
Održan 6. Speleo Film Festival

Održan 6. Speleo Film Festival

26.09.2016.

KARLOVAC , Stari grad Dubovac U subotu, 24.09.2016. na starom gradu Dubovac održan je 6. po redu Speleo Film Festival u organizaciji udruge Osmica iz Karlovca. Ovogodišnje izdanje Festivala privuklo je stotinjak ne samo planinara i speleologa iz raznih dijelova Hrvatske već i drugih zaljubljenika u prirodne ljepote iz Karlovca i okolice. Pokrovitelji Festivala bili su Grad Karlovac, Turistička zajednica Grada Karlovca i Hrvatski planinarski savez.

Opširnije
Održan speleološki logor KS na jami Stara škola, Biokovo

Održan speleološki logor KS na jami Stara škola, Biokovo

01.07.2016.

Povodom obilježavanja 60.-te obljetnice KS u razdoblju od 18.-26.06.2016.g. održan je speleološki logor Komisije za speleologiju na jami Stara škola na Biokovu. Organizatori istraživanja bili su SO PD Imber iz Omiša, KS HPS-a i PP Biokovo. Istraživanja su koordinirali Nikolina Marić i Željko Marunčić – Bospor. Postavljeni ciljevi logora bili su izrada novog topografskog nacrta jame, nastavak istraživanja na dnu jame, izrada foto i video dokumentacije, znanstvena uzorkovanja sa naglaskom na biospeleološkim istraživanjima te rekognosciranje okolnog terena sa ciljem pronalaska novih ulaza u jamu.

Opširnije
Speleološka edukacija u 2016.g.

Speleološka edukacija u 2016.g.

04.06.2016.

Jedan od osnovnih zadataka Komisije za speleologiju je edukacija speleologa koje se danas odvija kroz speleološke škole, stručne seminare i skupove te ispite za naziv Speleolog i Instruktor speleologije. Temeljna edukacija provodi se kroz organizaciju speleoloških škola u udrugama članicama KS. U 2016.g. najavljeno je održavanje 9 regionalnih speleoloških škola koje će voditi licencirani instruktori Komisije za spelologiju HPS-a.

Opširnije
Seminar o opremanju speleoloških objekata

Seminar o opremanju speleoloških objekata

17.05.2016.

U organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i Speleološkog odsjeka planinarskog društva Imber iz Omiša od 13.-15.05.2016. organiziran je Seminar o opremanju speleoloških objekata. Teorijski dio seminara održan je u prostorijama PD Imber a praktični na stijenama Omiške Dinare. Na seminaru se okupilo 40 sudionika iz 11 speleoloških udruga.

Opširnije
Seminar o organizaciji rada Komisije za speleologiju i speleoloških udruga

Seminar o organizaciji rada Komisije za speleologiju i speleoloških udruga

04.02.2016.

U organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i Speleološke udruge Kraševski zviri 31.01.2016. održan je Seminar o organizaciji rada KS i speleoloških udruga. Seminar je održan u Filićevom domu na Ravnoj gori, te je okupio 25 polaznika iz 9 speleoloških udruga. Ovaj stručni seminar dio je edukacije koju provodi Komisija za speleologiju HPS-a kako bi članove speleoloških udruga upoznala s aktivnostima i djelatnostima KS te kako bi zajednički odredili smjernice za djelovanje KS u narednom razdoblju. Seminar je vodio pročelnik KS Damir Basara.

Opširnije
Održani ispiti na nazive Speleolog i Instruktor speleologije

Održani ispiti na nazive Speleolog i Instruktor speleologije

04.02.2016.

U Filićevom domu na Ravnoj gori 30.siječnja 2016. održani su speleološki ispiti Komisije za speleologiju HPS, na kojima su provjerena teorijska i praktična znanja za speleološke nazive Speleolog i Instruktor speleologije. Domaćini ispita bili su članovi SU Kraševski zviri a ispitnu komisiju su sačinjavali instruktori speleologije: Vlado Božić, Igor Jelinić, Damir Basara, Aida Barišić, Teo Barišić, Čedo Josipović, Nikolina Marić i Dalibor Paar te instruktorski kandidat Tomica Matišić.

Opširnije
Skup speleologa Hrvatske 2015

Skup speleologa Hrvatske 2015

02.12.2015.

U Ogulinu je od 20.-22. studenog 2015. godine održan tradicionalni Skup speleologa Hrvatske koji je okupio speleologe i istraživače krša iz Hrvatske i susjednih zemalja. Skupovi speleologa održavaju se redovito svake godine od Skupa speleologa Hrvatske u Ozlju 2000. godine, odnosno Dana speleologa Hrvatske na Vodicama 1999. Ovogodišnji Skup speleologa bio je posvećen perspektivama razvoja grada Ogulina kao speleološkog centra Hrvatske. Organizatori ovogodišnjeg Skupa speleologa bili su Zagrebački speleološki savez i SD Đula-Medvedica iz Ogulina. Glavni pokrovitelj bio je Grad Ogulin, a supokrovitelji Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatski speleološki savez, Zagrebački speleološki savez i Istarski speleološki savez uz potporu Hrvatskih voda. Glavni pokrovitelj: Grad Ogulin Supokrovitelji: Komisija za speleologiju HPS, Hrvatski speleološki savez, Zagrebački speleološki savez, Istarski speleološki savez Organizatori: Zagrebački speleološki savez Speleološko društvo Đula-Medvedica, Ogulin

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.