Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Projektne aktivnosti Penjanje za sve

Projektne aktivnosti „Penjanje za sve“ Slika.

U projektnom kontekstu, Projekt predodređuje formom sljedeće rezultate:

 • Analiza vrijednosti te dobre i loše prakse
 • Provedba i sudjelovanje na Tjednima planinarstva i penjanja
 • Promocija planinarstva/penjanja u zemlji na dva jednodnevna događanja u zemlji
 • Metodologije i Akcijski planovi
 • Diseminacija i multipliciranje
 • Upravljanje projektom i izvještavanje

Neki od rezultata međusobno su povezani i sadrže zajedničke elemente pa se tako npr. Diseminacija i multipliciranje te Upravljanje projektom i izvještavanje provlače kroz sve ostale rezultate.

Hrvatski planinarski savez identificirao je provedbu raznovrsnih oblika edukacije u planinama kao dokazani i najučinkovitiji alat uključivanja javnosti u planinarstvo i povezane sportove i aktivnosti ali i identificirao izazove u provedbi takvih aktivnosti. Od rezultata projekta očekuju se rezultati koji postavljaju temelj kvalitetnom radu na uključivanju javnosti u planinarstvo i osnaživanje programa koje članice HPS-a i sam HPS provode.

Ključni elementi od najveće korisnosti za HPS koje očekujemo kao rezultat projekta:

 1. Izrada, u međunarodnom okviru, paketa materijala nužnih za promociju i provedbu edukacija u HPS-u
 2. Izrada, u međunarodnom okviru, akcijskih planova temeljenih na zaključcima i rezultatima projekta
 3. Promocija metodologije kvalitetnog uključivanja javnosti u planinarstvo/penjanje i održivost

Rezultati

1. Izrada, u međunarodnom okviru, paketa materijala nužnih za promociju i provedbu edukacija u HPS-u

Koji su to materijali čije nacrte želimo testirati u međunarodnom okruženju, usvojiti i korisititi u budućnosti (te neke verificirati pri nadležnim tijelima Republike Hrvatske:

 • Program izvedbe edukacije u sportu ili aktivnosti (planinarenje, sportsko penjanje, alpinizam, čuvari prirode, vodiči, djeca, mladi i osobe s posebnim potrebama, itd.)
 • Program edukacije izvođača edukativnih aktivnosti (Instruktor planinarenja, Instruktor penjanja...) usklađen s nacionalnim zakonodavstvom.
 • Didaktička literatura za polaznike programa i za edukatore (priručnici, instruktorski priručnici, „savezne” skripte i prezentacije, biblioteke, itd.)
 • Promotivno/informativne brošure za opće, specijalističke i stručne razine te Savezne i društvene/klupske razine
 • Savezni akti usmjereni održivosti usvojenih materijala

2. Izrada, u međunarodnom okviru, akcijskih planova temeljenih na zaključcima i rezultatima projekta

Koji su to zaključci temeljem kojih želimo formirati akcijske planove i zaključci čije nacrte želimo testirati u međunarodnom okruženju, usvojiti i korisitit u budućnosti: Tijek projekta dovest će nas do više mogućih zaključaka i potencijalnih akcijskih planova, no neke možemo već sada pretpostaviti te odlučiti kroz projekt dodatno argumentirati i osnažiti buduća moguća nacionalna i EU (su)financiranja, a to su:

 • Potreba za podrškom u provedbi train-the-trainer programa u HPS-u na razini trenera, stručnih instruktora te suradnika u edukaciji za planinarenje i penjanje.
 • Potreba za opremanjem planinarskih objekata u svrhu edukacijskih aktivnosti
 • Potreba za izgradnjom i upravljanjem (HPS-a ili prema od HPS-a utvrđenim pravilima) objektima namjenjenih penjačkim aktivnostima i sportovima (dvorane za sportsko penajnje, alpinistički kampovi i sl.).
 • Stalna promotivno-didaktička podrška HPS-a društvima i klubovima na profesionalnoj razini
 • Stalna stručna podrška HPS-a izgradnji i održavanju penjačkih poligona na profesionalnoj razini

3. Promocija metodologije kvalitetnog uključivanja javnosti u planinarstvo/penjanje i održivosti

Kako bi promovirali metodologiju nužno je prvo je uspostaviti. Tijek projekta će nam svakako donijeti preciznu metodologiju no nužno je sada definirati što ista treba sadržavati, a to je:

 • Na koji način i prema kojim uvjetima organizatori provode edukativne aktivnosti tj. koje minimalne stručne i tehničke uvjete mora organizator zadovoljiti kako bi provodio edukativne aktivnosti
 • Po završetku edukacije, koje se aktivnosti smatraju obveznima da ih organizator provodi s članstvom, koje preporučenima, a koje su uvjet eventualnom daljnjem napredovanju članstva te uloga nacionalnog Saveza u podršci organizatorima i pojedincima
 • Aktivnosti koje Savez može provoditi u svrhu diseminacije metodologije među članstvom i javnosti, bilo u kontekstu podrške ili u kontekstu pokretača izvedbe mjera ili podrške onim pokretačima mjera koji su u mogućnosti iste lokalizirati kao npr. županijski i gradski planinarski savezi


Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Projekt Penjanje za sve | Ciljevi projekta
Projektne aktivnosti | Tjedni planinarstva i penjanja
Projektne novosti | Novosti iz KSP | Novosti iz KA


Video promocija penjanja

Video promocija penjanja

04.09.2018.

Uz sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza i pet partnerskih europskih planinarskih saveza, uz podršku fonda Erasmus+, pod nazivom „Penjanje za sve” - promocija planinarstva i penjačkih sportova kao fizičke i društvene aktivnosti za sve, 14. lipnja 2018. u ogulinskoj penjačkoj dvorani održan je dan otvorenih vrata za djecu. U sklopu događaja snimljen je atraktivni video u svrhu promocije penjanja kao posebno korisne aktivnosti za djecu i mlade u njihovom psiho-fizičkom razvoju.

Opširnije
Rezultati rada skupine za obuku projekta Penjanje za sve

Rezultati rada skupine za obuku projekta Penjanje za sve

04.09.2018.

Projekt Penjanje za sve u kojem sudjeluje Hrvatski planinarski savez u partnerstvu sa savezima iz Češke, Slovačke, Italije, Slovenije i Mađarske, okuplja brojne stručne osobe za sportove i aktivnosti u planinarstvu s ciljem boljeg razumijevanja i razmjene znanja i iskustva u obuci kadrova. Upravo su završene dvije vrijedne publikacije posvećene što većem približavanju razumijevanja u edukaciji kadrova u sportskom penjanju (u dvorani i u prirodi) te općenito organiziranom pristupu edukaciji u planinarstvu.

Opširnije
Penjački dan otvorenih vrata za djecu, primjer dobre prakse!

Penjački dan otvorenih vrata za djecu, primjer dobre prakse!

21.08.2018.

Uz sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza i pet partnerskih EU planinarskih saveza, uz podršku fonda Erasmus+, pod nazivom „Penjanje za sve” - promocija planinarstva i penjačkih sportova kao fizičke i društvene aktivnosti za sve, 14. lipnja 2018. u ogulinskoj penjačkoj dvorani održan je dan otvorenih vrata za djecu.

Opširnije
“Penjanje za sve” podržava edukaciju za planinarenje u zimskim uvjetima

“Penjanje za sve” podržava edukaciju za planinarenje u zimskim uvjetima

21.08.2018.

Sigurno i samostalno planinarenje u zimskim uvjetima u fokusu je rada PDS Velebita već više od decenije. U posljednjih nekoliko godina, edukativni pristup toj planinarskoj aktivnosti u društvu dobio je i oblik dobro organizirane edukativne djelatnosti s programima, evaluacijama i uključesosti relevantnog stručnog instruktorskog kadra.

Opširnije
Projektni sastanak inicijative Penjanje za sve u Mađarskoj

Projektni sastanak inicijative Penjanje za sve u Mađarskoj

11.06.2018.

Od 7. do 10. lipnja 2018. u mađarskom Bakonyszentlászló održan je prošireni sastanak vodstva projekta i članova šest tematskih radnih skupina u projektu. Tim Hrvatskog planinarskog saveza činili su Dorijan Klasnić i Stjepan Dubac iz PDS Velebit, Jagor Koprek iz HPD Zagreb-Matica, Antonio Begić iz HPD Željezničar, Tea Čalogović iz HPD Mosor te administratorica HPS-ove komponente projekta Gordana Blažević-Salopek iz ŠPK Ogulin...

Opširnije
Alpinistički izazovi na tjednu planinarstva i penjanja u Sloveniji

Alpinistički izazovi na tjednu planinarstva i penjanja u Sloveniji

06.04.2018.

Kako je prolazio tjedan projekta i boravak u Planici očekivalo se drastično zatopljenje prema zadnjim danima koje bi s velikim količinama novog snijega koji je pao značilo i značajnu lavinsku opasnost. Ta činjenica je stajala kao prijetnja koja je veliku većinu sudionika držala podalje od ozbiljnijih alpinističkih uspona.

Opširnije
Planinsko skijanje u fokusu Tjedna planinarstva u Sloveniji

Planinsko skijanje u fokusu Tjedna planinarstva u Sloveniji

06.04.2018.

Kao planinska skijašica i aktivni vodič HPS-a primila sam poziv projektnog tima projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s češkim, mađarskim, talijanskim, slovenskim i slovačkim planinarskim savezima uz sufinanciranje EU fonda Erasmus+ za sudjelovanje na tjednu planinarstva od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji. Sudjelovala sam na brojnim turama i radionicama tijekom tog tjedna u društvu gotovo stotinu istomišljenika iz partnerskih zemalja, a želja mi je prenijeti dio ugođaja tijekom jedne od ski tura koju sam izvela s prijateljima iz Slovenije, Hrvatske i Češke.

Opširnije
Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji

Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji

13.03.2018.

U sklopu projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s pet nacionalnih sportskih saveza tj. Český horolezecký svaz, Club Alpino Italiano, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség i Planinska zveza Slovenije) u tjednu od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji proveden je četvrti po redu “Tjedan planinarstva i penjanja”.

Opširnije
Ususret IV. Tjednu planinarstva i penjanja u Sloveniji

Ususret IV. Tjednu planinarstva i penjanja u Sloveniji

27.02.2018.

U sklopu međunarodnog projekta Penjanje za sve, u tjednu od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav te sa smještajem u Nordijskom centru Planica, izvest će se IV. Tjedan planinarstva i penjanja.

Opširnije
Pogledajte film o Tjednu penjanja u Paklenici

Pogledajte film o Tjednu penjanja u Paklenici

07.11.2017.

U sklopu međunarodnog projekta Penjanje za sve Hrvatski planinarski savez bio je u rujnu je domaćin Tjedna penjanja u Nacionalnom parku Paklenica. U Paklenici se okupilo stotianjak penjača i planinara iz Slovenije, Češke, Mađarske, Italije i Slovačke. Tjedna dana radionica, penjanja i upoznavanja na Velebitu zabilježila je i kamera iskusnog penjača i snimatelja Slovaka Martina Grajcara. Film prikazuje događaj na Paklenici u kojemu su aktivno sudjelovali i članovi HPS-a. Projekt Penjanje za sve sufinanciran je sredstvima Europske unije putem programa Erasmus+.

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.