Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Projektne aktivnosti Penjanje za sve

Projektne aktivnosti „Penjanje za sve“ Slika.

U projektnom kontekstu, Projekt predodređuje formom sljedeće rezultate:

 • Analiza vrijednosti te dobre i loše prakse
 • Provedba i sudjelovanje na Tjednima planinarstva i penjanja
 • Promocija planinarstva/penjanja u zemlji na dva jednodnevna događanja u zemlji
 • Metodologije i Akcijski planovi
 • Diseminacija i multipliciranje
 • Upravljanje projektom i izvještavanje

Neki od rezultata međusobno su povezani i sadrže zajedničke elemente pa se tako npr. Diseminacija i multipliciranje te Upravljanje projektom i izvještavanje provlače kroz sve ostale rezultate.

Hrvatski planinarski savez identificirao je provedbu raznovrsnih oblika edukacije u planinama kao dokazani i najučinkovitiji alat uključivanja javnosti u planinarstvo i povezane sportove i aktivnosti ali i identificirao izazove u provedbi takvih aktivnosti. Od rezultata projekta očekuju se rezultati koji postavljaju temelj kvalitetnom radu na uključivanju javnosti u planinarstvo i osnaživanje programa koje članice HPS-a i sam HPS provode.

Ključni elementi od najveće korisnosti za HPS koje očekujemo kao rezultat projekta:

 1. Izrada, u međunarodnom okviru, paketa materijala nužnih za promociju i provedbu edukacija u HPS-u
 2. Izrada, u međunarodnom okviru, akcijskih planova temeljenih na zaključcima i rezultatima projekta
 3. Promocija metodologije kvalitetnog uključivanja javnosti u planinarstvo/penjanje i održivost

Rezultati

1. Izrada, u međunarodnom okviru, paketa materijala nužnih za promociju i provedbu edukacija u HPS-u

Koji su to materijali čije nacrte želimo testirati u međunarodnom okruženju, usvojiti i korisititi u budućnosti (te neke verificirati pri nadležnim tijelima Republike Hrvatske:

 • Program izvedbe edukacije u sportu ili aktivnosti (planinarenje, sportsko penjanje, alpinizam, čuvari prirode, vodiči, djeca, mladi i osobe s posebnim potrebama, itd.)
 • Program edukacije izvođača edukativnih aktivnosti (Instruktor planinarenja, Instruktor penjanja...) usklađen s nacionalnim zakonodavstvom.
 • Didaktička literatura za polaznike programa i za edukatore (priručnici, instruktorski priručnici, „savezne” skripte i prezentacije, biblioteke, itd.)
 • Promotivno/informativne brošure za opće, specijalističke i stručne razine te Savezne i društvene/klupske razine
 • Savezni akti usmjereni održivosti usvojenih materijala

2. Izrada, u međunarodnom okviru, akcijskih planova temeljenih na zaključcima i rezultatima projekta

Koji su to zaključci temeljem kojih želimo formirati akcijske planove i zaključci čije nacrte želimo testirati u međunarodnom okruženju, usvojiti i korisitit u budućnosti: Tijek projekta dovest će nas do više mogućih zaključaka i potencijalnih akcijskih planova, no neke možemo već sada pretpostaviti te odlučiti kroz projekt dodatno argumentirati i osnažiti buduća moguća nacionalna i EU (su)financiranja, a to su:

 • Potreba za podrškom u provedbi train-the-trainer programa u HPS-u na razini trenera, stručnih instruktora te suradnika u edukaciji za planinarenje i penjanje.
 • Potreba za opremanjem planinarskih objekata u svrhu edukacijskih aktivnosti
 • Potreba za izgradnjom i upravljanjem (HPS-a ili prema od HPS-a utvrđenim pravilima) objektima namjenjenih penjačkim aktivnostima i sportovima (dvorane za sportsko penajnje, alpinistički kampovi i sl.).
 • Stalna promotivno-didaktička podrška HPS-a društvima i klubovima na profesionalnoj razini
 • Stalna stručna podrška HPS-a izgradnji i održavanju penjačkih poligona na profesionalnoj razini

3. Promocija metodologije kvalitetnog uključivanja javnosti u planinarstvo/penjanje i održivosti

Kako bi promovirali metodologiju nužno je prvo je uspostaviti. Tijek projekta će nam svakako donijeti preciznu metodologiju no nužno je sada definirati što ista treba sadržavati, a to je:

 • Na koji način i prema kojim uvjetima organizatori provode edukativne aktivnosti tj. koje minimalne stručne i tehničke uvjete mora organizator zadovoljiti kako bi provodio edukativne aktivnosti
 • Po završetku edukacije, koje se aktivnosti smatraju obveznima da ih organizator provodi s članstvom, koje preporučenima, a koje su uvjet eventualnom daljnjem napredovanju članstva te uloga nacionalnog Saveza u podršci organizatorima i pojedincima
 • Aktivnosti koje Savez može provoditi u svrhu diseminacije metodologije među članstvom i javnosti, bilo u kontekstu podrške ili u kontekstu pokretača izvedbe mjera ili podrške onim pokretačima mjera koji su u mogućnosti iste lokalizirati kao npr. županijski i gradski planinarski savezi


Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Projekt Penjanje za sve | Ciljevi projekta
Projektne aktivnosti | Tjedni planinarstva i penjanja
Projektne novosti | Novosti iz KSP | Novosti iz KA


Pogledajte film - Tjedan planinarstva i penjanja u Češkoj

Pogledajte film - Tjedan planinarstva i penjanja u Češkoj

13.01.2017.

Jedan od ciljeva međunarodnog projekta "Penjanje za sve", sufinanciranog iz fonda EU Erasmus+, je i izrada dokumentarnog filma o samom tijeku projekta. Snimanje filma zadaća je kolega i kolegica iz Slovačke, a osim jedinstvenog proizvoda, izrađivat će i kratki informativno-promotivni video filmovi za potrebe određenog događaja, promocije pojedine lokacije ili saveza ili tjedna planinarstva i penjanja. Prvi takav video clip ukratko izvještava o prvom druženju u Češkoj, u kojemu su aktivno sudjelovali i članovi HPS-a

Opširnije
Započele pripreme za Tjedan planinarstva i penjanja u Paklenici u 2017. godini

Započele pripreme za Tjedan planinarstva i penjanja u Paklenici u 2017. godini

15.11.2016.

U subotu 12. studenoga 2016. u prostorijama Nacionalnog parka Paklenica održan je pripremni sastanak u sklopu projekta „Penjanje za sve“ kojeg s još šest partnerskih planinarskih saveza iz regije provodi Hrvatski planinarski savez uz sufinanciranje EU fonda Erasmus +...

Opširnije
Radna skupina za djecu i mladež razvila smjernice za izradu konkretnih programa i prijedloga mjera

Radna skupina za djecu i mladež razvila smjernice za izradu konkretnih programa i prijedloga mjera

21.10.2016.

U sklopu Tjedna planinarstva i penjanja u češkom Adršpachu od 25. rujna do 2. listopada 2016, sufinanciranom od fonda Europske unije Erasmus + održane su i radionice na temu uključivanja djece i mladeži u planinarske procese s naglaskom na penjanje. Skupinom upravlja Claudia Balogh iz Mađarske, a tim HPS-a zastupale su Tea Čalogović (HPD Mosor), Gorana Škare (SPK Zona, HPD Mosor) i Barbara Gilić (SPK Marulianus).

Opširnije
Zaključci radne skupine za suradnju s institucijama i traženje rješenja za otvoreno pitanje ograničavanja pristupa

Zaključci radne skupine za suradnju s institucijama i traženje rješenja za otvoreno pitanje ograničavanja pristupa

21.10.2016.

Projekt „Penjanje za sve“ kojeg provode planinarski savezi iz Hrvatske Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Italije, a su-financira Europska unija putom fonda Erasmus + namjenjen je promociji penjanja i planinarstva te, između ostaloga, zajedničkom traženju odgovora na otovrena pitanja koja našu primarnu aktivnost možebitno ograničavaju ili zahtjevaju snažnu uključenost u procese kojima upravljaju druge institucije.

Opširnije
Podrška članstvu putom kvalitetne infrastrukture i komunikacije jedan je od temelja snažnog planinarskog saveza

Podrška članstvu putom kvalitetne infrastrukture i komunikacije jedan je od temelja snažnog planinarskog saveza

20.10.2016.

U češkom Adršpachu od 25. rujna do 2. listopada 2016. u sklopu projekta „Penjanje za sve“ sufinanciranog od fonda Europske unije Erasmus +, na inicijativu Český horolezecký svaza održana je i zajednička radionica na temu planinarske infrastrukture i komunikacije.

Opširnije
Radionica o međunarodnoj suradnji na razini društava i klubova

Radionica o međunarodnoj suradnji na razini društava i klubova

16.10.2016.

Tijekom Tjedna penjanja i planinarstva, u sklopu projekta „Penjanje za sve“ sufinanciranog od fonda Europske unije Erasmus +, koji se održao u Adrspachu od 25.9. do 2.10.2016 radna skupina zadužena za temu Međunarodne suradnje na razini društava i klubova održala je dvije radionice.

Opširnije
Programi za osobe s posebnim potrebama i treće životne dobi važna su komponenta projekta

Programi za osobe s posebnim potrebama i treće životne dobi važna su komponenta projekta "Penjanje za sve"

16.10.2016.

Tijekom skupa „Penjanje za sve“ u češkom Adršpachu od 25. rujna do 2. listopada 2016. godine, kojeg su organizirali Český horolezecký svaz, Club Alpino Italiano, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség, Planinska zveza Slovenije i Hrvatski planinarski savez, a sufinancirala Europska unija putom fonda Erasmus +, održane su vrijedne radionice na temu podrške organiziranog planinarstva skupinama osoba s posebnim potrebama i osobama treće životne dobi...

Opširnije
Radionica o edukaciji i metodologiji u Češkoj

Radionica o edukaciji i metodologiji u Češkoj

06.10.2016.

Tijekom Tjedna planinarstva i penjanja u Češkoj, u sklopu projekta „Penjanje za sve“ sufinanciranog od fonda europske unije Erasmus + te šest partnerskih planinarskih saveza iz Češke, Italije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke održane su brojne tematske radionice čiji su zaključci prezentirani predposljednjeg dana događanja, 1.10.2016.

Opširnije
Tim HPS-a sudjelovao na Tjednu planinarstva i penjanja u Češkoj

Tim HPS-a sudjelovao na Tjednu planinarstva i penjanja u Češkoj

03.10.2016.

Od 25. rujna do 2. listopada na penjački i planinarski atraktivnom području Adršpach u Češkoj održan je Tjedan planinarstva i penjanja. To je prvi od pet takvih susreta u sklopu programa "Penjanje za sve", koji sufinancira Europska unija putem fonda Erasmus+. U ovom europskom projektu sudjeluju planinari i penjači iz Češke, Slovenije, Slovačke, Italije, Mađarske i Hrvatske.

Opširnije
Uspostavljen tim HPS-a za Tjedan planinarstva i penjanja u Češkoj

Uspostavljen tim HPS-a za Tjedan planinarstva i penjanja u Češkoj

16.08.2016.

Voditeljica na Projektu “Penjanje za sve” sufinanciranog od Erasmus + programa Europske unije zadužena za uspostavu i koordinaciju timova koji će sudjelovati na Tjednima planinarstva i penjanja, konsolidirala je popis sudionika prvog predviđenog skupa u Češkoj na lokacji Adršpach od 25. rujna do 2. listopada 2016...

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.