Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Alpinizam

Komisija za alpinizam


E-mailalpinizam@hps.hr
pročelnica Mia Vrbanac Užarević, tel. 091/50-51-257
zamjenik pročelnice Saša Jovetić
izbornik ledno-penjačke reprezentacije Marko Petrunić
Plan akcija Komisije za alpinizam HPS-aAlpinističke škole i druge alpinističke akcije


O alpinizmu

Alpinist u stijeni Alpinizam je penjanje po neoznačenim i neosiguranim strmim stijenama, pri čemu se za osiguranje i napredovanje upotrebljava alpinistička oprema i tehnika. Osim osiguravališta, alpinistički smjerovi većinom nisu uređeni sa stalno postavljenom opremom, već ih penjači djelomično ili potpuno sami opremaju i raspremaju tijekom uspona. Alpinistički smjerovi razlikuju se po dužini (visini) i ocjeni smjera prema UIAA ljestvici.

Alpinistička djelatnost jedna je od najtežih i najopasnijih planinarskih disciplina i zbog toga je regulirana prilično strogim pravilima. Naslov „alpinist“ i pravo vođenja pripravnika u teže smjerove stječe se tek nakon pohađanja alpinističke škole, pripravničkog staža i položenog ispita. Alpinisti se školuju pod nadzorom iskusnih penjača, a zatim, ovisno o svom iskustvu, partneru, vremenskim uvjetima i još mnogim čimbenicima biraju stijene u kojima penju te se na taj način stalno dodatno usavršavaju.

Hrvatske alpinistice i alpinisti uspeli su se na najviše vrhove svijeta Alpinisti su organizirani unutar planinarskih društava u alpinističke odsjeke (AO) u jačim planinarskim društvima ili u samostalnim alpinističkim klubovima koji se brinu za nabavku zajedničke penjačke opreme te za školovanje i uvježbavanje novih penjača. Njihov rad koordinira Komisija za alpinizam HPS-a koju čine predstavnici svih alpinističkih odsjeka. Komisija za alpinizam verificira programe i instruktore alpinističkih škola, organizira tečajeve, logore i alpinističke ekspedicije.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Alpinističke jedinice u HPS-u | Vijesti iz Komisije za alpinizam


Poziv za pristupanje ispitu za naslov „Alpinist

Poziv za pristupanje ispitu za naslov „Alpinist"

16.10.2017.

Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza 11. i 12. studenog organizira ispit za naslov alpinist

Opširnije
Održan sedmi Memorijalni logor Glavno da se klajmba

Održan sedmi Memorijalni logor Glavno da se klajmba

13.10.2017.

Proteklog vikenda po sedmi put okupili su se alpinisti i penjači iz cijele Hrvatske na Memorijalnom logoru Glavno da se klajmba posvećenom Toniju Rosi, Igoru Skenderu, Krešimiru Milasu i Martinu Užareviću. U nastavku pročitajte kako nam je bilo!

Opširnije
Dry Tooling radionica na Zasavju (Slovenija)

Dry Tooling radionica na Zasavju (Slovenija)

21.09.2017.

Ove godine veliki Vili Guček u suradnji s vrhunskim toolerima i lednim penjačima organizira Dry Tooling radionicu za sve zainteresirane, bez obzira na iskustvo! Ovu jedinstvenu priliku ne smijete propustiti, a detalje pročitajte u nastavku!

Opširnije
Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2017.

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2017.

11.09.2017.

Dragi zaljubljenici u Biokovo i svi oni koji će to tek postati! I ove godine ćemo se družiti na Glavno da se klajmba. Skup će se održati kao i prethodnih godina u Gornjem Kričku iznad Brela i to od petka, 6. do nedjelje, 8. listopada.

Opširnije
Izvještaj s ljetnog logora Komisije za alpinizam u Ecrinsu

Izvještaj s ljetnog logora Komisije za alpinizam u Ecrinsu

05.09.2017.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg logora, ovogodišnji je nadmašio sva očekivanja brojem prijavljenih te ispenjanim smjerovima. Na logoru je sudjelovalo 16 članova različitih alpinističkih odsjeka (AO Matica, AO Željezničar, RAK, AO Velebit) a u kampu se istovremeno zatekao i znatan broj onih koji su naišli samo na nekoliko dana. U nastavku pročitajte izvještaj sudionice logora Bojane Horvat.

Opširnije
Navez Božić-Davidova popeo legendarni Perestroika Crack u Kirgistanu

Navez Božić-Davidova popeo legendarni Perestroika Crack u Kirgistanu

18.08.2017.

Prekrasne vijesti stigle su iz Kirgistana, kamo se sa slovenskim kolegicama i kolegama uputila naša alpinistica Iva Božić! Iva je s poznatom slovenskom alpinisticom Nastjom Davidovom popela legendarni smjer Perestroika Crack u dolini Ak Su u Kirgistanu. Više u nastavku!

Opširnije
Siniša Škalec slobodno popeo Obraz Sfinge (7c, 160m)!

Siniša Škalec slobodno popeo Obraz Sfinge (7c, 160m)!

01.08.2017.

Još jedan veliki uspjeh jakog mladog naveza Škalec- Vitez!

Opširnije
Izvještaj s ljetnog penjačkog susreta British Mountaineering Cluba

Izvještaj s ljetnog penjačkog susreta British Mountaineering Cluba

11.06.2017.

Lada Lukinić, dugogodišnja članica AO Velebit, ove je godine u svibnju sudjelovala na tradicionalnom ljetnom susretu penjača u organizaciji BMC-a koji je ove godine održan u pitoresknom Cornwallu. U nastavku pročitajte što je sve Lada ispenjala i doživjela!

Opširnije
Ljetni logor Komisije za alpinizam

Ljetni logor Komisije za alpinizam

09.06.2017.

Komisija za alpinizam u terminu od 5. do 15. kolovoza organizira ljetni alpinistički logor u Ecrinsu, Francuska. Više o uvjetima sudjelovanja na logoru pročitajte u nastavku!

Opširnije
Stradao tooler i alpinist Sašo Žitnik

Stradao tooler i alpinist Sašo Žitnik

16.05.2017.

U subotu, 13. svibnja, smrtno je stradao Sašo Žitnik, član AO Železničar iz Ljubljane.

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.