Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Alpinizam

Komisija za alpinizam


E-mailalpinizam@hps.hr
pročelnica Mia Vrbanac Užarević, tel. 091/50-51-257
zamjenik pročelnice Saša Jovetić
izbornik ledno-penjačke reprezentacije Marko Petrunić
Plan akcija Komisije za alpinizam HPS-aAlpinističke škole i druge alpinističke akcije


O alpinizmu

Alpinist u stijeni Alpinizam je penjanje po neoznačenim i neosiguranim strmim stijenama, pri čemu se za osiguranje i napredovanje upotrebljava alpinistička oprema i tehnika. Osim osiguravališta, alpinistički smjerovi većinom nisu uređeni sa stalno postavljenom opremom, već ih penjači djelomično ili potpuno sami opremaju i raspremaju tijekom uspona. Alpinistički smjerovi razlikuju se po dužini (visini) i ocjeni smjera prema UIAA ljestvici.

Alpinistička djelatnost jedna je od najtežih i najopasnijih planinarskih disciplina i zbog toga je regulirana prilično strogim pravilima. Naslov „alpinist“ i pravo vođenja pripravnika u teže smjerove stječe se tek nakon pohađanja alpinističke škole, pripravničkog staža i položenog ispita. Alpinisti se školuju pod nadzorom iskusnih penjača, a zatim, ovisno o svom iskustvu, partneru, vremenskim uvjetima i još mnogim čimbenicima biraju stijene u kojima penju te se na taj način stalno dodatno usavršavaju.

Hrvatske alpinistice i alpinisti uspeli su se na najviše vrhove svijeta Alpinisti su organizirani unutar planinarskih društava u alpinističke odsjeke (AO) u jačim planinarskim društvima ili u samostalnim alpinističkim klubovima koji se brinu za nabavku zajedničke penjačke opreme te za školovanje i uvježbavanje novih penjača. Njihov rad koordinira Komisija za alpinizam HPS-a koju čine predstavnici svih alpinističkih odsjeka. Komisija za alpinizam verificira programe i instruktore alpinističkih škola, organizira tečajeve, logore i alpinističke ekspedicije.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Alpinističke jedinice u HPS-u | Vijesti iz Komisije za alpinizam


Predavanje Borisa Čujića u Teatru &td

Predavanje Borisa Čujića u Teatru &td

20.06.2016.

Inicijativa Penjati se mora organizira predavanje jednog od najboljih i najsvestranijih hrvatskih penjača i alpinista, Borisa Čujića. Ako želite nešto čuti o zanimljivim zgodama i događajima iz njegove trideset godina duge penjačke karijere, svakako dođite u Teatar &td 30. lipnja u 21 sat.

Opširnije
Veliki uspjeh hrvatskih penjača na Korzici

Veliki uspjeh hrvatskih penjača na Korzici

08.06.2016.

Korzika je već desetljećima omiljeno odredište ljubitelja svih sportova u prirodi- planinara, kajakaša, biciklista pa tako i penjača. Kvalitetan granit neobičnih oblika (tafoni) privlači velika imena penjačke i alpinističke scene, poput Arnauda Petita, koji je tamo opremio i ispenjao neke od najatraktivnijih smjerova u Europi, a vjerojatno i na svijetu. Do sada su i hrvatski penjači nekoliko puta boravili na tom prekrasnom otoku, no ovaj puta se možemo pohvaliti zaista važnim usponima. Ekipa u sastavu Sunčana Hrašćanec, Dalibor Plaščar, Siniša Škalec (AO PDS Velebit, Zagreb) te neumorni Igor Čorko (SPK Vertikal, Varaždin) proveli su nekoliko dana u svibnju na Korzici gdje je navez Čorko-Škalec ispenjao smjer De Rerum Natura (7c) koji se velikom većinom, a pogotovo u ključnoj dužini, penje na vlastita međuosiguranja. Sunčica i Dalibor također bilježe značajne uspone, penju legendarni Jeef (Petitov smjer koji su 2014. godine ispenjali Orsat Kratofil i Krunoslav Užarević), te, nakon promjene penjačkih partnera penju smjer Vecchia Felpa (7c). U nastavku pročitajte dojmove Siniše Škaleca i počnite razmišljati kamo želite otići na sljedeći "veliki" izlet!

Opširnije
Poziv penjačima, alpinistima i edukatorima

Poziv penjačima, alpinistima i edukatorima

01.06.2016.

Inicijativa Penjati se mora poziva sve zainteresirane da prijave projekte edukacije alpinista i penjača u godini 2016./2017. Detalje poziva pročitajte u nastavku!

Opširnije
Ljetni alpinistički logor Komisije za alpinizam od 30. srpnja do 7. kolovoza 2016. godine u Val Ferretu (Italija)

Ljetni alpinistički logor Komisije za alpinizam od 30. srpnja do 7. kolovoza 2016. godine u Val Ferretu (Italija)

18.05.2016.

Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza ovoga ljeta od 30. srpnja do 7. kolovoza 2016. godine organizira ljetni alpinistički logor u Val Ferretu, s talijanske strane Mont Blanca. Pozivamo sve zainteresirane naveze, sastavljene od iskusnijeg i manje iskusnog člana, da se prijave kako bi doživjeli nezaboravno iskustvo penjanja u granitu i ugodnog boravka u Rifugiu Dalmazzi koji se nalazi na 2584 metara nadmorske visine. U nastavku pročitajte kako se možete prijaviti i što je sve potrebno za sudjelovanje na ovogodišnjem logoru.

Opširnije
Održan ispit za naslov alpinist

Održan ispit za naslov alpinist

18.04.2016.

U subotu, 16. travnja, na Paklenici je održan ispit za naslov alpinist. Obzirom na stanku od dvije godine, odaziv je bio velik, pa je ispitna komisija zaprimila čak šest prijava, od kojih je pristup na ispit odobrila petero kandidatkinja i kandidata. U nastavku pročitajte detaljniji izvještaj.

Opširnije
Ispit za naslov alpinist, Paklenica, 16. i 17. travnja 2016. godine

Ispit za naslov alpinist, Paklenica, 16. i 17. travnja 2016. godine

03.03.2016.

Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza 16. i 17. travnja organizira ispit za naslov alpinist.

Opširnije
Međunarodni ženski penjački susret BMC-a

Međunarodni ženski penjački susret BMC-a

29.02.2016.

Pinnacle Club, britanski nacionalni ženski penjački klub u suradnji s British Mountaineering Councilom ove godine organizira međunarodni ženski penjački susret koji će se održati u Walesu, u srcu Llanberis Passa od 12. do 19. lipnja 2016. godine. Cilj ovog susreta je poboljšavanje tehnika trad penjanja, upoznavanje penjačica iz različitih zemalja te razmjena iskustava. Ovaj susret je jedinstven, jer je usmjeren upravo na žene, njihovo iskustvo penjanja i ženska penjačka partnerstva.

Opširnije
Održan zimski logor Komisije za alpinizam

Održan zimski logor Komisije za alpinizam

28.02.2016.

Unatoč ne baš idealnoj prognozi, prošli je tjedan uspješno održan zimski logor Komisije za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza. Logor je održan na alternativnoj lokaciji, u dolini Coogne, gdje su sudionici logora zatekli slapove u odličnom stanju. Na logoru je sudjelovalo sedmero penjača i alpinista iz različitih društava i klubova. U nastavku pročitajte kratki i sažeti izvještaj voditelja i koordinatora, Dragana Dragičevića, te uživajte u fotografijama.

Opširnije
Izvještaj sa zimskog BMC susreta u Škotskoj

Izvještaj sa zimskog BMC susreta u Škotskoj

05.02.2016.

U nastavku pročitajte zanimljiv izvještaj naše dvojice sudionika na ovogodišnjem zimskom BMC susretu održanom u Škotskoj. Fotografije: Vedran Salopek

Opširnije
Zimski alpinistički kamp u Nacionalnom parku Ecrins u Francuskoj

Zimski alpinistički kamp u Nacionalnom parku Ecrins u Francuskoj

22.01.2016.

Komisija za alpinizam HPS-a objavljuje raspis za sve zainteresirane članove alpinističkih jedinica na zimski alpinistički kamp koji će se održati od 20. do 28.02.2016. na području Nacionalnog parka Ecrins (Parc national des Ecrins) u Francuskoj.

Opširnije
Copyright 2016 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.