Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Ideal-Escapes.com

Alpinizam

Komisija za alpinizam


E-mailalpinizam@hps.hr
pročelnica Mia Vrbanac Užarević, tel. 091/50-51-257
zamjenik pročelnice Saša Jovetić
izbornik ledno-penjačke reprezentacije Marko Petrunić
Plan akcija Komisije za alpinizam HPS-aAlpinističke škole i druge alpinističke akcije


O alpinizmu

Alpinist u stijeni Alpinizam je penjanje po neoznačenim i neosiguranim strmim stijenama, pri čemu se za osiguranje i napredovanje upotrebljava alpinistička oprema i tehnika. Osim osiguravališta, alpinistički smjerovi većinom nisu uređeni sa stalno postavljenom opremom, već ih penjači djelomično ili potpuno sami opremaju i raspremaju tijekom uspona. Alpinistički smjerovi razlikuju se po dužini (visini) i ocjeni smjera prema UIAA ljestvici.

Alpinistička djelatnost jedna je od najtežih i najopasnijih planinarskih disciplina i zbog toga je regulirana prilično strogim pravilima. Naslov „alpinist“ i pravo vođenja pripravnika u teže smjerove stječe se tek nakon pohađanja alpinističke škole, pripravničkog staža i položenog ispita. Alpinisti se školuju pod nadzorom iskusnih penjača, a zatim, ovisno o svom iskustvu, partneru, vremenskim uvjetima i još mnogim čimbenicima biraju stijene u kojima penju te se na taj način stalno dodatno usavršavaju.

Hrvatske alpinistice i alpinisti uspeli su se na najviše vrhove svijeta Alpinisti su organizirani unutar planinarskih društava u alpinističke odsjeke (AO) u jačim planinarskim društvima ili u samostalnim alpinističkim klubovima koji se brinu za nabavku zajedničke penjačke opreme te za školovanje i uvježbavanje novih penjača. Njihov rad koordinira Komisija za alpinizam HPS-a koju čine predstavnici svih alpinističkih odsjeka. Komisija za alpinizam verificira programe i instruktore alpinističkih škola, organizira tečajeve, logore i alpinističke ekspedicije.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Alpinističke jedinice u HPS-u | Vijesti iz Komisije za alpinizam


Održan šesti memorijalni alpinistički logor Glavno da se klajmba

Održan šesti memorijalni alpinistički logor Glavno da se klajmba

13.10.2016.

Prošlog vikenda mnogi su se alpinisti okupili na Biokovu kako bi uživali u lijepim smjerovima i uvijek ugodnom druženju. U nastavku pročitajte kako je bilo i što se "klajmbalo"!

Opširnije
Dry Tooling radionica- treće izdanje

Dry Tooling radionica- treće izdanje

27.09.2016.

Polako nam se bliži sezona zimskih penjačkih aktivnosti, ali i natjecanja u dry toolingu. Ako vas zanima dry tooling i htjeli biste provesti dan s ponajboljim hrvatskim "toolerima", prijavite se na našu DT radionicu!

Opširnije
Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2016.

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2016.

14.09.2016.

I ove godine će se održati već šesti po redu memorijalni skup Glavno da se klajmba. Ovaj skup se pretvorio u najmasovnije okupljanje penjača i alpinista u regiji, te vas ovom prilikom pozivamo da sudjelujete u još jednom nezaboravnom druženju u podnožju prelijepog Biokova. Skup će se održati od petka, 7. listopada, do nedjelje 9. listopada. Detalje pročitajte u nastavku!

Opširnije
Izvještaj s ljetnog logora Komisije za alpinizam održanog u Ecrinsu

Izvještaj s ljetnog logora Komisije za alpinizam održanog u Ecrinsu

12.09.2016.

Nakon duge ljetne stanke i velike penjačke aktivnosti, vraćamo se s izvještajem iz Ecrinsa. Već tradicionalno je na logoru sudjelovalo najviše članova iz AO Željezničara iz Zagreba, no ove godine pridružio im se i jedan Velebitaš. Pročitajte izvještaj Orsata Kratofila i počnite planirati sljedeće (penjačko) ljeto!

Opširnije
Predavanje Borisa Čujića u Teatru &td

Predavanje Borisa Čujića u Teatru &td

20.06.2016.

Inicijativa Penjati se mora organizira predavanje jednog od najboljih i najsvestranijih hrvatskih penjača i alpinista, Borisa Čujića. Ako želite nešto čuti o zanimljivim zgodama i događajima iz njegove trideset godina duge penjačke karijere, svakako dođite u Teatar &td 30. lipnja u 21 sat.

Opširnije
Veliki uspjeh hrvatskih penjača na Korzici

Veliki uspjeh hrvatskih penjača na Korzici

08.06.2016.

Korzika je već desetljećima omiljeno odredište ljubitelja svih sportova u prirodi- planinara, kajakaša, biciklista pa tako i penjača. Kvalitetan granit neobičnih oblika (tafoni) privlači velika imena penjačke i alpinističke scene, poput Arnauda Petita, koji je tamo opremio i ispenjao neke od najatraktivnijih smjerova u Europi, a vjerojatno i na svijetu. Do sada su i hrvatski penjači nekoliko puta boravili na tom prekrasnom otoku, no ovaj puta se možemo pohvaliti zaista važnim usponima. Ekipa u sastavu Sunčana Hrašćanec, Dalibor Plaščar, Siniša Škalec (AO PDS Velebit, Zagreb) te neumorni Igor Čorko (SPK Vertikal, Varaždin) proveli su nekoliko dana u svibnju na Korzici gdje je navez Čorko-Škalec ispenjao smjer De Rerum Natura (7c) koji se velikom većinom, a pogotovo u ključnoj dužini, penje na vlastita međuosiguranja. Sunčica i Dalibor također bilježe značajne uspone, penju legendarni Jeef (Petitov smjer koji su 2014. godine ispenjali Orsat Kratofil i Krunoslav Užarević), te, nakon promjene penjačkih partnera penju smjer Vecchia Felpa (7c). U nastavku pročitajte dojmove Siniše Škaleca i počnite razmišljati kamo želite otići na sljedeći "veliki" izlet!

Opširnije
Poziv penjačima, alpinistima i edukatorima

Poziv penjačima, alpinistima i edukatorima

01.06.2016.

Inicijativa Penjati se mora poziva sve zainteresirane da prijave projekte edukacije alpinista i penjača u godini 2016./2017. Detalje poziva pročitajte u nastavku!

Opširnije
Ljetni alpinistički logor Komisije za alpinizam od 30. srpnja do 7. kolovoza 2016. godine u Val Ferretu (Italija)

Ljetni alpinistički logor Komisije za alpinizam od 30. srpnja do 7. kolovoza 2016. godine u Val Ferretu (Italija)

18.05.2016.

Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza ovoga ljeta od 30. srpnja do 7. kolovoza 2016. godine organizira ljetni alpinistički logor u Val Ferretu, s talijanske strane Mont Blanca. Pozivamo sve zainteresirane naveze, sastavljene od iskusnijeg i manje iskusnog člana, da se prijave kako bi doživjeli nezaboravno iskustvo penjanja u granitu i ugodnog boravka u Rifugiu Dalmazzi koji se nalazi na 2584 metara nadmorske visine. U nastavku pročitajte kako se možete prijaviti i što je sve potrebno za sudjelovanje na ovogodišnjem logoru.

Opširnije
Održan ispit za naslov alpinist

Održan ispit za naslov alpinist

18.04.2016.

U subotu, 16. travnja, na Paklenici je održan ispit za naslov alpinist. Obzirom na stanku od dvije godine, odaziv je bio velik, pa je ispitna komisija zaprimila čak šest prijava, od kojih je pristup na ispit odobrila petero kandidatkinja i kandidata. U nastavku pročitajte detaljniji izvještaj.

Opširnije
Ispit za naslov alpinist, Paklenica, 16. i 17. travnja 2016. godine

Ispit za naslov alpinist, Paklenica, 16. i 17. travnja 2016. godine

03.03.2016.

Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza 16. i 17. travnja organizira ispit za naslov alpinist.

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2016 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.