Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski putovi

Planinarska markacija Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama ili komisijama planinarskih društava. Njihov rad usklađuje Komisija za planinarske putove HPS-a.

Komisija za planinarske putove


E-mailputovi@hps.hr
Pročelnica Bernarda HuzjakAkti i obrasci Komisije za planinarske putove

Pravilnik Komisije za planinarske putove HPS-a (PDF)
Izvještaj o markacističkim aktivnostima (MS Word) / (PDF)
Izvještaj o markacističkoj akciji (MS Word) / (PDF)
Podaci o markiranom putu (MS Word) / (PDF)
Obrazac zahtjevnog puta (MS Word) / (PDF)
Uvjeti za registraciju obilaznice
Upitnik obilaznice (MS Excel) / (Acrobat PDF)
Osobni podaci markacista (MS Word)

Djelovanje Komisije za planinarske putove

Markiranje planinarskog puta Osnovni cilj Komisije za planinarske putove HPS-a je da usklađuje brigu o planinarskim putovima u Hrvatskoj. Također, zadaća Komisije je da stalno poboljšava razinu informiranosti o planinarskim putovima, a posredstvom Hrvatske planinarske obilaznice, Velebitskog planinarskog puta i Velebitske obilaznice dovede što više planinara do najljepših vrhova i mjesta u našim planinama.

Komisija za planinarske putove HPS-a djeluje kroz suradnju sa svim planinarskim društvima te županijskim i gradskim savezima koji brinu i ujedno jedini raspolažu sa svim informacijama o postojećim planinarskim putovima i obilaznicama.

U Hrvatskoj ima nekoliko tisuća kilometara planinarskih putova

Tečaj za markaciste Putem tečajeva za markaciste i izravne suradnje s planinarskim društvima Komisija za planinarske putove nastoji postići da se svi putovi označavaju na isti način, da se koriste jednake oznake na pravim mjestima (markacije nisu jedine planinarske oznake!), da svaki posjetitelj može znati kamo put vodi i koliko je daleko cilj, i najvažnije, da kretanje po planinama bude što sigurnije i jednostavnije.

Komisija za planinarske putove HPS-a vodi popis planinarskih putova, uz posebnu brigu o njihovom optimalnom rasporedu, gustoći, opravdanosti i stanju planinarskih oznaka. Također, Komisija vodi popis registriranih markacista te brine o usavršavanju, školovanju i dodjeljivanju naslova »markacist«. Pri trasiranju i markiranju novih putova i planinarskih obilaznica te pri izradi dnevnika, vodiča i karata, Komisija pruža stručne savjete i upute. Komisija vodi i registar planinarskih obilaznica. Uz navedeno, Komisija za planinarske putove vodi i brigu o planinarskim obilaznicama državnog značaja: Hrvatskoj planinarsko obilaznici (HPO) i Velebitskom planinarskom putu (VPP). Godine 1994. osnovana je i Velebitska obilaznica koja obuhvaća vrhove sjevernog i srednjeg Velebita. Članovi Komisije obavljaju pregled ispunjenih dnevnika i obilaznicima izdaju odgovarajuće značke i priznanja, te vode registar obilaznika.

Zadaci Komisije za planinarske putove

Markacija na stablu Prema Pravilniku Komisije za planinarske putove, zadaci i nadležnost Komisije jesu:

 • briga o unapređivanju rada pri uređivanju planinarskih putova i pomoći planinarskim društvima, koja to ne mogu sama obavljati
 • sudjelovanje pri izradi vodiča, planinarskih karata i drugih planinarskih stručnih publikacija
 • registriranje i vođenje popisa markacista
 • vođenje popisa planinarskih putova i obilaznica te njihova registracija
 • pregled ispunjenih dnevnika obilaznica, izdavanje značaka ili priznanja za obilaznice koje održava HPS
 • organiziranje školovanja i stručnog usavršavanja markacista
 • odgovorno sudjelovanje u rješavanju pitanja od međusobnog značenja s istovrsnim komisijama planinarskih saveza susjednih država
 • pripremanje programa i planova za uređivanje planinarskih putova prema potrebama HPS-a
 • unapređivanja načina prikupljanja podataka o planinarskim putovima pomoću suvremenihmetoda (GPS)
 • utvrđivanje načina za jednoobrazno vođenje kartografskih i ostalih podataka koje obrađuje Komisija
 • objavljivanje podataka o planinarskim putovima i obilaznicama na internetskim stranicama HPS, u Hrvatskom planinaru i ostalim glasilima

Planinarska staza na otoku RabuPoveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Planinarske obilaznice | Hrvatska planinarska obilaznica | Hrvatski vrhovi
Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti


Markacistički tečaj u Kninu 13. i 14. svibnja 2017.

Markacistički tečaj u Kninu 13. i 14. svibnja 2017.

13.03.2017.

Komisija za planinarske putove HPS-a organizira Tečaj za markaciste. Teorijski dio tečaja će se održati u subotu, 13, svibnja 2017. s početkom u 13:30 sati, a praktični dio sutradan na planinarskim putevima Dinare. Prijavu možete izvršiti elektroničkim putem na ovom Web linku najkasnije do 30. travnja 2017.

Opširnije
Mudna dol ponovno prohodna

Mudna dol ponovno prohodna

02.03.2017.

Planinarsko društvo Kamenjak iz Rijeke izvješćuje da je od 1. 3. 2017. ponovno otvoren planinarski put kroz Mudnu dol u "Grobničkim Alpama". Nove ljestve na početku Mudne doli postavili su Darko Tadej, Ivan Spinčić i Toni Karuza.

Opširnije
Uručena najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2016. godinu

Uručena najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2016. godinu

19.12.2016.

Svečana podjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice održana je u nedjelju 18. prosinca 2016. u organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a...

Opširnije
Zatvoren put kroz Mudnu dol

Zatvoren put kroz Mudnu dol

06.12.2016.

PD Kamenjak Rijeka obavješćuje planinare da je zbog dotrajale opreme (sajle i ljestve) do daljnjega zatvoren planinarski put kroz Mudnu dol za Hahliće.

Opširnije
Usklađivanje podataka o putovima Ivančice

Usklađivanje podataka o putovima Ivančice

28.11.2016.

U subotu 26.11.2016. u Zlatar Bistrici održan je sastanak predstavnika Komisije i HGSS-a, stanica Krapina s predstavnicima planinarskih društava koja održavaju planinarske putove Ivančice. U vrlo ugodnoj radnoj atmosferi uskladili smo podatke iz Registra planinarskih putova sa snimljenim stanjem na terenu, radi izrade vjerodostojnog planinarskog zemljovida Ivančice kojeg dovršava HGSS.

Opširnije
Uručenje najviših priznanja HPO za 2016. godinu

Uručenje najviših priznanja HPO za 2016. godinu

17.11.2016.

Svečano uručenje posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2016. godinu održat će se u nedjelju 18. prosinca 2016. s početkom u 11 sati, u Zagrebu na adresi Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, Borongajska cesta 83, zgrada 69, dvorana Amfiteatar...

Opširnije
Održan tečaj za markaciste

Održan tečaj za markaciste

26.09.2016.

U Zagrebu je u dane vikenda 24. i 25. rujna 2016. g. održan tečaj za markaciste. Uz teoretski dio tečaja od 16 tematskih cjelina, polaznici su imali priliku pratiti i predavanje o radovima na tehnički zahtjevnim dionicama koje je održao gosp. Albin Žnidarčić iz Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije.

Opširnije
Markacistički tečaj u Zagrebu 24. rujna 2016.

Markacistički tečaj u Zagrebu 24. rujna 2016.

15.07.2016.

Komisija za planinarske putove HPS-a organizira Tečaj za markaciste. Teorijski dio tečaja će se održati u subotu, 24, rujna 2016. s početkom u 13 sati. Točno mjesto održavanja teorijskog dijela bit će određeno nakon utvrđivanja broja prijavljenih, a datum i mjesto održavanja praktičnog dijela naknadno. Prijavu možete izvršiti elektroničkim putem na ovom Web linku najkasnije do 31. kolovoza 2016.

Opširnije
Nastavljena tradicionalno dobra suradnja s Komisijom za planinske poti PZS

Nastavljena tradicionalno dobra suradnja s Komisijom za planinske poti PZS

30.05.2016.

Suradnja s Komisijom za planinske poti PZS nastavljena je završetkom markacističkog školovanja po slovenskom programu za dvoje markacista-instruktora naše Komisije, te sastankom predstavnika obje Komisije na kojem su glavne teme bile suradnja na problematici zahtjevnih dionica plananrskih puteve, prijedlog planinarske obilaznice "Vrhovi prijateljstva Hrvatske i Slovenije" te opća razmjena iskustva i dogovori za buduću suradnju.

Opširnije
Markacistički vikend na Malačkoj

Markacistički vikend na Malačkoj

25.05.2016.

U planinarskom domu Malačka u subotu i nedjelju 21. i 22. svibnja 2016. održani su: - sastanak s predstavnicima planinarskih društava, Županijskog planinarskog saveza I HGSS-a - tečaj za markaciste - radionica za obradu GPS podataka Osim 38 novih školovanih markacista, dobili smo i vrijednu razmjenu informacija, iskustva i ideja. Zahvaljujemo svim sudionicima, a posebno gostoljubljivim domaćinima iz HPD Malačka - D. Kaštela.

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.