Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski putovi

Planinarska markacija Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama ili komisijama planinarskih društava. Njihov rad usklađuje Komisija za planinarske putove HPS-a.

Komisija za planinarske putove


E-mailputovi@hps.hr
Pročelnica Bernarda Huzjak
Zamjenik pročelnice Hrvoje GoldAkti i obrasci Komisije za planinarske putove

Pravilnik Komisije za planinarske putove HPS-a (PDF)
Izvještaj o markacističkim aktivnostima (MS Word) / (PDF)
Izvještaj o markacističkoj akciji (MS Word) / (PDF)
Postupak registracije novog planinarskog puta
Podaci o markiranom putu (MS Word) / (PDF)
Obrazac zahtjevnog puta (MS Word) / (PDF)
Označavanje broja puta na terenu
Uvjeti za registraciju obilaznice
Upitnik obilaznice (MS Excel) / (Acrobat PDF)
Osobni podaci markacista (MS Word)

Djelovanje Komisije za planinarske putove

Markiranje planinarskog puta Osnovni cilj Komisije za planinarske putove HPS-a je da usklađuje brigu o planinarskim putovima u Hrvatskoj. Također, zadaća Komisije je da stalno poboljšava razinu informiranosti o planinarskim putovima, a posredstvom Hrvatske planinarske obilaznice, Velebitskog planinarskog puta i Velebitske obilaznice dovede što više planinara do najljepših vrhova i mjesta u našim planinama.

Komisija za planinarske putove HPS-a djeluje kroz suradnju sa svim planinarskim društvima te županijskim i gradskim savezima koji brinu i ujedno jedini raspolažu sa svim informacijama o postojećim planinarskim putovima i obilaznicama.

U Hrvatskoj ima nekoliko tisuća kilometara planinarskih putova

Tečaj za markaciste Putem tečajeva za markaciste i izravne suradnje s planinarskim društvima Komisija za planinarske putove nastoji postići da se svi putovi označavaju na isti način, da se koriste jednake oznake na pravim mjestima (markacije nisu jedine planinarske oznake!), da svaki posjetitelj može znati kamo put vodi i koliko je daleko cilj, i najvažnije, da kretanje po planinama bude što sigurnije i jednostavnije.

Komisija za planinarske putove HPS-a vodi popis planinarskih putova, uz posebnu brigu o njihovom optimalnom rasporedu, gustoći, opravdanosti i stanju planinarskih oznaka. Također, Komisija vodi popis registriranih markacista te brine o usavršavanju, školovanju i dodjeljivanju naslova »markacist«. Pri trasiranju i markiranju novih putova i planinarskih obilaznica te pri izradi dnevnika, vodiča i karata, Komisija pruža stručne savjete i upute. Komisija vodi i registar planinarskih obilaznica. Uz navedeno, Komisija za planinarske putove vodi i brigu o planinarskim obilaznicama državnog značaja: Hrvatskoj planinarsko obilaznici (HPO) i Velebitskom planinarskom putu (VPP). Godine 1994. osnovana je i Velebitska obilaznica koja obuhvaća vrhove sjevernog i srednjeg Velebita. Članovi Komisije obavljaju pregled ispunjenih dnevnika i obilaznicima izdaju odgovarajuće značke i priznanja, te vode registar obilaznika.

Zadaci Komisije za planinarske putove

Markacija na stablu Prema Pravilniku Komisije za planinarske putove, zadaci i nadležnost Komisije jesu:

 • briga o unapređivanju rada pri uređivanju planinarskih putova i pomoći planinarskim društvima, koja to ne mogu sama obavljati
 • sudjelovanje pri izradi vodiča, planinarskih karata i drugih planinarskih stručnih publikacija
 • registriranje i vođenje popisa markacista
 • vođenje popisa planinarskih putova i obilaznica te njihova registracija
 • pregled ispunjenih dnevnika obilaznica, izdavanje značaka ili priznanja za obilaznice koje održava HPS
 • organiziranje školovanja i stručnog usavršavanja markacista
 • odgovorno sudjelovanje u rješavanju pitanja od međusobnog značenja s istovrsnim komisijama planinarskih saveza susjednih država
 • pripremanje programa i planova za uređivanje planinarskih putova prema potrebama HPS-a
 • unapređivanja načina prikupljanja podataka o planinarskim putovima pomoću suvremenihmetoda (GPS)
 • utvrđivanje načina za jednoobrazno vođenje kartografskih i ostalih podataka koje obrađuje Komisija
 • objavljivanje podataka o planinarskim putovima i obilaznicama na internetskim stranicama HPS, u Hrvatskom planinaru i ostalim glasilima

Planinarska staza na otoku RabuPoveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Planinarske obilaznice | Hrvatska planinarska obilaznica | Hrvatski vrhovi
Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti


Organiziramo tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja u Zagrebu, 17. veljače 2018.

Organiziramo tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja u Zagrebu, 17. veljače 2018.

15.01.2018.

Markacisti koji su završili tečaj za markaciste po ranijim programima nisu imali priliku savladati brojne teme i rutine koje su u ovoj planinarskoj djelatnosti u međuvremenu uvedene. Zato je odlučeno da se za njih organiziraju dvodnevna druženja s ciljem dopunskog obrazovanja i obnove znanja. Program je namijenjen prvenstveno markacistima voditeljima, a dobrodošli su svi markacisti koji aktivno rade u svojim društvima. Teoretski dio tečaja se organizira u subotu 17. veljače 2018. godine s početkom u 10 sati u Amfiteatru (zgrada 69) Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83 u Zagrebu.

Opširnije
Sastanak održavatelja planinarskih puteva u Zagrebu i okolici

Sastanak održavatelja planinarskih puteva u Zagrebu i okolici

15.01.2018.

Vođeni željom za poboljšanjem stanja planinarskih putova i planinarske signalizacije na Medvednici, Samoborskom i Žumberačkom gorju kao i na ostalim planinarskim putevima na području Zagreba i zagrebačkog prstena, sazivamo sastanak predsjednika planinarskih društava, povjerenika za planinarske putove, stanice HGSS-a, SPV, JU zaštićenih područja i TZ, u subotu 17. veljače 2018. u s početkom 8:30 sati u Amfiteatru (zgrada 69) Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83 u Zagrebu.

Opširnije
Planirajmo aktivnosti markacista u 2018. godini

Planirajmo aktivnosti markacista u 2018. godini

13.12.2017.

Ovo je vrijeme pripreme planova aktivnosti za iduću kalendarsku godinu. Komisija za planinarska putove želi pomoći u kvalitetnom pristupu izradi programa održavanja planinarskih puteva o kojima brinu pojedine planinarske udruge. Zato smo pripremili korisne informacije i smjernice. Dobro održavan planinarski put pruža udobnost i veću sigurnost za sve korisnike!

Opširnije
Podijeljena najviša priznanja HPO za 2017. godinu i priznanja natjecanja Gojzerica

Podijeljena najviša priznanja HPO za 2017. godinu i priznanja natjecanja Gojzerica

10.12.2017.

U Zagrebu su 9. prosinca na posebnoj svečanosti podijeljena najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2017. godinu i priznanja natjecanja Gojzerica za više od 300 obiđenih planinarskih obilaznica.

Opširnije
Poziv na svečanu podjelu priznanja Hrvatske planinarske obilaznice

Poziv na svečanu podjelu priznanja Hrvatske planinarske obilaznice

04.12.2017.

Svečana podjela priznanja Hrvatske planinarske obilaznice održat će se u subotu 9. prosinca 2017. u 11 sati u Amfiteatru (zgrada 69) Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83 u Zagrebu.

Opširnije
Završene aktivnosti Komisije za planinarske putove u Zadarskoj županiji od 3. do 5. studenoga 2017.

Završene aktivnosti Komisije za planinarske putove u Zadarskoj županiji od 3. do 5. studenoga 2017.

08.11.2017.

Prošlog vikenda nastavljene su aktivnosti Komisije u Zadarskoj županiji drugim, završnim dijelom tečaja za markaciste, koji je započeo prije dva tjedna te GNSS radionicom. Sudionici tečaja i radionice, uglavnom su planinari iz društava Zadarske županije. Zajedno sa sudionicima prethodnog vikenda održanog tečaja dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista, planinarska društva Zadarske županije bogatija su za 40-tak dobro obučenih markacista, što će znatno doprinijeti kvaliteti stanja planinarskih puteva na ovom području.

Opširnije
Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Zadarskoj županiji od 20. do 22. listopada 2017.

Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Zadarskoj županiji od 20. do 22. listopada 2017.

24.10.2017.

U Zadru je održan sastanak s predstavnicima društava, lokalnom samoupravnom, predstavnicima SV i svih zainteresiranih za održavanje planinarskih putova Županije. U Zadru je održan i teoretski dio tečaja za markaciste, a praktični je odrađen u NP Paklenica i bližoj okolici parka. Po prvi put tečaj se održava u dva vikenda, pa će se praktični dio tečaja nastaviti 4. i 5. studenog. Novost je i prvo održavanje tečaja dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista voditelja. Održana je i obuka za satelitsku navigaciju primjenom mobilnih telefona.

Opširnije
Zajednički sastanak Komisija za putove Planinarskih saveza Srbije i Hrvatske

Zajednički sastanak Komisija za putove Planinarskih saveza Srbije i Hrvatske

16.10.2017.

Na poziv predsjednika Komisije za planinarske terene Planinarskog saveza Srbije Uglješe Gvozdena, od 13. do 15. 10. u Rajcu je održan zajednički sastanak Komisija ua planinarske putove Srbije i Hrvatske. Razmijenjene su informacije o aktivnostima i sadržaju rada pojednih Komisija.

Opširnije
Markacističke aktivnosti u Zadarskoj županiji, 21. i 22. listopada i 4. i 5. studenoga 2017.

Markacističke aktivnosti u Zadarskoj županiji, 21. i 22. listopada i 4. i 5. studenoga 2017.

06.07.2017.

Komisija za planinarske putove organizira tečaj za markaciste u dva vikenda - 21.i.22.10. i 4. i 5.11 2017., s teorijskim dijelom u Zadru i praktičnim dijelom na planinarskim putevima Velebita.. stovremeno (samo prvi vikend) se organizira tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja koji su završili školovanje po ranijim programima, Također se 4.11.2017. nudi se i obuka suradnika za rad s GNSS tragovima, koja obuhvaća obradu traga i izradu isječaka zemljopisnih karata s ucrtanim tragom. Prije početka I dijela tečaja u subotu 21.10.2017. organizira se sastanak predstavnika planinarskih društava s područja Zadarske županije, povjerenika za planinarske putove, stanice HGSS-a, Stanice planinarskih vodiča, JU zaštite prirode i Turističke zajednice.

Opširnije
Otvorena ferata na Kalniku

Otvorena ferata na Kalniku

12.06.2017.

U nedjelju, 11. lipnja 2017. svečano je otvorena ferata na Kalniku HPD Bila iz Koprivnice, uz prezentaciju pravilnog penjanja i pokaznu vježbu HGSS-a..

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.