Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski putovi

Planinarska markacija Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama ili komisijama planinarskih društava. Njihov rad usklađuje Komisija za planinarske putove HPS-a.

Komisija za planinarske putove


E-mailputovi@hps.hr
Pročelnica Bernarda Huzjak
Zamjenik pročelnice Hrvoje GoldAkti i obrasci Komisije za planinarske putove

Pravilnik Komisije za planinarske putove HPS-a (PDF)
Izvještaj o markacističkim aktivnostima (MS Word) / (PDF)
Izvještaj o markacističkoj akciji (MS Word) / (PDF)
Postupak registracije novog planinarskog puta (PDF)
Podaci o markiranom putu (MS Word) / (PDF)
Obrazac zahtjevnog puta (MS Word) / (PDF)
Označavanje broja puta na terenu (PDF)
Jedinstveni planinarski putokaz (PDF)
Uvjeti za registraciju obilaznice (PDF)
Upitnik obilaznice (MS Excel) / (PDF)
Osobni podaci markacista (MS Word)

Bilješka i preporuke s prvog susreta predstavnika stručnih komisija za planinarske putove PSH, PSS, PZS, Kalnik 5.-7.10.2018.

Bilješka sa susreta (PDF)
Način označavanja planinarskih putova – preporuke (PDF)
Školovanje markacista preporuke – preporuke (PDF)
Prednosti i nedostaci zakonske regulative o planinarskim putovima (PDF)

Djelovanje Komisije za planinarske putove

Markiranje planinarskog puta Osnovni cilj Komisije za planinarske putove HPS-a je da usklađuje brigu o planinarskim putovima u Hrvatskoj. Također, zadaća Komisije je da stalno poboljšava razinu informiranosti o planinarskim putovima, a posredstvom Hrvatske planinarske obilaznice, Velebitskog planinarskog puta i Velebitske obilaznice dovede što više planinara do najljepših vrhova i mjesta u našim planinama.

Komisija za planinarske putove HPS-a djeluje kroz suradnju sa svim planinarskim društvima te županijskim i gradskim savezima koji brinu i ujedno jedini raspolažu sa svim informacijama o postojećim planinarskim putovima i obilaznicama.

U Hrvatskoj ima nekoliko tisuća kilometara planinarskih putova

Tečaj za markaciste Putem tečajeva za markaciste i izravne suradnje s planinarskim društvima Komisija za planinarske putove nastoji postići da se svi putovi označavaju na isti način, da se koriste jednake oznake na pravim mjestima (markacije nisu jedine planinarske oznake!), da svaki posjetitelj može znati kamo put vodi i koliko je daleko cilj, i najvažnije, da kretanje po planinama bude što sigurnije i jednostavnije.

Komisija za planinarske putove HPS-a vodi popis planinarskih putova, uz posebnu brigu o njihovom optimalnom rasporedu, gustoći, opravdanosti i stanju planinarskih oznaka. Također, Komisija vodi popis registriranih markacista te brine o usavršavanju, školovanju i dodjeljivanju naslova »markacist«. Pri trasiranju i markiranju novih putova i planinarskih obilaznica te pri izradi dnevnika, vodiča i karata, Komisija pruža stručne savjete i upute. Komisija vodi i registar planinarskih obilaznica. Uz navedeno, Komisija za planinarske putove vodi i brigu o planinarskim obilaznicama državnog značaja: Hrvatskoj planinarsko obilaznici (HPO) i Velebitskom planinarskom putu (VPP). Godine 1994. osnovana je i Velebitska obilaznica koja obuhvaća vrhove sjevernog i srednjeg Velebita. Članovi Komisije obavljaju pregled ispunjenih dnevnika i obilaznicima izdaju odgovarajuće značke i priznanja, te vode registar obilaznika.

Zadaci Komisije za planinarske putove

Markacija na stablu Prema Pravilniku Komisije za planinarske putove, zadaci i nadležnost Komisije jesu:

 • briga o unapređivanju rada pri uređivanju planinarskih putova i pomoći planinarskim društvima, koja to ne mogu sama obavljati
 • sudjelovanje pri izradi vodiča, planinarskih karata i drugih planinarskih stručnih publikacija
 • registriranje i vođenje popisa markacista
 • vođenje popisa planinarskih putova i obilaznica te njihova registracija
 • pregled ispunjenih dnevnika obilaznica, izdavanje značaka ili priznanja za obilaznice koje održava HPS
 • organiziranje školovanja i stručnog usavršavanja markacista
 • odgovorno sudjelovanje u rješavanju pitanja od međusobnog značenja s istovrsnim komisijama planinarskih saveza susjednih država
 • pripremanje programa i planova za uređivanje planinarskih putova prema potrebama HPS-a
 • unapređivanja načina prikupljanja podataka o planinarskim putovima pomoću suvremenihmetoda (GPS)
 • utvrđivanje načina za jednoobrazno vođenje kartografskih i ostalih podataka koje obrađuje Komisija
 • objavljivanje podataka o planinarskim putovima i obilaznicama na internetskim stranicama HPS, u Hrvatskom planinaru i ostalim glasilima

Planinarska staza na otoku RabuPoveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Planinarske obilaznice | Hrvatska planinarska obilaznica | Hrvatski vrhovi
Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti


Markacističke aktivnosti u Splitsko–dalmatinskoj županiji 8. i 9. prosinca 2018.

Markacističke aktivnosti u Splitsko–dalmatinskoj županiji 8. i 9. prosinca 2018.

10.11.2018.

Komisija za planinarske putove organizira tečaj za markaciste prvenstveno za članove planinarskih društava Splitsko – dalmatinske županije.

Opširnije
Uređenje planinarskih putova oko Liča

Uređenje planinarskih putova oko Liča

19.10.2018.

Komisija za planinarske putove je u subotu, 13.10.2018., kao završni dio tečaja dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja, provela akciju rada na terenu.

Opširnije
Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

06.10.2018.

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika komisija za planinarske putove Planinske zveze Slovenije (PSZ), Planinarskog saveza Srbije (PSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Izlaganja i rasprave odnosile su se na međusobno upoznavanje s načinom označavanja putova, zakonskom regulativom u vezi planinarskih putova, školovanjem markacista i druge teme od značaja za razvoj markacističke djelatnosti i rad komisija.

Opširnije
Završene aktivnosti Komisije za planinarske putove u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

Završene aktivnosti Komisije za planinarske putove u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

04.10.2018.

Komisija za planinarske putove održala je 29. i 30. rujna 2018. sastanak s predstavnicima planinarskih društava, HGSS, HŠ, JU zaštićenih područja, TZ i lokalne samoprave Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije i drugi dio tečaja za markaciste kao nastavak prvog dijela održanog na Kalniku, pred dva tjedna.

Opširnije
Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Koprivničko-križevačkoj županiji

Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Koprivničko-križevačkoj županiji

18.09.2018.

Komisija za planinarske putove održala je 15. i 16. rujna 2018. tečaj za markaciste i tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista, koji su završili obuku po ranijim programima, za područje Koprivničko-Križevačke, Bjelovarsko-Bilogorske i Sisačko-Moslavačke županije.

Opširnije
Markacističke aktivnosti u županijama Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj 15.-16. i 29.-30. rujna 2018.

Markacističke aktivnosti u županijama Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj 15.-16. i 29.-30. rujna 2018.

26.08.2018.

Komisija za planinarske putove organizira tečaj za markaciste, radionicu za dopunsko obrazovanje i obnovu znanja markacista i radionicu za rad s GNSS tragovima te sastanak s predstavnicima održavatelja putova 15.-16. i 29.-30. rujna 2018. na Kalniku i u Čazmi

Opširnije
Obavijest o neprohodnosti dijelova planinarskih putova na Medvednici

Obavijest o neprohodnosti dijelova planinarskih putova na Medvednici

21.05.2018.

Od „Hrvatskih šuma d.o.o, Uprava šuma Podružnica Zagreb“ primili smo obavijest da su u tijeku radovi na sječi, izradi i privlačenju sušaca i vjetroizvala u državnim šumama na sjevernom dijelu Medvednice uz planinarske puteve broj 41 i 42. Radi se o šumskim predjelima gospodarske jedinice „Bistranska gora“ (kod rotora), odjelima/odsjecima 11a, 11e, 12b, 13b, 15b, 17b i 17d.

Opširnije
Bilješka sa sastanka s predstavnicima planinarskih društava, lokalne samouprave, JU zaštićenih područja, Hrvatskih

Bilješka sa sastanka s predstavnicima planinarskih društava, lokalne samouprave, JU zaštićenih područja, Hrvatskih

21.02.2018.

17. veljače 2018. u dvorani Fakulteta prometnih znanosti, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj u Zagrebu, održan je sastanak s predstavnicima planinarskih društava, lokalne samouprave, JU zaštićenih područja, Hrvatskih šuma i HGSS s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Sudjelovali su predstavnici Zagrebačke županije, JU PP Žumberak - Samoborsko gorje i Medvednica, UŠP Zagreb, HGSS Stanice Zagreb, 23 planinarske udruge i Komisije za planinarske putove HPS.

Opširnije
Obavijest Hrvatskih šuma o radovima uz putove 10, 54 i 55 na Medvednici

Obavijest Hrvatskih šuma o radovima uz putove 10, 54 i 55 na Medvednici

20.02.2018.

Hrvatske šume - Uprava šuma, podružnica Zagreb, obavještavaju da su u tijeku šumarski radovi na području Medvednice uz planinarske puteve broj 10 i 54 koji povezuju Gornje Vrapče i Mikuličku goru odnosno Gornje Vrapče i Risnjak. Također će se raditi na području Brestovca na gornjem dijelu staze broj 55 tzv. Liječničkog puta, kao i na potezu od Medvedgrada do Velikog potoka. Molimo planinare da izbjegavaju ove puteve u narednih 6 mjeseci i da koriste alternativne pravde,

Opširnije
Organiziramo tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja u Zagrebu, 17. veljače 2018.

Organiziramo tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja u Zagrebu, 17. veljače 2018.

15.01.2018.

Markacisti koji su završili tečaj za markaciste po ranijim programima nisu imali priliku savladati brojne teme i rutine koje su u ovoj planinarskoj djelatnosti u međuvremenu uvedene. Zato je odlučeno da se za njih organiziraju dvodnevna druženja s ciljem dopunskog obrazovanja i obnove znanja. Program je namijenjen prvenstveno markacistima voditeljima, a dobrodošli su svi markacisti koji aktivno rade u svojim društvima. Teoretski dio tečaja se organizira u subotu 17. veljače 2018. godine s početkom u 10 sati u Amfiteatru (zgrada 69) Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83 u Zagrebu.

Opširnije

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.