Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski putovi

Planinarska markacija Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama ili komisijama planinarskih društava. Njihov rad usklađuje Komisija za planinarske putove HPS-a.

Komisija za planinarske putove


E-mailputovi@hps.hr
Pročelnica Bernarda Huzjak
Zamjenik pročelnice Hrvoje GoldAkti i obrasci Komisije za planinarske putove

Pravilnik Komisije za planinarske putove HPS-a (PDF)
Izvještaj o markacističkim aktivnostima (MS Word) / (PDF)
Izvještaj o markacističkoj akciji (MS Word) / (PDF)
Postupak registracije novog planinarskog puta
Podaci o markiranom putu (MS Word) / (PDF)
Obrazac zahtjevnog puta (MS Word) / (PDF)
Označavanje broja puta na terenu
Uvjeti za registraciju obilaznice
Upitnik obilaznice (MS Excel) / (Acrobat PDF)
Osobni podaci markacista (MS Word)

Djelovanje Komisije za planinarske putove

Markiranje planinarskog puta Osnovni cilj Komisije za planinarske putove HPS-a je da usklađuje brigu o planinarskim putovima u Hrvatskoj. Također, zadaća Komisije je da stalno poboljšava razinu informiranosti o planinarskim putovima, a posredstvom Hrvatske planinarske obilaznice, Velebitskog planinarskog puta i Velebitske obilaznice dovede što više planinara do najljepših vrhova i mjesta u našim planinama.

Komisija za planinarske putove HPS-a djeluje kroz suradnju sa svim planinarskim društvima te županijskim i gradskim savezima koji brinu i ujedno jedini raspolažu sa svim informacijama o postojećim planinarskim putovima i obilaznicama.

U Hrvatskoj ima nekoliko tisuća kilometara planinarskih putova

Tečaj za markaciste Putem tečajeva za markaciste i izravne suradnje s planinarskim društvima Komisija za planinarske putove nastoji postići da se svi putovi označavaju na isti način, da se koriste jednake oznake na pravim mjestima (markacije nisu jedine planinarske oznake!), da svaki posjetitelj može znati kamo put vodi i koliko je daleko cilj, i najvažnije, da kretanje po planinama bude što sigurnije i jednostavnije.

Komisija za planinarske putove HPS-a vodi popis planinarskih putova, uz posebnu brigu o njihovom optimalnom rasporedu, gustoći, opravdanosti i stanju planinarskih oznaka. Također, Komisija vodi popis registriranih markacista te brine o usavršavanju, školovanju i dodjeljivanju naslova »markacist«. Pri trasiranju i markiranju novih putova i planinarskih obilaznica te pri izradi dnevnika, vodiča i karata, Komisija pruža stručne savjete i upute. Komisija vodi i registar planinarskih obilaznica. Uz navedeno, Komisija za planinarske putove vodi i brigu o planinarskim obilaznicama državnog značaja: Hrvatskoj planinarsko obilaznici (HPO) i Velebitskom planinarskom putu (VPP). Godine 1994. osnovana je i Velebitska obilaznica koja obuhvaća vrhove sjevernog i srednjeg Velebita. Članovi Komisije obavljaju pregled ispunjenih dnevnika i obilaznicima izdaju odgovarajuće značke i priznanja, te vode registar obilaznika.

Zadaci Komisije za planinarske putove

Markacija na stablu Prema Pravilniku Komisije za planinarske putove, zadaci i nadležnost Komisije jesu:

 • briga o unapređivanju rada pri uređivanju planinarskih putova i pomoći planinarskim društvima, koja to ne mogu sama obavljati
 • sudjelovanje pri izradi vodiča, planinarskih karata i drugih planinarskih stručnih publikacija
 • registriranje i vođenje popisa markacista
 • vođenje popisa planinarskih putova i obilaznica te njihova registracija
 • pregled ispunjenih dnevnika obilaznica, izdavanje značaka ili priznanja za obilaznice koje održava HPS
 • organiziranje školovanja i stručnog usavršavanja markacista
 • odgovorno sudjelovanje u rješavanju pitanja od međusobnog značenja s istovrsnim komisijama planinarskih saveza susjednih država
 • pripremanje programa i planova za uređivanje planinarskih putova prema potrebama HPS-a
 • unapređivanja načina prikupljanja podataka o planinarskim putovima pomoću suvremenihmetoda (GPS)
 • utvrđivanje načina za jednoobrazno vođenje kartografskih i ostalih podataka koje obrađuje Komisija
 • objavljivanje podataka o planinarskim putovima i obilaznicama na internetskim stranicama HPS, u Hrvatskom planinaru i ostalim glasilima

Planinarska staza na otoku RabuPoveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Planinarske obilaznice | Hrvatska planinarska obilaznica | Hrvatski vrhovi
Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti


Završene aktivnosti Komisije za planinarske putove u Zadarskoj županiji od 3. do 5. studenoga 2017.

Završene aktivnosti Komisije za planinarske putove u Zadarskoj županiji od 3. do 5. studenoga 2017.

08.11.2017.

Prošlog vikenda nastavljene su aktivnosti Komisije u Zadarskoj županiji drugim, završnim dijelom tečaja za markaciste, koji je započeo prije dva tjedna te GNSS radionicom. Sudionici tečaja i radionice, uglavnom su planinari iz društava Zadarske županije. Zajedno sa sudionicima prethodnog vikenda održanog tečaja dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista, planinarska društva Zadarske županije bogatija su za 40-tak dobro obučenih markacista, što će znatno doprinijeti kvaliteti stanja planinarskih puteva na ovom području.

Opširnije
Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Zadarskoj županiji od 20. do 22. listopada 2017.

Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Zadarskoj županiji od 20. do 22. listopada 2017.

24.10.2017.

U Zadru je održan sastanak s predstavnicima društava, lokalnom samoupravnom, predstavnicima SV i svih zainteresiranih za održavanje planinarskih putova Županije. U Zadru je održan i teoretski dio tečaja za markaciste, a praktični je odrađen u NP Paklenica i bližoj okolici parka. Po prvi put tečaj se održava u dva vikenda, pa će se praktični dio tečaja nastaviti 4. i 5. studenog. Novost je i prvo održavanje tečaja dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista voditelja. Održana je i obuka za satelitsku navigaciju primjenom mobilnih telefona.

Opširnije
Zajednički sastanak Komisija za putove Planinarskih saveza Srbije i Hrvatske

Zajednički sastanak Komisija za putove Planinarskih saveza Srbije i Hrvatske

16.10.2017.

Na poziv predsjednika Komisije za planinarske terene Planinarskog saveza Srbije Uglješe Gvozdena, od 13. do 15. 10. u Rajcu je održan zajednički sastanak Komisija ua planinarske putove Srbije i Hrvatske. Razmijenjene su informacije o aktivnostima i sadržaju rada pojednih Komisija.

Opširnije
Markacističke aktivnosti u Zadarskoj županiji, 21. i 22. listopada i 4. i 5. studenoga 2017.

Markacističke aktivnosti u Zadarskoj županiji, 21. i 22. listopada i 4. i 5. studenoga 2017.

06.07.2017.

Komisija za planinarske putove organizira tečaj za markaciste u dva vikenda - 21.i.22.10. i 4. i 5.11 2017., s teorijskim dijelom u Zadru i praktičnim dijelom na planinarskim putevima Velebita.. stovremeno (samo prvi vikend) se organizira tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja koji su završili školovanje po ranijim programima, Također se 4.11.2017. nudi se i obuka suradnika za rad s GNSS tragovima, koja obuhvaća obradu traga i izradu isječaka zemljopisnih karata s ucrtanim tragom. Prije početka I dijela tečaja u subotu 21.10.2017. organizira se sastanak predstavnika planinarskih društava s područja Zadarske županije, povjerenika za planinarske putove, stanice HGSS-a, Stanice planinarskih vodiča, JU zaštite prirode i Turističke zajednice.

Opširnije
Otvorena ferata na Kalniku

Otvorena ferata na Kalniku

12.06.2017.

U nedjelju, 11. lipnja 2017. svečano je otvorena ferata na Kalniku HPD Bila iz Koprivnice, uz prezentaciju pravilnog penjanja i pokaznu vježbu HGSS-a..

Opširnije
Aktivnosti Komisije za planinarske putove na Dinari od 11. do 14 svibnja 2017.

Aktivnosti Komisije za planinarske putove na Dinari od 11. do 14 svibnja 2017.

16.05.2017.

Od 11. do 14. svibnja 2017. održan je tečaj za markaciste na Dinari. Prije tečaja je održan i sastanak s predstavnicima društava, turističkom zajednicom, predstavnicima HGSS-a, vodiča i svih zainteresiranih za održavanje planinarskih putova Šibensko-Kninske županije, uz prethodni razgovor predstavnika Komisije za planinarske putove s direktoricom Turističke zajednice Grada Knina. TZ je dala izraditi putokaze koji će se postaviti na lokalnoj cesti koja vodi na Brezovac. Hrvatski planinarski savez je izradio 12 putokaza za početke i važnija križanja planinarskih putova na Dinari. Domaćin tečaja, HPD Dinara iz Knina osiguralo je metalne stupove, materijal i alate za ugradnju putokaza te u suradnji s PD Troglav i HGSS stanica Šibenik organiziralo prijevoz do odredišta. Putokaze su postavili vrijedni polaznici tečaja u sklopu praktičnog dijela. Tečaju je pristupio 21 polaznik iz planinarskih društava Županije i dva makarska društva. Po prvi put Komisija je ponudila program obuke za korištenje programa za satelitsku navigaciju na mobilnim telefonima.

Opširnije
Markacistički tečaj u Kninu 13. i 14. svibnja 2017.

Markacistički tečaj u Kninu 13. i 14. svibnja 2017.

13.03.2017.

Komisija za planinarske putove HPS-a organizira Tečaj za markaciste. Teorijski dio tečaja će se održati u subotu, 13, svibnja 2017. s početkom u 13:30 sati, a praktični dio sutradan na planinarskim putevima Dinare. Prijavu možete izvršiti elektroničkim putem na ovom Web linku najkasnije do 30. travnja 2017.

Opširnije
Mudna dol ponovno prohodna

Mudna dol ponovno prohodna

02.03.2017.

Planinarsko društvo Kamenjak iz Rijeke izvješćuje da je od 1. 3. 2017. ponovno otvoren planinarski put kroz Mudnu dol u "Grobničkim Alpama". Nove ljestve na početku Mudne doli postavili su Darko Tadej, Ivan Spinčić i Toni Karuza.

Opširnije
Uručena najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2016. godinu

Uručena najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2016. godinu

19.12.2016.

Svečana podjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice održana je u nedjelju 18. prosinca 2016. u organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a...

Opširnije
Zatvoren put kroz Mudnu dol

Zatvoren put kroz Mudnu dol

06.12.2016.

PD Kamenjak Rijeka obavješćuje planinare da je zbog dotrajale opreme (sajle i ljestve) do daljnjega zatvoren planinarski put kroz Mudnu dol za Hahliće.

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.