Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Vodička služba

Slika.Komisija za vodiče HPS-a

Organizaciju vodičke djelatnosti u Hrvatskom planinarskom savezu provodi Komisija za vodiče HPS. Komisija koordinira i usmjerava djelatnosti vodiča i stanica vodiča, osposobljava i stručno usavršava vodiče putem vježbi, škola, tečajeva i seminara, provodi licenciranje vodiča i vodi evidenciju o njima te obavlja i druge zadaće u interesu razvitka vodičke djelatnosti.


E-mailvodici@hps.hr
Pročelnik Anita Bistričić, tel. 098/93-58-152
Zamjenik Alan Čaplar, tel. 091/51-41-740
Članstvo Vodičke službe HPS-aAbecedni popis članova Vodičke službe HPS-a
Popis vodiča po stanicama i društvima
Vodiči instruktori i instuktorski kandidati
Plan akcija Vodičke službe HPS-aPlan akcija (tečaja, ispita, vježbi, zborova i drugih akcija) u Vodičkoj službi HPS-a

Ovdje možete preuzeti


On-line prijavnica za tečaje i ispite u Vodičkoj službi HPS-a


Vodički standardi i osposobljavanje vodiča

Slika.

Članovi zainteresirani za vodičku djelatnost osposobljavaju se prema vodičkim standardima, o kojima više možete pročitati na stranici Vodički standardi. Način školovanja vodiča te Program školovanja vodiča predstavljeni su na stranici Školovanje vodiča.

Licenciranje vodiča

O svrsi, uvjetima i načinu licenciranja vodiča u HPS-u pročitajte pobliže na stranici Licenciranje vodiča

Članovi Vodičke službe HPS-a


Stanice planinarskih vodiča

Vodiči HPS-a djeluju posredstvom stanica vodiča organiziranih po teritorijalnom načelu, uglavnom u većim gradovima i prirodnim regijama. Stanice vodiča su ključne točke za usklađivanje vodičkog djelovanja u planinarskim udrugama na određenom području, te za postupak licenciranja vodiča. Popis stanica vodiča, s njihovim adresama, dostupan je OVDJE

Podaci o članovima Vodičke službe HPS-a dostupni su u obliku abecednog popisa te u popisa po stanicama i društvima. Na webu HPS-a dostupan je također i popis vodiča instruktora HPS-a i instuktorskih kandidata. Polaznici i instruktori na tečaju za planinarske vodiče


Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Vodički standardi | Školovanje vodiča | Licenciranje vodiča
Abecedni popis vodiča | Popis vodiča po stanicama i društvima
Vodiči instruktori | Vijesti iz Komisije za vodiče


50 godina Stanice planinarskih vodiča Zagreb

50 godina Stanice planinarskih vodiča Zagreb

14.06.2018.

Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo je osnivanjem HPD-a 1874. godine. Zabilježeno je da je prvi organizirani izlet izveden 1875. godine, i to na Oštrc i Plešivicu u Samoborskom gorju. Prvim planinarskim vodičem u Hrvatskoj smatra se lugar Jakob Mihelčić iz Begova Razdolja koji je prirodoslovcu i prvom uredniku „Hrvatskog planinara“ Dragutinu Hircu otkrio putove u teško prohodne predjele Velike Kapele.

Opširnije
Sudjelovanje radne skupine za OSI na tradicionalnom pohodu na Dinaru

Sudjelovanje radne skupine za OSI na tradicionalnom pohodu na Dinaru

12.06.2018.

Radna skupina za OSI organizirala je 2. lipnja 2018. uspon za osobe s invaliditetom na najviši vrh Hrvatske. Navedenu aktivnost uklopili smo u tradicionalni planinarski pohod na Dinaru kojeg svake godine u lipnju organizira Hrvatski planinarski savez u suradnji s planinarima iz Kijeva te SPV Šibenik.

Opširnije
U Paklenici održan tečaj za vodiče na sportsko penjanje

U Paklenici održan tečaj za vodiče na sportsko penjanje

29.05.2018.

Dana 12. i 13.5 2018 godine, u NP Paklenica, održan je tečaj osposobljavanja za vodički C standard (vođenje na sportsko penjanje). Tečaj se odvijao prema programu potvrđenom putem međunarodne akreditacije od strane UIAA, a izvodio se u realnim uvjetima tj. penjanjem kratkih (single pitch) i dugih (multi pitch) smjerova u klancu Velike Paklenice.

Opširnije
Aktivnosti radne skupine Komisije za planinarske vodiče HPS za OSI

Aktivnosti radne skupine Komisije za planinarske vodiče HPS za OSI

28.05.2018.

Inicijativa Planinarenje i penjanje za sve koju provodi radna skupina za OSI (osobe s invaliditetom) formirana pri Komisiji za planinarske vodiče HPS-a djeluje kroz raznovrsne aktivnosti koju provode i organiziraju ili sami članovi radne skupine ili se oni uključuju u istovrsne aktivnosti koje organiziraju razne udruge za osobe s invaliditetom kao i planinarska društva.

Opširnije
Preporuka vodičima HPS-a o vođenju tijekom ljetne sezone

Preporuka vodičima HPS-a o vođenju tijekom ljetne sezone

16.05.2018.

Tijekom ljetne sezone planinari poduzimaju brojne atraktivne izlete, ture i pohode, često i u visoka gorja. Broj planinara koji se upućuje u visoke planine i na zahtjevnije ture svake je godine veći, kao i ambicije za usponima na veće nadmorske visine. Sve to upućuje planinarske vodiče na viši stupanj opreznosti pri planiranju, organiziranju i vođenja planinarskih izleta i tura...

Opširnije
Nove značke

Nove značke "Vodič HPS-a"

15.05.2018.

Nakon isteka zaliha prethodne serije znački za vodiče HPS-a Komisija za vodiče HPS-a izradila je novu značku „Vodič HPS“. Značka je izrađena u dvije boje, a promjerom od 35 mm je veća od standardnih znački...

Opširnije
Uspješno održan tečaj za vodiče na Piclju

Uspješno održan tečaj za vodiče na Piclju

07.05.2018.

Na Piclju kod Zaboka održan je 28. i 29. travnja te 5. i 6. svibnja tečaj za vodiče HPS-a. Sudjelovalo je 32 polaznika iz 16 planinarskih udruga. Uspješno je izveden cjelokupni program predavanja i vježbi, a posebno uspješna bila je završna vježba u kojoj su polaznici rješavali niz raznovrsnih terenskih zadataka...

Opširnije
21 novi vodič na ispitu na Platku

21 novi vodič na ispitu na Platku

03.05.2018.

Na Platku je 28. travnja održan ispit za vodiče A standarda. Ispit je provodila ispitna komisija u sastavu: Anita Bistričić, Alen Čančarević, Zoran Bistričić i dr. Marko Radman. Ispitu je pristupilo ukupno 21 kandidat.

Opširnije
Sigurno u planine – održana vježba SPV Zagorje na Piclju

Sigurno u planine – održana vježba SPV Zagorje na Piclju

02.05.2018.

U nedjelju 29. travnja 2018. kod planinarskog doma Picelj održana je proljetna vježba SPV Zagorje. Na Piclju se održavao prvi dio tečaja za vodiče A standarda, pa je u suradnji sa Potkomisijom za koordinaciju rada stanica, za ovu vježbu osiguran „slobodan“ instruktorski kadar Komisije za vodiče HPS-a.

Opširnije
Tri vježbe na Okiću - kretanje po zahtjevnom putu

Tri vježbe na Okiću - kretanje po zahtjevnom putu

25.04.2018.

Stanica planinarskih vodiča Zagreb poziva sve vodiče na vježbu kretanja i vođenja planinara na osiguranom planinarskom putu - ferati na Okiću u terminima 26., 27. i 31. svibnja.

Opširnije

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.