Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvještaj s prve utakmice Hrvatsko-slovenskog prvenstva u lednom penjanju

petak, 13.11.2015.

Prvo kolo HR-SLO lednog kupa prošlo je već tradicionalno u odličnoj atmosferi predvođenoj Jasnom i Andrejom Pečjakom te njihovim sucima. Iznenadio je broj sudionika i iz Hrvatske i iz Slovenije, s nekoliko debitanata.

Natjecanje se sastojalo od kvalifikacijske i finalne runde, kako za muške tako i za žene. S obzirom na relativno nisku stijenu, u obje varijante runda se sastojala od tri smjera koji su se penjali uzastopno. Smjerovi nisu bili preteški (kvalifikacijski D4, finalni D6+) tako da je odlučivalo proučavanje smjera prije penjanja, planiranje najbrže rute te prilikom samog penjanja brzina i preciznost.

U muškoj konkurenciji devet najbržih plasiralo se u finale, u kojem je uslijedila dugo željena hrvatska pobjeda! Super-Mario Musulin je munjevitim penjanjem uspio ostvariti najveću želju i plasirati se ispred Janeza Svoljšaka, neprikosnovenog pobjednika zadnih nekoliko sezona.

U hrvatskoj konkurenciji su se iza njih poredali uvijek dobar Damir Behlić, povratnik nakon dvije sezone Feđa Vilić te Marko Petrunić. Krunoslav Tomorad je izuzetno brzo popeo prva dva kvalifikacijska smjera, no u trećem je usporio te se stoga nažalost nije plasirao u finale. Pretpostavlja se da je kriv slovenski sudac koji mu je, nakon prva dva smjera, rekao da je prebrz i da malo uspori.

Odmah iza njega se našao perspektivan Rudi Oskera, od kojeg se očekuje mnogo u nadolazećem periodu, radi njegovih značajnih postignuća u sportskom penjanju. Nakon Rudija plasirao se debitant na prvenstvu Marin Šapit, koji je vrlo glatko popeo sve kvalifikacijske smjerove. S obzirom na relativno kratki period treniranja, i on je pokazao perspektivu za daljnji napredak. Tu su još i Frano Udović, Moreno Vrancich i Marko Buljan, svi iz Riječkog alpinističkog kluba, također debitanti. Bilo ih je odlično vidjeti u takvom većem broju, kao i primijetiti njihov entuzijazam i volju - ne sumnjamo da će nastaviti sa svojim lednim i tulerskim aktivnostima.

U slovenskoj konkurenciji dobre su rezultate ostvarili neki stari i neki novi natjecatelji.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je debitantica Maja Vrancich, a iza nje su se našle Eca Pliskovac te Slovenka Marija Jeglič. Cure su odlično penjale i kvalifikacijske i finalne smjerove i doprinijele odličnoj atmosferi prve ledne tekme ove sezone.

Slijedi Ravna gora već ove subote - što nas čeka? Da li će Musulin pokazati da ova pobjeda nije bila samo slučajnost? Kako će se pozicionirati ostali konkurenti? Da li debitanti Rudi i Šapit pripremaju tajno oružje da se probiju bliže vrhu? Kako će se nastaviti ljuta borba u ženskoj konkurenciji?

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za natjecanje ili da dođu na Ravnu goru bodriti naše natjecatelje i natjecateljice!

REZULTATI

MUŠKI

1 Mario Musulin HRV SPK DIREKT

2 Janez Svoljšak SLO AO Kranj

3 Andraž Terčič SLO ŠPO Domžale

4 Damir Behlič HRV SPK RiRock

5 Feđa Vilić HRV AO Željezničar Zagreb

6 Marko Petrunić HRV AO Željezničar Zagreb

7 Sašo Žitnik SLO AO Železničar

8 Anže Klarič SLO AO Ljubljana Matica

9 Nace Grgorinič SLO AO Kranj

10 Krunoslav Tomorad HRV PDS Velebit

11 Rudi Oskera HRV SPK GRIP

12 Marko Kejžar SLO AO Kranj

13 Marin Šapit HRV AO Željezničar Zagreb

14 Frano Udović HRV Riječki alpinistički klub

15 Moreno Vrancich HRV Riječki alpinistički klub

16 Marko Buljan HRV Riječki alpinistički klub

ŽENE

1 Maja Vrancich HRV Riječki alpinistički klub

2 Zvezdana Pliskovac HRV SPK RiRock

3 Marija Jeglič SLO AO Ljubljana Matica

Dva himalajska druga

Dva himalajska druga (09.01.2018.)

U utorak 23. 01. 2018., u kazalištu Kerempuh u Zagrebu u 19:00 održat će se multimedijalno predavanje “Dva himalajska druga” o 45 godina zajedničkih uspona na najviše vrhove svijeta Stipe Božića i Vikija Grošelja.

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu (21.12.2017.)

Na 13. sjednici Izvršnog odbora HPS-a održanoj 20. studenoga 2017. godine pod točkom 3. dnevnog reda jednoglasno je donesena odluka o Priznanjima najboljim udrugama, akcijama i pojedincima HPS-a u jedanaest kategorija u 2017. godini, tri posebna Priznanja i jedan Srebrni znak HPS-a. Priznanja su svečano dodijeljena na svečanoj novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 18. prosinca u Zagrebu.

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina (21.12.2017.)

Javna ustanova Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari, uz svesrdnu pomoć domaćina (općina i DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar) obilježili su, po 12. puta, Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk - Stazama kaptolskih kneževa. Akcija je održana pod pokroviteljstvom HPS-a.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.