Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Završena 1. Mala planinarska škola Planinarskog društva „Opatija“

ponedjeljak, 06.06.2016.

Slika.U nedjelju 5. lipnja 2016. Planinarsko društvo „Opatija“ dodijelilo je diplome Hrvatskoga planinarskog saveza polaznicima svoje prve male planinarske škole, koja se održala uz financijsku potporu i pokroviteljstvo Grada Opatije, Istarskoga planinarskog saveza (čijom je Društvo pridruženom članicom) i Javne ustanove „Park prirode Učka“. Organizatori su njihovim čelnicima posebno zahvalili na osobnom zauzimanju u podršci ovom projektu, pokazavši izniman senzibilitet za rad s djecom kao ono što bi trebalo biti prioritet ne samo svim planinarskim organizacijama već i jedinicama lokalne samouprave.

Školu je uspješno završilo 30 djece mahom u dobi između 9 i 12 godina, među kojima je najmlađi sudionik imao 6, a najstariji 13 godina. Tijekom osam tjedana njezina trajanja polaznici su stekli osnovna znanja o planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, planiranju izleta, povijesti planinarstva i alpinizma, osnovama meteorologije i opasnostima u planini te se upoznali s osnovama penjanja i speleologije. Glavni je cilj bio upoznati djecu na sustavan i njima primjeren način s osnovama planinarstva te ih podučiti ispravnu odnosu prema prirodi, potaknuti na boravak u njoj i razviti njihov osjećaj odgovornosti za njezino očuvanje, promičući ujedno već u važnim formativnim godinama načela zdravog života i razvijajući njihovu ekološku svijest.

Slika.

Slika.Škola je organizirana po programu Hrvatskog planinarskog saveza za male planinarske škole. Većina predavanja održavala se u Planinarskom domu „Poklon“, kojim PD „Opatija“ upravlja, a tek manjim dijelom u opatijskoj Vili „Antonio“. Glavni dio aktivnosti održavao se na otvorenome na području Učke. Nastavni kadar činili su stručni planinarski djelatnici (vodiči, markacisti, alpinisti pripravnici i speleolozi pripravnici), iskusni planinari te učitelji i nastavnici s planinarskim iskustvom iz redova PD-a „Opatija“. Najveći broj djece pristigao je iz redova PD-a „Opatija“ (kao njegovih starih ili novih članova), ali bilo je i onih iz susjednih i obližnjih društava: PD-a „Lisina“ iz Matulja i PD-a „Pazinka“ iz Pazina.

Slika.Ostvareno je sedam jednodnevnih izleta ponajprije na prostoru koji obuhvaća Opatijska planinarska obilaznica, među kojima uspon na Veprinac iz Opatije, izlet vlakom u Fužine uz šetnju oko Bajera i Lepeničkog jezera te posjet špilji Vrelo, zatim usponi s Poklona na Grnjač, Vojak i Crkveni vrh, kao i pokazne vježbe iz prve pomoći i penjanja u Medveji. Polaznici su sudjelovali i u obilježavanju Međunarodnog dana biološke raznolikosti u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Učka“ na ćićarijskim Koritima, što je ujedno bio i jedini izlet na kojemu su se djeci smjeli pridružiti i njihovi roditelji. Tek jedan od planiranih izleta nije održan zbog izrazito loših vremenskih prilika. Zadnji vikend bio je predviđen za dvodnevnu vježbu i svi su polaznici morali obvezatno prespavati u Planinarskom domu „Poklon“, što je većini polaznika ostalo u sjećanju kao najljepši izlet. Pohvale roditelja i pozitivni dojmovi oduševljenih polaznika dodatno su ohrabrili organizatore u nastojanjima da ovo bude početak oživljavanja sustavnog rada s djecom i mladima te brojnih budućih zajedničkih druženja u prirodi.

(Ivana Eterović)

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.
40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

21. Vincekov pohod

21. Vincekov pohod (21.01.2019.)

Međimurske brežuljke i ove su godine krasili mnogobrojni osmjesi i ozarena lica brojnih planinara i šetača. Stazu od 14,5 km prošlo je više od 3500 planinara i šetača, od toga 500-ak djece; članova iz 70-ak planinarskih društava iz Slovenije, Madžarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Standardizirane prezentacije za opću planinarsku školu

Standardizirane prezentacije za opću planinarsku školu (07.01.2019.)

Od početka 2019. godine na webu HPS-a dostupne su standardizirane prezentacije za sve nastavne teme iz programa opće planinarske škole. Standardizirane prezentacije usklađene su s programom školovanja i sadržajem »Planinarskog udžbenika« u izdanju HPS-a. Izrađene su suradnjom komisija za školovanje, vodiče te promidžbu i izdavačku djelatnost.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.