Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Mala planinarska škola na Velebitu 2017.

nedjelja, 18.06.2017.

U nedjelju 18. lipnja na Velikom Alanu na Sjevernom Velebitu započela je Mala velebitska planinarska škola. Tijekom trajanja Male planinarske škole planirani su usponi i vježbe na području sjevernog i srednjeg Velebita. Organizator škole je Hrvatski planinarski savez. U školi sudjeluju mladi članovi hrvatskih planinarskih društava udruženih u HPS. Za polaznike škole već se nekoliko mjeseci brižljivo pripremaju brojne vježbe, predavanja i izleti u skladu s programom školovanja u HPS-u. Voditeljica škole je Daniela Čupić, a predavači, asistenti i vodiči na terenu su Maja Štefković, Anita Kristian, Jana Mijailović, Ivan Hapač i Ivan Zorko.

Danas 19. lipnja prvi je dan proveden radno s vrlo interesantnim sadržajem. Članovi HGSS Stanice Zadar održali su nam u dopodnevnom programu predavanje s pokaznim vježbama, kako pomoći unesrećenoj osobi u planini. Pomogao nam je i potražni pas iste stanice da upoznamo način kako pronaći traženu osobu na nepristupačnom terenu. Sami smo ponovili sve naučeno i vrlo smo zadivljeni načinom kako spasavatelji spašavaju.

Naučili smo i vezivanje čvorova koji se koriste pri spašavanju, a ujedno i sami izvodili razne vježbe sa zamkama i užetima.

U poslije podnevnim satima otišli smo do stijene vrha Buljma, preko puta planinarske kuće i svi, nakon upoznavanja s tehnikama penjanja, dobro osigurani ispenjali dva osigurana smjera u stijeni pod budnim okom iskusnih alpinista i članova HGSS-a.

Dan je bio uzbudljiv, poučan, miran bez bure i ugodan za boravak na Velebitu. Nakon dobre večere spremili smo se i uputili u svoje sobe na spavanje.

Hrvatske planine u Europskom parlamentu

Hrvatske planine u Europskom parlamentu (22.06.2017.)

Sa željom i namjerom da se ljepote hrvatskih planina predstave europskoj javnosti, u ponedjeljak 19. lipnja u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu svečano je otvorena izložba fotografija »Via Dinarica – put koji prirodno povezuje«. Na poziv hrvatskog eurozastupnika Davora Škrleca na izložbi i konferenciji sudjelovali su predstavnici HPS-a.

Skupština Balkanske planinarske unije (BMU)

Skupština Balkanske planinarske unije (BMU) (08.06.2017.)

Prošli je vikend u Kolašinu (Crna Gora) održana 18. Skupština BMU u čijem su radu sudjelovali predstavnici nacionalnih planinarskih saveza svih njenih članica (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske) te kao gosti i promatrači predstavnici planinarskih saveza Češke i Mađarske. Hrvatski predstavnici bili su Jadranka Čoklica, dopredsjednica HPS-a, Vladimir Novak, predsjednik IO HPS-a i Ivo Hapač, član IO HPS-a...

Započela izobrazba trenerica i trenera sportskog penjanja

Započela izobrazba trenerica i trenera sportskog penjanja (08.06.2017.)

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) započela je, u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom, izobrazbu polaznika u programu osposobljavanja za obavljanje poslova trenera/ice sportskog penjanja. Ukupno 23 polaznika prisustvovala su prvom predavanju 31. svibnja 2017. godine. Izobrazba obuhvaća opći dio, specijalnost te praktičnu nastavu...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.