Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Mala planinarska škola na Velebitu 2017.

nedjelja, 18.06.2017.

U nedjelju 18. lipnja na Velikom Alanu na Sjevernom Velebitu započela je Mala velebitska planinarska škola. Tijekom trajanja Male planinarske škole planirani su usponi i vježbe na području sjevernog i srednjeg Velebita. Organizator škole je Hrvatski planinarski savez. U školi sudjeluju mladi članovi hrvatskih planinarskih društava udruženih u HPS. Za polaznike škole već se nekoliko mjeseci brižljivo pripremaju brojne vježbe, predavanja i izleti u skladu s programom školovanja u HPS-u. Voditeljica škole je Daniela Čupić, a predavači, asistenti i vodiči na terenu su Maja Štefković, Anita Kristian, Jana Mijailović, Ivan Hapač i Ivan Zorko.

Danas 19. lipnja prvi je dan proveden radno s vrlo interesantnim sadržajem. Članovi HGSS Stanice Zadar održali su nam u dopodnevnom programu predavanje s pokaznim vježbama, kako pomoći unesrećenoj osobi u planini. Pomogao nam je i potražni pas iste stanice da upoznamo način kako pronaći traženu osobu na nepristupačnom terenu. Sami smo ponovili sve naučeno i vrlo smo zadivljeni načinom kako spasavatelji spašavaju.

Naučili smo i vezivanje čvorova koji se koriste pri spašavanju, a ujedno i sami izvodili razne vježbe sa zamkama i užetima.

U poslije podnevnim satima otišli smo do stijene vrha Buljma, preko puta planinarske kuće i svi, nakon upoznavanja s tehnikama penjanja, dobro osigurani ispenjali dva osigurana smjera u stijeni pod budnim okom iskusnih alpinista i članova HGSS-a.

Dan je bio uzbudljiv, poučan, miran bez bure i ugodan za boravak na Velebitu. Nakon dobre večere spremili smo se i uputili u svoje sobe na spavanje.

Uspješna 6. Mala planinarska škola na Velebitu

Uspješna 6. Mala planinarska škola na Velebitu (28.06.2017.)

Hrvatski planinarski savez organizirao je i proveo 6. Malu planinarsku školu na Alanu, za djecu u dobi od 9 do 11 godina. U školi je sudjelovao ukupno 31 polaznik iz 20 planinarskih društava iz svih krajeva Hrvatske.

Uspješan Tjedan planinarstva i penjanja u Visokim Tatrama

Uspješan Tjedan planinarstva i penjanja u Visokim Tatrama (26.06.2017.)

U sklopu projekta „Penjanje za sve“ koji provodi šest planinarskih saveza, uz sufinanciranje iz fonda Europske unije Erasmus+, u Visokim Tatrama u Slovačkoj održan je drugi od planiranih pet Tjedana planinarstva i penjanja.

Hrvatske planine u Europskom parlamentu

Hrvatske planine u Europskom parlamentu (22.06.2017.)

Sa željom i namjerom da se ljepote hrvatskih planina predstave europskoj javnosti, u ponedjeljak 19. lipnja u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu svečano je otvorena izložba fotografija »Via Dinarica – put koji prirodno povezuje«. Na poziv hrvatskog eurozastupnika Davora Škrleca na izložbi i konferenciji sudjelovali su predstavnici HPS-a.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.