Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Godišnje nagrade HPS-a

srijeda, 21.12.2016.

Slika.Na 8. sjednici Izvršnog odbora HPS-a 14. studenoga 2016. pod točkom 3. dnevnog reda jednoglasno je donesena odluka o priznanjima najboljim udrugama, akcijama i pojedincima HPS-a u 2016. godini, u dvanaest kategorija. Nagrade su dodijeljene na svečanoj Novogodišnjoj sjednici HPS-a 19. 12. u Zagrebu.

Slika.Najbolja planinarska udruga: HPD Kapela iz Zagreba u 2016. organizirao je sportsko-penjačku školu i formirao sportsko-penjački odsjek, uspješno organizirao redovnu opću planinarsku školu, izdaje društveni časopis, redovito i kvalitetno skrbi o dvije kuće na Bijelim stijenama i o Kapelskom planinarskom putu, ima primjeren angažman mladih u svim strukturama društva, organizirao je uspješno inozemni pohod s uspon na Kazbek u Gruziji te organizira kvalitetne izlete koje vode školovani vodiči.

Slika.Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi: Igor i Ivana Eterović (PD Opatija) bili su angažirani u vođenju društva, upravljanju Opatijskom planinarskom obilaznicom, uređenju planinarske kuće na Poklonu, vođenju male planinarske škole, organiziranju javnih predavanja, aktivni u radu Istarskog planinarskog saveza te suradnji s lokalnom zajednicom (Gradom Opatija i PP Učka) te u mnogim drugim aktivnostima.

Slika.Najbolje organizirana akcija: 18. Vincekov pohod u organizaciji PD-a »Bundek«, Mursko Središće. Dugačke kolone na startu obećavale se mnoštvo sudionika, ali nitko se nije mogao nadati da će ukupan broj sudionika jednog planinarskog pohoda premašiti tri tisuće - točnije bilo je 3262 sudionika, od toga oko 600 djece. Na pohodu su sudjelovali članovi 60-ak planinarskih i 10-ak ostalih udruga iz Hrvatske i iz inozemstva. Predivno vrijeme bilo je idealno za šetnju po brežuljcima od toplica Sv. Martina do Murskog Središća.

Slika.Najbolji dužnosnik u HPS-u: Jadranka Čoklica, dopredsjednica HPS-a, posebno se istaknula angažiranošću u raznovrsnim planinarskim akcijama te predstavljanjem HPS-a na brojnim akcijama u Hrvatskoj i u inozemstvu, o čemu redovito izvješćuje na sjednicama tijela Saveza i u »Hrvatskom planinaru«.

Slika.Najveći uspjeh u HPS-u u 2016.: Borna Čujić, prvak svijeta u sportskom penjanju, u disciplini »boulder«. Mladi sportski penjač pobijeđivao je na mnogim natjecanjima u Hrvatskoj, zauzimao visoke plasmane i na onim međunarodnim, a ove je jeseni krenuo na svoje posljednje juniorsko natjecanje – na Svjetsko juniorsko prvenstvo u sportskom penjanju u kineski grad Guangzho na kojem se okupilo više stotina natjecatelja iz preko 50 država. Prošao je sve naporne kvalifikacije, plasirao se u finale, što je već bio velik uspjeh, a onda je iznenadio sve favorite i osvojio zlatnu medalju.

Slika.Najbolji rad s mladima: PD »Zanatlija«, Osijek aktivno i primjerno razvija i vodi planinarsku grupu mladih »Dumina«, koja je odličan primjer da se vrhunski planinarski rezultati mogu postići i u sredini koja je prilično udaljena od planina.

Slika.Nagrada u istoj kategoriji također je dodijeljena i HPD-u »Mosor«, Split koje je posljednjih godina, a naročito u 2016. intenziviralo rad sa mladim uzrasnim kategorijama. U društvu se kontinuirano organiziraju Škole za planinarski pomladak, a nakon njih, stalno se organiziraju izleti na obližnja planinarska odredišta. U društvu djeluje i Planinarska sekcija »Prirodoslovci« koju čine učenici Prirodoslovno-tehničke škole u Splitu.

Slika.Najveći doprinos planinarskoj publicistici: Stjepan Dubac, urednik Velebitena, godišnjaka PDS »Velebit«. PDS »Velebit« već pola stoljeća izdaje svoj časopis u formi godišnjaka i već se došlo do 51. broja. Ove godine teško da se to može nazvati godišnjakom, jer je to knjiga od gotovo 200 stranica u kojima su opisane sve raznovrsne aktivnosti tog društva. Trebalo je mnogo zalaganja da bi se od više desetaka autora prikupili ti vrijedni materijali i uredili za tisak.

Slika.Najbolja web stranica: www.hpd-strmac.hr - web stranica HPD-a Strmac iz Nove Gradiške. Ovo malo planinarsko društvo ima vrlo preglednu, sadržajanu, solidno ažuranu i dizajnerski originalnu web stranicu.

Slika.Najbolji planinarski objekt: planinarska kuća »Josip Pasarić« na Ivanščici posljednjih 20 godina bila je otvorena svaki vikend i na sve blagdane. U 2016. izuzetno je bila posjećena, a kako prošle, tako je i ove godine obnovljena u nizu radnih akcija kako bi se u njoj, ali i okolišu planinari što bolje osjećali. Ugostiteljske usluge prilagođene planinarima obavlja registrirani ugostitelj, ali svaki planinar može u prostoru tog objekta konzumirati i svoju hranu i piće.

Slika.Najbolji upravljač planinarskog objekta: PD Željezničar iz Gospića koje uspješno upravlja s tri planinarske kuće, a uz dvije – Kuginu i Vilu Velebita, ove je godine dovršilo uređenje jedne od najvažnijih na cijelom Velebitu koja je godinama nedostajala – onu na Visočici.

Slika.Najbolji domaćin/domar: dežurni članovi u planinarskoj kući »Promina« - PD Promina, Drniš. Planinarska kuća na Promini je omiljeno odredište mnogih planinara i izletnika, a u njoj se redovito održavaju višednevni tečajevi vodiča i HGSS-a te razni skupovi. To sve ne bi bilo moguće da se o tome izuzetno ne brinu njegovi domaćini iz PD-a »Drniš«

Slika.Najbolji vanjski suradnik: Javna ustanova NP Paklenica. HPS surađuje s mnogim pravnim osobama i ustanovama, no s JU NP Paklenica ima već višedeseljetnu kontinuiranu suradnju koja je posebno u 2016. bila vrlo raznovrsna i kvalitetna, od potpore planinarskim i penjačkim aktivnostima, u suorganizaciji raznih događaja na prostoru nacionalnog parka do angažmana u uspostavljanju planinarske obilaznice »Vila Velebita«.

Slika.

Slika 1 od 22.Slika 2 od 22.Slika 3 od 22.Slika 4 od 22.Slika 5 od 22.Slika 6 od 22.Slika 7 od 22.Slika 8 od 22.Slika 9 od 22.Slika 10 od 22.Slika 11 od 22.Slika 12 od 22.Slika 13 od 22.Slika 14 od 22.Slika 15 od 22.Slika 16 od 22.Slika 17 od 22.Slika 18 od 22.Slika 19 od 22.Slika 20 od 22.Slika 21 od 22.Slika 22 od 22.
Pogledajte film o Tjednu penjanja u Paklenici

Pogledajte film o Tjednu penjanja u Paklenici (07.11.2017.)

U sklopu međunarodnog projekta Penjanje za sve Hrvatski planinarski savez bio je u rujnu je domaćin Tjedna penjanja u Nacionalnom parku Paklenica. Tjedna dana radionica, penjanja i upoznavanja na Velebitu zabilježila je i kamera iskusnog penjača i snimatelja Slovaka Martina Grajcara.

Obavijest organizatorima općih planinarskih škola

Obavijest organizatorima općih planinarskih škola (28.10.2017.)

Jedna od glavnih zadaća Hrvatskog planinarskog saveza je i organizirano školovanje članstva za sigurno kretanje i boravak u planinama. Temeljni i najrazvijeniji oblik školovanja u planinarskoj udruzi predstavljaju opće planinarske škole...

Opća skupština UIAA 2017.

Opća skupština UIAA 2017. (25.10.2017.)

U iranskom gradu Shirazu od 19. do 22. listopada održani su sastanci tijela UIAA, a u subotu 21. listopada Opća skupština UIAA. U toj krovnoj svjetskoj asocijaciji planinarskih organizacija udruženo je 65 nacionalnih planinarskih saveza, 15 pridruženih članica, 8 promatrača i jedna s posebnim statusom (International Skyrunning Federation)...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.