Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Održan ispit za naziv Speleolog na Baškim Oštarijama

ponedjeljak, 30.01.2017.

Slika.

U planinarskoj kući Vila Velebita, Baške Oštarije, 28. siječnja 2017. godine je održan speleološki ispit Komisije za speleologiju HPS, na kojima su provjerena teorijska i praktična znanja za speleološki naziv Speleolog. Domaćini ispita bili su članovi SO PD Željezničar – Gospić a ispitnu komisiju su sačinjavali instruktori speleologije: Ana Bakšić, Aida Barišić, Teo Barišić, Vlado Božić, Čedo Josipović, Dalibor Paar i Goran Rnjak te instruktorski kandidati Mario Blatančić, Damir Janton i Marko Rakovac.

Od 8 prijavljenih kandidata za naziv Speleolog, 6 ih je pristupilo ispitu od čega je 3 uspješno položilo ispit te steklo naziv Speleolog dok 2 kandidata imaju odrade pojedinih ispitnih tema nakon kojih će steći naziv Speleologa.

s lijeva na desno: Vedran Sudar, Nikola Hanžek, Đenis Barnjak, Dino Taras, Šime Sorić, Damir Janton i Marko Ličko Novi Speleolozi su Đenis Barnjak (SO PD Željezničar-Gospić, značka speleolog br. 235), Šime Sorić (SO Liburnija HPD Paklenica, značka speleolog br. 238), Vedran Sudar (SK Ozren Lukić, značka speleolog br. 239). Kako bi zadovoljili sve uvjete i položili ispit za naziv Speleologa odrade pojedinih ispitnih tema imaju: Nikola Hanžek (SO HPD Željezničar) - praktični dio teme samospašavanje i sustav sv. Bernard odgovarati pred 2 instruktora KS i Dino Taras (SO Liburnija HPD Paklenica) koji treba svu potrebnu dokumentaciju i pet topografskih nacrta sa uređenim zapisnicima istraživanja u digitalnom obliku dostaviti instruktoru KS Teu Barišiću.

Ispitna komisija je prethodno razmotrila zamolbu Damira Jantona (SK Ozren Lukić) sa dostavljenom dokumentacijom (speleo životopis, osobni karton, speleološki karton) te priznala kategoriju Speleolog kojem je i uručena značka speleolog br. 234.

Ispitna komisija je razmatrajući znanje kandidata zaključila sljedeće:

- Da postoji nesigurnost među kandidatima kod poznavanja osnova orijentacije te da je potrebno u narednom razdoblju organizirati stručni seminar sa temom kartografije i orijentacije na terenu odnosno u okvirima udruga poraditi na podizanju razine znanja iz tog područja,

- Da bi kandidati trebali više pažnje obratiti na temu: tehnike samospašavanja i sustav sv. Bernard.

Također je ispitna komisija zaključila da je bodovni prag za prolazak na pismenom dijelu ispita 75%.

Novi speleolozi imaju obavezu prenošenja znanja u svojim društvima, ali i daljnjeg vlastitog usavršavanja u praktičnim vještinama i teorijskim tematikama kroz seminare Komisije za speleologiju i aktivnosti društava.

Pročelnica KS HPS

Aida Barišić

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.
Susret vodstva HPS-a i PZS-a u Krasnu

Susret vodstva HPS-a i PZS-a u Krasnu (19.03.2018.)

U Krasnu je 16. i 17. ožujka održan redovni godišnji susret vodstva PZS-a i HPS-a. Svi sudionici sastanka sa zadovoljstvom su utvrdili da su u proteklom razdoblju ostvareni vrlo kvalitetni rezultati na svim poljima suradnje.

Skupština HPS-a 21. travnja 2018.

Skupština HPS-a 21. travnja 2018. (19.03.2018.)

Redovna skupština Hrvatskog planinarskog saveza sazvana je za subotu, 21. travnja 2018. u Zagrebu. Održat će se u Hotelu Panorama (Dvorana 1, prizemlje) u Zagrebu, Trg Krešimira Ćosića 9, s početkom u 11:00 sati.

Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji

Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji (13.03.2018.)

U sklopu projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s pet nacionalnih sportskih saveza tj. Český horolezecký svaz, Club Alpino Italiano, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség i Planinska zveza Slovenije) u tjednu od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji proveden je četvrti po redu “Tjedan planinarstva i penjanja”.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.