Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Održan ispit za naziv Speleolog na Baškim Oštarijama

ponedjeljak, 30.01.2017.

Slika.

U planinarskoj kući Vila Velebita, Baške Oštarije, 28. siječnja 2017. godine je održan speleološki ispit Komisije za speleologiju HPS, na kojima su provjerena teorijska i praktična znanja za speleološki naziv Speleolog. Domaćini ispita bili su članovi SO PD Željezničar – Gospić a ispitnu komisiju su sačinjavali instruktori speleologije: Ana Bakšić, Aida Barišić, Teo Barišić, Vlado Božić, Čedo Josipović, Dalibor Paar i Goran Rnjak te instruktorski kandidati Mario Blatančić, Damir Janton i Marko Rakovac.

Od 8 prijavljenih kandidata za naziv Speleolog, 6 ih je pristupilo ispitu od čega je 3 uspješno položilo ispit te steklo naziv Speleolog dok 2 kandidata imaju odrade pojedinih ispitnih tema nakon kojih će steći naziv Speleologa.

s lijeva na desno: Vedran Sudar, Nikola Hanžek, Đenis Barnjak, Dino Taras, Šime Sorić, Damir Janton i Marko Ličko Novi Speleolozi su Đenis Barnjak (SO PD Željezničar-Gospić, značka speleolog br. 235), Šime Sorić (SO Liburnija HPD Paklenica, značka speleolog br. 238), Vedran Sudar (SK Ozren Lukić, značka speleolog br. 239). Kako bi zadovoljili sve uvjete i položili ispit za naziv Speleologa odrade pojedinih ispitnih tema imaju: Nikola Hanžek (SO HPD Željezničar) - praktični dio teme samospašavanje i sustav sv. Bernard odgovarati pred 2 instruktora KS i Dino Taras (SO Liburnija HPD Paklenica) koji treba svu potrebnu dokumentaciju i pet topografskih nacrta sa uređenim zapisnicima istraživanja u digitalnom obliku dostaviti instruktoru KS Teu Barišiću.

Ispitna komisija je prethodno razmotrila zamolbu Damira Jantona (SK Ozren Lukić) sa dostavljenom dokumentacijom (speleo životopis, osobni karton, speleološki karton) te priznala kategoriju Speleolog kojem je i uručena značka speleolog br. 234.

Ispitna komisija je razmatrajući znanje kandidata zaključila sljedeće:

- Da postoji nesigurnost među kandidatima kod poznavanja osnova orijentacije te da je potrebno u narednom razdoblju organizirati stručni seminar sa temom kartografije i orijentacije na terenu odnosno u okvirima udruga poraditi na podizanju razine znanja iz tog područja,

- Da bi kandidati trebali više pažnje obratiti na temu: tehnike samospašavanja i sustav sv. Bernard.

Također je ispitna komisija zaključila da je bodovni prag za prolazak na pismenom dijelu ispita 75%.

Novi speleolozi imaju obavezu prenošenja znanja u svojim društvima, ali i daljnjeg vlastitog usavršavanja u praktičnim vještinama i teorijskim tematikama kroz seminare Komisije za speleologiju i aktivnosti društava.

Pročelnica KS HPS

Aida Barišić

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.
Susret vodstva PZS i HPS na Sviščakima i Snežniku

Susret vodstva PZS i HPS na Sviščakima i Snežniku (15.05.2017.)

Redovni susret vodstva Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije ove je godine održan 13. i 14. svibnja u Sviščakima kod Ilirske Bistrice i na Snežniku. Domaćin susreta bila je Planinska zveza Slovenija, a neposredan povod 110. obljetnica PD Snežnik Ilirska Bistrica i 15. obljetnica Planinarske skupine KD Bazovica iz Rijeke. Suradnja planinara iz Ilirske Bistrice i Rijeke odličan je primjer međunarodnog povezivanja i razvijanja prijateljskih odnosa s obje strane državne granice.

Dani hrvatskih planinara Mljet 2017.

Dani hrvatskih planinara Mljet 2017. (04.05.2017.)

Ovogodišnji Dani hrvatskih planinara održani su od 28.4. do 1.5.2017. godine u Babinom Polju na otoku Mljetu. Domaćin je bio, kao i prije pet godina, HPD “Mljet” iz Goveđara, uz suorganizaciju HPS-a. Na skupu je bilo oko 1200 planinara...

Pohod na Dinaru 27. svibnja

Pohod na Dinaru 27. svibnja (04.05.2017.)

Tradicionalni pohod na Dinaru ove godine održat će se u subotu 27. svibnja. Početak pohoda je u 8 sati u Glavašu. Za uspon treba 4 sata hoda...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.