Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Hrvatski planinar 3/2017

srijeda, 01.03.2017.

Slika. Iz tiska je izašao novi broj časopisa "Hrvatski planinar" broj 3/2017, koji na pedesetak stranica donosi zanimljive planinarske putopise iz Hrvatske i inozemstva, razmišljanja o planinarenju, uspomene iz planina, atraktivne ilustracije, korisne informacije i aktualna događanja.

U ovom broju časopisa za vas smo pripremili:

- Razmišljanje Alana Čaplara o tome je li planinarstvo sport. Autor detaljno istražuje definiciju i poimanje sporta i planinarenja kao sporta kroz povijest hrvatskog planinarstva i stajališta velikana hrvatskog planinarstva Krajača, Pasarića, Giromette, Brezovečkog, Stahuljka, Poljaka, Strojime, također i kroz kulturne i turističke aspekte. Tekst je ilustriran brojnim upečatljivim fotografijama od kojih svaka potiče na razmišljanje o tome što je zapravo planinarstvo.

- Studentske uspomene prof.dr. Željka Poljaka na Velebitaške nestašluke, tj. planinarske dogodovštine članova Planinarskog društva Sveučilišta "Velebit" iz doba osnivanja društva prije 67 godina. Tekst je zajedno s povijesnim crno-bijelim fotografijama svjedok stvaranja i rasta planinarske organizacije u specifičnom društveno-političkom okruženju, prostoru i vremenu i spremnosti ljudi da se bore za svoje ideale.

- Planinarski putopis "Velebitski ditiramb" u kojem Jasna Žagar na svoj specifičan način isprepliće san i javu skladajući pjesmu u prozi o srednjovelebitskim vrhovima Kizi i Bačić-kuku, sve popraćeno fotografijama koje slave prirodu i njezine životne radosti.

- Pripremu i uspon riječkih planinara na najviši vrh Alpa i drugi po visini evropski vrh Mont Blanc koji je opisala Mirta Grandić. Autorica daje pregršt korisnih informacija za planiranje, pripremu i izvođenje uspona, ali i kako pomoći sebi i drugima kad se zdravstveno stanje pogorša zbog visine i hladnoće. I ovaj tekst je obogaćen fotografijama bijele i modre idile s evropskog krova.

- Sjećanje Nade Banović na jedanaest pohoda "Nepoznati Papuk" koji se na Papuku organiziraju povodom Međunarodnog dana planina. Priča je to o prirodnim, geomorfološkim, kulturno-povijesnim i planinarskim bogatstvima nepoznatog Papuka i poziv da ih sami otkrijemo. Kako se uživa u nepoznatom Papuku, pogledajte na fotografijama s pohoda.

U nastavku pročitajte vijesti iz speleologije: 60. obljetnica Komisije za speleologiju HPS-a Damira Basare, Izložba "Putovanje kroz povijest speleologije" Vlade Božića, SO HPK Sveti Mihovil organizirao izložbu Aide Barišić, Aida Barišić – nova pročelnica Komisije za speleologiju HPS-a Vlade Božića, Održan ispit za naziv speleolog na Baškim Oštarijama Aide Barišić, O novim izdanjima: knjiga "Komisija za speleologiju 1956. do 2016." i 51. broj časopisa "Velebilten" Vlade Božića.

Informirajte se o: Prvoj umjetnoj stijeni za sportsko penjanje u Jastrebarskom s Ninom Vučinić. Pročitajte i: Sjećanje na "dobrog duha Učke i Ćićarije" Vojka Stankovića (1946.-2017.) Igora Eterovića. Na kraju pogledajte kalendar planinarskih akcija za period od 01.03.2017. do 17.04.2017.

I ovaj put vas podsjećamo da pretplatom na časopis pomažete izdavanje tiskanog izdanja časopisa. Časopis izlazi u jedanaest brojeva godišnje, za srpanj i kolovoz kao dvobroj, i tako od 1. lipnja 1898. Godišnja pretplata iznosi samo 150,00 kn, a časopis dolazi na vašu kućnu adresu. Zatražite svoj pretplatnički broj u Hrvatskom planinarskom savezu (tel. 01 48 23 624 i 01 48 24 142 ili na uredhps@hps.hr).

Također pozivamo sve zainteresirane za suradnju u pripremi časopisa da nam šalju svoje prijedloge, priče i fotografije.

Pogledajte film o Tjednu penjanja u Paklenici

Pogledajte film o Tjednu penjanja u Paklenici (07.11.2017.)

U sklopu međunarodnog projekta Penjanje za sve Hrvatski planinarski savez bio je u rujnu je domaćin Tjedna penjanja u Nacionalnom parku Paklenica. Tjedna dana radionica, penjanja i upoznavanja na Velebitu zabilježila je i kamera iskusnog penjača i snimatelja Slovaka Martina Grajcara.

Obavijest organizatorima općih planinarskih škola

Obavijest organizatorima općih planinarskih škola (28.10.2017.)

Jedna od glavnih zadaća Hrvatskog planinarskog saveza je i organizirano školovanje članstva za sigurno kretanje i boravak u planinama. Temeljni i najrazvijeniji oblik školovanja u planinarskoj udruzi predstavljaju opće planinarske škole...

Opća skupština UIAA 2017.

Opća skupština UIAA 2017. (25.10.2017.)

U iranskom gradu Shirazu od 19. do 22. listopada održani su sastanci tijela UIAA, a u subotu 21. listopada Opća skupština UIAA. U toj krovnoj svjetskoj asocijaciji planinarskih organizacija udruženo je 65 nacionalnih planinarskih saveza, 15 pridruženih članica, 8 promatrača i jedna s posebnim statusom (International Skyrunning Federation)...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.