Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Hrvatski planinar za travanj 2017

utorak, 04.04.2017.

Slika.Poštovani sadašnji i budući čitatelji "Hrvatskog planinara", časopisa Hrvatskog planinarskog saveza, svi koji volite planine

Proljeće je obasjalo planine pravom eksplozijom zvukova, boja i mirisa, sunce se igra u krošnjama drveća, a svjetlost i toplina bude prirodu još snenu od zimskoga sna. Pa ima li onda za planinara što ljepše nego sjesti na toplu travu, pod zelenu krošnju drveta, udisati mirise proljetnog cvijeća, slušati razdragani ptičji pjev i čitati "Hrvatski planinar"? Iz tiska je izašao broj 4/2017 u kojem možete pročitati:

- Kako je nastala Opatijska planinarska obilaznica i što nudi planinarima i izletnicima. Priču od zamisli i priprema do otvorenja obilaznice te mnoštvo informacija o nezaboravnim vrhovima - kontrolnim točkama, zahtjevnosti staze, mogućnosti noćenja, prirodnim znamenitostima, vidikovcima i povijesnim crticama pronađite u tekstu "Opatijska planinarska obilaznica" Borisa Petrića.

- O njedrima Učke i očaravajućoj moći njezinih primorskih vrhova koji okrunjuju Lovranštinu s kojih se pogledi šire daleko na more i otoke Kvarnerskog zaljeva, šetnjom iz Lovrana i Lovranske Drage, pripovijeda Igor Eterović u tekstu "Zataj(e)ni vrhovi Lovranštine".

- I treći je tekst posvećen Učki. Ana Montan opisuje "Malinski put na Učki", povijesnu šumsku stazu iznad Mošćenica i Selca prema kanjonu Potoške vale iznad Mošćeničke Drage. Otkrijte sami zašto se put naziva "malinski", koji Škoj se vidi s prve čistine, gdje je izvor pitke vode, na koje biljke i životinje ćete naići na putu te zašto je staza Trebišća-Perun mitsko-povijesna.

- Penjanje zimi u kratkim rukavima. Kako doći na Maltu, tko je Stevie Haston, kakve su stijene na Malti i Gozu i zašto od bodljikavih "crimpova" već prvog penjačkog dana jako peku jagodice prstiju objašnjava Mia Vrbanac Užarević u priči "Malta i Gozo – nove hit-destinacije za penjače". Ugođaj penjanja po stijenama nad morem spektakularan je, kaže autorica, ali i pomalo zastrašujući.

- "Tek na vrhu shvatite koliko je malo potrebno za sreću", poručuje Ivana Samaržija. Povratku majci prirodi teži svako ljudsko biće. "Odlazim u planine jer kao da me šume, stijene i poneka divlja životinja potpuno razumiju, čitaju moje misli. Moja stvarnost su planine, šuma i priroda." – dio je autoričina razmišljanja o planinama.

- "Odbacio sam ograničenja, strahove, stereotipe, razne marketinške trikove, odvažio sam se i krenuo na tečaj planinskog skijanja", riječi su Nikše Maričića koji opisuje "Iskustva i dojmove s tečaja planinskog skijanja". Spust kroz "cijelac", oprezan prelazak pukotine u ledenjaku, nezaboravan zvuk pucanja ledenjačkih tvorevina, sloboda, radost, ushićenje, poštovanje prema planini - crtice su i slike Alpa od kojih zastaje dah.

- "Penjati se mora! Mora li se?", pita Marko Vuković, i odgovara: "Zapravo... ne". Autor opisuje kako je nastala inicijativa "Penjati se mora", koji su joj ciljevi i kakvi su edukativni efekti inicijative. Kakav je uspijeh inicijative danas, nakon pet godina, je li moguće izgraditi funkcionalan sustav u penjačkoj zajednici, baziran isključivo na solidarnosti i entuzijazmu? Ako se nešto čini nemogućim, nema razloga da se ne pokuša ostvariti.

- "Znate li gdje je Šijan? Brijeg s izvrsnim vidikom na Hrvatsko zagorje", pita Renato Biličić. Svakako se informirajte o ovom zagorskom brežuljku, o povijesti izgradnje piramide-vidikovca, kako je Šijan vraćen na planinarsku kartu Hrvatske i je li izlet iznenađenja zaista iznenadio dugoreške planinare.

- Kroz 40-godišnju povijest Koprivničkoga planinarskog puta vodi nas Renato Rac. Saznajte kako su se do 1992. godine zvali Stankov vrh i planinarska kuća "Rudi Jurić", zašto je KPP važan za razvoj planinarstva koprivničkoga kraja, tko su zaslužni koprivnički planinari, informirajte se o kontrolnim točkama i prilaznim putovima.

Slijede rubrike "Speleologija" i "Vijesti" u kojima pročitajte:

-O špilji La Grotte de Glace – zanimljivoj špilji u ledu na visini 3170 metara (Vlado Božić)

- Kako su se varaždinski mališani proveli na Rogli (Jadranka Čoklica)

- O maskenbalu unuka planinarki i planinara Naftaplina na Sljemenu (Vesna Mak)

- Kako je planinarska legenda Slavko Tomerlin – Tatek proslavio 90. rođendan (Eduard Magazin)

- Kome je namijenjena Via Dinarica – put za održivi razvoj planinskog turizma (Alan Čaplar)

- Kako je bilo na Metlači 19. ožujka (Tomislav Čanić)

Na kraju odaberite neki izlet iz kalendara planinarskih akcija za period od 08.04.2017. do 07.05.2017.

Podsjećamo Vas da pretplatom na časopis pomažete izdavanje tiskanog izdanja časopisa. Časopis izlazi u jedanaest brojeva godišnje, za srpanj i kolovoz kao dvobroj, i tako od 1. lipnja 1898. Godišnja pretplata iznosi samo 150,00 kn, a časopis dolazi na vašu kućnu adresu. Zatražite svoj pretplatnički broj u Hrvatskom planinarskom savezu (tel. 01 48 23 624 i 01 48 24 142 ili na hps@hps.hr).

Također pozivamo sve zainteresirane za suradnju u pripremi časopisa da nam šalju svoje prijedloge, priče i fotografije, pohvale i kritike.

Izvješće sa sastanka Planinarske komisije UIAA u Velikoj Britaniji

Izvješće sa sastanka Planinarske komisije UIAA u Velikoj Britaniji (26.04.2017.)

U Velikoj Britaniji je od 21. do 23. travnja 2017. održana sjednica Komisije za planinarstvo (Mountaineering commission) UIAA. Domaćin je bio Britanski planinarski savez (BMC). Skup je održan u Keswicku, Lake district, na sjeverozapadu Engleske...

Održana 28. Skupština HPS-a

Održana 28. Skupština HPS-a (24.04.2017.)

U subotu 22. travnja u hotelu Panorama u Zagrebu održana je 28. Skupština Hrvatskog planinarskog saveza. Skupštinu je vodio predsjednik HPS-a prof. dr. Hrvoje Kraljević, a sudjelovalo je ukupno 80 predstavnika članica HPS-a...

Skupština HPS-a 22. travnja 2017.

Skupština HPS-a 22. travnja 2017. (22.03.2017.)

Redovna skupština Hrvatskog planinarskog saveza sazvana je za subotu, 22. travnja 2017. u Zagrebu. Održat će se u Hotelu Panorama (Dvorana 1, prizemlje) u Zagrebu, Trg Krešimira Ćosića 9, s početkom u 11:00 sati...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.