Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Uspješan pohod na Dinaru

ponedjeljak, 08.06.2015.

Slika.U subotu 6. lipnja 2015. Izveden je Tradicionalni pohod na Dinaru u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza i izvedbu Stanice planinarskih vodiča Šibenik, Stanice planinarskih vodiča Lika, HPD Sinjal iz Kijeva te osiguranje uspona koje je izvela Stanica HGSS-a Šibenik. Dinaru je pohodilo više od 200 članova iz 36 planinarskih društava udruženih u HPS te građana koji su na ovaj način zaželjeli iskazati poštovanje najvišoj hrvatskoj planini.

Na pohod su na organizirani način ili u manjim skupinama sudjelovli članovi HPD Željezničar, skupina članova 11 zagrebačkih društava među kojima najbrojniji članovi HPD Gorščica u organizaciji SPV Zagreb, PD Japetić, PD Zagorske steze, PDS Velebit, PD Kunagora, PD Paklenica, PK Sv. Mihovil i PD Kamenar, HPD Ante Bedalov, HPD Svilaja, PD Sv. Jure Zagvozd, PK Ivanec, PD Gromovača, PD Kamešnica, PU Dinaridi, PD Brodosplit, PD Kamenjak, SPK Teton, PD Malačka, PD Pazinka, PD Gospić, HPD Zagreb-Matica, HPD Sesvete te članovi HPD Škamnica i HPD Sinjal iz Kijeva koji su se istaknuli u organizacijskim poslovima.

Slika.Prihvat planinara i vozila, registracijske poslove i praćenje brojnog stanja pohoda te vođenje skupina bez vodiča i poznavanja terena vrlo je uspješno odradila SPV Šibenik na čelu s pročelnicom Tatjanom Bračanov. Tim SPV Lika na čelu s pročelnikom Gojkom Crnkovićem i ustupljenom poljskom kuhinjom PD Škamnica, brinuo se za besplatanu planinarsku večeru toliko dobrodošlu nakon napornog hoda. Članovi HPD Sinjal na čelu s predsjednikom društva Markom Gojevićem izvrsno su pripremili prihvat planinara sa šatorima i noćenjem u Kijevu, prije pohoda obnovili markacije i uredili izvor vode na stazi, a pobrinuli su se i za osvježenje pri silasku. O sigurnosti planinara, na tri točke staze pohoda, skrbila je ekipa Stanica HGSS-a Šibenik na čelu s pročelnicom Blankom Lučić.

Slika.Okupljene je na kraju pohoda u ime organizatora pozdravio i čestitao na uspješnom sudjelovanju na tradicionalnom pohodu predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak zahvalivši se pri tome svima koji su sudjelovli u organizaciji ali i svima onima, naročito vodičima iz matičnih udruga, koji su se odazvali pozivu HPS-a na sudjelovanje i organizaciju tura.

U ime Komisije za vodiče HPS-a, na pohodu je sudjelovao i pročelnik Dorijan Klasnić zabilježivši vrijednu činjenicu koja govori o uspješnosti rada iste posljednjih godina, a koju je potvrdio i izvještaj HGSS-a o pohodu: veliku većinu skupina, gotovo sve, predvodili su članovi društava koji su stekli dodatna znanja i vještine pri Vodičkoj službi HPS-a te su pohod učinili nadasve ugodnijim svojim prijateljima.

S obzirom da je datum pohoda omogućavao brojne planinarske kombinacije, zabilježeni su tijekom produženog vikenda brojni usponi planinara na obližnju Svilaju i Prominu te posjeti vrelima najvažnijih dalmatinskih rijeka Cetini, Krki i Zrmanji. Sve u svemu, izvrsno planinarsko predstavljanje "Zagore" i njenih Dinarida te najvišeg hrvatskog vrha Dinare, uz poziv na još veći odaziv i iduće godine.

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.
Sačuvan planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru

Sačuvan planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru (21.07.2017.)

U požarima koji su sredinom srpnja zahvatili Dalmaciju, opožarene su velike površine na planinama Mosoru i Poljičkoj planini. Pravovremenom reakcijom vatrogasaca, gorskih spašavatelja i planinara, obranjeni su planinarski dom Umberta Giromette na Mosoru te planinarska kuća Lugarnica.

Uspješna 6. Mala planinarska škola na Velebitu

Uspješna 6. Mala planinarska škola na Velebitu (28.06.2017.)

Hrvatski planinarski savez organizirao je i proveo 6. Malu planinarsku školu na Alanu, za djecu u dobi od 9 do 11 godina. U školi je sudjelovao ukupno 31 polaznik iz 20 planinarskih društava iz svih krajeva Hrvatske.

Uspješan Tjedan planinarstva i penjanja u Visokim Tatrama

Uspješan Tjedan planinarstva i penjanja u Visokim Tatrama (26.06.2017.)

U sklopu projekta „Penjanje za sve“ koji provodi šest planinarskih saveza, uz sufinanciranje iz fonda Europske unije Erasmus+, u Visokim Tatrama u Slovačkoj održan je drugi od planiranih pet Tjedana planinarstva i penjanja.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.