Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Skupština Balkanske planinarske unije (BMU)

četvrtak, 08.06.2017.

Slika.Prošli je vikend u Kolašinu (Crna Gora) održana 18. Skupština BMU u čijem su radu sudjelovali predstavnici nacionalnih planinarskih saveza svih njenih članica (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske) te kao gosti i promatrači predstavnici planinarskih saveza Češke i Mađarske. Hrvatski predstavnici bili su Jadranka Čoklica, dopredsjednica HPS-a, Vladimir Novak, predsjednik IO HPS-a i Ivo Hapač, član IO HPS-a.

Slika.Na Skupštini su razmatrana pitanja iz redovne aktivnosti BMU između zasjedanja tog tijela i doneseni zaključci o budućoj suradnji. U puno članstvo BMU primljen je CHS (Česky horolezecky svaz), a sve članice BMU podržavaju osnivanje EUMA (European Union of Mountaineering Associations) - Europske unije planinarskih saveza, uz prijedlog da na članstvo mogu aplicirati planinarski savezi država članica EU te kandidati za članstvo u EU. Za buduće Predsjedništvo EUME predloženi su predstavnici Češke i Slovenije, a podržana je i kandidatura predstavnika Srbije za novog predsjednika ERA-e (Europske pješačke federacije). Izvješteno je o projektu Erasmus+ „Penjanje za sve“, prošlogodišnjem zajedničkom prvenstvu u lednom penjanju (PZS-HPS-PSS) i natjecanju u planinarskoj orijentaciji koje je organizirala Planinska zveza Slovenije. Ove jeseni HPS će za članice BMU-a organizirati seminar za vodiče instruktore u Paklenici. Prihvaćeni su prijedlozi za održavanje budućih Skupština BMU (Turska 2018. i Albanija 2019.). Raspravljalo se o projektu „10 vrhova Balkana“ s odlukom o otkupu broja dnevnika za svaki nacionalni savez, aktiviranju članstva za dostavom priloga za BMU Magazine i objavu linka za BMU Magazine na svim mrežnim stranicama članica BMU, nastavku rada na „Rječniku planinarskih izraza“ na svim jezicima članica BMU, a za jesen 2018. u sklopu „Festivala mladih planinara“ u organizaciji makedonskog saveza predviđa se uspon na Golemi Korab za mlade planinare od 15 do 21 godine starosti.

Slika.Predstavnici Planinarskog saveza Crne Gore u sklopu aktivnosti koje provode oko zaštite planinskih vodotokova, predstavili su tekst „Apela za zaštitu planinskih vodenih tokova“, koji će se isto objaviti u BMU Magazinu.

Svi predstavnici članica BMU bili su nazočni i većini događanja „Planinskog festivala“ koji se istovremeno održao u Kolašinu te svečanoj akadamiji u povodu obilježavanja 66 godina djelovanja Planinarskog saveza Crne Gore. Na akademiji je uz priznanja zaslužnim crnogorskim planinarima, posebno priznanje dodijeljeno prof. dr. Željku Poljaku za dugogodišnje zalaganje za afirmaciju i publiciranje crnogorskih planina i suradnju između planinarskih saveza Hrvatske i Crne Gore.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Uspješna 6. Mala planinarska škola na Velebitu

Uspješna 6. Mala planinarska škola na Velebitu (28.06.2017.)

Hrvatski planinarski savez organizirao je i proveo 6. Malu planinarsku školu na Alanu, za djecu u dobi od 9 do 11 godina. U školi je sudjelovao ukupno 31 polaznik iz 20 planinarskih društava iz svih krajeva Hrvatske.

Uspješan Tjedan planinarstva i penjanja u Visokim Tatrama

Uspješan Tjedan planinarstva i penjanja u Visokim Tatrama (26.06.2017.)

U sklopu projekta „Penjanje za sve“ koji provodi šest planinarskih saveza, uz sufinanciranje iz fonda Europske unije Erasmus+, u Visokim Tatrama u Slovačkoj održan je drugi od planiranih pet Tjedana planinarstva i penjanja.

Hrvatske planine u Europskom parlamentu

Hrvatske planine u Europskom parlamentu (22.06.2017.)

Sa željom i namjerom da se ljepote hrvatskih planina predstave europskoj javnosti, u ponedjeljak 19. lipnja u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu svečano je otvorena izložba fotografija »Via Dinarica – put koji prirodno povezuje«. Na poziv hrvatskog eurozastupnika Davora Škrleca na izložbi i konferenciji sudjelovali su predstavnici HPS-a.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.