Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvještaj s ljetnog penjačkog susreta British Mountaineering Cluba

nedjelja, 11.06.2017.

U svibnju sam imala priliku sudjelovati na međunarodnom susretu penjača u organizaciji British Mounteniring Council-a.

Susret se održao u Cornwallu – jugozapadnom poluotoku Engleske. Kao baza je poslužila stara kamena kuća Count house u vlasništvu British Club-a u neposrednoj blizini morskih klifova, a daleko od mobilnog signala i wifi-ja.

Koncept penjačkog mitinga je bio osmišljen na način da se uparuju penjač gost sa penjačem domaćinom, te se parovi izmjenjuju svaka dva dana. Sudjelovalo je tridesetak penjača iz raznih zemalja, te isto toliko domaćina. Domaćini su nevjerojatno uslužni sa stavom ''ja sam tu za tebe'', te vrlo prilagodljivi oko odabira sektora i smjerova. Ostavili su na mene jak dojam s obzirom da ih je mnogo već u mirovini, međutim i dalje se vrlo aktivno penju bez obzira na godine, redovito putuju na nova penjačka odredišta, te itekako dobro znaju iskoristiti cjeloživotno penjačko iskustvo u smjeru.

Moj prvi host Phillip i ja smo odlučili prvi dan penjanja provesti na sektoru Bosigran u neposrednoj blizini Count House-a. Taj sektor nije bio u opasnosti od plime, što vrlo često zna biti problem, te su iz tog razloga određeni sektori penjivi samo u određeno doba dana. Za naredne dane je bilo najavljeno vrlo loše vrijeme, pa smo svi popeli mnoštvo smjerova i maksimalno iskoristili prvi dan penjanja.

Kako su i najavili, iduća dva dana je vrijeme bilo kišno i vrlo vjetrovito što nam je omogućilo nekoliko zanimljivih prezentacija, te ubrzano druženje i upoznavanje s obzirom na našu izoliranost. Jednu večer smo smo se razveselili i naplesali uz lokalni Cornish band.

Čim je krenulo poboljšanje vremena, svi smo se razbježali po sektorima željni penjanja. Dodjeljena mi je nova domaćinica Alison, te me povela u gradić Sennen, (Land's End), sami jugozapadni rt Engleske sa predivnim stijenama uz more. Ovdje sam se susrela s nešto drugačijim pristupom sektoru nego sam navikla: najprije se pripremi uže za absel kojim se spusti u podnožje sektora, te se ostavi tamo svim penjačima na korištenje. Nakon što se popne smjer od jedne dužine, ponovno se abseila i penje idući smjer i tako u krug čitav dan.

Zadnja dva dana su me uparili sa domaćinom Leonom, te krećemo na sektor Kenidjack. Nakon abseila do samog mora, našli smo se podno predivne gneiss ploče sa više smjerova delikatnog tehničkog penjanja. Popeli smo četiri smjera od kojih je jedan bio E1 sa poštenim runout-om u detalju. Kenidjack mi je svakako najljepši sektor koji sam posjetila u Cornwallu.

Zadnji dan penjanja je bio sunčan, te smo ga dobro iskoristili u sektoru Carn Barra gdje sam imala prilike penjati pravu granitnu pukotinu sa uglavljivanjem ruku i nogu.

Navečer su nas počastili finim roštiljem nakon čega nas je DJ rasplesao. Tako je veselo završio penjački susret u Cornwall-u. Svakako divno i novo iskustvo u trad tehnikama, penjanju granitnih morskih klifova, te upoznavalju i druženju s penjačima iz raznih zemalja.

Popis popetih smjerova:

Doorpost, Bosigran, 56m, 4b HS

Little Brown Jug, Bosigran, 64m, 5a VS

Anvil Chorus, Bosigran, 58m, 4c VS

Demo Route, Sennen, 24m, 4b HS

Corner Climb, Sennen, 20m, VD

Africa Route, Sennen, 18m, 5a VS

Vertical Crack, Sennen, 20m, 4c HS

Saxon, Kenidjack, 50m, 5a HVS

Gneiss Gnome, Kenidjack, 27m, 4b HS

In The Gallery, Kenidjack, 37m, 5a HVS

Rock Dancer, Kenidjack, 46m, 5b E1

Socket Wall, Carn Barra, 14m, 4b S

Axis, Carn Barra, 18m, 5a VS

Ra, Carn Barra, 17m, 5a HVS

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Susret vodstva HPS-a i PZS-a u Krasnu

Susret vodstva HPS-a i PZS-a u Krasnu (19.03.2018.)

U Krasnu je 16. i 17. ožujka održan redovni godišnji susret vodstva PZS-a i HPS-a. Svi sudionici sastanka sa zadovoljstvom su utvrdili da su u proteklom razdoblju ostvareni vrlo kvalitetni rezultati na svim poljima suradnje.

Skupština HPS-a 21. travnja 2018.

Skupština HPS-a 21. travnja 2018. (19.03.2018.)

Redovna skupština Hrvatskog planinarskog saveza sazvana je za subotu, 21. travnja 2018. u Zagrebu. Održat će se u Hotelu Panorama (Dvorana 1, prizemlje) u Zagrebu, Trg Krešimira Ćosića 9, s početkom u 11:00 sati.

Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji

Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji (13.03.2018.)

U sklopu projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s pet nacionalnih sportskih saveza tj. Český horolezecký svaz, Club Alpino Italiano, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség i Planinska zveza Slovenije) u tjednu od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji proveden je četvrti po redu “Tjedan planinarstva i penjanja”.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.