Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142



Izvještaj s ljetnog penjačkog susreta British Mountaineering Cluba

nedjelja, 11.06.2017.

U svibnju sam imala priliku sudjelovati na međunarodnom susretu penjača u organizaciji British Mounteniring Council-a.

Susret se održao u Cornwallu – jugozapadnom poluotoku Engleske. Kao baza je poslužila stara kamena kuća Count house u vlasništvu British Club-a u neposrednoj blizini morskih klifova, a daleko od mobilnog signala i wifi-ja.

Koncept penjačkog mitinga je bio osmišljen na način da se uparuju penjač gost sa penjačem domaćinom, te se parovi izmjenjuju svaka dva dana. Sudjelovalo je tridesetak penjača iz raznih zemalja, te isto toliko domaćina. Domaćini su nevjerojatno uslužni sa stavom ''ja sam tu za tebe'', te vrlo prilagodljivi oko odabira sektora i smjerova. Ostavili su na mene jak dojam s obzirom da ih je mnogo već u mirovini, međutim i dalje se vrlo aktivno penju bez obzira na godine, redovito putuju na nova penjačka odredišta, te itekako dobro znaju iskoristiti cjeloživotno penjačko iskustvo u smjeru.

Moj prvi host Phillip i ja smo odlučili prvi dan penjanja provesti na sektoru Bosigran u neposrednoj blizini Count House-a. Taj sektor nije bio u opasnosti od plime, što vrlo često zna biti problem, te su iz tog razloga određeni sektori penjivi samo u određeno doba dana. Za naredne dane je bilo najavljeno vrlo loše vrijeme, pa smo svi popeli mnoštvo smjerova i maksimalno iskoristili prvi dan penjanja.

Kako su i najavili, iduća dva dana je vrijeme bilo kišno i vrlo vjetrovito što nam je omogućilo nekoliko zanimljivih prezentacija, te ubrzano druženje i upoznavanje s obzirom na našu izoliranost. Jednu večer smo smo se razveselili i naplesali uz lokalni Cornish band.

Čim je krenulo poboljšanje vremena, svi smo se razbježali po sektorima željni penjanja. Dodjeljena mi je nova domaćinica Alison, te me povela u gradić Sennen, (Land's End), sami jugozapadni rt Engleske sa predivnim stijenama uz more. Ovdje sam se susrela s nešto drugačijim pristupom sektoru nego sam navikla: najprije se pripremi uže za absel kojim se spusti u podnožje sektora, te se ostavi tamo svim penjačima na korištenje. Nakon što se popne smjer od jedne dužine, ponovno se abseila i penje idući smjer i tako u krug čitav dan.

Zadnja dva dana su me uparili sa domaćinom Leonom, te krećemo na sektor Kenidjack. Nakon abseila do samog mora, našli smo se podno predivne gneiss ploče sa više smjerova delikatnog tehničkog penjanja. Popeli smo četiri smjera od kojih je jedan bio E1 sa poštenim runout-om u detalju. Kenidjack mi je svakako najljepši sektor koji sam posjetila u Cornwallu.

Zadnji dan penjanja je bio sunčan, te smo ga dobro iskoristili u sektoru Carn Barra gdje sam imala prilike penjati pravu granitnu pukotinu sa uglavljivanjem ruku i nogu.

Navečer su nas počastili finim roštiljem nakon čega nas je DJ rasplesao. Tako je veselo završio penjački susret u Cornwall-u. Svakako divno i novo iskustvo u trad tehnikama, penjanju granitnih morskih klifova, te upoznavalju i druženju s penjačima iz raznih zemalja.

Popis popetih smjerova:

Doorpost, Bosigran, 56m, 4b HS

Little Brown Jug, Bosigran, 64m, 5a VS

Anvil Chorus, Bosigran, 58m, 4c VS

Demo Route, Sennen, 24m, 4b HS

Corner Climb, Sennen, 20m, VD

Africa Route, Sennen, 18m, 5a VS

Vertical Crack, Sennen, 20m, 4c HS

Saxon, Kenidjack, 50m, 5a HVS

Gneiss Gnome, Kenidjack, 27m, 4b HS

In The Gallery, Kenidjack, 37m, 5a HVS

Rock Dancer, Kenidjack, 46m, 5b E1

Socket Wall, Carn Barra, 14m, 4b S

Axis, Carn Barra, 18m, 5a VS

Ra, Carn Barra, 17m, 5a HVS

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Tjedan penjanja u Paklenici

Tjedan penjanja u Paklenici (20.09.2017.)

U tjednu od 24. do 30. rujna 2017., u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, na prostoru Nacionalnog parka Paklenica održat će se skup alpinista i planinara iz Hrvatske, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovačke i Slovenije...

Tiskana knjiga

Tiskana knjiga "Speleologija" (13.09.2017.)

U izdanju PDS Velebit, SK Velebit, Hrvatskog planinarskog saveza i HGSS-a objavljena je nova knjiga "Speleologija". Promocija knjige održat će se u ponedjeljak 25. rujna 2017. u 19 h u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Preminuo Stanko Gilić

Preminuo Stanko Gilić (25.08.2017.)

U Rijeci je u 85. godini života preminuo doajen hrvatskog i riječkog alpinizma Stanislav Gilić. Hrvatsko planinarstvo ostalo je bez ličnosti koja je obilježila razvoj penjanja u drugoj polovici 20. st. i vrsnog poznavatelja planinarstva.

Google Search


hps.hr web






Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.