Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Hrvatske planine u Europskom parlamentu

četvrtak, 22.06.2017.

Slika.Sa željom i namjerom da se ljepote hrvatskih planina predstave europskoj javnosti, u ponedjeljak 19. lipnja u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu svečano je otvorena izložba fotografija »Via Dinarica – put koji prirodno povezuje«. Autor izložbe jedan je od voditelja projekta Via Dinarica i urednik Hrvatskog planinara Alan Čaplar. Na otvorenju je sudjelovalo stotinjak ljudi, među kojima i brojni planinari, predstavnici Hrvatskoga planinarskog saveza i Hrvatske gorske službe spašavanja. Bili su tu i predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, predstavnici razvojnih agencija te ravnatelji nacionalnih parkova i parkova prirode. Inicijator i organizator tog predstavljanja potencijala hrvatskoga planinskog turizma i planinarstva bio je zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu Davor Škrlec, koji je ujedno i član jednog zagrebačkog planinarskog društva.

Slika.Izložbu su otvorili zastupnik Davor Škrlec te autor Alan Čaplar, a o projektu i putu Via Dinarica govorili su pročelnik Vodičke službe HPS-a Dorijan Klasnić i voditeljica projekta PARCS Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP-a) u Hrvatskoj, ujedno i tajnica Udruge Via Dinarica Croatia Valentina Futač. Na otvorenju izložbe predstavili su se svojim proizvodima hrvatski proizvođači pršuta, sira, meda, slastica, ljekovitog bilja i likera s trase Via Dinarice. Na izložbi je prikazano 80 fotografija, a planirano je da se nakon završetka izložbe u Bruxellesu ona može postaviti i na raznim lokacijama u Hrvatskoj. Izložbu prati atraktivan katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

Slika.

Slika.Ljepote hrvatskih planina i cijeloga Dinarskoga gorja te njihovi turistički i planinarski potencijali dodatno su predstavljeni dan poslije, 20. lipnja, na prigodnoj konferenciji koju je u sjedištu Europskog parlamenta organizirala grupacija Zelenih EU parlamenta. Na konferenciji su govorili europski zastupnik Davor Škrlec, voditelj projekta Via Dinarica u Hrvatskoj Alan Čaplar, voditelj tog projekta u BiH Kenan Muftić, izaslanica Ministarstva turizma Vesna Rajković, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore Nedo Pinezić, glavni tajnik Hrvatskoga planinarskog saveza Darko Berljak, predstavnik JU NP Paklenica Zlatko Marasović i pročelnik Vodičke službe HPS-a Dorijan Klasnić. Osim glavnog tajnika, Hrvatski planinarski savez predstavljao je i predsjednik IO HPS-a Vladimir Novak, a među okupljenima su bili i predsjednici Istarskog planinarskoga saveza, HPD-a Mosor, HPD-a Gorščica i još nekoliko udruga članica HPS-a.

Slika.

Uz izložbu i konferenciju, održan je i treći prigodni susret u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu pod naslovom »Potencijali Via Dinarice«. Cilj je toga predstavljanja bilo povezivanje gospodarstvenika, i to ponajprije turističkih agencija iz Hrvatske s agencijama iz zemalja Beneluxa. Na toj su svečanosti okupljenim gospodarstvenicima i novinarima također predstavljeni domaći proizvođači s područja Dinarskoga gorja, a dogovoreno je da će najesen biti organizirano studijsko putovanje po hrvatskim planinama za predstavnike belgijskih i nizozemskih turističkih agencija i novinare.

Slika.

Slika.Via Dinarica dužinski je planinarski put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, ali i potpora pružateljima usluga u ruralnim i manje razvijenim područjima. Put povezuje atraktivna planinska područja od Slovenije do Albanije. U Hrvatskoj Via Dinarica ima ukupno 57 etapa, a obuhvaća šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode, dva stroga prirodna rezervata te brojne privlačne hrvatske krajolike. Respektabilni turistički magazin Outdoor proglasio je Via Dinaricu najboljim novim planinarskim putom u svijetu, a put je predstavljen i na Lonely Planetu i National Geographicu. Prema izboru National Geographic Travel magazina, put je proglašen jednom od 10 najboljih svjetskih destinacija za outdoor aktivnosti u 2017. godini. Jedan je od njegovih temeljnih ciljeva promovirati lokalno gospodarstvo i time turistima približiti domaću hranu, smještaj, različite usluge i slično. Projekt Via Dinarica pokrenuo je Program za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP), a zbog zatvaranja ureda UNDP-a u Hrvatskoj projektne je aktivnosti nastavila specijalizirana Udruga Via Dinarica Croatia.

Slika.Tijekom 2016. cijeli put Via Dinarica u Hrvatskoj podrobno je predstavljen na web platformama outdooractive.com, viadinarica.com i viadinarica.hr detaljnim tekstovima na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, s kvalitetnim kartografskim prikazom i naprednim mogućnostima pretraživanja. U okviru projekta izrađen je atraktivan videomaterijal u trajanju od 10 minuta o projektu i putu, a Alan Čaplar održao je desetak javnih predavanja u Zagrebu, Varaždinu, Virovitici, Opatiji, Murskom Središću, Skradu i Pagu. O njemu se govorilo i u programima HRT-a, Al Jazeera Balkans, u programima brojnih radijskih postaja te u drugim javnim medijima. Predstavljen je i na središnjem hrvatskom turističkom portalu www.croatia.hr (na 12 jezika) te u nekoliko promotivnih turističkih brošura Hrvatske turističke zajednice. Na taj su način naše planine i planinarske mogućnosti u njima po prvi put sustavno predstavljene najširoj svjetskoj javnosti kao dio ukupne hrvatske turističke ponude.

Slika.Hrvatski pokretači Via Dinarice sudjelovali su i imali zapaženu ulogu na međunarodnoj konferenciji o tom projektu koja je održana 23. ožujka 2016. u Sarajevu (BiH), na koordinacijskom sastanku predstavnika regionalnih partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore 24. ožujka te na službenom otvorenju Bijele linije Via Dinarice u BiH 12. lipnja 2016. na Blidinju. U Paklenici je 6. i 7. svibnja održan sastanak regionalne koordinacije koja provodi projekt. Na inicijativu hrvatskih planinara prvoga vikenda u listopadu organiziran je prvi međunarodni Via Dinarica Day, s vrlo dobrim odazivom u svim zemljama koje su se priključile obilježavanju. Sudionici su bili nagrađeni primjerenim darovima (majicama, literaturom, brošurama, kartama). Sljedeći Via Dinarica Day održat će se 7. i 8. listopada 2017. HPD Mosor iz Splita tijekom ove godine sve svoje izlete po Dinarskom gorju organizira u znaku toga projekta.

Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora pružili su punu potporu inicijativi ističući da je riječ o važnom projektu razvoja planinskoga i ruralnog turizma u Hrvatskoj te u zemljama regije. Započeta suradnja bit će osnažena odgovarajućim programima i poticajima Ministarstva turizma prema poduzetnicima u turizmu i drugim dionicima na Via Dinarici.

Slika.

Slika.Naposljetku, treba istaknuti da je uz upute i potporu planinarskih vodiča iz SPV-a Zagreb cijeli put, od Slovenije do Albanije, dosad prošlo više skupina i pojedinaca. Zanimljivo, ideja o prolasku Via Dinarice nailazi najveće zanimanje među planinarima iz dalekih zemalja i zemalja koje nemaju planina, pa su tako među prvim obilaznicima bili planinari iz Nizozemske, Danske i SAD-a. Ove planinarske sezone bit će zasigurno još više stranih planinara na hrvatskim planinama, tim više što je nekoliko turističkih agencija organizirano predstavilo Via Dinaricu na Berlinskom turističkom sajmu, najpoznatijem turističkom sajmu na svijetu.

Slika.Projekt nedvojbeno ima velike potencijale, a postignuti rezultati pokazuju da se vrijedna ostvarenja postižu ponajprije na temeljima kvalitetnoga i koordiniranog angažmana i regionalne suradnje. Predstavljanje hrvatskih planina, planinarstva i planinskog turizma u Europskom parlamentu, kao i nominacija projekta Via Dinarica za nagradu »Europski građanin«, nesumnjivo je vrijedan doprinos popularizaciji planinarstva u Hrvatskoj i znak da se vrijednosti stvorene zalaganjem brojnih naraštaja planinara i drugih ljubitelja planinarskih predjela prepoznaju i cijene i na najvišoj europskoj razini.

Slika.

Slika 1 od 20.Slika 2 od 20.Slika 3 od 20.Slika 4 od 20.Slika 5 od 20.Slika 6 od 20.Slika 7 od 20.Slika 8 od 20.Slika 9 od 20.Slika 10 od 20.Slika 11 od 20.Slika 12 od 20.Slika 13 od 20.Slika 14 od 20.Slika 15 od 20.Slika 16 od 20.Slika 17 od 20.Slika 18 od 20.Slika 19 od 20.Slika 20 od 20.
Dva himalajska druga

Dva himalajska druga (09.01.2018.)

U utorak 23. 01. 2018., u kazalištu Kerempuh u Zagrebu u 19:00 održat će se multimedijalno predavanje “Dva himalajska druga” o 45 godina zajedničkih uspona na najviše vrhove svijeta Stipe Božića i Vikija Grošelja.

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu (21.12.2017.)

Na 13. sjednici Izvršnog odbora HPS-a održanoj 20. studenoga 2017. godine pod točkom 3. dnevnog reda jednoglasno je donesena odluka o Priznanjima najboljim udrugama, akcijama i pojedincima HPS-a u jedanaest kategorija u 2017. godini, tri posebna Priznanja i jedan Srebrni znak HPS-a. Priznanja su svečano dodijeljena na svečanoj novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 18. prosinca u Zagrebu.

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina (21.12.2017.)

Javna ustanova Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari, uz svesrdnu pomoć domaćina (općina i DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar) obilježili su, po 12. puta, Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk - Stazama kaptolskih kneževa. Akcija je održana pod pokroviteljstvom HPS-a.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.