Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvještaj radne skupine za obuku i metodologiju (Sportsko penjanje)

utorak, 27.06.2017.

Slika.Tijekom Tjedna planinarstva i penjanja u Slovačkoj, u sklopu projekta „Penjanje za sve“ sufinanciranog od fonda Europske unije Erasmus + te šest partnerskih planinarskih saveza iz Češke, Italije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke održane su brojne tematske radionice čiji su zaključci prezentirani pretposljednjeg dana događanja, 23. 6. 2017.

Radna skupina na temu Metodologija obuke i promocije te uključivanje indoor sportskih penjača u redovne procese u planinarstvu koju moderira Hrvatski planinarski savez, a vodi Dorijan Klasnić (HPS), ovoga puta analizirala procese u sportskom penjanju.

Slika.Rezultat rada stručnjaka HPS-a u 2016. godini bila je priprema nacrta programa školovanja, metodologije obuke i informativno-promotivnih tekstova za sportsko penjanje, planinarenje, rad s mladima, visokogorsko i zimsko planinarenje i alpinizam. Jedan od ciljeva uključenosti HPS-a u projekt jeste međunarodna analiza postojećih programa i dobivanje kvalitetnih komentara i saznanja od partnerskih saveza u svrhu podizanja kvalitete te bolje promocije edukativnih aktivnosti u planinarstvu kao važnog alata za uključivanje novog i osnaživanje postojećeg članstva.

Radna skupina analizirala je dokumente povezane sa sportskim penjanjem koje je priredio instruktor sportskog penjanja Alan Križanić (HPS), a predstavnici slovačkog i talijanskog saveza predstavili su programme trenutno u uporabi kod njih. Važna saznanja dobivena su i od slovenskog predstavnika dok su Mađari izvijestili kako ove godine kreću u reform školovanja pa će im preporuke ove radne skupine biti od velike pomoći.

Slika.Na radionici je sudjelovao i predstavnik poljskog planinarskog saveza kao evaluator cjelokupnog projekta davši važan doprinos raspravi. Nadalje, prisustvo dva člana UIAA Komisije za planinarstvo (PZS I HPS), također je dalo dodatnu važnost raspravi i zaključcima. Predstavnik čeških penjača nažalost bio je odsutan no s obzirom na to da je isti također član UIAA Komisije za planinarstvo očekuju se vrijedni komentari u najkraćem roku. Hrvatske sportske penjače u radnoj skupini predstavljao je Ivan Štefičar.

Analizirajući dostupne programme školovanje i metodološke pristupe, partneri na projektu donijeli su sljedeće zaključke:

1. Svi partneri se slažu kako je krajnji cilj organiziranog i metodičnog pristupa obuci u sportskom penjanju “proizvesti” penjača kompetentnog u svim aspektima sigurnosti u sportskom penjanju.

2. Partneri uglavnom imaju različiti pristup u grupiranju tematskih blokova vještina i znanja u edukativnim paketima (škole, seminari, itd.) no u načelu u svojoj ukupnosti školovanje je ujednačeno. Naime, neki savezi kombiniraju edukaciju za dvoranu s onom za penjanje jedne dužine.

3. Svi partneri uvelike ulažu u sigurnost tijekom procesa edukacije no važno je stalno dodatno naglašavati odgovornosti instruktora ali i odgovornosti u procesu i sudionika obuke.

4. Svi partneri se slažu o potrebi za kvalitetnijim pružanjem informacija o rizicima u sportskom penjanju polaznicima.

5. Važno je, u skladu s politikama i područjima djelovanja pojedinih saveza, stalno ulagati napore u osnaživanje klubova te promociju sportskog penjanja kao timskog sporta u onom svom dijelu u kojem je podrška klupskih kolega i resursa novim penjačima od najveće važnosti za daljnji napredak.

6. Partneri se slažu da penjački trening i učenje osnovnih pokreta tijekom organizirane edukacije treba polaznicima u dovoljnoj mjeri objasniti i kao sigurnosnu mjeru.

7. Partneri se slažu kako je metoda obuke u tri koraka jedina prihvatljiva metodologija za prijenos znanja i vještina direktno povezanih sa sigurnošću. Metode učenja kroz pogreške, iznenađenja i samoučenja treba primjenjivati u manjoj mjeri s jasno definiranim okvirom i ciljem te isključivo u sigurnom okruženju.

Slika.U predstojećem razdoblju, partneri će pripremiti predložak svih modula obuke u sportskom penjanju s jasno definiranim znanjima i vještinama u sportskom penjanju kao smjernicu za nacionalne programme edukacije. Tako će svi partneri moći na jednom mjestu sagledati ukupan okvir nužnih znanja i vještina te shodno istome pripremati ili sagledati postojeće modularne programme obuke.

Također, do narednog sastanka u Paklenici u rujnu 2017. partneri će poslati komentare i dodatne metodološke komentare na konsolidaciju teksta koji planiraju, sa zaključcima, urediti u jednu konsolidiranu brošuru. Ista će biti poslana Komisiji za planinarstvo UIAA na finalne komentare te do kraja godine biti dostupna svim partnerskim savezima.

Uz daljnju suradnju s random skupinom za djecu i mlade, parteri planiraju proizvesti dva video uratka za potrebe edukacije i promocije sportskog penjanja.

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji

Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji (09.07.2018.)

Festival mladih planinara Balkanske planinarske unije, održan je krajem lipnja ove godine u Makedoniji. Cilj festivala je međusobno druženje, planinarenje, izmjena informacija o radu s mladima, predstavljanje različitih programa te način funkcioniranja kampova i komisija za mlade...

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama (01.07.2018.)

HPD Kapela s ponosom i radošću sve planinarke i planinare poziva na proslavu 50. obljetnice izgradnje kuće na Bijelim stijenama, koja će se s početkom u 13 sati održati na Bijelim stijenama 8. srpnja 2018.

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“ (28.06.2018.)

Knjigom putopisnih eseja Nebo puno Himalaje Darko Berljak zaključio je trilogiju inspiriranu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet, započetu Dodirima neba i nastavljenu Ključevima neba.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.