Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvještaj radne skupine za obuku i metodologiju (Sportsko penjanje)

utorak, 27.06.2017.

Slika.Tijekom Tjedna planinarstva i penjanja u Slovačkoj, u sklopu projekta „Penjanje za sve“ sufinanciranog od fonda Europske unije Erasmus + te šest partnerskih planinarskih saveza iz Češke, Italije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke održane su brojne tematske radionice čiji su zaključci prezentirani pretposljednjeg dana događanja, 23. 6. 2017.

Radna skupina na temu Metodologija obuke i promocije te uključivanje indoor sportskih penjača u redovne procese u planinarstvu koju moderira Hrvatski planinarski savez, a vodi Dorijan Klasnić (HPS), ovoga puta analizirala procese u sportskom penjanju.

Slika.Rezultat rada stručnjaka HPS-a u 2016. godini bila je priprema nacrta programa školovanja, metodologije obuke i informativno-promotivnih tekstova za sportsko penjanje, planinarenje, rad s mladima, visokogorsko i zimsko planinarenje i alpinizam. Jedan od ciljeva uključenosti HPS-a u projekt jeste međunarodna analiza postojećih programa i dobivanje kvalitetnih komentara i saznanja od partnerskih saveza u svrhu podizanja kvalitete te bolje promocije edukativnih aktivnosti u planinarstvu kao važnog alata za uključivanje novog i osnaživanje postojećeg članstva.

Radna skupina analizirala je dokumente povezane sa sportskim penjanjem koje je priredio instruktor sportskog penjanja Alan Križanić (HPS), a predstavnici slovačkog i talijanskog saveza predstavili su programme trenutno u uporabi kod njih. Važna saznanja dobivena su i od slovenskog predstavnika dok su Mađari izvijestili kako ove godine kreću u reform školovanja pa će im preporuke ove radne skupine biti od velike pomoći.

Slika.Na radionici je sudjelovao i predstavnik poljskog planinarskog saveza kao evaluator cjelokupnog projekta davši važan doprinos raspravi. Nadalje, prisustvo dva člana UIAA Komisije za planinarstvo (PZS I HPS), također je dalo dodatnu važnost raspravi i zaključcima. Predstavnik čeških penjača nažalost bio je odsutan no s obzirom na to da je isti također član UIAA Komisije za planinarstvo očekuju se vrijedni komentari u najkraćem roku. Hrvatske sportske penjače u radnoj skupini predstavljao je Ivan Štefičar.

Analizirajući dostupne programme školovanje i metodološke pristupe, partneri na projektu donijeli su sljedeće zaključke:

1. Svi partneri se slažu kako je krajnji cilj organiziranog i metodičnog pristupa obuci u sportskom penjanju “proizvesti” penjača kompetentnog u svim aspektima sigurnosti u sportskom penjanju.

2. Partneri uglavnom imaju različiti pristup u grupiranju tematskih blokova vještina i znanja u edukativnim paketima (škole, seminari, itd.) no u načelu u svojoj ukupnosti školovanje je ujednačeno. Naime, neki savezi kombiniraju edukaciju za dvoranu s onom za penjanje jedne dužine.

3. Svi partneri uvelike ulažu u sigurnost tijekom procesa edukacije no važno je stalno dodatno naglašavati odgovornosti instruktora ali i odgovornosti u procesu i sudionika obuke.

4. Svi partneri se slažu o potrebi za kvalitetnijim pružanjem informacija o rizicima u sportskom penjanju polaznicima.

5. Važno je, u skladu s politikama i područjima djelovanja pojedinih saveza, stalno ulagati napore u osnaživanje klubova te promociju sportskog penjanja kao timskog sporta u onom svom dijelu u kojem je podrška klupskih kolega i resursa novim penjačima od najveće važnosti za daljnji napredak.

6. Partneri se slažu da penjački trening i učenje osnovnih pokreta tijekom organizirane edukacije treba polaznicima u dovoljnoj mjeri objasniti i kao sigurnosnu mjeru.

7. Partneri se slažu kako je metoda obuke u tri koraka jedina prihvatljiva metodologija za prijenos znanja i vještina direktno povezanih sa sigurnošću. Metode učenja kroz pogreške, iznenađenja i samoučenja treba primjenjivati u manjoj mjeri s jasno definiranim okvirom i ciljem te isključivo u sigurnom okruženju.

Slika.U predstojećem razdoblju, partneri će pripremiti predložak svih modula obuke u sportskom penjanju s jasno definiranim znanjima i vještinama u sportskom penjanju kao smjernicu za nacionalne programme edukacije. Tako će svi partneri moći na jednom mjestu sagledati ukupan okvir nužnih znanja i vještina te shodno istome pripremati ili sagledati postojeće modularne programme obuke.

Također, do narednog sastanka u Paklenici u rujnu 2017. partneri će poslati komentare i dodatne metodološke komentare na konsolidaciju teksta koji planiraju, sa zaključcima, urediti u jednu konsolidiranu brošuru. Ista će biti poslana Komisiji za planinarstvo UIAA na finalne komentare te do kraja godine biti dostupna svim partnerskim savezima.

Uz daljnju suradnju s random skupinom za djecu i mlade, parteri planiraju proizvesti dva video uratka za potrebe edukacije i promocije sportskog penjanja.

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
Dva himalajska druga

Dva himalajska druga (09.01.2018.)

U utorak 23. 01. 2018., u kazalištu Kerempuh u Zagrebu u 19:00 održat će se multimedijalno predavanje “Dva himalajska druga” o 45 godina zajedničkih uspona na najviše vrhove svijeta Stipe Božića i Vikija Grošelja.

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu (21.12.2017.)

Na 13. sjednici Izvršnog odbora HPS-a održanoj 20. studenoga 2017. godine pod točkom 3. dnevnog reda jednoglasno je donesena odluka o Priznanjima najboljim udrugama, akcijama i pojedincima HPS-a u jedanaest kategorija u 2017. godini, tri posebna Priznanja i jedan Srebrni znak HPS-a. Priznanja su svečano dodijeljena na svečanoj novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 18. prosinca u Zagrebu.

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina (21.12.2017.)

Javna ustanova Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari, uz svesrdnu pomoć domaćina (općina i DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar) obilježili su, po 12. puta, Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk - Stazama kaptolskih kneževa. Akcija je održana pod pokroviteljstvom HPS-a.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.