Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Suradnja saveza u traženju odgovora na izazove te preporuke za rad s djecom i mladima

četvrtak, 06.07.2017.

Slika.Tijekom Tjedna planinarstva i penjanja u Slovačkoj od 18. do 24. lipnja 2017., u sklopu projekta „Penjanje za sve“ sufinanciranog od fonda Europske unije Erasmus+ održana su i radionice na temu komunikacije planinarskih saveza prema onim građanima koji se bave aktivnostima u planini izvan sustava organiziranog planinarstva, na temu suradnje s institucijama zaštite prirode te rada s djecom i mladima u penjanju.

S obzirom na specifičnu ulogu saveza iz Češke, Slovačke i Mađarske koji su isključivo penjački savezi te njima specifičnu problematiku povezanu s onim penjačima koji svoje prve korake steknu u dvoranama, a zatim u penjanje u prirodnom okolišu ulaze mimo edukativno-organizacijskih okvira koje provode savezi, radna skupina zaključila je ostatak projektnih aktivnosti posvetiti iznalaženju korisnih rješenja za komunikaciju s ciljanom skupinom putom medija.

Slika.

Iako predstavnici preostala tri saveza uglavnom ne prepoznaju navedeni problem kao masovnu pojavu, što iz razloga dobre prepoznatljivosti penjačke organizacijske infrastrukture (klubovi i sekcije društva), što iz razloga velike dostupnosti vanjskih penjališta te tradicije, ipak zaključuju kako je stalna pažnja saveza i stalna prepoznatljivost, i u medijima, važna preventivno-informativna djelatnost. U Hrvatskoj važnu ulogu u informiranju javnosti o opasnostima i rizicima u penjanju bez odgovarajuće edukacije i organizacijske podrške ima i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Slika.Osim navedenih izazova, planinarski prijatelji iz Češke, Slovačke i Mađarske u velikoj su potrebi za konstruktivnom suradnjom s institucijama zaštite prirode. Limitirani broj penjačkih lokacija u Češkoj i Mađarskoj te vrlo restriktivne institucije u Slovačkoj, naročito u NP Visoke Tatre, iziskuju pomoć onih saveza koji su te probleme riješili ili imaju stalnu dobru suradnju s institucijama u pogledu praćenja aktivnosti i promocije zaštite prirode u vlastitim redovima.

Prikupiti najbolje i uobličiti najbolje prakse jeste cilj radne skupine za suradnje s institucijama zaštite prirode. Jedan od proizvoda koje radna skupina želi ostvariti za vrijeme trajanja projekta jeste uobličavanje jednog dokumenta koji bi bio temelj budućih razgovora s institucijama na temu upravljanja penjačkim lokalitetom.

Radna skupina za rad s djecom i mladima, još je u Češkoj identificirala kvalitetne skupove zaključaka po pitanju angažmana trenera s raznim dobnim skupinama u penjanju. Za predstojeće razdoblje, radna skupina si je stavila u zadataka konkretizirati preporuke i uobličiti ih tako da budu dostupne, razumljive i primjenjive onim instruktorima i trenerima koji se bave radom s djecom i mladima u sportskom penjanju.

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.
Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji

Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji (09.07.2018.)

Festival mladih planinara Balkanske planinarske unije, održan je krajem lipnja ove godine u Makedoniji. Cilj festivala je međusobno druženje, planinarenje, izmjena informacija o radu s mladima, predstavljanje različitih programa te način funkcioniranja kampova i komisija za mlade...

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama (01.07.2018.)

HPD Kapela s ponosom i radošću sve planinarke i planinare poziva na proslavu 50. obljetnice izgradnje kuće na Bijelim stijenama, koja će se s početkom u 13 sati održati na Bijelim stijenama 8. srpnja 2018.

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“ (28.06.2018.)

Knjigom putopisnih eseja Nebo puno Himalaje Darko Berljak zaključio je trilogiju inspiriranu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet, započetu Dodirima neba i nastavljenu Ključevima neba.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.