Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Suradnja saveza u traženju odgovora na izazove te preporuke za rad s djecom i mladima

četvrtak, 06.07.2017.

Slika.Tijekom Tjedna planinarstva i penjanja u Slovačkoj od 18. do 24. lipnja 2017., u sklopu projekta „Penjanje za sve“ sufinanciranog od fonda Europske unije Erasmus+ održana su i radionice na temu komunikacije planinarskih saveza prema onim građanima koji se bave aktivnostima u planini izvan sustava organiziranog planinarstva, na temu suradnje s institucijama zaštite prirode te rada s djecom i mladima u penjanju.

S obzirom na specifičnu ulogu saveza iz Češke, Slovačke i Mađarske koji su isključivo penjački savezi te njima specifičnu problematiku povezanu s onim penjačima koji svoje prve korake steknu u dvoranama, a zatim u penjanje u prirodnom okolišu ulaze mimo edukativno-organizacijskih okvira koje provode savezi, radna skupina zaključila je ostatak projektnih aktivnosti posvetiti iznalaženju korisnih rješenja za komunikaciju s ciljanom skupinom putom medija.

Slika.

Iako predstavnici preostala tri saveza uglavnom ne prepoznaju navedeni problem kao masovnu pojavu, što iz razloga dobre prepoznatljivosti penjačke organizacijske infrastrukture (klubovi i sekcije društva), što iz razloga velike dostupnosti vanjskih penjališta te tradicije, ipak zaključuju kako je stalna pažnja saveza i stalna prepoznatljivost, i u medijima, važna preventivno-informativna djelatnost. U Hrvatskoj važnu ulogu u informiranju javnosti o opasnostima i rizicima u penjanju bez odgovarajuće edukacije i organizacijske podrške ima i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Slika.Osim navedenih izazova, planinarski prijatelji iz Češke, Slovačke i Mađarske u velikoj su potrebi za konstruktivnom suradnjom s institucijama zaštite prirode. Limitirani broj penjačkih lokacija u Češkoj i Mađarskoj te vrlo restriktivne institucije u Slovačkoj, naročito u NP Visoke Tatre, iziskuju pomoć onih saveza koji su te probleme riješili ili imaju stalnu dobru suradnju s institucijama u pogledu praćenja aktivnosti i promocije zaštite prirode u vlastitim redovima.

Prikupiti najbolje i uobličiti najbolje prakse jeste cilj radne skupine za suradnje s institucijama zaštite prirode. Jedan od proizvoda koje radna skupina želi ostvariti za vrijeme trajanja projekta jeste uobličavanje jednog dokumenta koji bi bio temelj budućih razgovora s institucijama na temu upravljanja penjačkim lokalitetom.

Radna skupina za rad s djecom i mladima, još je u Češkoj identificirala kvalitetne skupove zaključaka po pitanju angažmana trenera s raznim dobnim skupinama u penjanju. Za predstojeće razdoblje, radna skupina si je stavila u zadataka konkretizirati preporuke i uobličiti ih tako da budu dostupne, razumljive i primjenjive onim instruktorima i trenerima koji se bave radom s djecom i mladima u sportskom penjanju.

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.
Dva himalajska druga

Dva himalajska druga (09.01.2018.)

U utorak 23. 01. 2018., u kazalištu Kerempuh u Zagrebu u 19:00 održat će se multimedijalno predavanje “Dva himalajska druga” o 45 godina zajedničkih uspona na najviše vrhove svijeta Stipe Božića i Vikija Grošelja.

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu (21.12.2017.)

Na 13. sjednici Izvršnog odbora HPS-a održanoj 20. studenoga 2017. godine pod točkom 3. dnevnog reda jednoglasno je donesena odluka o Priznanjima najboljim udrugama, akcijama i pojedincima HPS-a u jedanaest kategorija u 2017. godini, tri posebna Priznanja i jedan Srebrni znak HPS-a. Priznanja su svečano dodijeljena na svečanoj novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 18. prosinca u Zagrebu.

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina (21.12.2017.)

Javna ustanova Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari, uz svesrdnu pomoć domaćina (općina i DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar) obilježili su, po 12. puta, Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk - Stazama kaptolskih kneževa. Akcija je održana pod pokroviteljstvom HPS-a.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.