Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Sačuvan planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru

petak, 21.07.2017.

Slika.U požarima koji su sredinom srpnja zahvatili Dalmaciju, opožarene su velike površine na planinama Mosoru i Poljičkoj planini. Pravovremenom reakcijom vatrogasaca, gorskih spašavatelja i planinara, obranjeni su planinarski dom Umberta Giromette na Mosoru te planinarska kuća Lugarnica.

Planinarima je Gornje Sitno dobro poznato kao ishodište planinarskih putova prema vrhovima Mosora i jedno od mjesta odakle se pruža prekrasan pogled prema Splitu. Nažalost, šire područje Sitna Gornjeg je, kao i područje uz druga naselja na padinama Mosora znatno stradalo u velikom požaru koji je zahvatio prosor između Mosora i Splita. Vatra je gorjela i u visinskoj zoni Mosora, pri čemu je bio ugrožen i najpoznatiji planinarski dom u Dalmaciji, dom Umberto Girometta. Taj je objekt ujedno i jedan od najstarijih planinarskih domova u Hrvatskoj, a imao je i zanimljivu povijest. U proteklih 90 godina imao funkciju bolnice, radionice oružja i zapovjedničke baze. Do planinarskog doma može se doći samo pješice pa u obranu doma nisu mogli prići ni vatrogasci ni vojska, a dom su od požara sačuvali članovi HGSS-a i članovi HPD-a Mosor iz Splita te domaćin Špiro Gruica. Inače u blizini doma može sletjeti helikopter, ali zbog gustog dima to nije bilo moguće, pa je preostalo jedino organizirati se i s priručnim sredstvima braniti mosorski planinarski dom od vatrene stihije.

Slika.„Dom je okružen borovom šumom koju je već zahvatio plamen, a iskreno, isprva smo mislili kako nemamo puno šanse u borbi s vatrom. Ali nismo niti pomišljali da barem ne pokušamo spasiti što se spasiti da. Kad se već činilo da ćemo se morati povući, vjetar je iznenada stao, i tu smo uspjeli zaustaviti prodiranje požara sa zapada. Dok je nekoliko ekipa gasilo požar, drugi su rušili stabla kako se vatra ne bi dalje širila. Moram reći da su to bili zaista nadljudski napori u borbi koja je potrajala više od 24 sata na mjestu na koje nitko osim nas nije niti pomislio otići. Kad gori šuma, svi bježe, a mi smo usred te stihije obranili objekt zahvaljujući i srcu, ali i pameti, bez te kombinacije od doma Umberta Girometta danas bi ostalo samo zgarište“ – izjavio je za jedne dnevne novine pročelnik HGSS-a i član HPD-a Mosor Vinko Prizmić. Nekoliko timova u kojima se nalazilo između deset i dvadeset ljudi još je četiri pazilo da se vatra ponovno ne razbukta, u dežurstvima koja su trajala između deset i petnaest sati.

HPD Mosor planira akciju pošumljavanja i uređenja okoliša planinarskog doma na Ljuvaču, a podrobnije informacije o tome mogu se dobiti od predsjednika HPD-a Mosor Denisa Vranješa te posredstvom webu i facebook stranici HPD-a Mosor.

Obnova skloništa na Šugarskoj dulibi

Obnova skloništa na Šugarskoj dulibi (10.08.2017.)

Planinarsko sklonište na Šugarskoj dulibi vrlo je važan objekt na VPP-u, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, jer nadaleko nema mjesta u kojem se može skloniti, odmoriti ili prenoćiti u obilasku tog dijela Velebita. U proteklih desetak dana, od 28. srpnja do 8. kolovoza 2017., na Šugarskoj dulibi odrađen je najveći dio završnih radova na obnovi planinarskog skloništa te je isto stavljeno na raspolaganje posjetiteljima.

Završni radovi na skloništu Šugarska duliba

Završni radovi na skloništu Šugarska duliba (27.07.2017.)

od 28. srpnja provode se završni radovi na obnovi planinarskog skloništa Šugarska duliba na južnom Velebitu. Planirano je da radovi traju tjedan dana. Tijekom trajanja radova sklonište neće biti moguće koristiti za noćenje...

Uspješna 6. Mala planinarska škola na Velebitu

Uspješna 6. Mala planinarska škola na Velebitu (28.06.2017.)

Hrvatski planinarski savez organizirao je i proveo 6. Malu planinarsku školu na Alanu, za djecu u dobi od 9 do 11 godina. U školi je sudjelovao ukupno 31 polaznik iz 20 planinarskih društava iz svih krajeva Hrvatske.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.