Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Sačuvan planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru

petak, 21.07.2017.

Slika.U požarima koji su sredinom srpnja zahvatili Dalmaciju, opožarene su velike površine na planinama Mosoru i Poljičkoj planini. Pravovremenom reakcijom vatrogasaca, gorskih spašavatelja i planinara, obranjeni su planinarski dom Umberta Giromette na Mosoru te planinarska kuća Lugarnica.

Planinarima je Gornje Sitno dobro poznato kao ishodište planinarskih putova prema vrhovima Mosora i jedno od mjesta odakle se pruža prekrasan pogled prema Splitu. Nažalost, šire područje Sitna Gornjeg je, kao i područje uz druga naselja na padinama Mosora znatno stradalo u velikom požaru koji je zahvatio prosor između Mosora i Splita. Vatra je gorjela i u visinskoj zoni Mosora, pri čemu je bio ugrožen i najpoznatiji planinarski dom u Dalmaciji, dom Umberto Girometta. Taj je objekt ujedno i jedan od najstarijih planinarskih domova u Hrvatskoj, a imao je i zanimljivu povijest. U proteklih 90 godina imao funkciju bolnice, radionice oružja i zapovjedničke baze. Do planinarskog doma može se doći samo pješice pa u obranu doma nisu mogli prići ni vatrogasci ni vojska, a dom su od požara sačuvali članovi HGSS-a i članovi HPD-a Mosor iz Splita te domaćin Špiro Gruica. Inače u blizini doma može sletjeti helikopter, ali zbog gustog dima to nije bilo moguće, pa je preostalo jedino organizirati se i s priručnim sredstvima braniti mosorski planinarski dom od vatrene stihije.

Slika.„Dom je okružen borovom šumom koju je već zahvatio plamen, a iskreno, isprva smo mislili kako nemamo puno šanse u borbi s vatrom. Ali nismo niti pomišljali da barem ne pokušamo spasiti što se spasiti da. Kad se već činilo da ćemo se morati povući, vjetar je iznenada stao, i tu smo uspjeli zaustaviti prodiranje požara sa zapada. Dok je nekoliko ekipa gasilo požar, drugi su rušili stabla kako se vatra ne bi dalje širila. Moram reći da su to bili zaista nadljudski napori u borbi koja je potrajala više od 24 sata na mjestu na koje nitko osim nas nije niti pomislio otići. Kad gori šuma, svi bježe, a mi smo usred te stihije obranili objekt zahvaljujući i srcu, ali i pameti, bez te kombinacije od doma Umberta Girometta danas bi ostalo samo zgarište“ – izjavio je za jedne dnevne novine pročelnik HGSS-a i član HPD-a Mosor Vinko Prizmić. Nekoliko timova u kojima se nalazilo između deset i dvadeset ljudi još je četiri pazilo da se vatra ponovno ne razbukta, u dežurstvima koja su trajala između deset i petnaest sati.

HPD Mosor planira akciju pošumljavanja i uređenja okoliša planinarskog doma na Ljuvaču, a podrobnije informacije o tome mogu se dobiti od predsjednika HPD-a Mosor Denisa Vranješa te posredstvom webu i facebook stranici HPD-a Mosor.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske

Interaktivna planinarska karta Hrvatske (15.12.2018.)

Web Hrvatskog planinarskog saveza od 15. prosinca obogaćen je novim atraktivnim sadržajem, Interaktivnom planinarskom kartom Hrvatske. Karta je dostupna na adresi http://karta.hps.hr, a može joj se pristupiti i sa stranica na domeni HPS-a koje sadrže podatke o hrvatskim vrhovima i planinarskim objektima.

Izlet na Papuk povodom Međunarodnog dana planina

Izlet na Papuk povodom Međunarodnog dana planina (27.11.2018.)

Park prirode Papuk i Udruga Slavonski planinari prigodom Međunarodnog dana planina pozivaju zainteresirane planinare na 13. izlet „Nepoznati Papuk - Graniti s Rusta“. Izlet »Nepoznati Papuk« održat će se u nedjelju 9. prosinca 2018.

Planinarstvo na znanstvenom skupu „Petar Zoranić i hrvatska kultura“ u Zadru i Ninu

Planinarstvo na znanstvenom skupu „Petar Zoranić i hrvatska kultura“ u Zadru i Ninu (25.11.2018.)

U Zadru i Ninu 22. i 23. studenoga održan je međunarodni znanstveni skup „Petar Zoranić i hrvatska kultura.“ Skup su organizirali Društvo hrvatskih književnika, Sveučilište u Zadru i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Sudjelovali su stručnjaci iz različitih znanstvenih disciplina, prenoseći saznanja o različitim aspektima Zoranićeva djela, Zoranićevom životu, tiskarstvu i knjižarstvu u 16. stoljeću, a bila je također predstavljena i uloga Petra Zoranića u hrvatskom i svjetskom planinarstvu.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.