Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142U knjižnici HAZU predstavljena knjiga Speleologija

četvrtak, 28.09.2017.

Slika.U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu 26. rujna predstavljena je knjiga pod naslovom „Speleologija“, dosad najopsežnija i najreprezentativnija knjiga speleološke tematike. Nakladnici knjige su PDS Velebit, Hrvatski planinarski savez, HGSS i Speleološko društvo Velebit, a urednik Goran Rnjak.

Više nego bilo koja aktivnost u planinama, speleologija ima posebnu vrijednost upravo zbog svoje znanstvene i kulturne komponente. Otkrića desetaka špiljskih životinja i hidrogeološka otkrića svjedoče da speleologija ne završava kada speleolog izađe iz špilje ili jame, nego je speleologija izvorište novih spoznaja i temelj za vrhunsku znanost. Doprinos kroz brojne biltene, časopise, izložbe i knjige svjedoči i o visokom stupnju kulture koja proizlazi iz speleologije. Hrvatski planinarski savez već desetljećima prati i podupire razvoj hrvatske speleologije, uvijek ističući da je – bez imalo pretjerivanja - naša speleologija u samome svjetskom vrhu. To dokazuju brojni povijesni događaji u povijesti naše speleologije, koja uključuje spuštanje u najdublje jame svijeta, zahtjevna istraživanja i ekspedicije te nebrojena otkrića koja su speleolozi iznijeli iz podzemlja na površinu. Svjetske dosege hrvatske speleologije dodatno potvrđuje i ovakva opsežna knjiga. Ta knjiga je sjajan primjer koliko se vrijedna djela mogu stvoriti dobrovoljnim i volonterskim angažmanom kada ljudi imaju ljubavi za djelatnost kojom se bave.

Slika.Knjiga Speleologija sadrži 736 stranica, teška je 2,2 kilograma. Ima 250.000 riječi i 1.730.0000 slova, odnosno 960 kartica teksta. U njoj je zastupljeno 45 autora. Pisana je stručnim stilom, ali dovoljno popularnim i razumljivim da ju lako može čitati i osoba koja nikada nije imala dodira sa speleologijom. Knjiga sadrži mnogo primjera i iskustava iz primjene. Posebno treba pohvaliti i grafičkog urednika Tina Rožmana koji je knjigu oblikovao na pregledan i moderan način te glavnog urednika Gorana Rnjaka koji je ustrajao u namjeri da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Speleološka djelatnost predstavljena je kroz 50 poglavlja. Poglavlja su dubinom obrade teme i opsegom međusobno ujednačena, što je posebno teško postići kada u knjizi sudjeluje toliko mnogo autora. U tom smislu ova knjiga nije samo dopunjeno prethodno izdanje priručnika „Speleologija“ izdanog 2001. godine, nego sasvim nova knjiga, dvostruko opsežnija i temeljitija od nje – pravi speleološki udžbenik. Poznavatelji svjetske speleološke literature svjedoče da je riječ o jednoj od trenutno najkvalitetnijih speloloških knjiga na svijetu, pa nije neobično da postoji i zainteresiranost za prevođenje knjige na engleski jezik. Knjiga Speleologija je istinsko obogaćenje planinarske i speleološke literature ne samo u Hrvatskoj, nego i na mnogo širem prostoru.

Slika.Na promociji knjige 26. rujna u knjižnici HAZU na Strossmayerovom trgu u Zagrebu okupilo se više od 150 ljudi. O knjizi i njezinom nastajanju govorili su akademik Goran Durn, dr. Darko Bakšić, dr. Dalibor Paar, urednik Goranj Rnjak, predsjednik PDS Velebit Mario Jelić, pročelnik Komisije za promidžbu i izdavaštvo HPS-a Alan Čaplar te pročelnica Komisije za speleologiju HPS-a Aida Barišić.

Knjiga se po promotivnoj cijeni od 150 kuna može nabaviti ili naručiti u Uredu HPS-a, Kozarčeva 22, u Zagrebu (uredhps@hps.hr) ili putem web-trgovine HPS-a.

Na Žbevnici održan 15. dan istarskih planinara

Na Žbevnici održan 15. dan istarskih planinara (16.10.2017.)

U nedjelju 15. listopada u prekrasnom jesenskom ugođaju, održan je na Žbevnici Dan istarskih planinara. Ovim jubilarnim 15. susretom istarskih planinara, ujedno je obilježeno dovršenja potpune obnove planinarske kuće pod Žbevnicom.

Nacionalni program osposobljavanja trenera sportskog penjanja u NP Paklenica

Nacionalni program osposobljavanja trenera sportskog penjanja u NP Paklenica (05.10.2017.)

Od 29.9. do 1.10.2017. je u NP Paklenica održan prvi modul praktične nastave nacionalnog programa osposobljavanja trenera i trenerica sportskog penjanja...

Uspješan Tjedan planinarenja i penjanja u Paklenici

Uspješan Tjedan planinarenja i penjanja u Paklenici (02.10.2017.)

U tjednu od 24. do 30. rujna 2017. na terenima NP Paklenica, u sklopu projekta “Penjanje za sve”, održan je treći Tjedan planinarenja i penjanja. Organizator Tjedna bio je Hrvatski planinarski savez...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.