Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142U knjižnici HAZU predstavljena knjiga Speleologija

četvrtak, 28.09.2017.

Slika.U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu 26. rujna predstavljena je knjiga pod naslovom „Speleologija“, dosad najopsežnija i najreprezentativnija knjiga speleološke tematike. Nakladnici knjige su PDS Velebit, Hrvatski planinarski savez, HGSS i Speleološko društvo Velebit, a urednik Goran Rnjak.

Više nego bilo koja aktivnost u planinama, speleologija ima posebnu vrijednost upravo zbog svoje znanstvene i kulturne komponente. Otkrića desetaka špiljskih životinja i hidrogeološka otkrića svjedoče da speleologija ne završava kada speleolog izađe iz špilje ili jame, nego je speleologija izvorište novih spoznaja i temelj za vrhunsku znanost. Doprinos kroz brojne biltene, časopise, izložbe i knjige svjedoči i o visokom stupnju kulture koja proizlazi iz speleologije. Hrvatski planinarski savez već desetljećima prati i podupire razvoj hrvatske speleologije, uvijek ističući da je – bez imalo pretjerivanja - naša speleologija u samome svjetskom vrhu. To dokazuju brojni povijesni događaji u povijesti naše speleologije, koja uključuje spuštanje u najdublje jame svijeta, zahtjevna istraživanja i ekspedicije te nebrojena otkrića koja su speleolozi iznijeli iz podzemlja na površinu. Svjetske dosege hrvatske speleologije dodatno potvrđuje i ovakva opsežna knjiga. Ta knjiga je sjajan primjer koliko se vrijedna djela mogu stvoriti dobrovoljnim i volonterskim angažmanom kada ljudi imaju ljubavi za djelatnost kojom se bave.

Slika.Knjiga Speleologija sadrži 736 stranica, teška je 2,2 kilograma. Ima 250.000 riječi i 1.730.0000 slova, odnosno 960 kartica teksta. U njoj je zastupljeno 45 autora. Pisana je stručnim stilom, ali dovoljno popularnim i razumljivim da ju lako može čitati i osoba koja nikada nije imala dodira sa speleologijom. Knjiga sadrži mnogo primjera i iskustava iz primjene. Posebno treba pohvaliti i grafičkog urednika Tina Rožmana koji je knjigu oblikovao na pregledan i moderan način te glavnog urednika Gorana Rnjaka koji je ustrajao u namjeri da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Speleološka djelatnost predstavljena je kroz 50 poglavlja. Poglavlja su dubinom obrade teme i opsegom međusobno ujednačena, što je posebno teško postići kada u knjizi sudjeluje toliko mnogo autora. U tom smislu ova knjiga nije samo dopunjeno prethodno izdanje priručnika „Speleologija“ izdanog 2001. godine, nego sasvim nova knjiga, dvostruko opsežnija i temeljitija od nje – pravi speleološki udžbenik. Poznavatelji svjetske speleološke literature svjedoče da je riječ o jednoj od trenutno najkvalitetnijih speloloških knjiga na svijetu, pa nije neobično da postoji i zainteresiranost za prevođenje knjige na engleski jezik. Knjiga Speleologija je istinsko obogaćenje planinarske i speleološke literature ne samo u Hrvatskoj, nego i na mnogo širem prostoru.

Slika.Na promociji knjige 26. rujna u knjižnici HAZU na Strossmayerovom trgu u Zagrebu okupilo se više od 150 ljudi. O knjizi i njezinom nastajanju govorili su akademik Goran Durn, dr. Darko Bakšić, dr. Dalibor Paar, urednik Goranj Rnjak, predsjednik PDS Velebit Mario Jelić, pročelnik Komisije za promidžbu i izdavaštvo HPS-a Alan Čaplar te pročelnica Komisije za speleologiju HPS-a Aida Barišić.

Knjiga se po promotivnoj cijeni od 150 kuna može nabaviti ili naručiti u Uredu HPS-a, Kozarčeva 22, u Zagrebu (uredhps@hps.hr) ili putem web-trgovine HPS-a.

Susret vodstva HPS-a i PZS-a u Krasnu

Susret vodstva HPS-a i PZS-a u Krasnu (19.03.2018.)

U Krasnu je 16. i 17. ožujka održan redovni godišnji susret vodstva PZS-a i HPS-a. Svi sudionici sastanka sa zadovoljstvom su utvrdili da su u proteklom razdoblju ostvareni vrlo kvalitetni rezultati na svim poljima suradnje.

Skupština HPS-a 21. travnja 2018.

Skupština HPS-a 21. travnja 2018. (19.03.2018.)

Redovna skupština Hrvatskog planinarskog saveza sazvana je za subotu, 21. travnja 2018. u Zagrebu. Održat će se u Hotelu Panorama (Dvorana 1, prizemlje) u Zagrebu, Trg Krešimira Ćosića 9, s početkom u 11:00 sati.

Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji

Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji (13.03.2018.)

U sklopu projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s pet nacionalnih sportskih saveza tj. Český horolezecký svaz, Club Alpino Italiano, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség i Planinska zveza Slovenije) u tjednu od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji proveden je četvrti po redu “Tjedan planinarstva i penjanja”.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.