Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142HPS za djecu i mlade tijekom Tjedna u NP Paklenici

ponedjeljak, 09.10.2017.

Tijekom Tjedna planinarenja i penjanja u NP Paklenica od 24. do 30. rujna 2017. u sklopu projekta “Penjane za sve” u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza u sklopu projekta koji se provodi u suradnji s planinarskim savezima iz Češke, Italije, Slovačke, Mađarske i Slovenije uz sufinanciranje EU fonda Erasmus + održana je poligonska radionica za djevojčice i dječake iz OŠ Starigrad.

U petak 29. rujna 30-tak osnovnoškolaca priključilo se penjačima i planinarima iz šest partnerskih zemaljana lokaciji Nacionalnog parka, popularnim Klancima. Tamo su djecu dočekali članovi Stanice planinarskih vodiča Zadar te petnaestak penjača s iskustvom u radu s djecom.

Postavljen je penjački poligon s pet opremljenih smjerova i instruktorskom podrškom u stijeni, točka prikazivanja penjačke opreme, a zadarski vodiči s kolegama iz italije, vodili su djecu na edukativnu turu du popularne Anića luke gdje su djeca imala priliku upoznati se s opremom nužnom za planinarenje te pomagalima za orijentaciju u prirodi.

Penjački poligon funkcionirao je tako da su po dva člana stranih timova radili s djecom, a prijevod i dodatnu asistenciju pružali su članovi HPS-ovog tima koje je predvodio instruktor alpinizma Alan Račić.

NP Paklenica osigurao je logističku podršku, a o uspjehu i potrebi za većom suradnjom organiziranog planinarstva sa školama ukazali su sami školarci i nastavni kadar u poruci nakon događaja:

“Izražavamo veliko zadovoljstvo što su učenici OŠ Starigrad sudjelovali u projektu „Penjanje za sve“ koji promiče penjanje kao zdrav stil života. Program za djecu i mlade kojim su bili obuhvaćeni naši učenici viših razreda, ponudio je svrhovite aktivnosti od edukacije osnova penjanja i potrebne opreme do sportskog penjanja i rekreativne šetnje Paklenicom. Zahvaljujemo organizatorima što su između ostalih sudionika iz raznih krajeva Hrvatske i izvan nje, uključili i domaćine - učenike OŠ Starigrad čime su pojačali interes djece iz ovog kraja za bavljenje penjanjem i popularizirali razvoj ovog sporta među domaćim življem”.

Isti dan, u popodnevnim satima, uz podršku člana SPV Zadar Marijana Buzova, 20-ak mladih ljudi, sudionika Tjedna iz svih partnerskih zemalja, imalo je priliku posjetiti špilju Modrič. Brojni odlični penjači koji sudjeluju u izvedbi projekta svoju karijeru započeli su u sportskopenjačkim dvoranama, a za mnoge je penjanje u prirodi logičan sljedeći korak. No cilj projekta, osim druženja i stručnog rada, jeste i popularizacija odlaska u prirodu I bavljenja svim oblicima aktivnosti koji se provode u planinama (i ispod njih). Stručno vođena posjeta speleološkom objektu uvelike je proširila vidike mladih penjača u kontekstu mogućnosti bavljenja našim sportom ali i gostima iz partnerskih saveza ukazala na raznolikost naše zemlje kao planinske destinacije.

Dva himalajska druga

Dva himalajska druga (09.01.2018.)

U utorak 23. 01. 2018., u kazalištu Kerempuh u Zagrebu u 19:00 održat će se multimedijalno predavanje “Dva himalajska druga” o 45 godina zajedničkih uspona na najviše vrhove svijeta Stipe Božića i Vikija Grošelja.

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu (21.12.2017.)

Na 13. sjednici Izvršnog odbora HPS-a održanoj 20. studenoga 2017. godine pod točkom 3. dnevnog reda jednoglasno je donesena odluka o Priznanjima najboljim udrugama, akcijama i pojedincima HPS-a u jedanaest kategorija u 2017. godini, tri posebna Priznanja i jedan Srebrni znak HPS-a. Priznanja su svečano dodijeljena na svečanoj novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 18. prosinca u Zagrebu.

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina (21.12.2017.)

Javna ustanova Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari, uz svesrdnu pomoć domaćina (općina i DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar) obilježili su, po 12. puta, Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk - Stazama kaptolskih kneževa. Akcija je održana pod pokroviteljstvom HPS-a.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.