Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142HPS za djecu i mlade tijekom Tjedna u NP Paklenici

ponedjeljak, 09.10.2017.

Tijekom Tjedna planinarenja i penjanja u NP Paklenica od 24. do 30. rujna 2017. u sklopu projekta “Penjane za sve” u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza u sklopu projekta koji se provodi u suradnji s planinarskim savezima iz Češke, Italije, Slovačke, Mađarske i Slovenije uz sufinanciranje EU fonda Erasmus + održana je poligonska radionica za djevojčice i dječake iz OŠ Starigrad.

U petak 29. rujna 30-tak osnovnoškolaca priključilo se penjačima i planinarima iz šest partnerskih zemaljana lokaciji Nacionalnog parka, popularnim Klancima. Tamo su djecu dočekali članovi Stanice planinarskih vodiča Zadar te petnaestak penjača s iskustvom u radu s djecom.

Postavljen je penjački poligon s pet opremljenih smjerova i instruktorskom podrškom u stijeni, točka prikazivanja penjačke opreme, a zadarski vodiči s kolegama iz italije, vodili su djecu na edukativnu turu du popularne Anića luke gdje su djeca imala priliku upoznati se s opremom nužnom za planinarenje te pomagalima za orijentaciju u prirodi.

Penjački poligon funkcionirao je tako da su po dva člana stranih timova radili s djecom, a prijevod i dodatnu asistenciju pružali su članovi HPS-ovog tima koje je predvodio instruktor alpinizma Alan Račić.

NP Paklenica osigurao je logističku podršku, a o uspjehu i potrebi za većom suradnjom organiziranog planinarstva sa školama ukazali su sami školarci i nastavni kadar u poruci nakon događaja:

“Izražavamo veliko zadovoljstvo što su učenici OŠ Starigrad sudjelovali u projektu „Penjanje za sve“ koji promiče penjanje kao zdrav stil života. Program za djecu i mlade kojim su bili obuhvaćeni naši učenici viših razreda, ponudio je svrhovite aktivnosti od edukacije osnova penjanja i potrebne opreme do sportskog penjanja i rekreativne šetnje Paklenicom. Zahvaljujemo organizatorima što su između ostalih sudionika iz raznih krajeva Hrvatske i izvan nje, uključili i domaćine - učenike OŠ Starigrad čime su pojačali interes djece iz ovog kraja za bavljenje penjanjem i popularizirali razvoj ovog sporta među domaćim življem”.

Isti dan, u popodnevnim satima, uz podršku člana SPV Zadar Marijana Buzova, 20-ak mladih ljudi, sudionika Tjedna iz svih partnerskih zemalja, imalo je priliku posjetiti špilju Modrič. Brojni odlični penjači koji sudjeluju u izvedbi projekta svoju karijeru započeli su u sportskopenjačkim dvoranama, a za mnoge je penjanje u prirodi logičan sljedeći korak. No cilj projekta, osim druženja i stručnog rada, jeste i popularizacija odlaska u prirodu I bavljenja svim oblicima aktivnosti koji se provode u planinama (i ispod njih). Stručno vođena posjeta speleološkom objektu uvelike je proširila vidike mladih penjača u kontekstu mogućnosti bavljenja našim sportom ali i gostima iz partnerskih saveza ukazala na raznolikost naše zemlje kao planinske destinacije.

Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji

Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji (09.07.2018.)

Festival mladih planinara Balkanske planinarske unije, održan je krajem lipnja ove godine u Makedoniji. Cilj festivala je međusobno druženje, planinarenje, izmjena informacija o radu s mladima, predstavljanje različitih programa te način funkcioniranja kampova i komisija za mlade...

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama (01.07.2018.)

HPD Kapela s ponosom i radošću sve planinarke i planinare poziva na proslavu 50. obljetnice izgradnje kuće na Bijelim stijenama, koja će se s početkom u 13 sati održati na Bijelim stijenama 8. srpnja 2018.

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“ (28.06.2018.)

Knjigom putopisnih eseja Nebo puno Himalaje Darko Berljak zaključio je trilogiju inspiriranu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet, započetu Dodirima neba i nastavljenu Ključevima neba.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.