Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Opća skupština UIAA 2017.

srijeda, 25.10.2017.

U iranskom gradu Shirazu od 19. do 22. listopada održani su sastanci tijela UIAA, a u subotu 21. listopada Opća skupština UIAA. U toj krovnoj svjetskoj asocijaciji planinarskih organizacija udruženo je 65 nacionalnih planinarskih saveza, 15 pridruženih članica, 8 promatrača i jedna s posebnim statusom (International Skyrunning Federation). Predstavnik HPS-a na Skupštini bio je Darko Berljak, glavni tajnik Saveza koji je prije 25 godina u japanskom grsadu Matsumotu po prvi puta predstavljao HPS na tom zasjedanju.

Slika.

Organizator ovogodišnje skupštine bio je IMSCF – Iranska federacija za planinarstvo i sportsko penjanje. Zasjedanje je održano u tehnološki vrhunsko opremljenoj konferencijskoj dvorani Abooreyhan Hall s preko 100 sudionika.

Dnevni red imao je 19 točaka, a teme su bile od usvajanja zapisnika prošle skupštine održane u Brixenu u Italiji, priznavanje alpinizma kao UNESCO-ove svjetske kulturne baštine, a dodjeljena je i ovogodišnja nagrada UIAA iz područja zaštite planinske prirode koju je dobio američki projekt "The Mount Everest Biogas Project". Jedna od dvadeset i dvije kandidature bila je iz Hrvatske s projektom Zagrebačkog speleološkog saveza „Čisto podzemlje“.

Godišnji izvještaj o radu podnio je predsjednik UIAA Frits Vrijlandt iz Nizozemske, a slijedili su izvješaji od radu devet stručnih komisija UIAA za planinarstvo, mlade, ledno penjanje, pravo, zaštitu prirode, medicinu, sigurnost, antidoping i slobodan pristup planinama.

Slika.Nakon prve godine analizirana je provedba strategije UIAA (2016.-2020.) i za sljedeću skupštinu osnovana je radna skupina koja treba pripremiti prijedloge za dopunu i izmjenu strategije. Podnesen je financijski izvještaj za 2016. godinu i predstavljena provedba ovogodišnjeg do danas. Godišnji proračun UIAA je oko 750.000 eura, a prihodi su 43% od članarina (HPS uplaćuje godišnje oko 5.500 Eura od namjenskih sredstava HOO za tu namjenu), 14% prihoda je od certifikacija UIAA sigurnosnih markica na planinarskoj opremi, 31% od sponzora i 12% od ostalih prihoda.

Na prijedlog Planinske zveze Slovenije za sljedeću skupštinu, Upravni odbor UIAA treba pripremiti analizu članarina, jer su one znatno više u usporedbi sa članarinama u ostalim svjetskim asocijacijama. Najmanje što bi trebalo učiniti, bilo bi da se u visinu članarine prema broju članova u nekom nacionalnom savezu, ne uključuju mlađi od 18 godina starosti.

U članstvo UIAA primljen je planinarski savez s Malte te donesena uvjetna odluka da se iz članstva brišu Azerbejđan, Gruzija i Armenija ako do kraja godine ne plate članarinu.

Od ove godine starta Europski kup u penjanju u ledu i prvo natjecanje je 2.12. u Domžalama (Slovenija).

Najzanimljiviji dio skupštine, a zapravo neformalni sastanak u pauzi za ručak bio je onaj između predstavnika dvadesetak nacionalnih saveza oko osnivanja EUMA (European Union of Mountaineering Association), jer će se nakon višegodišnjih priprema 25. studenog u Münchenu, održati osnivačka skupština tog saveza. Pojedini savezi i dužnosnici UIAA protive se tom osnivanju, iako je tom budućem udruženju, osnovni cilj povezanost s Europskom unijom, projektima i zakonodavstvom povezanim s europskim planinarskim područjima, a ne konkurencija UIAA po drugim pitanjima.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a, naš će Savez biti među osnivačima EUMA-e.

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.
Pogledajte film o Tjednu penjanja u Paklenici

Pogledajte film o Tjednu penjanja u Paklenici (07.11.2017.)

U sklopu međunarodnog projekta Penjanje za sve Hrvatski planinarski savez bio je u rujnu je domaćin Tjedna penjanja u Nacionalnom parku Paklenica. Tjedna dana radionica, penjanja i upoznavanja na Velebitu zabilježila je i kamera iskusnog penjača i snimatelja Slovaka Martina Grajcara.

Obavijest organizatorima općih planinarskih škola

Obavijest organizatorima općih planinarskih škola (28.10.2017.)

Jedna od glavnih zadaća Hrvatskog planinarskog saveza je i organizirano školovanje članstva za sigurno kretanje i boravak u planinama. Temeljni i najrazvijeniji oblik školovanja u planinarskoj udruzi predstavljaju opće planinarske škole...

Na Žbevnici održan 15. dan istarskih planinara

Na Žbevnici održan 15. dan istarskih planinara (16.10.2017.)

U nedjelju 15. listopada u prekrasnom jesenskom ugođaju, održan je na Žbevnici Dan istarskih planinara. Ovim jubilarnim 15. susretom istarskih planinara, ujedno je obilježeno dovršenja potpune obnove planinarske kuće pod Žbevnicom.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.