Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Opća skupština UIAA 2017.

srijeda, 25.10.2017.

U iranskom gradu Shirazu od 19. do 22. listopada održani su sastanci tijela UIAA, a u subotu 21. listopada Opća skupština UIAA. U toj krovnoj svjetskoj asocijaciji planinarskih organizacija udruženo je 65 nacionalnih planinarskih saveza, 15 pridruženih članica, 8 promatrača i jedna s posebnim statusom (International Skyrunning Federation). Predstavnik HPS-a na Skupštini bio je Darko Berljak, glavni tajnik Saveza koji je prije 25 godina u japanskom grsadu Matsumotu po prvi puta predstavljao HPS na tom zasjedanju.

Slika.

Organizator ovogodišnje skupštine bio je IMSCF – Iranska federacija za planinarstvo i sportsko penjanje. Zasjedanje je održano u tehnološki vrhunsko opremljenoj konferencijskoj dvorani Abooreyhan Hall s preko 100 sudionika.

Dnevni red imao je 19 točaka, a teme su bile od usvajanja zapisnika prošle skupštine održane u Brixenu u Italiji, priznavanje alpinizma kao UNESCO-ove svjetske kulturne baštine, a dodjeljena je i ovogodišnja nagrada UIAA iz područja zaštite planinske prirode koju je dobio američki projekt "The Mount Everest Biogas Project". Jedna od dvadeset i dvije kandidature bila je iz Hrvatske s projektom Zagrebačkog speleološkog saveza „Čisto podzemlje“.

Godišnji izvještaj o radu podnio je predsjednik UIAA Frits Vrijlandt iz Nizozemske, a slijedili su izvješaji od radu devet stručnih komisija UIAA za planinarstvo, mlade, ledno penjanje, pravo, zaštitu prirode, medicinu, sigurnost, antidoping i slobodan pristup planinama.

Slika.Nakon prve godine analizirana je provedba strategije UIAA (2016.-2020.) i za sljedeću skupštinu osnovana je radna skupina koja treba pripremiti prijedloge za dopunu i izmjenu strategije. Podnesen je financijski izvještaj za 2016. godinu i predstavljena provedba ovogodišnjeg do danas. Godišnji proračun UIAA je oko 750.000 eura, a prihodi su 43% od članarina (HPS uplaćuje godišnje oko 5.500 Eura od namjenskih sredstava HOO za tu namjenu), 14% prihoda je od certifikacija UIAA sigurnosnih markica na planinarskoj opremi, 31% od sponzora i 12% od ostalih prihoda.

Na prijedlog Planinske zveze Slovenije za sljedeću skupštinu, Upravni odbor UIAA treba pripremiti analizu članarina, jer su one znatno više u usporedbi sa članarinama u ostalim svjetskim asocijacijama. Najmanje što bi trebalo učiniti, bilo bi da se u visinu članarine prema broju članova u nekom nacionalnom savezu, ne uključuju mlađi od 18 godina starosti.

U članstvo UIAA primljen je planinarski savez s Malte te donesena uvjetna odluka da se iz članstva brišu Azerbejđan, Gruzija i Armenija ako do kraja godine ne plate članarinu.

Od ove godine starta Europski kup u penjanju u ledu i prvo natjecanje je 2.12. u Domžalama (Slovenija).

Najzanimljiviji dio skupštine, a zapravo neformalni sastanak u pauzi za ručak bio je onaj između predstavnika dvadesetak nacionalnih saveza oko osnivanja EUMA (European Union of Mountaineering Association), jer će se nakon višegodišnjih priprema 25. studenog u Münchenu, održati osnivačka skupština tog saveza. Pojedini savezi i dužnosnici UIAA protive se tom osnivanju, iako je tom budućem udruženju, osnovni cilj povezanost s Europskom unijom, projektima i zakonodavstvom povezanim s europskim planinarskim područjima, a ne konkurencija UIAA po drugim pitanjima.

Odlukom Izvršnog odbora HPS-a, naš će Savez biti među osnivačima EUMA-e.

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.
U Zagrebu održana 29. Skupština HPS-a

U Zagrebu održana 29. Skupština HPS-a (21.04.2018.)

U Zagrebu je u subotu 21. travnja 2018. održana 29. Skupština HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2017. godini, financijsko izvješće za 2017. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima te program rada i financijski plan za 2019. godinu. Također su donesena tri nova pravilnika...

Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a

Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a (21.04.2018.)

Članovi radne skupine Komisije za vodiče HPS-a za osobe s invaliditetom boravili su od 14. do 15. travnja 2018. u Sloveniji. Osnovna ideja je bila međusobno upoznavanje i druženje kroz planinarski izlet te sudjelovanje na praktičnom dijelu tečaja za vođenje osoba s invaliditetom u planinarstvu kojeg je organizirala slovenska radna skupina za osobe s invaliditetom – Planinstvo za invalide/OPP (Planinska zveza Slovenije).

Proslava 95 godišnjice PD-a Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu

Proslava 95 godišnjice PD-a Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu (16.04.2018.)

Nakon što su povodom 95 godina djelovanja PD Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu u galeriji Studentskog centra otvorili izložbu „I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac“ autora Ratomira Draganjca, članovi PD-a Dubovac nastavili su s obilježavanjem svojih obljetnica, i to manifestacijom „Hodanjem k zdravlju“, 26. po redu.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.