Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Pet godina alpinističkog četvrtka u Slovenskom domu u Zagrebu

četvrtak, 23.11.2017.

'Kaj je že pet let?', bila je to reakcija Darka Šonca, predsjednika Slovenskog doma na prijedlog da održimo program kojim ćemo obilježiti okruglu obljetnicu Alpinističkog četvrtka, serije gostovanja slovenskih alpinista u Zagrebu. Alpinistički četvrtak inicirali su izdavačka kuća specijalizirana za planinarsku i putopisnu literaturu, Libricon, te inicijativa Penjati se mora. Bez sjajne suradnje s Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba ovaj program ne bi bio moguć, pa je tako dogovoren i zaključak prve petoljetke.

Prvo ćemo 30.11. u 19h ugostiti Luku Krajnca, ponajboljeg slovenskog alpinista mlađe generacije. Pošto je poprilično samozatajan, orjentiran mahom na penjanje, njegova predvanja su prava rijetkost. Penjačka javnost prati mrvice informacija koje pristižu o Lukinim usponima u iznimno teškim smjerovima u suhoj stijeni, no ovo je prilika da se cjelovito informiramo o svemu što je postigao. Iako uvijek ponavlja kako penjemo zbog osobnih izazova, svakako će biti zanimljivo iz prve ruke saznati što to znači popeti primjerice 300m krajnje teškog alpinističkog smjera Spomin, ocjene 8c u Anića kuku u Paklenici.

Tjedan dana kasnije, 7.12. u 19h, Nastja Davidova i Iva Božić pričati će nam o tome što su radile ljetos u Kirgistanu, ali i predstaviti svaka svoj penjački put. Nastja je već gostovala u Slovenskom domu tako da ćemo saznati kuda ju je sve život odveo nakon toga. Inaće, zaista je lijepo vidjeti kako formiran ovaj eskepdicijski slovensko-hrvatski ženski navez koji samo potvrđuje da su veze u penjačkoj zajednici prekogranične.

U periodu od 30.11. do 7.12. u prostorijama Slovenskog doma biti će postavljena i tematska izložba povodom pet godina druženja tijekom kojih je održano šesnaest Četvrtaka.

Svi programi održavaju se u Slovenskom domu, Masarykova 13, Zagreb.

Slika.

Slika.

Slika.

Obljetnica časopisa Hrvatski planinar u programu HRT-a

Obljetnica časopisa Hrvatski planinar u programu HRT-a (18.06.2018.)

U ponedjelljak 18. lipnja na prvom programu HRT-a emitiran je prilog posvećen 120. obljetnici izlaženja časopisa Hrvatski planinar...

Predstavljena knjiga o Željku Poljaku

Predstavljena knjiga o Željku Poljaku (07.06.2018.)

U ponedjeljak 4. lipnja u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu na Trgu bana Jelačića 7 predstavljena je knjiga Eduarda Hemara „Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva“.

Više od 300 planinara na tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m) - najviši vrh RH

Više od 300 planinara na tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m) - najviši vrh RH (04.06.2018.)

U subotu 2. lipnja 2018. uspješno je izveden tradicionalni uspon na Dinaru u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, Stanice planinarskih vodiča Šibenik i HPD-a Sinjal iz Kijeva te uz sigurnosnu podršku HGSS Stanice Šibenik. Najviši vrh Hrvatske je po lijepom i toplom vremenu pohodilo više od 300 planinara iz cijele Hrvatske, iz ukupno 49 planinarskih udruga te nekolicina planinara iz čak osam europskih zemalja.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.