Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Pet godina alpinističkog četvrtka u Slovenskom domu u Zagrebu

četvrtak, 23.11.2017.

'Kaj je že pet let?', bila je to reakcija Darka Šonca, predsjednika Slovenskog doma na prijedlog da održimo program kojim ćemo obilježiti okruglu obljetnicu Alpinističkog četvrtka, serije gostovanja slovenskih alpinista u Zagrebu. Alpinistički četvrtak inicirali su izdavačka kuća specijalizirana za planinarsku i putopisnu literaturu, Libricon, te inicijativa Penjati se mora. Bez sjajne suradnje s Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba ovaj program ne bi bio moguć, pa je tako dogovoren i zaključak prve petoljetke.

Prvo ćemo 30.11. u 19h ugostiti Luku Krajnca, ponajboljeg slovenskog alpinista mlađe generacije. Pošto je poprilično samozatajan, orjentiran mahom na penjanje, njegova predvanja su prava rijetkost. Penjačka javnost prati mrvice informacija koje pristižu o Lukinim usponima u iznimno teškim smjerovima u suhoj stijeni, no ovo je prilika da se cjelovito informiramo o svemu što je postigao. Iako uvijek ponavlja kako penjemo zbog osobnih izazova, svakako će biti zanimljivo iz prve ruke saznati što to znači popeti primjerice 300m krajnje teškog alpinističkog smjera Spomin, ocjene 8c u Anića kuku u Paklenici.

Tjedan dana kasnije, 7.12. u 19h, Nastja Davidova i Iva Božić pričati će nam o tome što su radile ljetos u Kirgistanu, ali i predstaviti svaka svoj penjački put. Nastja je već gostovala u Slovenskom domu tako da ćemo saznati kuda ju je sve život odveo nakon toga. Inaće, zaista je lijepo vidjeti kako formiran ovaj eskepdicijski slovensko-hrvatski ženski navez koji samo potvrđuje da su veze u penjačkoj zajednici prekogranične.

U periodu od 30.11. do 7.12. u prostorijama Slovenskog doma biti će postavljena i tematska izložba povodom pet godina druženja tijekom kojih je održano šesnaest Četvrtaka.

Svi programi održavaju se u Slovenskom domu, Masarykova 13, Zagreb.

Slika.

Slika.

Slika.

Dva himalajska druga

Dva himalajska druga (09.01.2018.)

U utorak 23. 01. 2018., u kazalištu Kerempuh u Zagrebu u 19:00 održat će se multimedijalno predavanje “Dva himalajska druga” o 45 godina zajedničkih uspona na najviše vrhove svijeta Stipe Božića i Vikija Grošelja.

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu

Svečano uručene godišnje nagrade IO HPS-a za 2017. godinu (21.12.2017.)

Na 13. sjednici Izvršnog odbora HPS-a održanoj 20. studenoga 2017. godine pod točkom 3. dnevnog reda jednoglasno je donesena odluka o Priznanjima najboljim udrugama, akcijama i pojedincima HPS-a u jedanaest kategorija u 2017. godini, tri posebna Priznanja i jedan Srebrni znak HPS-a. Priznanja su svečano dodijeljena na svečanoj novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 18. prosinca u Zagrebu.

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina

Stazama kaptolskih kneževa po Papuku povodom Međunarodnog dana planina (21.12.2017.)

Javna ustanova Park prirode Papuk i udruga Slavonski planinari, uz svesrdnu pomoć domaćina (općina i DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar) obilježili su, po 12. puta, Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk - Stazama kaptolskih kneževa. Akcija je održana pod pokroviteljstvom HPS-a.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.