Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Pet godina alpinističkog četvrtka u Slovenskom domu u Zagrebu

četvrtak, 23.11.2017.

'Kaj je že pet let?', bila je to reakcija Darka Šonca, predsjednika Slovenskog doma na prijedlog da održimo program kojim ćemo obilježiti okruglu obljetnicu Alpinističkog četvrtka, serije gostovanja slovenskih alpinista u Zagrebu. Alpinistički četvrtak inicirali su izdavačka kuća specijalizirana za planinarsku i putopisnu literaturu, Libricon, te inicijativa Penjati se mora. Bez sjajne suradnje s Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba ovaj program ne bi bio moguć, pa je tako dogovoren i zaključak prve petoljetke.

Prvo ćemo 30.11. u 19h ugostiti Luku Krajnca, ponajboljeg slovenskog alpinista mlađe generacije. Pošto je poprilično samozatajan, orjentiran mahom na penjanje, njegova predvanja su prava rijetkost. Penjačka javnost prati mrvice informacija koje pristižu o Lukinim usponima u iznimno teškim smjerovima u suhoj stijeni, no ovo je prilika da se cjelovito informiramo o svemu što je postigao. Iako uvijek ponavlja kako penjemo zbog osobnih izazova, svakako će biti zanimljivo iz prve ruke saznati što to znači popeti primjerice 300m krajnje teškog alpinističkog smjera Spomin, ocjene 8c u Anića kuku u Paklenici.

Tjedan dana kasnije, 7.12. u 19h, Nastja Davidova i Iva Božić pričati će nam o tome što su radile ljetos u Kirgistanu, ali i predstaviti svaka svoj penjački put. Nastja je već gostovala u Slovenskom domu tako da ćemo saznati kuda ju je sve život odveo nakon toga. Inaće, zaista je lijepo vidjeti kako formiran ovaj eskepdicijski slovensko-hrvatski ženski navez koji samo potvrđuje da su veze u penjačkoj zajednici prekogranične.

U periodu od 30.11. do 7.12. u prostorijama Slovenskog doma biti će postavljena i tematska izložba povodom pet godina druženja tijekom kojih je održano šesnaest Četvrtaka.

Svi programi održavaju se u Slovenskom domu, Masarykova 13, Zagreb.

Slika.

Slika.

Slika.

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (31.10.2018.)

Na makedonskoj planini Vodno iznad Skoplja održan je od 26. do 28. listopada međunarodni seminar za vodiče i instruktore. Seminar je organiziran na inicijativu Balkanske planinarske unije (BMU), a domaćin je bio Planinarski savez Makedonije. Koncept seminara osmislile su komisije za vodiče HPS-a i FPSM-a u cilju upoznavanja i unaprjeđenja sustava planinarskog školovanja u zemljama članicama BMU.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Google Search


hps.hr web

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.