Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Novosti u radu Komisije za planinsko skijanje

petak, 24.11.2017.

Tijekom 2017. godine Komisija se pod vodstvom pročelnika Branka Šeparovića sastala u više navrata te se radilo na izradi novog okvira za djelatnost planinskog skijanja u sklopu Saveza. U radu su pored Branka Šeparovića sudjelovali i Vladimir Mesarić, Mladen Nikšić te Marko Vuković.

Na sastanku komisije održanom 16. studenoga 2017., na prijedlog pročelnika, dopročelnikom je imenovan Marko Vuković. Također, tijekom jeseni napravljen je iskorak u sistematizaciji edukativnih djelatnosti Komisije. Stipe Božić, Branko Šeparović, Vladimir Mesarić i Mario Rodeš potvrđeni su kao Savezni instruktori za planinsko skijanje.

U tijeku je izrada novog pravilnika Komisije kojim se, pored ostalog, jasno definiraju stručni nazivi - planinski skijaš te instruktor planinskog skijanja. Naime, ispiti za naslove Planinski skijaš i Instruktor su održavani u više navrata ali s velikim vremenskim razmakom i bez kontinuiteta. Pristupilo se sistematizaciji sustava te izradi popisa članova s naslovima. Tijekom proteklog perioda, naslov Planinski skijaš stekli su: Ana Bakšić, Andrej Stroj, Boris Vrbek, Borislav Aleraj, Branko Šeparović, Dalibor Vučić, Damir Lacković, Darko Bakšić, Dubravko Kavčić, Mishajlo Strelec, Nikola Brebrić, Vladimir Mesarić, Stipe Božić, Mario Rodeš, Slaven Dobrović, Željko Filipović, Ivan Host, Sunčica Hraščanec, Svjetlan Hudec, Alen Klabot, Vladimir Lindić, Branko Ognančević, Ivica Radić, Darko Troha i Vedran Vračar.

Pošto se mnogi članovi HPSa uspješno bave planinskim skijanjem, pruža im se prilika da na osnovu dosadašnjeg rada, te ispunjavanje uvjeta postanu nositelji naslova Planinski skijaš.

Postupak sticanja naslova Planinski skijaš

1. KPS HPS raspisuje poziv

2. kandidat se prijavljuje i predlaže 2 ture koje bi mogao obraditi kao seminarski zadatak i šalje karton svojih skijaških tura

3. KPS HPS verificira karton skijaških tura, prihvaća kandidaturu i dodjeljuje zadatak, određuje rok

4. kandidat šalje odgovor na zadatak u dogovorenom roku

5. KPS HPS verificira i dodjeljuje naslov

Standard informacija za seminar:

a) naslov ture (ime vrha ili naziv ture)

b) cilj - GPS koordinate, nadmorska visina 

c) ishodište - ime, lokacija, nadmorska visina, GPS koordinate, opis pristupa do ishodišta

d) visinska razlika ture

e) vrijeme potrebno za turu

f) smjer spusta (orijentacija ture)

g) preporučeni vremenski period za izvođenje ture (mjeseci)

h) opis ture, opis uspona, opis spusta

i) upozorenja - opasnosti, regulativa, naplata i sl.

j) skloništa, domovi - u blizini ili na turi

i) ocjena težine 

j) GPS zapis (track)

k) ucrtana tura na karti i/ili fotografiji

Komisija poziva sve skijaše s Zagrebačkog područja da se priključe sastancima turno skijaške trans sekcije TSTS u PDS Velebit, srijedom u 18.30h tijekom trajanja sezone. Na prvom takvom sastanku 6.12. razgovarati će se u širem krugu o radu komisije, naslovima, planovima i sl.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske

Interaktivna planinarska karta Hrvatske (15.12.2018.)

Web Hrvatskog planinarskog saveza od 15. prosinca obogaćen je novim atraktivnim sadržajem, Interaktivnom planinarskom kartom Hrvatske. Karta je dostupna na adresi http://karta.hps.hr, a može joj se pristupiti i sa stranica na domeni HPS-a koje sadrže podatke o hrvatskim vrhovima i planinarskim objektima.

Izlet na Papuk povodom Međunarodnog dana planina

Izlet na Papuk povodom Međunarodnog dana planina (27.11.2018.)

Park prirode Papuk i Udruga Slavonski planinari prigodom Međunarodnog dana planina pozivaju zainteresirane planinare na 13. izlet „Nepoznati Papuk - Graniti s Rusta“. Izlet »Nepoznati Papuk« održat će se u nedjelju 9. prosinca 2018.

Planinarstvo na znanstvenom skupu „Petar Zoranić i hrvatska kultura“ u Zadru i Ninu

Planinarstvo na znanstvenom skupu „Petar Zoranić i hrvatska kultura“ u Zadru i Ninu (25.11.2018.)

U Zadru i Ninu 22. i 23. studenoga održan je međunarodni znanstveni skup „Petar Zoranić i hrvatska kultura.“ Skup su organizirali Društvo hrvatskih književnika, Sveučilište u Zadru i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Sudjelovali su stručnjaci iz različitih znanstvenih disciplina, prenoseći saznanja o različitim aspektima Zoranićeva djela, Zoranićevom životu, tiskarstvu i knjižarstvu u 16. stoljeću, a bila je također predstavljena i uloga Petra Zoranića u hrvatskom i svjetskom planinarstvu.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.