Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Osnovana Europska unija planinarskih saveza

petak, 01.12.2017.

Slika.Prošlog vikenda, 23 nacionalna planinarska saveza iz jednakog broja zemalja osnovali su Europsku uniju planinskih saveza (EUMA). Osnivačka skupština održana je 25. studenoga u Alpskom muzeju DAV-a na otoku Prater u Münchenu. "Danas je važan dan za europske planinarske saveze", rekao je odmah nakon završetka sastanka, Roland Stierle iz Njemačkog planinarskog saveza, novoizbrani predsjednik EUMA-e u. "Sada možemo kvalitetno organizirati i snažno zastupati interese europskih entuzijasta u planinarstvu". EUMA smatra sigurnost, infrastrukturu i zaštitu prirode kao svoje osnovne zadaće.

Hrvatski planinarski savez jedan je od osnivača EUMA-e, a predstavnik Saveza na skupštini bio je Darko Berljak, glavni tajnik HPS-a. Pripreme za osnivanje EUMA-e trajale su više godina, a HPS je u njima aktivno sudjelovao. Isto tako, posljednjih godina u fazi organizacije pod nazivom EU Mountaineering Forum, član Izvršnog odbora bio je i predstavnik HPS-a.

U prošloj godini potencijalne buduće članice EUMA-e dogovorile su se o konceptu tog novog europskog planinarskog saveza, nacrtu statuta i načinu financiranja. Glavni koordinator u tom pripremnom radu bio je predsjednik DAV-a Josef Klenner, koji je i vodio osnivačku skupštinu. Rezultat toga bio je da je sjednica tekla glatko, ciljno usmjerena i u dobrom ozračju.

Sjedište EUMA-e bit će u Bruxellesu u Belgiji, a Ured u prostorima DAV-a u Münchenu. Izbor Bruxellesa za sjedište je logična: EUMA želi biti snažan europski glas planinara na europskoj razini, posebice u odnosu na institucije Europske unije i Europskog parlamenta.

EUMA predstavlja ukupno oko 2,5 milijuna planinara koji su članovi pojedinih nacionalnih saveza. U Münchenu su predstavnici izabrali peteročlano Predsjedništvo i ovlastili ga da dovrši formalnu uspostavu EUMA. Bitan dio toga je upis u registar udruga u Belgiji, koji će biti dovršen do kraja siječnja 2018. godine. Istodobno, treba biti dostupna i web stranica EUMA-a. Pored predsjednika, Predsjedništvo se sastoji od zamjenika Jan Bloudeka (Češki planinarski savez) te tri potpredsjednika Ingrid Hayek (Austrijski alpski klub), Bojana Rotovnika (Planinska zveza Slovenije) i Juan Jesús Ibánez Martína (Španjolski planinarski savez).

Slika.

Podijeljena najviša priznanja HPO za 2017. godinu i natjecanja Gojzerica

Podijeljena najviša priznanja HPO za 2017. godinu i natjecanja Gojzerica (10.12.2017.)

U Zagrebu su 9. prosinca na posebnoj svečanosti podijeljena najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2017. godinu i priznanja natjecanja Gojzerica za više od 300 obiđenih planinarskih obilaznica.

HOA i HPS promovirali prvi naraštaj trenera sportskog penjanja

HOA i HPS promovirali prvi naraštaj trenera sportskog penjanja (05.12.2017.)

U zagrebačkom hotelu Sheraton promoviran je 1. prosinca 2017. prvi naraštaj trenera i trenerica sportskog penjanja, proizašlih iz programa stručnog osposobljavanja Hrvatske olimpijske akademije (HOA) u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom (HPS).

Na Sljemenu održan 31. Zbor vodiča HPS-a

Na Sljemenu održan 31. Zbor vodiča HPS-a (03.12.2017.)

U Domu Crvenog križa na Sljemenu održan je za vikend 2. i 3. prosinca Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na Zboru se okupilo više od 150 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2017 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.