Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Osnovana Europska unija planinarskih saveza

petak, 01.12.2017.

Slika.Prošlog vikenda, 23 nacionalna planinarska saveza iz jednakog broja zemalja osnovali su Europsku uniju planinskih saveza (EUMA). Osnivačka skupština održana je 25. studenoga u Alpskom muzeju DAV-a na otoku Prater u Münchenu. "Danas je važan dan za europske planinarske saveze", rekao je odmah nakon završetka sastanka, Roland Stierle iz Njemačkog planinarskog saveza, novoizbrani predsjednik EUMA-e u. "Sada možemo kvalitetno organizirati i snažno zastupati interese europskih entuzijasta u planinarstvu". EUMA smatra sigurnost, infrastrukturu i zaštitu prirode kao svoje osnovne zadaće.

Hrvatski planinarski savez jedan je od osnivača EUMA-e, a predstavnik Saveza na skupštini bio je Darko Berljak, glavni tajnik HPS-a. Pripreme za osnivanje EUMA-e trajale su više godina, a HPS je u njima aktivno sudjelovao. Isto tako, posljednjih godina u fazi organizacije pod nazivom EU Mountaineering Forum, član Izvršnog odbora bio je i predstavnik HPS-a.

U prošloj godini potencijalne buduće članice EUMA-e dogovorile su se o konceptu tog novog europskog planinarskog saveza, nacrtu statuta i načinu financiranja. Glavni koordinator u tom pripremnom radu bio je predsjednik DAV-a Josef Klenner, koji je i vodio osnivačku skupštinu. Rezultat toga bio je da je sjednica tekla glatko, ciljno usmjerena i u dobrom ozračju.

Sjedište EUMA-e bit će u Bruxellesu u Belgiji, a Ured u prostorima DAV-a u Münchenu. Izbor Bruxellesa za sjedište je logična: EUMA želi biti snažan europski glas planinara na europskoj razini, posebice u odnosu na institucije Europske unije i Europskog parlamenta.

EUMA predstavlja ukupno oko 2,5 milijuna planinara koji su članovi pojedinih nacionalnih saveza. U Münchenu su predstavnici izabrali peteročlano Predsjedništvo i ovlastili ga da dovrši formalnu uspostavu EUMA. Bitan dio toga je upis u registar udruga u Belgiji, koji će biti dovršen do kraja siječnja 2018. godine. Istodobno, treba biti dostupna i web stranica EUMA-a. Pored predsjednika, Predsjedništvo se sastoji od zamjenika Jan Bloudeka (Češki planinarski savez) te tri potpredsjednika Ingrid Hayek (Austrijski alpski klub), Bojana Rotovnika (Planinska zveza Slovenije) i Juan Jesús Ibánez Martína (Španjolski planinarski savez).

Slika.

19. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj

19. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj (18.05.2018.)

U Bursi u Turskoj održan je 12. i 13. svibnja redovni sastanak Balkanske planinarske unije. Sastanku su prisustvovali delegati iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Češke i domaćina Turske. Hrvatski planinarski savez na tom skupu predstavljali su dopredsjednica Jadranka Čoklica i član IO HPS-a Ivan Hapač...

Premijera dokumentarnog filma o pripadnicima Planinske satnije Velebit

Premijera dokumentarnog filma o pripadnicima Planinske satnije Velebit (14.05.2018.)

U četvrtak 17. svibnja 2018. a početkom u 18:00 sati u Kinu Kinoteka u Zagrebu, Kordunska 1, održat će se premijera dugometražnog (66 min) dokumentarnog filma „Planine“, redateljice Jasmine Trampetić.

U Senju predstavljena monografija Stoljeće senjskog planinarstva

U Senju predstavljena monografija Stoljeće senjskog planinarstva (26.04.2018.)

U Domu kulture Milutin Cihlar Nehajev u Senju je 24. travnja svečano predstavljena opsežna monografija „Stoljeće senjskog planinarstva“ autora Mirka Belavića. Knjigu su svečano predstavili predsjednica HPD Zavižan Senj Danijela Kremenić, urednik „Hrvatskog planinara“ i grafički urednik knjige Alan Čaplar te autor.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.