Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata 2017.

utorak, 05.12.2017.

Teo Barišić, KS HPS, SO HPK Sveti Mihovil

Potrebna literaturaOd 1. do 3. dana prosinca 2017. u planinarskoj kući u Alatima u organizaciji KS HPS i HPK „Sveti Mihovil“ iz Šibenika održan je Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata. 10 instruktora i 32 polaznika iz čak 13 speleoloških udruga je tijekom seminara kroz predavanja, praktične vježbe i radionicu razjašnjavalo složenu problematiku izrade i obrade speleološkog nacrta. Seminar je vodio Teo Barišić.

U rudnikuSeminar je započeo okupljanjem sudionika u planinarskoj kući uz dobru atmosferu speleoloških tuluma da bi se u subotnje jutro sudionici seminara spustili stotinjak metara pod zemlju u iskopane dvorane napuštenog rudnika Boksita Kalun kod Drniša. Nakon demonstracije tehnika klasičnog topografskog snimanja speleolozi su podijeljeni u 8 timova koji su crtali rudnički labirint. Po završetku su ekipe koje su rabile bezpapirno crtanje ostalima demonstrirale rad ovim suvremenim tehnikama. Nakon praktičnog dijela uslijedio je povratak u bazu na topli tanjur bravetine sa kupusom, nastavak predavanja do 22.30 a potom i novo druženje uz glasnu muziku do kasno u noć.

DigitalizacijaU nedjeljno jutro je nastavljeno s predavanjem o obradi nacrta i speleološkim simbolima, nakon čega su se sudionici ponovo podijelili po timovima u kojima su radili u objektu da bi krenula radionica sa unošenjem podataka u računalne programe za obradu podataka, printanje poligona, prenošenje poligona i izrada nacrta na paus papiru olovkom. Na kraju su polaznici mogli usporediti klasične i suvremene tehnike crtanja, a KS HPS je svima podijelila brošuru Razvoj speleološkog nacrta kao i nacrte jama Stare škole i Nevidne vode.

Iako na popisu sudionika razlikujemo instruktore i polaznike može se reći da nije bilo nikoga tko nije naučio nešto novo tako da su svi ponešto profitirali. Uz 42 sudionika, seminar je organizacijom i logistikom poduprlo još 7 speleologa domaćina HPK Sveti Mihovil tako da je sa 49 speleologa ovo bio jedan od masovnijih speleoloških skupova ove, kao i seminara i sličnih skupova posljednjih godina.

Izvještaj sa seminara i popisom sudionika

Video promocija penjanja

Video promocija penjanja (04.09.2018.)

Uz sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza i pet partnerskih europskih planinarskih saveza, uz podršku fonda Erasmus+, pod nazivom „Penjanje za sve” - promocija planinarstva i penjačkih sportova kao fizičke i društvene aktivnosti za sve, 14. lipnja 2018. u ogulinskoj penjačkoj dvorani održan je dan otvorenih vrata za djecu. U sklopu događaja snimljen je atraktivni video u svrhu promocije penjanja kao posebno korisne aktivnosti za djecu i mlade u njihovom psiho-fizičkom razvoju.

Poziv na Dane planinara Županije splitsko-dalmatinske 12. - 14. 10.

Poziv na Dane planinara Županije splitsko-dalmatinske 12. - 14. 10. (27.08.2018.)

Planinarski savez Županije splitsko-dalmatinske i HPD Veliko Brdo pozivaju planinare na Dane planinara splitsko-dalmatinske županije 12. - 14. 10. 2018. u Velikom Brdu na Biokovu.

Izložba 'Neumorni istraživač Radivoj Simonović' u Muzeju Like u Gospiću

Izložba 'Neumorni istraživač Radivoj Simonović' u Muzeju Like u Gospiću (22.08.2018.)

U Muzeju Like u Gospiću se 30. kolovoza 2018. u 20 sati otvara izložba “Neumorni istraživač Radivoj Simonović”...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.