Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata 2017.

utorak, 05.12.2017.

Teo Barišić, KS HPS, SO HPK Sveti Mihovil

Potrebna literaturaOd 1. do 3. dana prosinca 2017. u planinarskoj kući u Alatima u organizaciji KS HPS i HPK „Sveti Mihovil“ iz Šibenika održan je Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata. 10 instruktora i 32 polaznika iz čak 13 speleoloških udruga je tijekom seminara kroz predavanja, praktične vježbe i radionicu razjašnjavalo složenu problematiku izrade i obrade speleološkog nacrta. Seminar je vodio Teo Barišić.

U rudnikuSeminar je započeo okupljanjem sudionika u planinarskoj kući uz dobru atmosferu speleoloških tuluma da bi se u subotnje jutro sudionici seminara spustili stotinjak metara pod zemlju u iskopane dvorane napuštenog rudnika Boksita Kalun kod Drniša. Nakon demonstracije tehnika klasičnog topografskog snimanja speleolozi su podijeljeni u 8 timova koji su crtali rudnički labirint. Po završetku su ekipe koje su rabile bezpapirno crtanje ostalima demonstrirale rad ovim suvremenim tehnikama. Nakon praktičnog dijela uslijedio je povratak u bazu na topli tanjur bravetine sa kupusom, nastavak predavanja do 22.30 a potom i novo druženje uz glasnu muziku do kasno u noć.

DigitalizacijaU nedjeljno jutro je nastavljeno s predavanjem o obradi nacrta i speleološkim simbolima, nakon čega su se sudionici ponovo podijelili po timovima u kojima su radili u objektu da bi krenula radionica sa unošenjem podataka u računalne programe za obradu podataka, printanje poligona, prenošenje poligona i izrada nacrta na paus papiru olovkom. Na kraju su polaznici mogli usporediti klasične i suvremene tehnike crtanja, a KS HPS je svima podijelila brošuru Razvoj speleološkog nacrta kao i nacrte jama Stare škole i Nevidne vode.

Iako na popisu sudionika razlikujemo instruktore i polaznike može se reći da nije bilo nikoga tko nije naučio nešto novo tako da su svi ponešto profitirali. Uz 42 sudionika, seminar je organizacijom i logistikom poduprlo još 7 speleologa domaćina HPK Sveti Mihovil tako da je sa 49 speleologa ovo bio jedan od masovnijih speleoloških skupova ove, kao i seminara i sličnih skupova posljednjih godina.

Izvještaj sa seminara i popisom sudionika

U Zagrebu održana 29. Skupština HPS-a

U Zagrebu održana 29. Skupština HPS-a (21.04.2018.)

U Zagrebu je u subotu 21. travnja 2018. održana 29. Skupština HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2017. godini, financijsko izvješće za 2017. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima te program rada i financijski plan za 2019. godinu. Također su donesena tri nova pravilnika...

Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a

Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a (21.04.2018.)

Članovi radne skupine Komisije za vodiče HPS-a za osobe s invaliditetom boravili su od 14. do 15. travnja 2018. u Sloveniji. Osnovna ideja je bila međusobno upoznavanje i druženje kroz planinarski izlet te sudjelovanje na praktičnom dijelu tečaja za vođenje osoba s invaliditetom u planinarstvu kojeg je organizirala slovenska radna skupina za osobe s invaliditetom – Planinstvo za invalide/OPP (Planinska zveza Slovenije).

Proslava 95 godišnjice PD-a Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu

Proslava 95 godišnjice PD-a Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu (16.04.2018.)

Nakon što su povodom 95 godina djelovanja PD Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu u galeriji Studentskog centra otvorili izložbu „I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac“ autora Ratomira Draganjca, članovi PD-a Dubovac nastavili su s obilježavanjem svojih obljetnica, i to manifestacijom „Hodanjem k zdravlju“, 26. po redu.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.