Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Podijeljena najviša priznanja HPO za 2017. godinu i natjecanja Gojzerica

nedjelja, 10.12.2017.

U Zagrebu su 9. prosinca na posebnoj svečanosti podijeljena najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2017. godinu i priznanja natjecanja Gojzerica za više od 300 obiđenih planinarskih obilaznica.

Slika.Hrvatska planinarska obilaznica sa svoje 152 kontrolne točke obuhvaća mnoge najatraktivnije hrvatske vrhove. Za posebno priznanje treba obići 100 kontrolnih točaka, za visoko priznanje 125, a za najviše priznanje 150 kontrolnih točaka uz ispunjene druge dodatne uvjete propisane u uvjetima obilaznice.

Svečana podjela priznanja održana je u subotu 9. prosinca 2017. u organizaciji Komisije za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza.

Slika.Svečanost je započeo pjevački zbor HPD Vihor glazbenim uvodom s poznatom planinarskom pjesmom. Nakon kratkog promotivnog filma Fakulteta prometnih znanosti u čijem je prostoru održana svečanost, dobitnicima priznanja obratio je Vladimir Novak, predsjednik Izvršnog odbora HPS-a, a informaciju o ovogodišnjim obilaznicima HPO dao je Zdenko Kristijan, suradnik Komisije, administrator HPO.

Pozdrave i čestitke dobitnicima poslala je i Državna tajnica za šport gospođa Janica Kostelić.

O radu i značaju markacista, velikom trudu i entuzijazmu tih samozatajnih održavatelja planinarskih putova s kratkom prezentacijom „Oni održavaju planinarske putove“ govorio je Boris Bjedov, član Komisije, nastojeći potaknuti i obilaznike HPO na uključivanje u brigu o planinarskim putovima.

Slika.Uz pljesak i posebne čestitke svakom dobitniku, uručeno je 45 posebnih, 36 visokih i 16 najviših priznanja. Najveći pljesak dobili su Lovro Brezovečki, član HPD Javor iz Zlatar Bistrice, rođen 2005, koji je brončanu značku primio 2012., sada prima posebno priznanje HPO br. 551, a ima tek 12 godina te godinu dana stariji Benjamin Bukvić, član HPD Bilo, Koprivnica, rođen 2004, koji je brončanu značku primio 2013. a sada mu je dodijeljeno najviše priznanje HPO br. 216.

Slika.Posebne čestitke zavrijedio je i Željko Brdal, član Željezničara iz Zagreba uz posebno priznanje HPO br. 566 za 100 obiđenih vrhova. Željko, iako slijep, velikom upornošću i voljom obilazi planine i svoje doživljaje često dijeli s nama objavljujući ih u Hrvatskom planinaru.

Slika.Posebni gosti Komisije bili su dobitnici priznanja natjecanja „Gojzerica“ za preko 300 obiđenih obilaznica. Natjecanje „Gojzericu“ predstavio je pročelnik Komisije za obilaznice HPD-a Željezničar Damir Bajs i priznanja uručio dobitnicima: Bernardu Margitiću (posthumno), Ronaldu Schreineru, Zdenku Kristijanu, Vidi Ofak, Romini Vidrih, Savi Milanoviću, Jadranki Čoklica, Peri Tišljaru i Sergeju Stipaničevu. U ime dobitnika zahvalio je Ronald Schreiner.

Dobitnicima i uzvanicima na postignutim uspjesima čestitala je Jadranka Čoklica, dopredsjednica HPS-a, te ih uz najbolje želje za predstojeće blagdane pozvala na druženje uz zakusku.

U ovoj godini po broju priznanja prednjače članovi Zagreb-Matica s 29, Željezničar, Zagreb s 19, PK Ivanec sa 17, Bilo i Kapela s po 16, Zanatlija, Osijek i Japetić s 13 te Pinklec s 10 priznanja.

Slika.Po prvi put priznanja su primili članovi društava: Garjevica iz Čazme, Grohot iz Marije Bistrice, NOPD Koćari iz Sinja, Stubičan iz Donje Stubice, Vidim iz Kutjeva te dva slovenska društva Ruše i Vinska Gora kod Velenja.

Svečanosti najuspješnijih, uz prijatelje i članove obitelji prisustvovali su Alan Čaplar, pročelnik Komisije za promidžbu i izdavaštvo HPS-a, Ana Čaplar, administratorica „Gojzerice“ te predstavnici Komisije za planinarske putove HPS-a, Hrvoje Gold, Boris Bjedov, Sven Pavlaković i Darko Grundler.

Slika.Radost zbog postignutih uspjeha ponijela sve prisutne i svečanost je završila u ugodnom predblagdanskom ozračju.

Srdačne čestitke dobitnicima priznanja i najljepša hvala svima koji su svojim doprinosima obogatili svečanost i pridonijeli posebnoj atmosferi.

(Bernarda Huzjak, pročelnica Komisije za planinarske putove)

Slika.

Slika 1 od 18.Slika 2 od 18.Slika 3 od 18.Slika 4 od 18.Slika 5 od 18.Slika 6 od 18.Slika 7 od 18.Slika 8 od 18.Slika 9 od 18.Slika 10 od 18.Slika 11 od 18.Slika 12 od 18.Slika 13 od 18.Slika 14 od 18.Slika 15 od 18.Slika 16 od 18.Slika 17 od 18.Slika 18 od 18.
Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji

Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji (09.07.2018.)

Festival mladih planinara Balkanske planinarske unije, održan je krajem lipnja ove godine u Makedoniji. Cilj festivala je međusobno druženje, planinarenje, izmjena informacija o radu s mladima, predstavljanje različitih programa te način funkcioniranja kampova i komisija za mlade...

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama (01.07.2018.)

HPD Kapela s ponosom i radošću sve planinarke i planinare poziva na proslavu 50. obljetnice izgradnje kuće na Bijelim stijenama, koja će se s početkom u 13 sati održati na Bijelim stijenama 8. srpnja 2018.

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“ (28.06.2018.)

Knjigom putopisnih eseja Nebo puno Himalaje Darko Berljak zaključio je trilogiju inspiriranu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet, započetu Dodirima neba i nastavljenu Ključevima neba.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.