Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji

utorak, 13.03.2018.

Slika.U sklopu projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s pet nacionalnih sportskih saveza tj. Český horolezecký svaz, Club Alpino Italiano, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség i Planinska zveza Slovenije) u tjednu od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji proveden je četvrti po redu “Tjedan planinarstva i penjanja”.

90 planinara i penjača provelo je izuzetno dinamičnih tjedan na području koji pruža velike kapacitete za bavljenje zimskim planinarskim i skijaškim aktivnostima. Samo se tim HPS-a, usprkos nemogućnosti odlaska u više planine zbog stalne prijetnje lavinske opasnosti, uz podršku slovenskih kolega i kolegica, tijekom tjedna penjao četiri puta kroz zahtjevne alpinističke smjerove, devet puta penjao slapove, izveo tridesetak tura planinskog skijanja te planinario u zimskim uvjetima 17 puta.

Slika.Slovenski domaćini na čelu sa stručnim djelatnicima PZS-a Damjanom Omerzuom i Matjažem Šerkezijem, organizirali su tijekom tjedna više stručnih predavanja i radionica od kojih svakako treba spomenuti druženje s prvacima slovenskog planinarstva Davom Karničarem i Andrejom Štremfeljem te profesorom Igorom Mekjavićem iz Instituta Jožef Stefan koji je prezentirao dostignuća istraživanja o aklimatizaciji.

Slika.Tim HPS-a bio je aktivan i tijekom provedbe namjenskih radionica od interesa za projekt, a tiču se rada s djecom i mladima, obuke i metodologije, pristupa zaštićenim područjima, međunarodne suradnje te rada s osobama treće životne dobi i osobama s invaliditetom. HPS je nedavno, u sklopu Komisije za vodiče, osnovao radnu skupinu za rad s osobama s invaliditetom koja će nastaviti s tematskom suradnjom u budućnosti, a direktnu podršku tj. korisnost od projekta kao rezultat rada stručnih radionica do isteka istoga imat će i aktivnosti Komisije za sportsko penjanje, za Alpinizam te za rad s djecom i mladima.

Radna skupina za obuku i metodiku koju vodi predstavnik HPS-a Dorijan Klasnić, najavila je skoru objavu dvije korisne brošure namjenjene edukatorima u sportskom penjanju te edukatorima u ostalim aktivnostima planinarstva.

Slika.Obraćajući se okupljenima, predsjednik PZS-a Bojan Rotovnik te predsjednik ČHS-a, Jan Boudlek, osvrnuli su se na dosadašnji tijek projekta te istakli važnost međunarodne suradnje na svim poljima planinarstva, stvaranje čvrstih veza i razmjenu iskustava i tehnika među penjačima te istakli važnost daljnje suradnje i nakon isteka Erasmus + projekta u 2018. godini. Više o projektu na poveznici Penjanje za sve.

Naredno druženje stručnih tijela projekta i radnih skupina najavljeno je za 7.-10. lipnja u Mađarskoj, a posljednji projektni Tjedna za 16.-22. rujna 2018. na području Val d'Aoste u Italiji s domaćinstvom Club Alpina Italiana.

(Dorijan Klasnić)

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.
Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (31.10.2018.)

Na makedonskoj planini Vodno iznad Skoplja održan je od 26. do 28. listopada međunarodni seminar za vodiče i instruktore. Seminar je organiziran na inicijativu Balkanske planinarske unije (BMU), a domaćin je bio Planinarski savez Makedonije. Koncept seminara osmislile su komisije za vodiče HPS-a i FPSM-a u cilju upoznavanja i unaprjeđenja sustava planinarskog školovanja u zemljama članicama BMU.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.