Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji

utorak, 13.03.2018.

Slika.U sklopu projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s pet nacionalnih sportskih saveza tj. Český horolezecký svaz, Club Alpino Italiano, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség i Planinska zveza Slovenije) u tjednu od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji proveden je četvrti po redu “Tjedan planinarstva i penjanja”.

90 planinara i penjača provelo je izuzetno dinamičnih tjedan na području koji pruža velike kapacitete za bavljenje zimskim planinarskim i skijaškim aktivnostima. Samo se tim HPS-a, usprkos nemogućnosti odlaska u više planine zbog stalne prijetnje lavinske opasnosti, uz podršku slovenskih kolega i kolegica, tijekom tjedna penjao četiri puta kroz zahtjevne alpinističke smjerove, devet puta penjao slapove, izveo tridesetak tura planinskog skijanja te planinario u zimskim uvjetima 17 puta.

Slika.Slovenski domaćini na čelu sa stručnim djelatnicima PZS-a Damjanom Omerzuom i Matjažem Šerkezijem, organizirali su tijekom tjedna više stručnih predavanja i radionica od kojih svakako treba spomenuti druženje s prvacima slovenskog planinarstva Davom Karničarem i Andrejom Štremfeljem te profesorom Igorom Mekjavićem iz Instituta Jožef Stefan koji je prezentirao dostignuća istraživanja o aklimatizaciji.

Slika.Tim HPS-a bio je aktivan i tijekom provedbe namjenskih radionica od interesa za projekt, a tiču se rada s djecom i mladima, obuke i metodologije, pristupa zaštićenim područjima, međunarodne suradnje te rada s osobama treće životne dobi i osobama s invaliditetom. HPS je nedavno, u sklopu Komisije za vodiče, osnovao radnu skupinu za rad s osobama s invaliditetom koja će nastaviti s tematskom suradnjom u budućnosti, a direktnu podršku tj. korisnost od projekta kao rezultat rada stručnih radionica do isteka istoga imat će i aktivnosti Komisije za sportsko penjanje, za Alpinizam te za rad s djecom i mladima.

Radna skupina za obuku i metodiku koju vodi predstavnik HPS-a Dorijan Klasnić, najavila je skoru objavu dvije korisne brošure namjenjene edukatorima u sportskom penjanju te edukatorima u ostalim aktivnostima planinarstva.

Slika.Obraćajući se okupljenima, predsjednik PZS-a Bojan Rotovnik te predsjednik ČHS-a, Jan Boudlek, osvrnuli su se na dosadašnji tijek projekta te istakli važnost međunarodne suradnje na svim poljima planinarstva, stvaranje čvrstih veza i razmjenu iskustava i tehnika među penjačima te istakli važnost daljnje suradnje i nakon isteka Erasmus + projekta u 2018. godini. Više o projektu na poveznici Penjanje za sve.

Naredno druženje stručnih tijela projekta i radnih skupina najavljeno je za 7.-10. lipnja u Mađarskoj, a posljednji projektni Tjedna za 16.-22. rujna 2018. na području Val d'Aoste u Italiji s domaćinstvom Club Alpina Italiana.

(Dorijan Klasnić)

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.
Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji

Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji (09.07.2018.)

Festival mladih planinara Balkanske planinarske unije, održan je krajem lipnja ove godine u Makedoniji. Cilj festivala je međusobno druženje, planinarenje, izmjena informacija o radu s mladima, predstavljanje različitih programa te način funkcioniranja kampova i komisija za mlade...

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama (01.07.2018.)

HPD Kapela s ponosom i radošću sve planinarke i planinare poziva na proslavu 50. obljetnice izgradnje kuće na Bijelim stijenama, koja će se s početkom u 13 sati održati na Bijelim stijenama 8. srpnja 2018.

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“ (28.06.2018.)

Knjigom putopisnih eseja Nebo puno Himalaje Darko Berljak zaključio je trilogiju inspiriranu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet, započetu Dodirima neba i nastavljenu Ključevima neba.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.