Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Susret vodstva HPS-a i PZS-a u Krasnu

ponedjeljak, 19.03.2018.

U Krasnu je 16. i 17. ožujka održan redovni godišnji susret vodstva Planinske zveze Slovenije (PZS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). PZS su predstavljali predsjednik Bojan Rotovnik, dopredsjednici Tone Jesenko i Roman Ponebšek, glavni tajnik Matej Planko te Jože Rovan, a HPS predsjednik Hrvoje Kraljević, dopredsjednica Jadranka Čoklica, predsjednik Izvršnog odbora Vladimir Novak, član Izvršnog odbora Ivan Hapač, glavni tajnik Darko Berljak i urednik Hrvatskog planinara Alan Čaplar.

Predsjednik HPS-a Hrvoje Kraljević uvodno je pozdravio predstavnike PZS-a i čestitao im 125. obljetnicu koja se navršava ove godine, istaknuvši zadovoljstvo vrlo uspješnom kontinuiranom suradnjom između dvaju saveza. Ove se godine ujedno navršava 25. obljetnica sklapanja sporazuma o reciprocitetu u cijeni noćenja u planinarskim objektima HPS-a i PZS-a, koji je jedan od čvrstih temelja izvrsne suradnje na korist članstva obaju saveza.

Predsjednik PZS-a Bojan Rotovnik zahvaljuje na dobrodošlici i ističe kontinuitet kvalitetnih sastanaka, koji su postigli svoj cilj jer se postignuti dogovori primijenjuju i rezultiraju plodovima u raznim djelatnostima. Posebno zahvaljuje HPS-u na sudjelovanju u otvorenju novih prostorija PZS-a u Ljubljani i otvorenju proslave 125. obljetnice planinarstva u Sloveniji. Rotovnik također predstavlja prof. dr. Jožu Rovana koji se istaknuo radom s mladima, angažmanom u svojstvu markacista te postignućima u razvoju turnog biciklizma u PZS-u a koji također ističe zadovoljstvo plodnom dugogodišnjom suradnjom, koja se treba nastaviti i s novim vodstvom PZS-a u idućem mandatu.

Glavni tajnik PZS-a Matej Planko ukratko je iznio glavna postignuća u posljednjih šest godina intenzivne suradnje i održavanja redovnih sastanaka vodećih članova PZS-a i HPS-a. Suradnja se posebno kvalitetno ostvarivala međusobnim sudjelovanjem u tečajima, seminarima i drugim programima za mlade, vodiče, markaciste i alpiniste. Tijekom tog razdoblja oba saveza su zajednički pristupila u Balkanske planinarske unije te pokrenula i provela razvnorsne aktivnosti unutar te regionalne asocijacije. Hrvatsko-slovensko prvenstvo u lednom penjanju preraslo je bilateralne okvire i danas ima širi regionalni karakter. Postoji vrlo primjerena suradnja između uredništva Planinskog vestnika i Hrvatskog planinara, koja se ostvaruje zajedničkim sastancima, razmjenom članaka i uredničkih iskustava. HPS i PZS su se kao partneri zajednički prijavili na nekoliko međunarodnih natječaja, a suradnja među savezima uključenima u projekt „Penjanje za sve“ iz programa Erasmus+ osnažila je i tradicionalno dobre veze između hrvatskih i slovenskih penjača i alpinista. Postignute veze između penjača i alpinista produbljuju se zajedničkim kampovima, turama i ekspedicijama. Surađivalo se i na uspostavi europskih pješačkih putova u Istri. Savezi također usklađeno zastupaju svoja stajališta na sastancima i tijelima BMU-a, UIAA-a, IFSC-a, a kao osnivači su sudjelovali u pripremama i osnivanju Europskog planinarskog saveza (EUMA). Darko Berljak dodatno ističe rezultate u međusobnoj prodaji planinarske literature u uredima HPS-a i PZS-a, a Vladimir Novak vrlo zapaženu izložbu „Zajedno u planinama“ koja je bila izložena na desetak lokacija u Hrvatskoj i Sloveniji. Kvalitetan odnos na svim ovim poljima nikad nije došao u pitanje.

U posljednjih godinu dana od proteklog sastanka na Sviščakima i Snežniku posebno je bila intenzivna suradnja u realizaciji projekta „Penjanje za sve“ - održana su četiri Tjedna penjanja, među ostalim i u Paklenici u Hrvatskoj te Planici u Sloveniji. U PZS-u je napravljen iskorak u stvaranju uvjeta za planinarenje osoba s invaliditetom, a nedavno formirana radna skupina za osobe s invaliditetom u Komisiji za vodiče HPS-a imat će punu podršku kolega iz Slovenije, napose u prilagodbi oblika planinarskog školovanja za vođenje osoba s invaliditetom. U okviru BMU dogovorena je priprema višejezičnih vodiča po najatraktivnim planinama na prostoru bivše države, a započetu suradnju u razvoju planinarske orijentacije, održavanju međunarodnih instruktorskih seminara treba nastaviti i proširiti. Suradnja dviju Komisija za planinarske putove ogleda se u unaprjeđenju obuke markacista i primjenjom iskustava - pogotovo o načinima uređivanja tehnički zahtjevnih dionica planinarskih putova.

Dogovoreno je da će prigodnim člancima u Planinskom vestniku i Hrvatskom planinaru biti predstavljeni rezultati suradnje u proteklih 25 godina suradnje PZS-a i HPS-a u svojstvu samostalnih nacionalnih planinarskih saveza. U cilju unaprjeđenja sustava školovanja također je dogovoreno da se intenzivira suradnja u pogledu međusobnog sudjelovanja članova na specijalističkim tečajevima i seminarima koje organiziraju HPS i PZS. HPS će pružiti potporu inicijativi PZS-a za umanjenje članarine u UIAA. Oba saveza aktivno će sudjelovati u operativnom djelovanju novoformiranog europskog saveza EUMA sa sjedištem u Bruxellesu. Okupljeni sudionici upoznali su se također s predstojećim aktivnostima u pogledu EU projekta „Climbing villages“ i međunarodnog dužinskog planinarskog puta Via Dinarica. Uz ostalo, u idućih godinu dana predstavnici obaju saveza surađivat će međusobno u akcijama obilježavanja 125. obljetnice planinarstva u Sloveniji te 120. obljetnice časopisa Hrvatski planinar.

U završnom dijelu sastanka Bojan Rotovnik izrazio je osobnu zahvalnost na uspješnoj suradnji u protekla dva mandata na čelu PZS-a, a dopredsjednik Tone Jesenko također je istaknuo da je počašćen što je mogao neposredno sudjelovati u učvršćivanju prijateljskih veza između hrvatskih i slovenskih planinara. Na kraju sastanka, temeljem odluke Izvršnog odbora HPS-a predsjednik HPS-a Hrvoje Kraljević i dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica uručili su posebna priznanja HPS-a Tonetu Jesenku, Miri Erženu i Mateju Planku te zlatni znak HPS-a Bojanu Rotovniku za izniman doprinos hrvatskom planinarstvu.

Svi sudionici sastanka razmijenili su prigodne darove te se uputili u Kuću Velebita, gdje su pod vodstvom ravnateljice Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irene Glavičić Sertić i glavne čuvarice prirode Parka Ljiljane Tonković razgledali novouređeni vrlo atraktivan interaktivni izložbeni postav o prirodnim obilježjima Velebita.

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.
Video promocija penjanja

Video promocija penjanja (04.09.2018.)

Uz sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza i pet partnerskih europskih planinarskih saveza, uz podršku fonda Erasmus+, pod nazivom „Penjanje za sve” - promocija planinarstva i penjačkih sportova kao fizičke i društvene aktivnosti za sve, 14. lipnja 2018. u ogulinskoj penjačkoj dvorani održan je dan otvorenih vrata za djecu. U sklopu događaja snimljen je atraktivni video u svrhu promocije penjanja kao posebno korisne aktivnosti za djecu i mlade u njihovom psiho-fizičkom razvoju.

Poziv na Dane planinara Županije splitsko-dalmatinske 12. - 14. 10.

Poziv na Dane planinara Županije splitsko-dalmatinske 12. - 14. 10. (27.08.2018.)

Planinarski savez Županije splitsko-dalmatinske i HPD Veliko Brdo pozivaju planinare na Dane planinara splitsko-dalmatinske županije 12. - 14. 10. 2018. u Velikom Brdu na Biokovu.

Izložba 'Neumorni istraživač Radivoj Simonović' u Muzeju Like u Gospiću

Izložba 'Neumorni istraživač Radivoj Simonović' u Muzeju Like u Gospiću (22.08.2018.)

U Muzeju Like u Gospiću se 30. kolovoza 2018. u 20 sati otvara izložba “Neumorni istraživač Radivoj Simonović”...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.