Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza posjetili Zoranićeve Planine u Knjižnici HAZU

ponedjeljak, 09.04.2018.

Slika.Povodom 120. obljetnice časopisa »Hrvatski planinar« 9. travnja 2018. predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza posjetili su zbirku starih i rijetkih knjiga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, odnosno jedini sačuvani primjerak najstarije planinarske knjige na svijetu. Posjet Zoranićevim planinama organiziran je kako bi HPS i HAZU simbolično podsjetili i ukazali na iznimnu tradiciju planinarske književnosti u Hrvatskoj, koja je nedjeljiv dio hrvatske kulture i umjetnosti.

Slika.U izaslanstvu Hrvatskog planinarskog saveza bili su predsjednik HPS-a i dopisni član HAZU prof. dr. Hrvoje Kraljević, dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica, počasni članovi HPS-a prof. dr. Željko Poljak, Vlado Božić i dr. Borislav Aleraj, predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak, glavni i odgovorni urednik »Hrvatskog planinara« Alan Čaplar, autor računalne bibliografije »Hrvatskog planinara« prof. dr. Darko Grundler, članovi Uredničkog odbora Hrvatskog planinara Ivan Hapač, Krunoslav Milas, Radovan Milčić i Damir Šantek te suradnica na digitalizaciji Hrvatskog planinara Vesna Čaplar. Predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza su Knjižnici HAZU darovali monografiju Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika, Antologiju Hrvatskog planinara 1898 – 2008. i DVD sa digitaliziranim svim brojevima Hrvatskog planinara. Dar je primila voditeljica Zbirke starih i rijetkih knjiga HAZU Tamara Runjak, koja je ujedno upoznala predstavnike HPS-a s načinom čuvanja stare knjižničke građe u HAZU i provela ih kroz Knjižnicu HAZU. Osim originalnog primjerka Zoranićevih »Planina«, za tu priliku iznesenu iz trezora, predstavnici HPS-a imali su prilike vidjeti također i knjige prvoga urednika »Hrvatskog planinara« Dragutina Hirca i druga zanimljiva djela iz prošlosti istraživanja planina i planinarstva. Izaslanstvo HPS-a posjet HAZU završilo je obilaskom sobe u Palači HAZU-a u kojoj je kao tajnik Akademije radio akademik Branimir Gušić. Akademik Branimir Gušić bio je prvi predsjednik PSH-a nakon Drugog svjetskog rata i planinarski učitelj dugogodišnjeg urednika prof. dr. Željka Poljaka. Izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza primili su tajnik HAZU Pavao Rudan i predsjednik razreda za prirodne znanosti HAZU akademik Ivan Gušić.

Slika.Budući da je upravo u Knjižnici HAZU nedavno predstavljena dosad najopsežnija stručna knjiga u povijesti hrvatskog planinarstva – udžbenik »Speleologija«, ovim posjetom dužnosnika HPS-a Zoranićevim »Planinama« simbolično je povezano planinarsko djelo iz najdalje planinarske prošlosti s najsuvremenijom publikacijom u izdanju HPS-a. Zbog visoke razine kvalitete izdavanje knjige »Speleologija« snažno je odjeknulo u svjetskim razmjerima, što potvrđuje visoke svjetske dosege suvremenog hrvatskog planinarskog izdavaštva. U temelje naše planinarske književnosti ugrađene su i Zoranićeve »Planine«, ali isto tako i više od 30.000 stranica »Hrvatskog planinara« tiskanih od 1898. do danas.

Kada je riječ o planinarskom vrednovanju djela Petra Zoranića, vrijedi podsjetiti da na poticaj planinara jedan visokih velebitski vrh (1712 m) u blizini Vaganskoga vrha imenovan Zoranićevim vrhom. U svakom slučaju, Zoranićevo djelo nije zaboravljeno, već je naprotiv i danas, gotovo pet stoljeća od nastanka inspiracija i referenca koja svjedoči o stoljetnoj pripadnosti Hrvatske europskom kulturnom krugu, ali i prvim zabilježenim planinarskim koracima ne samo na našim prostorima nego i u svijetu.

Jedini sačuvani primjerak Zoranićevog romana Planine

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.
U Zagrebu održana 29. Skupština HPS-a

U Zagrebu održana 29. Skupština HPS-a (21.04.2018.)

U Zagrebu je u subotu 21. travnja 2018. održana 29. Skupština HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2017. godini, financijsko izvješće za 2017. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima te program rada i financijski plan za 2019. godinu. Također su donesena tri nova pravilnika...

Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a

Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a (21.04.2018.)

Članovi radne skupine Komisije za vodiče HPS-a za osobe s invaliditetom boravili su od 14. do 15. travnja 2018. u Sloveniji. Osnovna ideja je bila međusobno upoznavanje i druženje kroz planinarski izlet te sudjelovanje na praktičnom dijelu tečaja za vođenje osoba s invaliditetom u planinarstvu kojeg je organizirala slovenska radna skupina za osobe s invaliditetom – Planinstvo za invalide/OPP (Planinska zveza Slovenije).

Proslava 95 godišnjice PD-a Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu

Proslava 95 godišnjice PD-a Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu (16.04.2018.)

Nakon što su povodom 95 godina djelovanja PD Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu u galeriji Studentskog centra otvorili izložbu „I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac“ autora Ratomira Draganjca, članovi PD-a Dubovac nastavili su s obilježavanjem svojih obljetnica, i to manifestacijom „Hodanjem k zdravlju“, 26. po redu.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.