Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Na Gorščici održana svečanost povodom 50. obljetnice formiranja SPV Zagreb

nedjelja, 15.04.2018.

Slika.U subotu 14. travnja na Gorščici obilježena je 50. obljetnica formiranja Stanice planinarskih vodiča Zagreb. Akcija je započela okupljanjem u 9 sati u Bidrovcu, odakle su se članovi SPV Zagreb i gosti uspeli nemarkiranim putom preko Pečovja i Oštreca do Gorščice. Uspon je izveden kao kombinirana vježba, u kojoj su se vodiči izmjenjivali u vođenju, određivali stajnu točku i orijentirali se, brinuli o brojnosti skupine, zahtjevnim dijelovima puta i izrađivali rukovat za lakši prilazak najstrmijeg dijela puta. Vježbu je vodio instruktor Eugen Zobaj.

Slika.U 13 sati na Gorščici se okupljenima obratio pročelnik SPV Zagreb Alan Čaplar, podsjetivši na prošlost Stanice te na najzapaženije aktivnosti i postignuća u proteklih 50 godina djelovanja. Posebno je istaknuto da je SPV Zagreb u protekloj godini imao rekordan broj članova, da redovito angažirano sudjeluje na akcijama Snježna kraljica na Sljemenu, organizira redovite vježbe i edukativne aktivnosti, pohode na Dinaru i Triglav te je kao izvedbeni partner UNDP-a i partner Ministarstva odigrao nezamjenjivu ulogu u razvoju Via Dinarice u Hrvatskoj. Aktivnosti prošle godine kulminirale su uspješnim domaćinstvom Zboru vodiča HPS-a 2. i 3. prosinca 2017., na kojemu je sudjelovalo 182 sudionika.

Članovima SPV Zagreb obratio se čestitkama u ime Hrvatskog planinarskog saveza član Izvršnog odbora HPS-a Luka Kvočić, a također je pročitano pozdravno pismo dopredsjednice HPS-a i članice Izvršnog odbora Komisije za vodiče Jadranke Čoklice. Predrag Radović prenio je pozdrave pročelnice Komisije za vodiče Anite Bistričić i članova SPV-a Rijeka. Svoje čestitke SPV-u Zagreb osobno su na Gorščici izrazili i bivši pročelnici Vodičke službe HPS-a Dražen Lovreček i Dorijan Klasnić te pročelnik SPV Zagorje Davor Rogina.

Druženje na Gorščici nastavljeno je bogatom gozbom koju su priredili članovi HPD-a Gorščica te zabavnim igrama u kojima je potvrđeno zajedništvo zagrebačkih planinara angažiranih u Vodičkoj službi HPS-a.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
19. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj

19. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj (18.05.2018.)

U Bursi u Turskoj održan je 12. i 13. svibnja redovni sastanak Balkanske planinarske unije. Sastanku su prisustvovali delegati iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Češke i domaćina Turske. Hrvatski planinarski savez na tom skupu predstavljali su dopredsjednica Jadranka Čoklica i član IO HPS-a Ivan Hapač...

Premijera dokumentarnog filma o pripadnicima Planinske satnije Velebit

Premijera dokumentarnog filma o pripadnicima Planinske satnije Velebit (14.05.2018.)

U četvrtak 17. svibnja 2018. a početkom u 18:00 sati u Kinu Kinoteka u Zagrebu, Kordunska 1, održat će se premijera dugometražnog (66 min) dokumentarnog filma „Planine“, redateljice Jasmine Trampetić.

U Senju predstavljena monografija Stoljeće senjskog planinarstva

U Senju predstavljena monografija Stoljeće senjskog planinarstva (26.04.2018.)

U Domu kulture Milutin Cihlar Nehajev u Senju je 24. travnja svečano predstavljena opsežna monografija „Stoljeće senjskog planinarstva“ autora Mirka Belavića. Knjigu su svečano predstavili predsjednica HPD Zavižan Senj Danijela Kremenić, urednik „Hrvatskog planinara“ i grafički urednik knjige Alan Čaplar te autor.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.