Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Proslava 95 godišnjice PD-a Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu

ponedjeljak, 16.04.2018.

Slika.Nakon što su povodom 95 godina djelovanja PD Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu u galeriji Studentskog centra otvorili izložbu „I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac“ autora Ratomira Draganjca, gdje je izloženo više od 120 skeniranih reprintova fotografija i dokumenata Društva popraćenih tekstom, članovi PD-a Dubovac nastavili su s obilježavanjem svojih obljetnica, i to manifestacijom „Hodanjem k zdravlju“, 26. po redu. Prekrasno subotnje jutro 14. travnja izmamilo je više od 200 planinara i ljubitelja prirode da se okupe na prostoru ispred Aquatike - Slatkovodnog akvarija na Korani u Karlovcu.

Prije samoga polaska nazočnim planinarima obratili su se predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca Mladen Kuka i predsjednik PD Dubovac Miro Palajsa, koji je prisutne upoznao sa programom. Dugogodišnji karlovački planinar Mladen Kuka je kratko podsjetio na povijest planinarstva u gradu Karlovcu i u Hrvatskoj.

Slika.Dok su se ispred Aquatike okupljali planinari za „Hodanje k zdravlju“, na dubovačkoj tvrđi je u 10 sati uslijedio start 2. trail utrke pod nazivom „Kalvarija trail“. Do 12 sati ponovno su se okupili planinari, ovoga puta na Starom gradu. Točno u podne uslijedio je svečani dio obilježavanja planinarskih obljetnica kojom prigodom su se brojnim okupljenima obratili i uvaženi gosti. Nazočne planinare prvi od gostiju pozdravio je predsjednik KŠZ i ZŠKŽ Želimir Feitl naglasivši: „Vaša udruga je jedna od najboljih, najmasovnijih i najbolje organiziranih članica naše sportske obitelji. Podatak da imate više od 450 aktivnih članova, a od toga 150 mladih i velik broj maloljetnika, obvezuje sve nas da vas respektiramo i podržimo u svemu što radite“ - rekao je Želimir Feitl. U ime karlovačkog župana Damira Jelića okupljenima se obratila i čestitala pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Medić.

Slika.Predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak predsjedniku PD-a Dubovac Miri Palajsi uručio je posebno priznanje Izvršnog odbora HPS-a. „Ovo što vi radite, organizirate, iz Hrvatskog planinarskog saveza jako cijenimo i podržavamo. Stoga vam danas i dodjeljujemo ovo naše posebno priznanje. Osim toga, Karlovac je i grad uz koje se vrlo često s velikim poštovanjem spominje ime Dragojle Jarnević, naše prve planinarke, što je i još jedan dokaz da u vašem gradu planinarstvo ime tradiciju kao rijetko koji drugi grad u Hrvatskoj“ – rekao je Novak.

„Šećer za kraj“ bio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić, pokrovitelj ove manifestacije, došavši u „jakoj“ pratnji vodstva gradskog „magistrata“ – svojim zamjenicima Ivanom Mrzljakom i Andrejom Navijalić te pročelnikom Upravnog odjela za opće poslove Vlatkom Kovačićem.

„Proteklih dana prisustvovao sam na nekoliko događanja, raznih obljetnica, karlovačkih udruga koje su obilježavale stotinu i više godina djelovanja, tradicije, kao i ova vaša koja ove godine bilježi 95 godina a gotovo kao da je stotinu. To zasigurno potvrđuje da je naš grad oduvijek bio civilizacijsko, kulturno, sportsko i administrativno središte s velikom tradicijom. Moramo čuvati tu tradiciju jer nas na to obvezuju pokoljenja, ali i povijest našega grada“ - rekao je između ostaloga gradonačelnik Karlovca Mandić.

Slika.

Slika.Nakon završetka službenog dijela programa planinari su se Dubovačkim planinarskim putem uputili prema planinarskoj kući “Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji, uz posjet Muzeju planinarstva i ekspedicionizma grada Karlovca.

Na planinarskoj kući „Zvonimir Plevnik “ se od 9 do 11,30 održavalo tradicionalno natjecanje „14. Dubovački planinarski kotlić“. Likovna kolonija karlovačkog ULAK-a također je dala svoj obol planinarskoj obljetnici.

A kad su se oko 14:30 sati sa svih staza u dom „Zvonimir Plevnik“ slili svi planinari objavljeni su rezultata natjecanja u kuhanju planinarskog kotlića gdje je sudjelovalo šest ekipa. Najbolje kuharice, pobjednice, su iz grupe” Chili girl” Sanja Žaja i Irena Grgić.

Na kraju je druženje malo duže potrajalo… Pa, 95 godina nije 'mačji kašalj' - bilo bi čudno da tako nije bilo, zar ne!?

(PD Dubovac)

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.
Video promocija penjanja

Video promocija penjanja (04.09.2018.)

Uz sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza i pet partnerskih europskih planinarskih saveza, uz podršku fonda Erasmus+, pod nazivom „Penjanje za sve” - promocija planinarstva i penjačkih sportova kao fizičke i društvene aktivnosti za sve, 14. lipnja 2018. u ogulinskoj penjačkoj dvorani održan je dan otvorenih vrata za djecu. U sklopu događaja snimljen je atraktivni video u svrhu promocije penjanja kao posebno korisne aktivnosti za djecu i mlade u njihovom psiho-fizičkom razvoju.

Poziv na Dane planinara Županije splitsko-dalmatinske 12. - 14. 10.

Poziv na Dane planinara Županije splitsko-dalmatinske 12. - 14. 10. (27.08.2018.)

Planinarski savez Županije splitsko-dalmatinske i HPD Veliko Brdo pozivaju planinare na Dane planinara splitsko-dalmatinske županije 12. - 14. 10. 2018. u Velikom Brdu na Biokovu.

Izložba 'Neumorni istraživač Radivoj Simonović' u Muzeju Like u Gospiću

Izložba 'Neumorni istraživač Radivoj Simonović' u Muzeju Like u Gospiću (22.08.2018.)

U Muzeju Like u Gospiću se 30. kolovoza 2018. u 20 sati otvara izložba “Neumorni istraživač Radivoj Simonović”...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.