Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Proslava 95 godišnjice PD-a Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu

ponedjeljak, 16.04.2018.

Slika.Nakon što su povodom 95 godina djelovanja PD Dubovac i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu u galeriji Studentskog centra otvorili izložbu „I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac“ autora Ratomira Draganjca, gdje je izloženo više od 120 skeniranih reprintova fotografija i dokumenata Društva popraćenih tekstom, članovi PD-a Dubovac nastavili su s obilježavanjem svojih obljetnica, i to manifestacijom „Hodanjem k zdravlju“, 26. po redu. Prekrasno subotnje jutro 14. travnja izmamilo je više od 200 planinara i ljubitelja prirode da se okupe na prostoru ispred Aquatike - Slatkovodnog akvarija na Korani u Karlovcu.

Prije samoga polaska nazočnim planinarima obratili su se predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca Mladen Kuka i predsjednik PD Dubovac Miro Palajsa, koji je prisutne upoznao sa programom. Dugogodišnji karlovački planinar Mladen Kuka je kratko podsjetio na povijest planinarstva u gradu Karlovcu i u Hrvatskoj.

Slika.Dok su se ispred Aquatike okupljali planinari za „Hodanje k zdravlju“, na dubovačkoj tvrđi je u 10 sati uslijedio start 2. trail utrke pod nazivom „Kalvarija trail“. Do 12 sati ponovno su se okupili planinari, ovoga puta na Starom gradu. Točno u podne uslijedio je svečani dio obilježavanja planinarskih obljetnica kojom prigodom su se brojnim okupljenima obratili i uvaženi gosti. Nazočne planinare prvi od gostiju pozdravio je predsjednik KŠZ i ZŠKŽ Želimir Feitl naglasivši: „Vaša udruga je jedna od najboljih, najmasovnijih i najbolje organiziranih članica naše sportske obitelji. Podatak da imate više od 450 aktivnih članova, a od toga 150 mladih i velik broj maloljetnika, obvezuje sve nas da vas respektiramo i podržimo u svemu što radite“ - rekao je Želimir Feitl. U ime karlovačkog župana Damira Jelića okupljenima se obratila i čestitala pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Medić.

Slika.Predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak predsjedniku PD-a Dubovac Miri Palajsi uručio je posebno priznanje Izvršnog odbora HPS-a. „Ovo što vi radite, organizirate, iz Hrvatskog planinarskog saveza jako cijenimo i podržavamo. Stoga vam danas i dodjeljujemo ovo naše posebno priznanje. Osim toga, Karlovac je i grad uz koje se vrlo često s velikim poštovanjem spominje ime Dragojle Jarnević, naše prve planinarke, što je i još jedan dokaz da u vašem gradu planinarstvo ime tradiciju kao rijetko koji drugi grad u Hrvatskoj“ – rekao je Novak.

„Šećer za kraj“ bio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić, pokrovitelj ove manifestacije, došavši u „jakoj“ pratnji vodstva gradskog „magistrata“ – svojim zamjenicima Ivanom Mrzljakom i Andrejom Navijalić te pročelnikom Upravnog odjela za opće poslove Vlatkom Kovačićem.

„Proteklih dana prisustvovao sam na nekoliko događanja, raznih obljetnica, karlovačkih udruga koje su obilježavale stotinu i više godina djelovanja, tradicije, kao i ova vaša koja ove godine bilježi 95 godina a gotovo kao da je stotinu. To zasigurno potvrđuje da je naš grad oduvijek bio civilizacijsko, kulturno, sportsko i administrativno središte s velikom tradicijom. Moramo čuvati tu tradiciju jer nas na to obvezuju pokoljenja, ali i povijest našega grada“ - rekao je između ostaloga gradonačelnik Karlovca Mandić.

Slika.

Slika.Nakon završetka službenog dijela programa planinari su se Dubovačkim planinarskim putem uputili prema planinarskoj kući “Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji, uz posjet Muzeju planinarstva i ekspedicionizma grada Karlovca.

Na planinarskoj kući „Zvonimir Plevnik “ se od 9 do 11,30 održavalo tradicionalno natjecanje „14. Dubovački planinarski kotlić“. Likovna kolonija karlovačkog ULAK-a također je dala svoj obol planinarskoj obljetnici.

A kad su se oko 14:30 sati sa svih staza u dom „Zvonimir Plevnik“ slili svi planinari objavljeni su rezultata natjecanja u kuhanju planinarskog kotlića gdje je sudjelovalo šest ekipa. Najbolje kuharice, pobjednice, su iz grupe” Chili girl” Sanja Žaja i Irena Grgić.

Na kraju je druženje malo duže potrajalo… Pa, 95 godina nije 'mačji kašalj' - bilo bi čudno da tako nije bilo, zar ne!?

(PD Dubovac)

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.
U Zagrebu održana 29. Skupština HPS-a

U Zagrebu održana 29. Skupština HPS-a (21.04.2018.)

U Zagrebu je u subotu 21. travnja 2018. održana 29. Skupština HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2017. godini, financijsko izvješće za 2017. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima te program rada i financijski plan za 2019. godinu. Također su donesena tri nova pravilnika...

Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a

Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a (21.04.2018.)

Članovi radne skupine Komisije za vodiče HPS-a za osobe s invaliditetom boravili su od 14. do 15. travnja 2018. u Sloveniji. Osnovna ideja je bila međusobno upoznavanje i druženje kroz planinarski izlet te sudjelovanje na praktičnom dijelu tečaja za vođenje osoba s invaliditetom u planinarstvu kojeg je organizirala slovenska radna skupina za osobe s invaliditetom – Planinstvo za invalide/OPP (Planinska zveza Slovenije).

Predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza posjetili Zoranićeve Planine u Knjižnici HAZU

Predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza posjetili Zoranićeve Planine u Knjižnici HAZU (09.04.2018.)

Povodom 120. obljetnice časopisa »Hrvatski planinar« 9. travnja 2018. predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza posjetili su zbirku starih i rijetkih knjiga HAZU, odnosno jedini sačuvani primjerak najstarije planinarske knjige na svijetu. Posjet Zoranićevim planinama organiziran je kako bi HPS i HAZU simbolično podsjetili i ukazali na iznimnu tradiciju planinarske književnosti u Hrvatskoj, koja je nedjeljiv dio hrvatske kulture i umjetnosti.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.