Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Zajedničko druženje i prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za vodiče HPS-a

subota, 21.04.2018.

Članovi radne skupine Komisije za vodiče HPS-a za osobe s invaliditetom boravili su od 14. do 15. travnja 2018. u Sloveniji. Osnovna ideja je bila međusobno upoznavanje i druženje kroz planinarski izlet te sudjelovanje na praktičnom dijelu tečaja za vođenje osoba s invaliditetom u planinarstvu kojeg je organizirala slovenska radna skupina za osobe s invaliditetom – Planinstvo za invalide/OPP (Planinska zveza Slovenije).

Članovi hrvatske radne skupine bili su iz triju stanica planinarskih vodiča; Stjepan Dubac, voditelj radne skupine i Kristina Marjanović (SPV Zagreb). Giovanni i Jadranka Ardizzone, Ante Milić, Đulja Katić (SPV Split) te Zlatko Mihocek (SPV Varaždin). Radnoj skupini pridružila se i Loreta Bajalica (PK Split) kao zainteresirana osoba za sudjelovanje u inicijativi „Planinarenje i penjanje za sve“.

Slika.

Prvi dan boravka Radne skupine za osobe s invaliditetom bio je namijenjen za planinarski izlet u okolici Ljubljane, točnije u području Polhograjskog hribovlja. Osnovni cilj tog izleta bilo je međusobno povezivanje budući da se članovi radne skupine nisu imali prilike ranije osobno susresti, razmijeniti iskustva i ideje te uživo porazgovarati o daljnjem razvijanju inicijative „Planinarenje i penjanje za sve“. Ishodišna i završna točka našeg izleta bila je u mjestu Polhov Gradec odakle je izven uspon na vrh Grmada (898 m) a potom na Tošč (1021 m), najviši vrh Polhograjskog hribovlja. Sam put nije naporan, na stazi je bilo mnogo hodača, dan je bio vedar i sunčan, a pogled s vrha Grmada na slovenske Alpe fantastičan. Vrhovi pod snijegom mamili su svojom ljepotom i nitko nije mogao odvojiti oči od njih.

Sama šetnja trajala je oko pet sati, a budući da je bilo dovoljno vremena, ono je iskorišteno za kratak posjet Ljubljani. Potom se nastavilo dalje do mjesta Moravče, odnosno do planinarskog doma Ušte-Žerenk (658 m). Dom je smješten na sjeverozapadnim pobočjima Zasavsko-posavskog hribovlja i pruža prekrasne vidike na Limbarsku goru, Moravšku dolinu i na Kamniško-Savinjske Alpe.

Slika.

Naši domaćini, članovi radne skupine – Planinstvo za invalide/OPP, voditelj Jurček Nowakk te Marjeta Čič ugodno su nas ugostili te im se najsrdačnije zahvaljujemo. Tijekom večeri razmijenili smo mnoge korisne informacije, uvidjeli da slično razmišljamo, imamo iste planove i smjernice te da smo obostrano zainteresirani za suradnju. Slovenska radna skupina formirana je prije dvije godine premda se ideja o planinarenju za osobe s invalidom razvijala i primjenjivala dugi niz godina. Sve aktivnosti koje se odnose na planinarenje odnosno općenito na boravak u prirodi za osobe s invaliditetom u konstantnom su porastu. Udruge koje se bave osobama s invaliditetom prepoznale su tu ideju te se u sve većem broju uključuju u aktivnosti radne skupine za osobe s invaliditetom i formiraju razne programe.

Ono što nam je u ovom trenutku od iznimne važnosti jest uspostava kontakata te međusobna razmjena informacija, ideja i znanja. Kroz zajedničku suradnju možemo lakše ostvariti ciljeve projekta „Penjanje za sve“ koji se provodi uz financiranje EU u skolopu programa Erasmus plus. Našim slovenskim kolegama bilo je izuzetno drago što je i kod nas započeta ista inicijativa.

Slika.

Idući dan, u nedjelju bio je organiziran pohod za osobe s invaliditetom na kojem je sudjelovalo nekoliko osoba s invaliditetom raznih kategorija – cerebralna paraliza, osobe s intelektualnim teškoćama, Down sindrom. Oni su došli u pratnji članova obitelji koji su ujedno i njihovi terapeuti, a neki od njih su i osnovali udrugu za osobe s invaliditetom u kojoj su zastupljene razne kategorije invaliditeta. Takve udruge svojim članovima organiziraju razne aktivnosti poput planinarenja, skijanja, terapijskog jahanja, ronjenja, dakle aktivnosti koje se provode kroz cijelu godinu, kroz sva godišnja doba. Ljetne aktivnosti obično provode u kampovima na hrvatskoj obali te organiziraju izlete na obližnje hrvatske planine.

Slika.Polaznici tečaja dobili su zadatak vođenja osoba s invaliditetom dok je ruta određena prema njihovim mogućnostima. Oni koji su bili fizički pokretni uz pomoć polaznika uspeli su se do vrha Pivkelj (880 m), najvišeg vrha općine Moravče. Na stablu pored vrha nalazi se zvono i natpis: „Pozvoni za sreću“. Naravno da je svaki sudionik pozvonio za sreću svih nas. Potom su se svi uputili do GEOSS-a, geometrijskog središta Slovenije. Spomenik se nalazi u selu Vače, pored spomenika je snimljena skupna fotografija.

Nakon okrijepe nastavili smo dalje prema početnoj točki današnjeg pohoda odnosno prema planinarskom domu Ušte-Žerenk. U domu smo ispunili anketu o pohodu te prisustvovali podjeli diploma sudionicima tečaja. Potom je voditelj slovenske radne skupine Jurček Nowakk okupljenima još jednom predstavio i pozdravio predstavnike hrvatske radne skupine izrazivši želju i spremnost da nam pomognu u razvoju iste inicijative u našoj zemlji.

U ime naše radne skupine zahvalio sam se svim članovima slovenske radne skupine na predivnom gostoprimstvu i složio se da postoje velike mogućnosti za daljnju suradnju.

Nakon ručka i razmjene kontakta došlo je vrijeme da se kući krene. Tijekom vožnje kao i tijekom oba dana živo smo diskutirali i raspravljali o planinarenju i penjanju za sve te o tome što je sve potrebno napraviti da bi ova inicijativa zaživjela i dalje se razvijala.

Umjesto zaključka…

Osobe s invaliditetom odavna su prisutne u hrvatskom društvu. Njih ne treba integrirati jer su one dio našeg društva, ali im treba znati pristupiti i motivirati ih da se uključe u aktivnosti planinarenja i penjanja odnosno u bilo koju aktivnost koja se provodi u prirodi. U iste aktivnosti treba uključiti i članove njihovih obitelji, njihove prijatelje, terapeute, edukatore i sve zainteresirane udruge i pojedince koji su spremni odvojiti djelić svog slobodnog vremena i sudjelovati u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

Svakom ljudskom biću potrebna je pomoć. Osobe s invaliditetom mogu mnogo toga ostvariti čak i više nego što se misli. Treba ih poticati da ostvare svoje želje, pomoći im u tome i ponositi se s njima jer oni su dio nas. Mi pomažemo njima, a i oni pomažu nama.

Ne treba se bojati započeti aktivnosti planinarenja i penjanja sa osobama s invaliditetom niti komplicirati. Samo treba krenuti, malim koracima, prvo na jednostavnim stazama, nižim visinama-gorama potom malo-pomalo krenuti dalje na put prema gore, stalno naprijed.

Za razliku od Slovenije koja je geografski gledano manja i kompaktnija, Hrvatska je razvučena i zato je važno da u svakoj hrvatskoj regiji postoji središte navedenih aktivnosti. Mislimo da su stanice planinarskih vodiča idealne za tu namjenu i u svakoj stanici morala bi se formirati radna skupina za osobe s invaliditetom. Te radne skupine djeluju kao samostalne jedinice, ali su i povezane s ostalim radnim skupinama. Sve one zajedno čine mrežu radnih skupina koje mogu aplicirati na razne natječaje (lokalne, regionalne, državne) i međunarodne fondove.

Radne skupine surađuju s lokalnim udrugama za osobe s invaliditetom, s aktivnim planinarskim društvima i pojedincima, s lokalnim institucijama vlasti, a sve zajedno formiraju sustav koji se konstantno razvija, nadopunjava i širi. Dakle, svjedočimo postavljanju temelja za razvoj sustava koji kroz inkluziju te ideju planinarenja i penjanja za sve nastoji poboljšati kvalitetu življenja svih ljudi posebice osoba s invaliditetom.

Zato pozivamo sve zainteresirane udruge, pojedince, institucije da nam se jave na mail.

Stjepan Dubac, voditelj radne skupine Komisije za vodiče HPS-a za osobe s invaliditetom

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku (09.10.2018.)

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika komisija za planinarske putove Planinske zveze Slovenije (PSZ), Planinarskog saveza Srbije (PSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Izlaganja i rasprave odnosile su se na međusobno upoznavanje s načinom označavanja putova, zakonskom regulativom u vezi planinarskih putova, školovanjem markacista i druge teme od značaja za razvoj markacističke djelatnosti i rad komisija.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.