Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Sigurno u planine – održana vježba SPV Zagorje na Piclju

srijeda, 02.05.2018.

Slika.U nedjelju 29. travnja 2018. kod planinarskog doma Picelj održana je proljetna vježba SPV Zagorje. Na Piclju se održavao prvi dio tečaja za vodiče A standarda, pa nam je u suradnji sa Potkomisijom za koordinaciju rada stanica, za ovu vježbu osiguran „slobodan“ instruktorski kadar Komisije za vodiče HPS-a.

Slika.Prvo se krenulo sa orijentacijom. Podijeljeni su nam isječci Hrvatske osnovne karte obližnjeg terena sa 10 kontrolnih točaka koje je prvo trebalo pronaći i ucrtati na karti prema zadanim azimutima i udaljenostima počevši od planinarske kuće. Potom je koristeći se zemljovidom i kompasom, trebalo pronaći najlakši prilaz do svih kontrolnih točki na terenu. Naviknuti na topografske i planinarske karte, HOK karta je u početku predstavljala mali problem, a potvrdilo nam se to i na terenu kada smo, zbog manje udaljenosti između dvije točke, radije se kretali prema određenom azimutu (pa i po šikari) nego tražeći okolne poljske i šumske puteve za koje nismo bili sigurni da li postoje u prirodi. Obje naše ekipe su uspješno pronašle sve kontrolne točke i savladale prvi zadatak. Iz vježbe smo zaključili da je u praktičnoj primjeni, uz planinarske karte koje redovno koristimo, dobro koristiti i druge vrste karti koje su detaljnije, no potrebno ih je znati „pročitati“, a što se može jedino vježbanjem.

Nastavili smo sa izradom improviziranog nosila koje je ocijenio „dovoljno čvrstim“, a nakon toga je uslijedila praktična vježba prilaza unesrećenom i njegova prvog pregleda sa okretanjem u bočni položaj.

Slika.Nakon stanke je uslijedila vježba izrade gelendera, što nama iskusnim vodičima nije predstavljalo neki problem sve do kontrole kada su uočene neke pogreške. Ukazano nam je na poboljšanja u primjeni pravila kod korištenja gurtni i zamki na među osiguranjima, pravilnom ukopčavanju karabinera, te izradi škripca.

Pred sam kraj vježbe, ponovili smo čvorove koje planinari i vodiči trebaju poznavati, nakon čega je uslijedila analiza današnje vježbe i dogovori za daljnje akcije vođenja.

Zahvaljujemo se domaćinu PD Zagorske steze koji nam je ustupio dom za vježbu te instruktorima Stjepanu Posavec, Eugenu Zobaj, Karoline Supine Vrabec i Željku Avdagić koji su nam prenosili svoja znanja.

SPV Zagorje se ove godine natjecao na natječajima za dobivanje financijskih potpora iz javnih izvora. Kroz osmišljeni projekt „Sigurno u planine“, Krapinsko-zagorska županija, Grad Pregrada i Grad Zlatar su stanici dodijelili 12.000,00 kn. Osnovi cilj projekta je osnažiti vizualni identitet vodičke službe i planinarskih vodiča na planinarskim pohodima i izletima povezivanjem planinarska društva unutar Zagorja, te osposobiti vodiče s područja rada Stanice da bez problema vode planinarske izlete pri čemu će promovirati kretanje i planinarenje kao aktivni načina provođenja slobodnog vremena u svrhu održavanja zdravlja. Iz sredstva projekta su nabavljena 2 kompleta radio uređaja, koji su ovom prilikom predani na korištenje vodičima PD Zagorske steze kako bi ih koristili u akcijama planinarskog vođenja.

(Davor Rogina)

Slika.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku (09.10.2018.)

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika komisija za planinarske putove Planinske zveze Slovenije (PSZ), Planinarskog saveza Srbije (PSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Izlaganja i rasprave odnosile su se na međusobno upoznavanje s načinom označavanja putova, zakonskom regulativom u vezi planinarskih putova, školovanjem markacista i druge teme od značaja za razvoj markacističke djelatnosti i rad komisija.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.