Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Sigurno u planine – održana vježba SPV Zagorje na Piclju

srijeda, 02.05.2018.

Slika.U nedjelju 29. travnja 2018. kod planinarskog doma Picelj održana je proljetna vježba SPV Zagorje. Na Piclju se održavao prvi dio tečaja za vodiče A standarda, pa nam je u suradnji sa Potkomisijom za koordinaciju rada stanica, za ovu vježbu osiguran „slobodan“ instruktorski kadar Komisije za vodiče HPS-a.

Slika.Prvo se krenulo sa orijentacijom. Podijeljeni su nam isječci Hrvatske osnovne karte obližnjeg terena sa 10 kontrolnih točaka koje je prvo trebalo pronaći i ucrtati na karti prema zadanim azimutima i udaljenostima počevši od planinarske kuće. Potom je koristeći se zemljovidom i kompasom, trebalo pronaći najlakši prilaz do svih kontrolnih točki na terenu. Naviknuti na topografske i planinarske karte, HOK karta je u početku predstavljala mali problem, a potvrdilo nam se to i na terenu kada smo, zbog manje udaljenosti između dvije točke, radije se kretali prema određenom azimutu (pa i po šikari) nego tražeći okolne poljske i šumske puteve za koje nismo bili sigurni da li postoje u prirodi. Obje naše ekipe su uspješno pronašle sve kontrolne točke i savladale prvi zadatak. Iz vježbe smo zaključili da je u praktičnoj primjeni, uz planinarske karte koje redovno koristimo, dobro koristiti i druge vrste karti koje su detaljnije, no potrebno ih je znati „pročitati“, a što se može jedino vježbanjem.

Nastavili smo sa izradom improviziranog nosila koje je ocijenio „dovoljno čvrstim“, a nakon toga je uslijedila praktična vježba prilaza unesrećenom i njegova prvog pregleda sa okretanjem u bočni položaj.

Slika.Nakon stanke je uslijedila vježba izrade gelendera, što nama iskusnim vodičima nije predstavljalo neki problem sve do kontrole kada su uočene neke pogreške. Ukazano nam je na poboljšanja u primjeni pravila kod korištenja gurtni i zamki na među osiguranjima, pravilnom ukopčavanju karabinera, te izradi škripca.

Pred sam kraj vježbe, ponovili smo čvorove koje planinari i vodiči trebaju poznavati, nakon čega je uslijedila analiza današnje vježbe i dogovori za daljnje akcije vođenja.

Zahvaljujemo se domaćinu PD Zagorske steze koji nam je ustupio dom za vježbu te instruktorima Stjepanu Posavec, Eugenu Zobaj, Karoline Supine Vrabec i Željku Avdagić koji su nam prenosili svoja znanja.

SPV Zagorje se ove godine natjecao na natječajima za dobivanje financijskih potpora iz javnih izvora. Kroz osmišljeni projekt „Sigurno u planine“, Krapinsko-zagorska županija, Grad Pregrada i Grad Zlatar su stanici dodijelili 12.000,00 kn. Osnovi cilj projekta je osnažiti vizualni identitet vodičke službe i planinarskih vodiča na planinarskim pohodima i izletima povezivanjem planinarska društva unutar Zagorja, te osposobiti vodiče s područja rada Stanice da bez problema vode planinarske izlete pri čemu će promovirati kretanje i planinarenje kao aktivni načina provođenja slobodnog vremena u svrhu održavanja zdravlja. Iz sredstva projekta su nabavljena 2 kompleta radio uređaja, koji su ovom prilikom predani na korištenje vodičima PD Zagorske steze kako bi ih koristili u akcijama planinarskog vođenja.

(Davor Rogina)

Slika.

19. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj

19. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj (18.05.2018.)

U Bursi u Turskoj održan je 12. i 13. svibnja redovni sastanak Balkanske planinarske unije. Sastanku su prisustvovali delegati iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Češke i domaćina Turske. Hrvatski planinarski savez na tom skupu predstavljali su dopredsjednica Jadranka Čoklica i član IO HPS-a Ivan Hapač...

Premijera dokumentarnog filma o pripadnicima Planinske satnije Velebit

Premijera dokumentarnog filma o pripadnicima Planinske satnije Velebit (14.05.2018.)

U četvrtak 17. svibnja 2018. a početkom u 18:00 sati u Kinu Kinoteka u Zagrebu, Kordunska 1, održat će se premijera dugometražnog (66 min) dokumentarnog filma „Planine“, redateljice Jasmine Trampetić.

U Senju predstavljena monografija Stoljeće senjskog planinarstva

U Senju predstavljena monografija Stoljeće senjskog planinarstva (26.04.2018.)

U Domu kulture Milutin Cihlar Nehajev u Senju je 24. travnja svečano predstavljena opsežna monografija „Stoljeće senjskog planinarstva“ autora Mirka Belavića. Knjigu su svečano predstavili predsjednica HPD Zavižan Senj Danijela Kremenić, urednik „Hrvatskog planinara“ i grafički urednik knjige Alan Čaplar te autor.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.