Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Preporuka vodičima HPS-a o vođenju tijekom ljetne sezone

srijeda, 16.05.2018.

Slika.Poštovani vodiči HPS-a,

Tijekom ljetne sezone planinari poduzimaju brojne atraktivne izlete, ture i pohode, često i u visoka gorja. Broj planinara koji se upućuje u visoke planine i na zahtjevnije ture svake je godine veći, kao i ambicije za usponima na veće nadmorske visine. Sve to upućuje planinarske vodiče na viši stupanj opreznosti pri planiranju, organiziranju i vođenja planinarskih izleta i tura. Stoga vas podsjećam da licenca odgovarajućeg standarda koju posjeduje svaki vodič jamči sigurnost za vođenu grupu i predstavlja osnovu za vodičko djelovanje u HPS-u.

Angažman članova Vodičke službe HPS-a treba se temeljiti na savjesnom vođenju planinarskih izleta, tura i pohoda u okviru svoje kategorije, po terenima i u uvjetima opisanim odgovarajućim standardom osposobljenosti. To podrazumijeva i ne-vođenje osoba bez odgovarajuće opreme, kao ni osoba za koje vodič procijeni da nisu sposobne savladati očekivane napore. Pri vođenju posebno treba imati u vidu Pravilnik o organiziranju i vođenju izleta, tura i pohoda u HPS-u, gdje su podrobno uređena pitanja od interesa za sigurno vođenje akcija u udrugama članicama HPS-a. Od ove godine je u primjeni i novi Zakon o pružanju usluga u turizmu koja jasno navodi da se odredbe tog zakona ne primjenjuju na HPS i udruge članice HPS-a pri organiziranju izleta za svoje članove i u okviru svoje osnovne djelatnosti.

Ključne točke u kvalitetnoj koordinaciji između osnovnih planinarskih udruga predstavljaju stanice planinarskih vodiča. Stanice mogu pomoći planinarskim društvima osiguravajući potrebne planinarske vodiče s odgovarajućim znanjem i vještinama ako u tim udrugama nema raspoloživog kadra za vođenje na zahtjevnije terene i uvjete, a žele provesti po programu takav izlet.

Pozivam vas da savjesno provodite vodičke dužnosti, da vodite izlete na terene za koje ste školovanjem stekli odgovarajuće vještine i licence, te da vodite računa o tome da je osnovna djelatnost planinarskih udruga organiziranje planinarskih izleta za svoje članove. Pri svemu tome sigurnost treba biti na prvome mjestu.

Srdačan pozdrav,
Anita Bistričić, pročelnica Vodičke službe HPS

19. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj

19. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj (18.05.2018.)

U Bursi u Turskoj održan je 12. i 13. svibnja redovni sastanak Balkanske planinarske unije. Sastanku su prisustvovali delegati iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Češke i domaćina Turske. Hrvatski planinarski savez na tom skupu predstavljali su dopredsjednica Jadranka Čoklica i član IO HPS-a Ivan Hapač...

Premijera dokumentarnog filma o pripadnicima Planinske satnije Velebit

Premijera dokumentarnog filma o pripadnicima Planinske satnije Velebit (14.05.2018.)

U četvrtak 17. svibnja 2018. a početkom u 18:00 sati u Kinu Kinoteka u Zagrebu, Kordunska 1, održat će se premijera dugometražnog (66 min) dokumentarnog filma „Planine“, redateljice Jasmine Trampetić.

U Senju predstavljena monografija Stoljeće senjskog planinarstva

U Senju predstavljena monografija Stoljeće senjskog planinarstva (26.04.2018.)

U Domu kulture Milutin Cihlar Nehajev u Senju je 24. travnja svečano predstavljena opsežna monografija „Stoljeće senjskog planinarstva“ autora Mirka Belavića. Knjigu su svečano predstavili predsjednica HPD Zavižan Senj Danijela Kremenić, urednik „Hrvatskog planinara“ i grafički urednik knjige Alan Čaplar te autor.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.