Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Preporuka vodičima HPS-a o vođenju tijekom ljetne sezone

srijeda, 16.05.2018.

Slika.Poštovani vodiči HPS-a,

Tijekom ljetne sezone planinari poduzimaju brojne atraktivne izlete, ture i pohode, često i u visoka gorja. Broj planinara koji se upućuje u visoke planine i na zahtjevnije ture svake je godine veći, kao i ambicije za usponima na veće nadmorske visine. Sve to upućuje planinarske vodiče na viši stupanj opreznosti pri planiranju, organiziranju i vođenja planinarskih izleta i tura. Stoga vas podsjećam da licenca odgovarajućeg standarda koju posjeduje svaki vodič jamči sigurnost za vođenu grupu i predstavlja osnovu za vodičko djelovanje u HPS-u.

Angažman članova Vodičke službe HPS-a treba se temeljiti na savjesnom vođenju planinarskih izleta, tura i pohoda u okviru svoje kategorije, po terenima i u uvjetima opisanim odgovarajućim standardom osposobljenosti. To podrazumijeva i ne-vođenje osoba bez odgovarajuće opreme, kao ni osoba za koje vodič procijeni da nisu sposobne savladati očekivane napore. Pri vođenju posebno treba imati u vidu Pravilnik o organiziranju i vođenju izleta, tura i pohoda u HPS-u, gdje su podrobno uređena pitanja od interesa za sigurno vođenje akcija u udrugama članicama HPS-a. Od ove godine je u primjeni i novi Zakon o pružanju usluga u turizmu koja jasno navodi da se odredbe tog zakona ne primjenjuju na HPS i udruge članice HPS-a pri organiziranju izleta za svoje članove i u okviru svoje osnovne djelatnosti.

Ključne točke u kvalitetnoj koordinaciji između osnovnih planinarskih udruga predstavljaju stanice planinarskih vodiča. Stanice mogu pomoći planinarskim društvima osiguravajući potrebne planinarske vodiče s odgovarajućim znanjem i vještinama ako u tim udrugama nema raspoloživog kadra za vođenje na zahtjevnije terene i uvjete, a žele provesti po programu takav izlet.

Pozivam vas da savjesno provodite vodičke dužnosti, da vodite izlete na terene za koje ste školovanjem stekli odgovarajuće vještine i licence, te da vodite računa o tome da je osnovna djelatnost planinarskih udruga organiziranje planinarskih izleta za svoje članove. Pri svemu tome sigurnost treba biti na prvome mjestu.

Srdačan pozdrav,
Anita Bistričić, pročelnica Vodičke službe HPS

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku (09.10.2018.)

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika komisija za planinarske putove Planinske zveze Slovenije (PSZ), Planinarskog saveza Srbije (PSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Izlaganja i rasprave odnosile su se na međusobno upoznavanje s načinom označavanja putova, zakonskom regulativom u vezi planinarskih putova, školovanjem markacista i druge teme od značaja za razvoj markacističke djelatnosti i rad komisija.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.