Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14219. sastanak Balkanske planinarske unije u Turskoj

petak, 18.05.2018.

U Bursi u Turskoj održan je 12. i 13. svibnja redovni sastanak Balkanske planinarske unije. Sastanku su prisustvovali delegati iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Češke i domaćina Turske. Hrvatski planinarski savez na tom skupu predstavljali su dopredsjednica Jadranka Čoklica i član IO HPS-a Ivan Hapač. Radni sastanak je održan u subotu 12. svibnja, a vodio ga je predsjednik BMU-a prof. dr. Jovica Ugrinovski.

Slika.

Na otvaranju sastanka nazočne je pozdravio domaćin Ersan Basar, predsjednik Turskog planinarskog saveza, zaželjevši uspješan rad i druženje kao i ugodan boravak u Turskoj. Na sastanku su podnesena izvješća o akcijama koje su se odvijale u 2017. godini. Posebno je pohvaljeno natjecanje BMU u planinarskoj orijentaciji na Rajcu u Srbiji u kojemu je sudjelovalo 29 ekipa iz 5 zemalja, u četiri kategorije. Uspješno je održano i regionalno prvenstvo u lednom penjanju, u kojem su sudjelovale Hrvatska, Slovenija i Srbija. Natjecanja su održana u Ovčar Banji, Bjelovaru, Zagrebu i Domžalama tijekom protekle zime.

Slika.Predstavnici PZS osvrnuli su se na dostupnost informacija o planinarskim kućama na web stranicama svih planinarskih saveza u BMU te su pozvali na snažnije povezivanje i razmjenu informacija. Dogovoreno je održavanje planinarskog festivala za mlade od 17 do 23 godina te je prisutnima predstavljen program festivala. Domaćin festivala bit će Makedonija od 26. 6. do 1. 7., a odvijat će se na više lokacija. Orijentacijsko natjecanje BMU ove će se godine održati na Ohridu od 5. do 10. listopada. Razgovaralo se i o poduzimanju zajedničkog uspona na Dufourspitze (4636 m) od 27. 7 do 5. 8. 2018., a Planinarski savez Makedonije predložio je 2019. poduzimanje zajedničkog uspona na Aconcaguu (6962 m) u Južnoj Americi. Dogovoreno je također da se pristupi organizaciji instruktorskog seminara u Paklenici na kojem će sudjelovati zainteresirani vodiči iz Makedonije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine te iz drugih zemalja. Novi predsjednik PZS-a Jože Rovan prezentirao je brdske biciklističke staze u slovenskim planinama u dužini od 1800 km, a Jan Bloudek iz Češke planinarske asocijacije upoznao je prisutne o projektu “Penjanje za sve” koji je započeo 1. 1. 2016., a završava 31.12. 2018., u kojemu sudjeluju savezi iz šest partnerskih zemalja. Bugarska predstavnica Katarina Ivanova predstavila je transverzalu “10 Balkanskih vrhova” te su u raspravi izneseni prijedlozi koji će biti ugrađeni u dnevnik te međunarodne planinarske obilaznice. Koncept suradnje između BMU-a i ERA-e u provođenju europskih pješačkih putova na prostoru jugoistočne Europe iznio je Boris Mićić (PSS). Okupljeni predstavnici planinarskih saveza također su razgovarali o visini članarine UIAA te troškovima ureda UIAA te će na tijelima te međunarodne asocijacije usklađeno iznijeti prijedlog o promjenama modela članarine. U nastavku rada, češki predstavnik Jan Bloudek upoznao je okupljene s novim petogodišnjim međunarodnim projektom suradnje koji će se nastaviti nakon završetka projekta “Penjanje za sve”.

Slika.Na kraju sastanka skupu se obratio domaćin zahvalivši se na sudjelovanju u radu skupa te su svim okupljenima uručeni certifikati o sudjelovanju. Sljedeći skup održat će se u Albaniji 2019., Češka će biti domaćin 2020., dok će 2021. domaćin sastanka biti Slovenija. Na svečanoj večeri kojom je završio sastanak BMU-a uručena je zlatna plaketa BMU-a istaknutom turskom planinaru Alaatinu Karaciju.

(Jadranka Čoklica)

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Obljetnica časopisa Hrvatski planinar u programu HRT-a

Obljetnica časopisa Hrvatski planinar u programu HRT-a (18.06.2018.)

U ponedjelljak 18. lipnja na prvom programu HRT-a emitiran je prilog posvećen 120. obljetnici izlaženja časopisa Hrvatski planinar...

Predstavljena knjiga o Željku Poljaku

Predstavljena knjiga o Željku Poljaku (07.06.2018.)

U ponedjeljak 4. lipnja u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu na Trgu bana Jelačića 7 predstavljena je knjiga Eduarda Hemara „Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva“.

Više od 300 planinara na tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m) - najviši vrh RH

Više od 300 planinara na tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m) - najviši vrh RH (04.06.2018.)

U subotu 2. lipnja 2018. uspješno je izveden tradicionalni uspon na Dinaru u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, Stanice planinarskih vodiča Šibenik i HPD-a Sinjal iz Kijeva te uz sigurnosnu podršku HGSS Stanice Šibenik. Najviši vrh Hrvatske je po lijepom i toplom vremenu pohodilo više od 300 planinara iz cijele Hrvatske, iz ukupno 49 planinarskih udruga te nekolicina planinara iz čak osam europskih zemalja.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.