Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Predstavljanje knjige Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva 4. lipnja u Društvu hrvatskih književnika

srijeda, 30.05.2018.

Slika.U ponedjeljak 4. lipnja u 12 sati, u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, Trg bana Jelačića 7, bit će svečano predstavljena knjiga Eduarda Hemara „Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva“. Knjigu zajednički objavljuju Društvo za povijest sporta i tjelovježbe i Hrvatski planinarski savez, u povodu 120. obljetnice časopisa „Hrvatski planinar“, kojemu je Poljak bio glavni urednik pune 42 godine (1959. – 2000.). Ulaz je slobodan.

Slika.U cjelokupnoj povijesti hrvatskog planinarstva i suvremene hrvatske kulture malo je toliko svestranih ličnosti kao što je prof. dr. Željko Poljak. Cijeli je svoj život posvetio planinarstvu, medicini, putovanjima i književnosti, sudjelujući istodobno kao radoznali istraživač i kao angažirani stvaralac, autor, urednik, dužnosnik u planinarskoj organizaciji te neumorni učitelj naraštajima planinara i liječnika. Gotovo da nema planinarske knjige izdane u drugoj polovici 20. stoljeća u čijem stvaranju nije imao udjela, najčešće kao urednik, a često i kao lektor, korektor, recenzent ili bar kao autor fotografija. U radu Hrvatskog planinarskog saveza prisutan je već 70 godina, a u jednom mandatu bio je i njegov predsjednik.

Slika.

Slika.Imajući u vidu Poljakovu ulogu u razvoju hrvatskog planinarstva, Hrvatski planinarski savez objavio je 2005. autobiografsku knjigu »Život na planinarski način« koja sadrži prikaz najzanimljivijih doživljaja i najvažnijih zgoda iz njegova planinarskog života. Od planinarskih knjiga treba još posebno istaknuti vodiče »Velebit«, »Učka«, »Hrvatske planine« (više izdanja), »Antologiju Hrvatskog planinara« (s Alanom Čaplarom, 2008.) »Zlatnu knjigu hrvatskog planinarstva« (2004.) te monografiju »Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika« (s Alanom Čaplarom, 2014.). Za planinarsko djelovanje na zaštiti prirode primio je iz ruku dugogodišnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Juana Antonija Samarancha priznanje »Sport and Environment« (»Sport i okoliš«) i dosad je jedini hrvatski nositelj tog uglednog priznanja. Hrvatski planinarski savez proglasio ga je još 1987. svojim počasnim članom. Primio je više od 150 raznih priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažnija Orden zasluga za narod sa srebrnim zrakama (1975.), Trofej za fizičku kulturu Hrvatske (1978.), povelja začasnog člana Hrvatskog liječničkog zbora (1997.) i Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara (1999.).

Slika.Poljakov je život uglavnom poznat i dobro dokumentiran, no unatoč tome ova knjiga povjesničara sporta Eduarda Hemara donosi mnogo novih saznanja jer dosad nitko nije napravio tako temeljit biografski prikaz Poljakova stvaralaštva i postignuća. Hrvatski planinarski savez sa zahvalnošću vrednuje i cijeni Poljakovo planinarsko djelo, kao i angažman autora i njegovih suradnika na pripremi ove knjige o vrlo izuzetnoj i jedinstvenoj ličnosti hrvatskog planinarstva.

Knjiga ima 156 stranica, tiskana je u boji i uvezana u tvrde korice, a od idućeg će tjedna po promotivnoj cijeni biti dostupna u Uredu HPS-a i web trgovini HPS-a.

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Obljetnica časopisa Hrvatski planinar u programu HRT-a

Obljetnica časopisa Hrvatski planinar u programu HRT-a (18.06.2018.)

U ponedjelljak 18. lipnja na prvom programu HRT-a emitiran je prilog posvećen 120. obljetnici izlaženja časopisa Hrvatski planinar...

Predstavljena knjiga o Željku Poljaku

Predstavljena knjiga o Željku Poljaku (07.06.2018.)

U ponedjeljak 4. lipnja u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu na Trgu bana Jelačića 7 predstavljena je knjiga Eduarda Hemara „Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva“.

Više od 300 planinara na tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m) - najviši vrh RH

Više od 300 planinara na tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m) - najviši vrh RH (04.06.2018.)

U subotu 2. lipnja 2018. uspješno je izveden tradicionalni uspon na Dinaru u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, Stanice planinarskih vodiča Šibenik i HPD-a Sinjal iz Kijeva te uz sigurnosnu podršku HGSS Stanice Šibenik. Najviši vrh Hrvatske je po lijepom i toplom vremenu pohodilo više od 300 planinara iz cijele Hrvatske, iz ukupno 49 planinarskih udruga te nekolicina planinara iz čak osam europskih zemalja.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.