Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Predstavljanje knjige Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva 4. lipnja u Društvu hrvatskih književnika

srijeda, 30.05.2018.

Slika.U ponedjeljak 4. lipnja u 12 sati, u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, Trg bana Jelačića 7, bit će svečano predstavljena knjiga Eduarda Hemara „Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva“. Knjigu zajednički objavljuju Društvo za povijest sporta i tjelovježbe i Hrvatski planinarski savez, u povodu 120. obljetnice časopisa „Hrvatski planinar“, kojemu je Poljak bio glavni urednik pune 42 godine (1959. – 2000.). Ulaz je slobodan.

Slika.U cjelokupnoj povijesti hrvatskog planinarstva i suvremene hrvatske kulture malo je toliko svestranih ličnosti kao što je prof. dr. Željko Poljak. Cijeli je svoj život posvetio planinarstvu, medicini, putovanjima i književnosti, sudjelujući istodobno kao radoznali istraživač i kao angažirani stvaralac, autor, urednik, dužnosnik u planinarskoj organizaciji te neumorni učitelj naraštajima planinara i liječnika. Gotovo da nema planinarske knjige izdane u drugoj polovici 20. stoljeća u čijem stvaranju nije imao udjela, najčešće kao urednik, a često i kao lektor, korektor, recenzent ili bar kao autor fotografija. U radu Hrvatskog planinarskog saveza prisutan je već 70 godina, a u jednom mandatu bio je i njegov predsjednik.

Slika.

Slika.Imajući u vidu Poljakovu ulogu u razvoju hrvatskog planinarstva, Hrvatski planinarski savez objavio je 2005. autobiografsku knjigu »Život na planinarski način« koja sadrži prikaz najzanimljivijih doživljaja i najvažnijih zgoda iz njegova planinarskog života. Od planinarskih knjiga treba još posebno istaknuti vodiče »Velebit«, »Učka«, »Hrvatske planine« (više izdanja), »Antologiju Hrvatskog planinara« (s Alanom Čaplarom, 2008.) »Zlatnu knjigu hrvatskog planinarstva« (2004.) te monografiju »Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika« (s Alanom Čaplarom, 2014.). Za planinarsko djelovanje na zaštiti prirode primio je iz ruku dugogodišnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Juana Antonija Samarancha priznanje »Sport and Environment« (»Sport i okoliš«) i dosad je jedini hrvatski nositelj tog uglednog priznanja. Hrvatski planinarski savez proglasio ga je još 1987. svojim počasnim članom. Primio je više od 150 raznih priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažnija Orden zasluga za narod sa srebrnim zrakama (1975.), Trofej za fizičku kulturu Hrvatske (1978.), povelja začasnog člana Hrvatskog liječničkog zbora (1997.) i Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara (1999.).

Slika.Poljakov je život uglavnom poznat i dobro dokumentiran, no unatoč tome ova knjiga povjesničara sporta Eduarda Hemara donosi mnogo novih saznanja jer dosad nitko nije napravio tako temeljit biografski prikaz Poljakova stvaralaštva i postignuća. Hrvatski planinarski savez sa zahvalnošću vrednuje i cijeni Poljakovo planinarsko djelo, kao i angažman autora i njegovih suradnika na pripremi ove knjige o vrlo izuzetnoj i jedinstvenoj ličnosti hrvatskog planinarstva.

Knjiga ima 156 stranica, tiskana je u boji i uvezana u tvrde korice, a od idućeg će tjedna po promotivnoj cijeni biti dostupna u Uredu HPS-a i web trgovini HPS-a.

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku (09.10.2018.)

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika komisija za planinarske putove Planinske zveze Slovenije (PSZ), Planinarskog saveza Srbije (PSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Izlaganja i rasprave odnosile su se na međusobno upoznavanje s načinom označavanja putova, zakonskom regulativom u vezi planinarskih putova, školovanjem markacista i druge teme od značaja za razvoj markacističke djelatnosti i rad komisija.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.