Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinsko skijanje u fokusu Tjedna planinarstva u Sloveniji

petak, 06.04.2018.

Slika.Kao planinska skijašica i aktivni vodič HPS-a primila sam poziv projektnog tima projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s češkim, mađarskim, talijanskim, slovenskim i slovačkim planinarskim savezima uz sufinanciranje EU fonda Erasmus+ za sudjelovanje na tjednu planinarstva od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji. Sudjelovala sam na brojnim turama i radionicama tijekom tog tjedna u društvu gotovo stotinu istomišljenika iz partnerskih zemalja, a želja mi je prenijeti dio ugođaja tijekom jedne od ski tura koju sam izvela s prijateljima iz Slovenije, Hrvatske i Češke.

Slika.Snježna avantura za planinske skijaše započinje kod Doma u Tamaru na 1106mnv. Nekad su u dolini Planice bili zajednički pašnjaci seljaka iz Rateča, a njihova je agrarna zajednica početkom 20. stoljeća ovdje izgradila ovčju siranu. Danas je taj objekt planinska kuća Tamar. Drvena ograda u koju su skupljali ovce pred mužnju, nazivale su se tamar pa otud i ime. Tko zna, možda se jednom otvori usluga prijevoza do Doma. Vjerujem da bi bilo zainteresiranih koji bi si skratili sat vremena i 146 mnv, za par eura, tim više ako nisu prvi put u posjet dolini. Zanimljivije je to vrijeme provesti u pogledu s vrha.

Put nas strmo vodi do ispod Šite, do koje stižemo za nekih 2h, gdje se sklanjamo od vjetra i grijemo toplim čajem. Nakon što smo se odmorili pada odluka da jedna grupa ide u Jalovčev kuloar, a druga na Kotovo sedlo, desno. Snijeg je bio dosta stabilan usprkos tjednoj južini. Kože na skijama su držale sasvim dobro. Temperatura je bila oko nule s vjetrom, što nam je išlo u prilog.

Slika.U prečenju prema Kotovom sedlu ušli smo u oblak koji je smanjio vidljivost, samim time i sigurnost. U slučaju pucanja kore snježnog pokrivača i pokretanje lavine skijaš tada nije u prilici isto vidjeti i pokušati izbjeći, zato je naša izloženost bila veća. Pravilnim kretanjem jedan po jedan u sigurnom i vidljivom razmaku izašli smo iz oblaka i nastavili prema Kotovom sedlu.

Imali smo bistar pogled s Kotovog sedla prema bivku Alberto Busettini koji stoji između Mangarta i Vevnice. Brzo skidamo kožu za skije, opremu prilagođavamo za spust, još jedan gut čaja i možemo dolje. Snijeg je odličan, taman drži. Adrenalin još veći kad vidiš da i drugi uživaju radeći kratke zavoje, a u pozadini planine prekrivene snijegom. Milina!

Za čas smo se spustili u dom Tamar, na zasluženu okrjepu. Hvala svima na izdržljivosti i na druženju i hvala Hrvatskom planinarskom savezu i projektnom timu na mogućnosti da sudjelujem na ovom vrijednom događaju.

Anita Bistričić (HPD Platak, Rijeka)

Slika.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (31.10.2018.)

Na makedonskoj planini Vodno iznad Skoplja održan je od 26. do 28. listopada međunarodni seminar za vodiče i instruktore. Seminar je organiziran na inicijativu Balkanske planinarske unije (BMU), a domaćin je bio Planinarski savez Makedonije. Koncept seminara osmislile su komisije za vodiče HPS-a i FPSM-a u cilju upoznavanja i unaprjeđenja sustava planinarskog školovanja u zemljama članicama BMU.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.