Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinsko skijanje u fokusu Tjedna planinarstva u Sloveniji

petak, 06.04.2018.

Slika.Kao planinska skijašica i aktivni vodič HPS-a primila sam poziv projektnog tima projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s češkim, mađarskim, talijanskim, slovenskim i slovačkim planinarskim savezima uz sufinanciranje EU fonda Erasmus+ za sudjelovanje na tjednu planinarstva od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji. Sudjelovala sam na brojnim turama i radionicama tijekom tog tjedna u društvu gotovo stotinu istomišljenika iz partnerskih zemalja, a želja mi je prenijeti dio ugođaja tijekom jedne od ski tura koju sam izvela s prijateljima iz Slovenije, Hrvatske i Češke.

Slika.Snježna avantura za planinske skijaše započinje kod Doma u Tamaru na 1106mnv. Nekad su u dolini Planice bili zajednički pašnjaci seljaka iz Rateča, a njihova je agrarna zajednica početkom 20. stoljeća ovdje izgradila ovčju siranu. Danas je taj objekt planinska kuća Tamar. Drvena ograda u koju su skupljali ovce pred mužnju, nazivale su se tamar pa otud i ime. Tko zna, možda se jednom otvori usluga prijevoza do Doma. Vjerujem da bi bilo zainteresiranih koji bi si skratili sat vremena i 146 mnv, za par eura, tim više ako nisu prvi put u posjet dolini. Zanimljivije je to vrijeme provesti u pogledu s vrha.

Put nas strmo vodi do ispod Šite, do koje stižemo za nekih 2h, gdje se sklanjamo od vjetra i grijemo toplim čajem. Nakon što smo se odmorili pada odluka da jedna grupa ide u Jalovčev kuloar, a druga na Kotovo sedlo, desno. Snijeg je bio dosta stabilan usprkos tjednoj južini. Kože na skijama su držale sasvim dobro. Temperatura je bila oko nule s vjetrom, što nam je išlo u prilog.

Slika.U prečenju prema Kotovom sedlu ušli smo u oblak koji je smanjio vidljivost, samim time i sigurnost. U slučaju pucanja kore snježnog pokrivača i pokretanje lavine skijaš tada nije u prilici isto vidjeti i pokušati izbjeći, zato je naša izloženost bila veća. Pravilnim kretanjem jedan po jedan u sigurnom i vidljivom razmaku izašli smo iz oblaka i nastavili prema Kotovom sedlu.

Imali smo bistar pogled s Kotovog sedla prema bivku Alberto Busettini koji stoji između Mangarta i Vevnice. Brzo skidamo kožu za skije, opremu prilagođavamo za spust, još jedan gut čaja i možemo dolje. Snijeg je odličan, taman drži. Adrenalin još veći kad vidiš da i drugi uživaju radeći kratke zavoje, a u pozadini planine prekrivene snijegom. Milina!

Za čas smo se spustili u dom Tamar, na zasluženu okrjepu. Hvala svima na izdržljivosti i na druženju i hvala Hrvatskom planinarskom savezu i projektnom timu na mogućnosti da sudjelujem na ovom vrijednom događaju.

Anita Bistričić (HPD Platak, Rijeka)

Slika.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji

Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji (09.07.2018.)

Festival mladih planinara Balkanske planinarske unije, održan je krajem lipnja ove godine u Makedoniji. Cilj festivala je međusobno druženje, planinarenje, izmjena informacija o radu s mladima, predstavljanje različitih programa te način funkcioniranja kampova i komisija za mlade...

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama (01.07.2018.)

HPD Kapela s ponosom i radošću sve planinarke i planinare poziva na proslavu 50. obljetnice izgradnje kuće na Bijelim stijenama, koja će se s početkom u 13 sati održati na Bijelim stijenama 8. srpnja 2018.

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“

Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“ (28.06.2018.)

Knjigom putopisnih eseja Nebo puno Himalaje Darko Berljak zaključio je trilogiju inspiriranu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet, započetu Dodirima neba i nastavljenu Ključevima neba.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.