Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Sudjelovanje radne skupine za OSI na tradicionalnom pohodu na Dinaru

utorak, 12.06.2018.

Slika.Radna skupina za OSI organizirala je 2. lipnja 2018. uspon za osobe s invaliditetom na najviši vrh Hrvatske. Navedenu aktivnost uklopili smo u tradicionalni planinarski pohod na Dinaru kojeg svake godine u lipnju organizira Hrvatski planinarski savez u suradnji s planinarima iz Kijeva te SPV Šibenik.

Radna skupina sudjelovala je s ukupno sedamnaest osoba od kojih je deset osoba ima neki oblik invaliditeta. Brojnost OSI po kategorijama bila je: oštećenje sluha (pet osoba), oštećenje vida (tri osobe), transplantirani (jedna osoba) te intelektualne teškoće (jedna osoba).

Ostali sudionici ove akcije bili su planinarski vodiči, terapeuti za osobe s invaliditetom te zainteresirani pojedinci koji su ranije sudjelovali u aktivnostima radne skupine.

Ruta kojom smo se kretali na planinarskom pohodu bila je sljedeća: usponod skloništa Glavaš do skloništa Martinova košara te dalje prema vrhu Dinara te silazak od vrha preko skloništa „Drago Grubać“ do izvora i dalje prema utvrdi Glavaš. Od deset osoba s invaliditetom njih osmero se popelo na najviši vrh Hrvatske. Od ostale dvojice koji nisu dosegli vrh - jedan je kao krajnju točku dosegao sklonište Martinova košara, a drugi greben na putu prema vrhu. Treba napomenuti da su osobe s invaliditetom tijekom pohoda stalno dobivale podršku od ostalih planinara sudionika pohoda.

Slika.

U ovogodišnjem tradicionalno pohodu na Dinaru sudjelovalo je više od 300 planinara iz 49 planinarskih društava dok su akciji radne skupine za OSI sudjelovali članovi iz planinarskih društava: PDS Velebit (Zagreb), PD Bundek (Mursko Središće), PK Split (Split). Neki od njih su i planinarski vodiči – članovi SPV Zagreb, SPV Varaždin i SPV Split.

Slika.Osobe s invaliditetom također su članovi nekih od navedenih planinarskih društava i stanica planinarskih vodiča te udruga za OSI poput Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Zvono – Split; sekcija Zdravi stilovi života – Udruga gluhih i nagluhih grada Zagreba te planinarsko društvo slijepih – PDS Prijatelji planina (Udruga slijepih i slabovidnih grada Zagreba), Udruga osoba s transplantiranim plućima - INSPIRO.

Uspon na Dinaru za radnu skupinu za OSI omogućena je zahvaljujući pomoći i sredstvima iz Erasmus plus programa „Penjanje za sve“. Upravo zahvaljujući toj pomoći i podršci europskog tima „Penjanje za sve“ uspjeli smo uspješno realizirati navedenu aktivnosti.

Slika.U svrhu promocije aktivnosti radne skupine za OSI tiskali smo i majice s natpisom: „Nemoguće je mišljenje, a ne i činjenica – Impossible is an option, not a fact !“ koje smo podijelili svim sudionicima akcije radne skupine kao i ostalim sudionicima te organizatorima ovog planinarskog pohoda.

Ovom uspješno izvedenom akcijom osobe s invaliditetom kao i radna skupina za OSI pokazale su da su sposobne ravnopravno sudjelovati u raznoraznim aktivnostima boravka u prirodi poput planinarenja i da za njih ništa nije nemoguće!

(Stjepan Dubac, voditelj radne skupine za OSI – Komisija za planinarske vodiče HPS)

Obljetnica časopisa Hrvatski planinar u programu HRT-a

Obljetnica časopisa Hrvatski planinar u programu HRT-a (18.06.2018.)

U ponedjelljak 18. lipnja na prvom programu HRT-a emitiran je prilog posvećen 120. obljetnici izlaženja časopisa Hrvatski planinar...

Predstavljena knjiga o Željku Poljaku

Predstavljena knjiga o Željku Poljaku (07.06.2018.)

U ponedjeljak 4. lipnja u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu na Trgu bana Jelačića 7 predstavljena je knjiga Eduarda Hemara „Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva“.

Više od 300 planinara na tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m) - najviši vrh RH

Više od 300 planinara na tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m) - najviši vrh RH (04.06.2018.)

U subotu 2. lipnja 2018. uspješno je izveden tradicionalni uspon na Dinaru u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, Stanice planinarskih vodiča Šibenik i HPD-a Sinjal iz Kijeva te uz sigurnosnu podršku HGSS Stanice Šibenik. Najviši vrh Hrvatske je po lijepom i toplom vremenu pohodilo više od 300 planinara iz cijele Hrvatske, iz ukupno 49 planinarskih udruga te nekolicina planinara iz čak osam europskih zemalja.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.