Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Sudjelovanje radne skupine za OSI na tradicionalnom pohodu na Dinaru

utorak, 12.06.2018.

Slika.Radna skupina za OSI organizirala je 2. lipnja 2018. uspon za osobe s invaliditetom na najviši vrh Hrvatske. Navedenu aktivnost uklopili smo u tradicionalni planinarski pohod na Dinaru kojeg svake godine u lipnju organizira Hrvatski planinarski savez u suradnji s planinarima iz Kijeva te SPV Šibenik.

Radna skupina sudjelovala je s ukupno sedamnaest osoba od kojih je deset osoba ima neki oblik invaliditeta. Brojnost OSI po kategorijama bila je: oštećenje sluha (pet osoba), oštećenje vida (tri osobe), transplantirani (jedna osoba) te intelektualne teškoće (jedna osoba).

Ostali sudionici ove akcije bili su planinarski vodiči, terapeuti za osobe s invaliditetom te zainteresirani pojedinci koji su ranije sudjelovali u aktivnostima radne skupine.

Ruta kojom smo se kretali na planinarskom pohodu bila je sljedeća: usponod skloništa Glavaš do skloništa Martinova košara te dalje prema vrhu Dinara te silazak od vrha preko skloništa „Drago Grubać“ do izvora i dalje prema utvrdi Glavaš. Od deset osoba s invaliditetom njih osmero se popelo na najviši vrh Hrvatske. Od ostale dvojice koji nisu dosegli vrh - jedan je kao krajnju točku dosegao sklonište Martinova košara, a drugi greben na putu prema vrhu. Treba napomenuti da su osobe s invaliditetom tijekom pohoda stalno dobivale podršku od ostalih planinara sudionika pohoda.

Slika.

U ovogodišnjem tradicionalno pohodu na Dinaru sudjelovalo je više od 300 planinara iz 49 planinarskih društava dok su akciji radne skupine za OSI sudjelovali članovi iz planinarskih društava: PDS Velebit (Zagreb), PD Bundek (Mursko Središće), PK Split (Split). Neki od njih su i planinarski vodiči – članovi SPV Zagreb, SPV Varaždin i SPV Split.

Slika.Osobe s invaliditetom također su članovi nekih od navedenih planinarskih društava i stanica planinarskih vodiča te udruga za OSI poput Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Zvono – Split; sekcija Zdravi stilovi života – Udruga gluhih i nagluhih grada Zagreba te planinarsko društvo slijepih – PDS Prijatelji planina (Udruga slijepih i slabovidnih grada Zagreba), Udruga osoba s transplantiranim plućima - INSPIRO.

Uspon na Dinaru za radnu skupinu za OSI omogućena je zahvaljujući pomoći i sredstvima iz Erasmus plus programa „Penjanje za sve“. Upravo zahvaljujući toj pomoći i podršci europskog tima „Penjanje za sve“ uspjeli smo uspješno realizirati navedenu aktivnosti.

Slika.U svrhu promocije aktivnosti radne skupine za OSI tiskali smo i majice s natpisom: „Nemoguće je mišljenje, a ne i činjenica – Impossible is an option, not a fact !“ koje smo podijelili svim sudionicima akcije radne skupine kao i ostalim sudionicima te organizatorima ovog planinarskog pohoda.

Ovom uspješno izvedenom akcijom osobe s invaliditetom kao i radna skupina za OSI pokazale su da su sposobne ravnopravno sudjelovati u raznoraznim aktivnostima boravka u prirodi poput planinarenja i da za njih ništa nije nemoguće!

(Stjepan Dubac, voditelj radne skupine za OSI – Komisija za planinarske vodiče HPS)

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (31.10.2018.)

Na makedonskoj planini Vodno iznad Skoplja održan je od 26. do 28. listopada međunarodni seminar za vodiče i instruktore. Seminar je organiziran na inicijativu Balkanske planinarske unije (BMU), a domaćin je bio Planinarski savez Makedonije. Koncept seminara osmislile su komisije za vodiče HPS-a i FPSM-a u cilju upoznavanja i unaprjeđenja sustava planinarskog školovanja u zemljama članicama BMU.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Google Search


hps.hr web

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.