Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14250 godina Stanice planinarskih vodiča Zagreb

četvrtak, 14.06.2018.

Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo je osnivanjem HPD-a 1874. godine. Zabilježeno je da je prvi organizirani izlet izveden 1875. godine, i to na Oštrc i Plešivicu u Samoborskom gorju. Prvim planinarskim vodičem u Hrvatskoj smatra se lugar Jakob Mihelčić iz Begova Razdolja koji je prirodoslovcu i prvom uredniku „Hrvatskog planinara“ Dragutinu Hircu otkrio putove u teško prohodne predjele Velike Kapele.

U namjeri da organizira i unaprjedi vodičku djelatnost Planinarski savez Hrvatske 1961. osnovao je stručnu komisiju za vodiče kojoj je na čelu u početku bio vodič Božidar Škerl. Tri desetljeća na čelu Komisije za vodiče HPS-a bio je zagrebački vodič i instruktor Darko Luš, a novi zamah Komisiji za vodiče u proteklih pet godina dao je također član SPV Zagreb Dorijan Klasnić. Glavni cilj Komisije za vodiče HPS-a od početka je bio osposobljavanje i usavršavanje vodiča te unaprjeđivanje njihovog rada u osnovnim planinarskim udrugama.

Slika.Na poticaj Komisije za vodiče PSH-a i Planinarskog saveza grada Zagreba 12. prosinca 1968. u Zagrebu je osnovana prva stanica vodiča u Hrvatskoj, kao teritorijalna jedinica Vodičke službe HPS-a. Stanica planinarskih vodiča Zagreb okupljala je iskusne planinare koji su djelovali kao vodiči u svojim matičnim društvima Zagreb-Matica, Velebit, Sljeme, Grafičar, Runolist, Sutjeska, Prijatelj prirode, Zanatlija i Vihor. Stanica je u prvoj godini djelovanja imala 25 vodiča i 10 pripravnika.

Slika.Od početaka razvoja vodičke djelatnosti u Hrvatskoj, vodiči iz Stanice planinarskih vodiča Zagreba aktivno sudjeluju u raznovrsnim planinarskim akcijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Obučavaju sebe i druge, planinare i penju samostalno ili vodeći grupe, podržavaju značajne akcije HPS-a te rade na dobrobit planinarske zajednice. Transformacijom sustava školovanja vodiča u 80-im godinama 20. stoljeća vodeću ulogu u organiziranju i vođenju izleta i tura u planinarskim društvima preuzeli su vodiči društvenih izleta pa je u tom vremenu i vremenu koje je slijedilo došlo do značajnijeg porasta broja organiziranih planinarskih izleta u društvima sa zagrebačkog područja. Zagrebački vodič Bernard Margitić a zatim Dragutin Valečić vodili su i potkomisiju za vodiče društvenih izleta u Komisiji za vodiče HPS-a. Dugi niz godina SPV Zagreb organizirala je i vodila uspone na Triglav, a ta je tradicija posljednjih godina obnovljena. Osim Darka Luša, među članovima zagrebačke stanice vodiča koji su zadužili HPS treba posebno istaknuti i Vladimira Mlinarića koji se istaknuo ustrajnim angažmanom u školovanju vodiča. Stanica vodiča Zagreb djelovala je godinama u okviru Planinarskog saveza Zagreba, a dio zagrebačkih vodiča na inicijativu Željka Gobeca formirao je 1996. i udrugu specijaliziranu za vodičku djelatnost u turizmu.

Slika.U 2009. godini Stanica planinarskih vodiča Zagreb registrirana je kao udruga i udružena u Hrvatski planinarski savez. Stanica je formirala svoje oružarstvo i knjižnicu te organizira redovne vježbe za vodiče sa šireg zagrebačkog područja. SPV Zagreb istaknula se kao jedan od nositelja projekta Via Dinarica i izvedbeni partner Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) na trasiranju toga puta u Hrvatskoj, a danas je partner Udruge Via Dinarica Croatia koja razvija Via Dinaricu. Članovi SPV Zagreb redovito obavljaju zadaće pripreme planinarskih staza za posjetitelje na skijaškom natjecanju “Snow Queen Trophy” na Sljemenu. Pročelnik Stanice od 2009. do 2014. bio je Davor Banić, a od 2014. pročelnik je Alan Čaplar.

Slika.Stanica planinarskih vodiča Zagreb po opsegu aktivnosti, broju članova i kvaliteti rada ubraja se među vodeće u Hrvatskoj. Godine 2013. SPV Zagreb primila je godišnju nagradu Izvršnog odbora HPS-a za najbolju planinarsku web stranicu. Godine 2014. u Sarajevu je sklopljen sporazum o suradnji između stanica vodiča Zagreb, Split i Sarajevo, nakon kojega je izvedeno nekoliko zajedničkih vježbi, zahtjevnih uspona i tečaja. Svake veljače u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Grada Zagreba provode se vježbe prve pomoći. Uz suglasnost Ministarstva zaštite prirode i okoliša 2015. članovi SPV Zagreb su zajedno sa članovima DVD-a Gračani za izvođenje vodičkih vježbi uredili sjeverni portal toga tunela. Na inicijativu Željka Avdagića u 2016. godini uspostavljena je „Vila Velebita“ - memorijalna planinarska obilaznica Planinske satnije Velebit na terenima južnog Velebita. Ta atraktivna obilaznica otvorena je suradnjom PDS Velebit, HPS-a, JU NP Paklenica i SPV Zagreb, uz potporu Ministarstva branitelja. U protekloj godini SPV Zagreb je uz potporu Ministarstva turizma i suradnju nekoliko javnih ustanova za upravljanje zaštićenim planinskim područjima uspješno provela i promidžbeno-edukativni projekt te je bio domaćin 37. Zbora vodiča na Sljemenu. Osim toga, u protekloj godini organizirano je 15 vrlo dobro posjećenih vježbi, usponi na Dinaru i na Triglav, a oružarstvo je prošireno novom opremom za kretanjem po zahtjevnim planinarskim putovima i u zimskim uvjetima.

Slika.U sastavu SPV Zagreb danas je više od 250 aktivnih vodiča i deset vodiča instruktora, među kojima i nekoliko instruktora alpinizma i sportskog penjanja. Sastanci Stanice održavaju se uobičajeno u prostorijama HPS-a ili u prostorijama HPD-a Željezničar, a svakog prvog četvrtka u mjesecu vodiči se okupljaju na vježbama kod tunela u Gračanima. No, najvažnije od svega nisu vježbe ni sastanci već činjenica da djelujući u svojim osnovnim planinarskim udrugama planinarski vodiči godišnje izvedu nekoliko tisuća akcija, na zadovoljstvo neprobrojivo velikog broja planinara sa zagrebačkog područja.

Obilježavanje 50. obljetnice formiranja SPV Zagreb započelo je 2. i 3. prosinca 2017. dosad najbrojnim zborom vodiča HPS-a, na kojemu je sudjelovalo čak 182 sudionika iz svih krajeva Hrvatske. Domaćin Zbora na Sljemenu bio je SPV Zagreb, a zbor će se pamtiti po vrlo sadržajnom i uspješno izvedenom programu. Stanica je obilježavanje „okrugle“ obljetnice nastavila nizom vježbi među kojima i kombiniranom vodičkom vježbom na Gorščici u travnju ove godine. Uspješno se surađuje sa susjednim stanicama vodiča, HPS-om, planinarskim društvima iz Zagreba i sa šireg zagrebačkog područja, tako da je po mnogočemu SPV Zagreb danas glavni most suradnje između najangažiranijih planinara iz nekoliko desetaka planinarskih društava, upravo onako kako je to bilo i zamišljeno pri formiranju Stanice planinarskih vodiča Zagreb prije pola stoljeća.

(Alan Čaplar)

Slika.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (31.10.2018.)

Na makedonskoj planini Vodno iznad Skoplja održan je od 26. do 28. listopada međunarodni seminar za vodiče i instruktore. Seminar je organiziran na inicijativu Balkanske planinarske unije (BMU), a domaćin je bio Planinarski savez Makedonije. Koncept seminara osmislile su komisije za vodiče HPS-a i FPSM-a u cilju upoznavanja i unaprjeđenja sustava planinarskog školovanja u zemljama članicama BMU.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.