Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Iz tiska izašla knjiga „Nebo puno Himalaje“

četvrtak, 28.06.2018.

Knjigom putopisnih eseja Nebo puno Himalaje Darko Berljak zaključio je trilogiju inspiriranu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet, započetu Dodirima neba i nastavljenu Ključevima neba.

Slika.

Slika.Prvi je puta otputovao u Nepal davne 1982., kao vođa Prve zagrebačke himalajske ekspedicije. Bilo je to tri desetljeća nakon što je ova mala kraljevina otvorila svoje granice, ali u doba dok su tek malobrojni stranci dolazili podno padina Himalaje. Tri godine kasnije stupio je i u do tada zabranjeni Tibet, čiji su stanovnici živjeli na način koji se nije mijenjao stoljećima. Od tada je boravio u Nepalu i Tibetu preko trideset puta i imao sreću uhvatiti dio sačuvanih ostatka tih dvaju drevnih kultura koje je već počeo nagrizati zapadnjački duh.

Slika.U višeslojnoj knjizi Nebo puno Himalaje autor sažima više od tri desetljeća intenzivnog odnosa s udaljenim i mističnim krajevima u kojima je boravio ponajviše kao vođa himalajskih alpinističkih ekspedicija. No, Nebo puno Himalaje nije samo knjiga o ekspedicijama već i svjedočenje o promjenama koje su se dogodile u tim krajevima i utjecaju koji su one imale na tamošnje stanovništvo, na samog autora kao i na brojne suputnike s kojima je posjećivao taj kutak svijeta. Berljak teško skriva čežnju za prošlim, no svjestan je da polako i neumitno nestaje mnogo toga po čemu su se ove zemlje razlikovale od ostatka svijeta.

Slika.Knjiga Nebo puno Himalaje (nakladnik „Libricon“), zbirka je eseja u kojima autor ponekad na poetski, a ponekad na duhoviti način, dotiče opća mjesta života Nepala i Tibeta, ali i zakutke duša ljudi koje susreće i s kojima putuje. Ukupno ima 313 stranica, 20 velikih crno bijelih i 35 kolor slika na 16 stranica.

Slika.Knjiga se u HPS-u može nabaviti po promotivnoj cijeni od 100,00 kn ili naručiti telefonom/faxom na 01 4824142, e-poštom na hps@hps.hr ili putem web trgovine.

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji

Mladi hrvatski planinari na Festivalu mladih planinara BMU u Makedoniji (09.07.2018.)

Festival mladih planinara Balkanske planinarske unije, održan je krajem lipnja ove godine u Makedoniji. Cilj festivala je međusobno druženje, planinarenje, izmjena informacija o radu s mladima, predstavljanje različitih programa te način funkcioniranja kampova i komisija za mlade...

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama

50. obljetnica izgradnje kuće na Bijelim stijenama (01.07.2018.)

HPD Kapela s ponosom i radošću sve planinarke i planinare poziva na proslavu 50. obljetnice izgradnje kuće na Bijelim stijenama, koja će se s početkom u 13 sati održati na Bijelim stijenama 8. srpnja 2018.

Održani Dani hrvatskih planinara

Održani Dani hrvatskih planinara (26.06.2018.)

Ove godine Dani hrvatskih planinara održani su od 23. do 24. lipnja u Ivancu i na Ivančici, u sklopu svečanog obilježavanja 120 godina djelovanja HPD-a „Ivančica“ Ivanec. Okupilo se oko 1000 planinara iz više od 60 planinarskih društava...

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.