Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142“Penjanje za sve” podržava edukaciju za planinarenje u zimskim uvjetima

utorak, 21.08.2018.

Slika.Sigurno i samostalno planinarenje u zimskim uvjetima u fokusu je rada PDS Velebita već više od decenije. U posljednjih nekoliko godina, edukativni pristup toj planinarskoj aktivnosti u društvu dobio je i oblik dobro organizirane edukativne djelatnosti s programima, evaluacijama i uključesosti relevantnog stručnog instruktorskog kadra.

Slika.Temeljen na iskustvima PDS Velebita i nekoliko godina izvedbe i evaluacije, članovi PDS Velebita su u suradnji s predstavnicima planinarskih saveza partnera u projektu HPS-a te pet partnerskih saveza, sufinanciranih od EU fonda Erasmus+, priredili nacrte programa školovanja za planinarenje u zimskim uvjetima te napredno planinarenje u zimskim uvjetima kao jede od rezultata projekta, a na raspolaganju Hrvatskom planinarskom savezu za eventualno daljnju integraciju u hrvatsko planinarstvo. Uz sam program, priređeni su i nacrti bazičnih metodoloških uputa, kako za organizatore tako i za edukativni kadar.

Slika.Kako bi dodatno promovirao ovakav oblik planinarenja te organizirani, stručni i siguran pristup izvedbi edukacija, Projekt „Penjanje za sve“ podržao je finalnu turu tečaja u organizaciji Visokogorske sekcije PDS Velebita na Monte Rosu u Italiji, standardnu destinaciju koja omogućava polaznicima primjenu svih naučenih znanja i vještina tokom edukacije u relativno kontroliranim uvjetima.

Slika.Od 11. do 15. kolovoza 2018., 10 polaznika tečaja izvelo je uspone na Piramide Vincent (4215m), Balmenhorn (4167m) i Signalkuppe (4554m). Ovaj uspon, značajan za početnike, u kontekstu same lokacije, visine i udaljenosti od Hrvatske posljednji je u nizu od 13 izleta/tura/ vježbi (Medvednica, Okić, Storžić, Zelenica/Begunjšćica, Grintovec, Mala Mojstrovka, Špik, Brana, Wildspitze, Piz Palu, Monte Rosa) izvedenih od siječnja 2018. godine i značajnog ulaganja PDS Velebita u instruktorskom kadru te izvrsnom oružarstvu te dužne pažnje za sigurnost polaznika tijekom cijelog edukativnog procesa.

Voditelj ovogodišnjeg tečaja bio je Alen Kosmat, a tijek edukacije podržavali su brojni instruktori HPS-a i HGSS-a uključujući Darka Berljaka, Branka Šeparovića, Nikolu Šoića te dugogodišnji pratiteljki kadar PDSV-a poput Maria Jelića, Brune Čipića i Juraja Turčina. Projekt Erasmus + podržao je prijevoz tečajaca do lokacije te nadopunu oružarstva PDS Velebita za pružanje pune podrške budućim polaznicima u ključnoj opremi.

Slika 1 od 15.Slika 2 od 15.Slika 3 od 15.Slika 4 od 15.Slika 5 od 15.Slika 6 od 15.Slika 7 od 15.Slika 8 od 15.Slika 9 od 15.Slika 10 od 15.Slika 11 od 15.Slika 12 od 15.Slika 13 od 15.Slika 14 od 15.Slika 15 od 15.
Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (31.10.2018.)

Na makedonskoj planini Vodno iznad Skoplja održan je od 26. do 28. listopada međunarodni seminar za vodiče i instruktore. Seminar je organiziran na inicijativu Balkanske planinarske unije (BMU), a domaćin je bio Planinarski savez Makedonije. Koncept seminara osmislile su komisije za vodiče HPS-a i FPSM-a u cilju upoznavanja i unaprjeđenja sustava planinarskog školovanja u zemljama članicama BMU.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Google Search


hps.hr web

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.