Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvještaj sa ljetnog alpinističkog kampa u Lienzer Dolomitima

četvrtak, 30.08.2018.

Od 28.7. do 4.8.2018. godine održan je ljetni alpinistički kamp u području Lienzer Dolomita (Austrija) u kojem je sudjelovalo 6 avanturistički raspoloženih penjača: Petar Kasum, Orsat Kratofil, Aja Mijić, Marin Šapit, Lada Lukinić i Suzana Antolin. Lienzer Dolomiti nalaze se u Istočnom Tirolu, a protežu se na području dužine 40ak kilometara. Mi smo izabrali dolinu okrunjenu vrhovima kao što su Laserzwand (2614 m.n.v.), Kleine Laserzwand (2568 m.n.v.), Kleine Gamswiesenspitze (2454 m.n.v.) , Teplitzer Spitze (2613 m.n.v.), Seekofel (2738 m.n.v.) i Roter Turm (2706 m.n.v.). U srcu doline nalazi se jezero Laserzsee i kraj njega planinarski dom Karlsbader Hütte. Ovaj dom idealno je mjesto za noćenje jer je pristup stijenama vrlo kratak. Budući da volimo izazove i nije nam teško hodati (dom je bio popunjen), izabrali smo da ćemo spavati u kampu Seewiese nešto bliže gradu Lienzu. Uz kamp se nalazi i jezero koje ima radno vrijeme od 9 do 20h.

28.7. (Subota)

Krećemo iz Zagreba oko 10h i dolazimo u Lienz oko 13h. Nakon što smo se smjestili u kamp Seewiese, krećemo s listanjem vodiča i dogovaramo svoje prve smjerove. Budući da nam je sve novo, odlučujemo se za lakše smjerove.

29.7. (Nedjelja)

Budimo se u 7h, ali krećemo tek u 9h i vozimo se do parkirališta kod planinarskog doma Dolomitenhütte i tamo ostavljamo auto jer dalje ne možemo (cesta do planinarskog doma Dolomitenhütte naplaćuje se 8 eura). Od parkinga do stijene imamo oko 2h pristupa. Orsat i Aja kreću u smjer J.Kanzian V+ (Kl. Laserzwand) /300m / abseil 4x25m , a navezi Marin- Pero i Lada-Suzana odlaze u smjer 100m lijevo Holzteller V (Kl. Laserzwand) /350m / ferata do vrha i odstup po stazici. Oba smjera su se pokazala kao dobar odabir, bili su relativno kompaktni i lijepi. Nakon dugog silaska i kratkog odmora u kampu, slažemo plan za dalje. Orsat i Marin žele nešto malo teže, ostatak želi nešto malo duže.

30.7. (Ponedjeljak)

Umor nam ne dopušta ranije buđenje te krećemo istim tempom kao i dan ranije. Orsat i Marin izabrali su smjer Supermix VI+ (Gr. Laserzwand Südwand -Kantenköpfl)/ 220m / abseil. Smjer je dosta težak i konstantan, ali ekstra slabo pospitan. Navezi Pero- Aja i Lada-Suzana kreću u smjer Eger Mayer V-( Gr. Laserzwand Nordwand) /510m/odstup po stazi. Zbog kasnog ulaska u tako dugačak smjer i bolnog koljena, svi abseilaju dolje i bacaju se na kupanac i odmaranje.

31.7. (Utorak)

REST DAY

Umorni smo od hodanja, te odlučujemo dan provesti hodajući po gradu i izležavati se uz jezero.

1.8. (Srijeda)

Lada ostaje odmarati koljeno u kampu, a ostatak kreće u smjerove. Pero, Aja i Suzana izabrali su smjer Gamsplatte V- / (Kl. Gamswiesenspitze)/ 270m/odstup po kratkoj ferati dolje lijevo i dalje po stazi. Smjer se pokazao kao pravi pločasti bombonček, poprilično zaspitan i popularan. Jedina mala mana mu je krušljiva polica u 4. cugu. Junački navez Orsat i Marin idu u smjer Silversurfer (Gr. Laserzwand Südwestwand)/290m/otpenjavanje po grebenu do klupice i abseil u više dužina. Smjer je poprilično ozbiljan i slabo pospitan. Mjesta za međuosiguranja ima malo, tako da je potrebno vladati puno većim ocjenama da bi se ovo moglo uspješno popeti.

2.8. (Četvrtak)

Vremenska prognoza nije idealna, ali nedamo se slomiti. Marin i Lada oduševljeni su dojmovima iz smjera Gamsplatte, te se i oni odlučuju na taj smjer. Pri vrhu smjera ih je oprala kiša i u žurbi odlaze na krivu (desnu) feratu koja vodi u susjednu dolinu. Navezi Orsat-Aja i Pero-Suzana odlučuju ponovo ući smjer Eger Mayer, ali ovog puta uspješno. Smjer je za svaku preporuku, nalazi se u sjevernoj stijeni, lagan je, eksponiran i krcat prečnicama. Prvih 260m smjera je relativno ok zaspitano, a nakon toga slijedi penjanje 250m eksponiranih i neosiguranih dužina težine od II+ do III+. Tih 250m je orijentacijski malo zeznuto jer je teren razveden i lako je zalutati u nešto teže, no za orijentaciju služe štand ringovi svakih cca 50m.

3.8. (Petak)

Orsat, Aja i Marin imaju aktivni rest day na kratkim sportskim smjerovima na penjalištu Kreithof.

Lada, Pero i Suzana ne posustaju i idu u smjer Westkante “Blasl” Variante V / (Gr. Laserzwand-Kantenköpfl)/ 190m/ abseil po abseil pisti. Ulaz u smjer je inače po krušljivoj rampi ali su to htjeli izbjeći i nalaze ulaznu varijantu smjera Plan B i time rješavaju svoje muke i probleme. Ta ulazna varijanta su dva cuga težine III/V prvi cug i drugi IV/V. Oba otprilike ok pospitani i zaklinani sa uređenim štandovima za abseil. Nakon ta dva cuga po rampi se ide lijevo do ćoška i tu je početak smjera. Prvi cug ima samo 2 stara klina i krušljiv je, a ulaz u drugi cug se činio još krušljiviji. Nakon kraćeg vijećanja na štandu, pala je odluka o odustajanju od smjera i abseilu.

4.8. (Subota)

Zadnji dan penjemo mudro. Orsat i Pero idu u Spürsinn VII- / (Kl. Laserwand-kleinster Westpfeiler S-Wand) / 93m / abseil po abseil pisti lijevo. Marin, Aja i Suzana idu u Nordostkante IV- / (Kl. Gamswiesenspitze)/ 300m/odstup kao i iz Gamsplatte. Sakupljamo se u otprilike isto vrijeme i odlazimo na piće u Dolomitenhütte uz predivan pogled na planinu.

J.Kanzian V+ (Kl. Laserzwand)

/300m / abseil 4x25m

Holzteller V (Kl. Laserzwand)

/350m / ferata do vrha i odstup po stazi

Supermix VI+ (Gr. Laserzwand

Südwand -Kantenköpfl)/ 220m / abseil

Eger Mayer V-( Gr. Laserzwand

Nordwand) /510m/odstup po stazi

Gamsplatte V- / (Kl.

Gamswiesenspitze)/ 270m/odstup po kratkoj ferati dolje lijevo i dalje po stazi

Silversurfer (Gr. Laserzwand

Südwestwand)/290m/otpenjavanje po grebenu do klupice i abseil u više dužina

Westkante “Blasl” Variante V / (Gr. Laserzwand-Kantenköpfl)/

190m/ abseil po abseil pisti

Spürsinn VII- / (Kl.

Laserwand-kleinster Westpfeiler S-Wand) / 93m / abseil po abseil pisti lijevo

Nordostkante IV- / (Kl.

Gamswiesenspitze)/ 300m/ odstup po kratkoj ferati dolje lijevo i dalje po stazi

Suzana Antolin

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.
Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku (09.10.2018.)

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika komisija za planinarske putove Planinske zveze Slovenije (PSZ), Planinarskog saveza Srbije (PSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Izlaganja i rasprave odnosile su se na međusobno upoznavanje s načinom označavanja putova, zakonskom regulativom u vezi planinarskih putova, školovanjem markacista i druge teme od značaja za razvoj markacističke djelatnosti i rad komisija.

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.