Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142



Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Koprivničko-križevačkoj županiji

utorak, 18.09.2018.

Slika.U dugoj tradiciji školovanja markacista po prvi puta organiziran je temeljni tečaj za područje Koprivničko-Križevačke, Bjelovarsko-Bilogorske i Sisačko-Moslavačke županije gdje djeluje 15 planinarskih društava. Istovremeno, održan je i tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista koji su završili obuku po ranijim programima, kako bi se upoznali s brojnim novinama. Za područje Koprivničko-Križevačke županije održan je i sastanak s predstavnicima planinarskih društava, HGSS-a; turističke zajednice, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i lokalne samouprave.

Ovo je prilika da posebno zahvalimo vodstvu Općine Kalnik što su nam omogućili održavanje navedenih aktivnosti u njihovim prostorijama i to bez naknade.

Na sastanku predstavnika društava, HGSS-a, TZ, JU zaštite prirode i lokalne uprave prenesene su mnoge korisne informacije vezane uz problematiku planinarskih staza na području Županije, posebno na području Kalničkog gorja. Ocijenjeno je da treba reducirati mrežu planinarskih puteva Kalnika. Sada je za to dobra prilika, jer se upravo ovo područje obrađuje u Registru Hrvatskog planinarskog saveza, kartografi HGSS-a pripremaju svoje izdanje karte, a Turistička zajednica Križevaca radi na pripremi karte sa svim turistički interesantnim detaljima na području općine.

Slika.Realiziran je prvi dio tečaja za markaciste. Sudionici tečaja su planinari iz društava navedenih županija, a nekoliko ih je došlo iz Zagreba i Bregane. Subotnji, teoretski dio odrađen je u prostoriji Općine Kalnik, a praktični dio na obroncima Kalničkog gorja. Sudionici su imali priliku obuku proći po bitno inoviranom sadržaju, koji pored ostalog, uključuje i instalaciju programa za satelitsku navigaciju na svojim mobilnim telefonima. Na praktičnom dijelu tečaja, osim demonstracije i vježbanja pravilnog obilježavanja i uređivanja planinarskih staza, uređena su, obilježena i očišćena četiri planinarska puta. Na njihovim počecima postavljene su nove planinarske putokazne ploče.

Slika.Markacistima koji su završili tečaj po ranijim programima, održan je dvodnevni tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja. Osim polaznika iz društava s područja navedene tri županije, tečaju su se pridružila četiri člana HPD MIV, Varaždin.

Među sudionicima koji su primili uvjerenje o završenom tečaju bio je i gospodin Stjepan Jembrek, poznati križevački planinar i markacist, koji je teoretski dio tečaja završio u Zagrebu početkom ove godine.

Drugi dio markacističkih aktivnosti za ovo područje provesti će se 29. i 30. rujna u Čazmi i na putevima Moslavačke gore.

Boris Bjedov, voditelj tečaja

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Interaktivna planinarska karta Hrvatske

Interaktivna planinarska karta Hrvatske (15.12.2018.)

Web Hrvatskog planinarskog saveza od 15. prosinca obogaćen je novim atraktivnim sadržajem, Interaktivnom planinarskom kartom Hrvatske. Karta je dostupna na adresi http://karta.hps.hr, a može joj se pristupiti i sa stranica na domeni HPS-a koje sadrže podatke o hrvatskim vrhovima i planinarskim objektima.

Izlet na Papuk povodom Međunarodnog dana planina

Izlet na Papuk povodom Međunarodnog dana planina (27.11.2018.)

Park prirode Papuk i Udruga Slavonski planinari prigodom Međunarodnog dana planina pozivaju zainteresirane planinare na 13. izlet „Nepoznati Papuk - Graniti s Rusta“. Izlet »Nepoznati Papuk« održat će se u nedjelju 9. prosinca 2018.

Planinarstvo na znanstvenom skupu „Petar Zoranić i hrvatska kultura“ u Zadru i Ninu

Planinarstvo na znanstvenom skupu „Petar Zoranić i hrvatska kultura“ u Zadru i Ninu (25.11.2018.)

U Zadru i Ninu 22. i 23. studenoga održan je međunarodni znanstveni skup „Petar Zoranić i hrvatska kultura.“ Skup su organizirali Društvo hrvatskih književnika, Sveučilište u Zadru i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Sudjelovali su stručnjaci iz različitih znanstvenih disciplina, prenoseći saznanja o različitim aspektima Zoranićeva djela, Zoranićevom životu, tiskarstvu i knjižarstvu u 16. stoljeću, a bila je također predstavljena i uloga Petra Zoranića u hrvatskom i svjetskom planinarstvu.

Google Search


hps.hr web













Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.